Psst! Tirsdag aften,det sædvanlige sted, sig det videre!

Hvis man laver en literatursøgning på multiprogrameringens barndom, spinger navnet Brinch-Hansen hurtigt frem på skærmen og ikke et ondt ord om det.

Kigger man nøjere efter, står der også næsten altid "Søren Lauesen".

Tirsdag aften, klokken 19:30, i lokalerne under "Tapeten" i Ballerup, har Dansk Datahistorisk Forening lokket Søren Lauesen til at holde et foredrag:

Citat:

Regnecentralens tredje computer, RC 4000, startede i 1967 som en datalogger til en kemisk fabrik i Pulawy, Polen. Der var interrupts og dermed et grundlag for multiprogrammering. I de følgende år indtil 1972 udviklede Regnecentralen egentlige operativsystemer til RC 4000. Jeg var en af hovedpersonerne i den udvikling. Det var overraskende svært. Vi måtte selv udvikle de grundlæggende begreber, og det gik ikke altid lige godt. Til gengæld var vi meget effektive til at teste operativsystemet. Det klarede vi med 2 gange 15 minutters computertid om dagen. Systemerne blev umådeligt driftsikre og RC 4000 kørte i månedsvis uden genstart. Nogle af os brugte senere principperne til el-distributionssystemer hos BBC (nu ABB). Det er nok de mest succesfulde projekter jeg har deltaget i. Vi havde lært af erfaringerne. Alligevel gav vores første installation 10 minutters strømafbrydelse i hele Himmerland. Det skyldtes ikke en programmeringsfejl, men en manglende forståelse af kravene. I den samme periode blev UNIX udviklet i USA. Mens UNIX lever i bedste velgående, er Regnecentralens systemer uddøde. Det er der mange årsager til.

Arrangementet er naturligvis kun for foreningens medlemmer[1].

phk

[1] Indmeldelse foregår ved at erlægge 200kr til foreningens kasserer, hvor man måtte løbe på ham, f.eks i foreningens lokaler på tirsdag ved 19-19:30 tiden.

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere