Råd nr. 1: Rejs væk

Som noget helt nyt i år på GOTO-konferencen er der et startup-spor. Det er nok klart at jeg som iværksætter sætter pris på emnet, men hvad jeg ikke havde tænkt på var hvilken værdi sådan et spor tilfører deltagere uden speciel interesse i startups. Det blev jeg klogere på i en af pauserne, da en team lead i en helt traditionel dansk virksomhed nævnte at hun følger iværksættersporet for at forbedre sin ledelsesstil - en tanke jeg synes fortjener ros. Traditionelle virksomheder har jo ry for at være lidt mere gumpetunge og hvis man kan indføre lidt startupånd, hvor det passer ind, tror jeg helt sikkert det kunne være en forbedring.

Jeg fulgte iværksættersporet om formiddagen efter den storhypede Dart-keynote og selv om jeg nok kendte emnet godt nok til at jeg ikke ligefrem lærte noget nyt og banebrydende, så var der specielt et råd fra den kant, som hang fast ved mig; når du starter et startup, så forlad det sted du kommer fra og start et nyt sted. Rådet giver ved første øjekast måske ikke så meget mening i forhold til at man så ofte hører at man skal bruge sit netværk til hjælp i opstartsfasen - hvorfor så forlade dette netværk og tage hen et sted hvor man ikke har noget?

Argumenterne faldt i 2 lejre; hvis du rejser til et nyt sted/land, så er der totalt arbejdsro. Du bliver ikke distraheret af dagligdag og sociale forpligtigelser i forhold til venner, familie (altså den del du ikke tager med dig) og faglige kolleger. Ved at starte et nyt sted kan du koncentrere dig om dit startup. Dette argument kan jeg skrive under på. Et andet argument som jeg ikke har oplevet i helt så høj grad, var at man skal flytte, fordi det er meget nemmere at opbygge et fokuseret netværk et nyt sted; enhver "landsmand" man møder i det fremmede vil ofte med glæde gøre noget ekstra for at præsentere dig for sine bekendte og de vil så præsentere dig for deres bekendte - for det er tydeligt at man har behovet, når man netop er tilflytter. Lige så nemt går det ofte ikke at få nye kontakter, hvis man bliver hvor man altid har været.

En anden god ting ved iværksættersporet er at det tiltrækker en ny gruppe af mennesker som ikke har været på GOTO før. Det var fantastisk interessant at se disse startups samlet og snakken gik lystigt både med deltagerne og mellem startupfolkene selv. Jeg snakkede med et par af disse startups sidst på dagen og de var rigtig godt tilfredse med deres nye kontakter.

Lad os håbe at GOTO har et startuptrack igen til næste år.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Sonne

Råd nr. 1: Rejs væk

Selvfølgelig. Bl.a. forventes det at en Ph.d. studerende tilbringer 6 af de 36 måneder i udlandet. Det er altid givtig at rejse væk - om ikke for at etablere sig, så for at få sat sin verden i perspektiv.

Carsten

  • 3
  • 0
#2 Henrik Knopper

Det blev jeg klogere på i en af pauserne, da en team lead i en helt traditionel dansk virksomhed nævnte at hun følger iværksættersporet for at forbedre sin ledelsesstil - en tanke jeg synes fortjener ros. Traditionelle virksomheder har jo ry for at være lidt mere gumpetunge og hvis man kan indføre lidt startupånd, hvor det passer ind, tror jeg helt sikkert det kunne være en forbedring.

En af de ting jeg selv har oplevet, er at man i startups er nødt til at lede folk som var de frivillige. Den tilgang til ledelse vil også pynte i mange traditionelle virksomheder.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere