Pyrus eller Pyrrhus ?

Nu tygger Østre Landsret på hvad de kan slippe afsted med at sige om den ulovlige telelogning, uden at bringe Kors og Bånd og Stjerner i fare.

Jeg tror ikke der er mange der forventer at sagen stopper der, vi skal næsten med garanti rundt om Højesteret for at få et målfoto.

Antag for argumentets skyld at der kommer en klokkeklar dom om at overvågningen gik over EU-stregen, hvad forskel kommer det til at gøre ?

Højesteret kan beslutte at en eller flere paragraffer eller underordnede dokumenter strider imod noget der vejere tungere og den kan tilkende sagsomkostninger til sagsøgerne.

I teorien kunne den tilkende erstatning, men der er næppe noget at hente, når Se&Hør's anvendelse af en borgers kreditkorttransaktioner ikke udløser erstatning.

Men Højesteret kan ikke bestemme hvad Folketinget skal gøre bagefter, mindst af alt når et solidt flertal i Folketinget går ind for mere overvågning.

Der er mao, ingen fare for at overvågningen bare stopper og den bløde gane bliver fast og fodsved et ukendt problem.

De mange udsættelser af revisionen af loggningsbekendtgørelsen er bemærkelsesværdige i sig selv: Det er hverken en god juridisk strategi hvis man er sikker på at vinde eller på at tabe.

Udsættelserne er et klart signal på at der padles febrilsk under overfladen, for at få en anden form for overvågning på plads inden Højesterets dom.

Det har vi allerede to meget kraftige indicier for, et tophemmeligt projekt i Statens IT-Råds 2020-rapport:

Illustration: Statens IT-Råd

Og Microsofts bizarre og forhastede annoncering af "3 datacentre på Sjælland som helt uforklaret havde Finansministerens deltagelse og hvor den tilhørende press-release indholdt følgende citat:

”Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv. Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. Jeg ser derfor frem til samarbejdet med Microsoft i forhold til de konkrete muligheder, som den nye datacenterregion åbner for Forsvaret,” siger Kristian Vengsgaard, Chief Information Officer i Forsvaret."

Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, at totalovervågningen af al teletraffik i Danmark er på vej ind i FE, hvor offentligheden, domstole og stort set hele Folketinget intet kan få at vide.

Men der venter et andet mysterium...

Forsvarsministeren har sendt fem ledende medarbejdere fra FE hjem i forbindelse med den overvågningsskandale, vi heller ikke må vide noget om, bortset fra at det drejede sig om overvågning af danskere, der ikke burde være overvåget på det daværende lovgrundlag.

Vi har en naturlig tendens til at opfatte FE-folk som "the bad guys", men hvad nu hvis de ikke er ?

Hvad nu hvis FE's ledelse fik at vide at nu skulle de snart til at overvåge alle danskerne og ikke brød sig om ideen ?

At stritte imod ville sætte Kors og Bånd og Stjerner på spil.

Men som ved naturbrande kunne man prøve at lave et brandbælte, ved at tænde en lille ild i modsat retning, med en omhyggelig læk til Tilsynet.

Den ballade lækken til Tilsynet giver årsag til bliver naturligvis ubehagelig, men det er faktisk en rationel måde at undgå at blive blandet ind i noget langt værre.

Præcis som i Tibetsagen, har FE ikke givet sig til at overvåge danskere for deres egen fornøjelses skyld.

Men præcis som Rigspolitiets ledelse sover FE's ledelse trygt, for de har naturligvis kopier af den kommunikation, som hverken de, eller den anden part, kan erindre noget om … indtil videre.

Med viden om hvad ministeren har gang i og hvad der iøvrigt er fejet ind under gulvtæppet i tidens løb, er det svært at forestille sig at de fem skulle få grund til at blive utilfredse på den lange bane.

En af dem har f.eks allerede fået en nyoprettet loppetjans håndtegnet til netop ham, så han slipper for at bruge mere tid sammen med familien.

Den ny fungerende Direktør for FE har en solid baggrund i politiet og derfor sikkert fuld forståelse for masseovervågningens nødvendighed.

phk

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anne-Marie Krogsbøll

"”Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv. Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. "

FE (afhængigt af om modbranden lykkes) og Justitsministeriet ligner i stigende grad ikke bare en nødvendig instans til landets beskyttelse, men et decideret parallelsamfund med egen dagsorden. Om ikke andet er de i hvert fald tilsyneladende i gang med at skabe fundamentet for demokratiets afvikling - uanset at det måske ikke er det åbenlyse mål lige nu.

Det er nærmest surrealistisk læsning...Svært helt at få hjernen til at begribe, at vi er nået dertil i Danmark - selv om vi har vidst længe, at det gik den vej.

 • 19
 • 0
#3 Børge Svingalius

Det kræver en vis mængde mental gymnastik (specielt på en fredag) at trække trådende i de rigtige retninger, når vi har at gøre med magthavernes overvågnings-"plan". Specielt idéen om at FE har lavet en lille brand, for at undgå en langt større er som taget ud af et X-Files afsnit - dermed ikke sagt at det er usandsynligt, blot at det ligger meget langt fra hvad vi sædvanligvis[1] forbinder med det danske demokratiske styre.

@Per: Du må ikke give op. Der er mange mennesker der ser ufornuften i det der foregår, og jeg tror på at hvis folk får hele sandheden, og kunne se tingene i det store perspektiv, at de faktisk også ville være betænkelige ved udviklingen. Det umiddelbare mål må vel være reel indflydelse på Christiansborg - jeg skal bare lige have taget det første spadestik til partistiftelse.

@PHK: nu er du, sådan ved første granskning, en rimelig skarp fyr. Hvor sandsynligt tror du egentlig at din teori er...?

 • 6
 • 0
#4 Louise Klint

Godt sagt. Det er grumme perspektiver.

I dag vil jeg nu vælge ikke at tage sorgerne på forskud. (Eller glemme dem for en stund). I går hørte jeg tilfældigt Rasmus Malver, primus motor på denne sag, i Orientering. Det var opløftende:

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2021-05-06#!01:05:33

Jeg kan også se, at foreningen nu har rundet 1 mio. kroner i donationer, hurra!

https://www.ulovliglogning.dk/

Og i weekenden vil jeg læse lidt op på, hvordan de 2 retsmøder er gået indtil nu. Jeg kan se, der er nogle beretninger her: https://twitter.com/RasmusMalver

Dommen afsiges tirsdag 29. juni.

 • 7
 • 0
#6 Tom Paamand

Under den kolde krig herskede Forsvarets Centralradio på Amagers sydspids. FCR var i starten ikke underlagt FE, og havde langt større bevillinger og selvstændighed - hvilket fik kollegaerne i FE til at brokke sig over, at Centralradioen kun mangler eget flag for at være en selvstændig nation. Siden blev FCR meget mod sin vilje underlagt FE, men lysten til og troen på at kunne agere uafhængigt af politikere, militær og samfund fulgte åbenbart med over.

Det var Centralradioen, og ikke FE, der i 1969 blev afsløret i at aflytte de udenlandske ambassader fra et kælderlokale under Københavns Universitet. Forskellen på disse efterretningstjenester er mest noget nørderi, og i kølvandet på Kejsergadeskandalen, blev Centralradion som nævnt opslugt. Dens aktiviteter fortsatte i forstærket omfang, og er nu mest offentligt kendt for samlingen af kuglerunde bygninger, der i dag skjuler dens dyre antenner ude på Amager.

FEs mission er at overvåge omverdenen, men som PHKs skriverier peger på, kunne det snildt tænkes at vor nuværende højrenationale regering pønser på at udbygge FEs muligheder. I gamle dage var logikken ellers, at demokratier ikke masseovervåger deres egne borgere. Efterretningstjenesterne efterlevede omhyggeligt denne regel, ved at aflytte nabolandets borgere - der til gengæld aflyttede os. Hvorpå de indsamlede oplysninger fast blev byttehandlet, så man alligevel kunne kikke med.

Måske skulle regeringen tage den gamle brok til sig, og spare bytteriet ved at erklære Amagers sydspids for FEs selvstændige nation, der hermed legalt ville kunne aflytte vor egen nation helt uhæmmet...

 • 12
 • 1
#8 Nis Schmidt

Med en tabt IT-generation ved magten er det vel ikke usandsynligt at de tror de kan løse problemet ved at noget magisk "AI-sovs" som sorterer de indsamlede data i "må" og "må ikke" ?

Hvad? Kriteriet for denne sortering er?

Hvem der har ansvaret for den u´øve`de magts ukendskab kan der næppe herske tvivl om. Griskheden er ikke en egn langt vestpå.

Engang lærte man sit fag pga viden, nu er der andre motiver. Da jeg var i branchen (og udlandet) sagde man at een ingeniør skaffede job til 20 andre; nu er det snarere omvendt: der skal 20 almindelige skatteydere til for, at man kan lønne en ingeniør!

Inden man giver efter for krampen i tommelfingeren, kan mad med fordel se (eller gense) The Orville s1e7 Majority Rule

 • 6
 • 0
#9 Ole Kaas

"Udenrigsministeriet opretter en ny stilling som særlig repræsentant for nye trusler og teknologier, og den er gået til den hjemsendte Thomas Ahrenkiel, der tidligere var departementschef i Forsvarsministeriet."

Man kunne således have undladt "og den er gået" - men jeg finder dog formuleringen underholdende samtidig med, at den jo ikke påstår noget "usandt"...

Nederst i artiklen:

"Den særlige repræsentant vil navnlig få til opgave at styrke indsatsen for at håndtere de sikkerhedspolitiske konsekvenser af teknologiudviklingen,"

Okay... I kølvandet på vores teknologiudvikling, har det været nødvendigt at indføre nogle sikkerhedspolitikker. Det har haft nogle konsekvenser. Det er jo rart at få præciseret at sikkerhedspolitikkerne trods alt har haft konsekvenser. Det har så åbenbart været svært at håndtere disse konsekvenser - så der er behov for at styrke indsatsen så de bliver håndtérbare... Altså få lavet et skjult hul i bunden af kagedåsen så man ikke behøver at spørge først?

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere