bloghoved rene løhde

Programmering for alle

Inden for de sidste par uger er jeg blevet introduceret til to forskellige forsøg på, at gøre programmering til en diciplin for alle.

Den første er BOKU. Et grafisk programmeringsmiljø bestående af en "verden" med forskellige aktører. Den tredimentionelle verden er lavet så den ligner det man kan finde i de fleste computerspil.

Miljøet har en række grafiske udtryk for de tilstande som objekter kan befinde sig i og hvad de er i stand til at foretage sig. Jeg kan afsløre at, et af de ufravigelige krav hos testbrugergrupper var, at objekterne i spillet skulle sættes i stand til at skyde missiler.
So much for det politisk korrekte legetøj.

Denne video giver et indtryk af IDE'ets sammenkobling med "runtime" og kommandoer.

Det andet programmeringsmiljø er Small Basic, som tidligere er blevet nævnt her på Version2. I modsætning til Boku ligner det noget som de fleste af os kan nikke genkende til.

Som Torben Mogensen tidligere har været inde på har der været forsøg på at lære den næste generation at programmere og det er i den kontekst at Vijaye Raji har været en af hoved kræfterne bag Small Basic, med tilhørende udviklingsmiljø.

Jeg har prøvet Small Basic - det har sine børnesygdomme, men det er lidt sjovt!

Illustration: Privatfoto
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

BOKU minder lidt om Alice fra MIT, som har samme mål om at lære børn at programmere, også bruger animationer i en grafisk 3D-verden som subjekt for programmeringen og også bruger et grafisk sprog til selve programmeringen. Både Alice og BOKU er givetvis meget populære blandt børn, men det kan diskuteres, om man virkelig lærer at programmere. Endvidere er deres ensidige fokus på 3D-animationer en begrænsning for at komme videre -- det er lidt ligesom at bruge Excel til at lære folk at programmere: Begreberne variabel, test, beregning og sum over vektorer og matricer bliver dækket, men man kan ikke rigtig komme videre derefter.

Så er Small Basic lidt mere generelt, men selv om det har alt det sjove, som os gamle nørder husker fra firsernes 8-bit maskiner, så har det også alle de problemer, som BASIC havde dengang. Sprogdesign har udviklet sig en del siden BASIC, og det er lidt synd, at man ikke udnytter denne udvikling.

  • 0
  • 0
#7 Mads Jensen

Greenfoot er faktisk lavet af de samme folk som har lavet BlueJ. Greenfoot startede som et speciale projekt på mærsk instituttet i Odense hvor vejlederen var Michael Kölling som er manden bag BlueJ.

Men greenfoot er bestemt til at gå til for alle.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere