Programideen: Teori & Praksis

Jeg er blevet gjort opmærksom på at et obskurt hjørne af KU afholder et rygende interessant foredrag, samme dag som et andet rygende interessant foredrag:

12 November, 13:00-15:00 på Biblioteksskolen:

Jack Copeland, formodentlig verdens førende specialist i alt hvad der vedrører Alan Turing, holder foredrag om hvor ideen til "stored program" kommer fra.

"Stored program" ideen er at lagre programkoden i RAM lageret, således at man kan hoppe og springe tilfældigt i det, i modsætning til f.eks at kode det på en papirstrimmel således at det skal gennemløbes sekventielt.

Det var ikke en triviel indsigt og ideen havde mange fædre - hvilket er hvad Jack Copeland vil prøve at udrede.

12 November, 16:00-18:00 hos IDA:

En time senere afholder HITEK møde hvor Dr. Horst Zuse, fortæller hvorledes hans far, Konrad Zuse, byggede den første computer i Europa og muligvis verden.

De hurtige kan stadig nå at deltage...

phk

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Troels Henriksen

Det var virkelig en skam at krigen kom i vejen for Konrad Suze, for hans design var virkelig forud for sin tid. Jeg havde for et par år siden fornøjelsen af at skulle skrive fakultetsfunktionen i hans datamats maskinsprog, Plankalkül, omend i en ASCII-baseret notation nogen havde fundet på (den oprindelige notation er baseret på matematisk typografi). Det føles overraskende moderne. Et særpræg jeg husker er at man angiver præcis hvor mange bits i registre man overskriver når man udfører lageroperationer. Et andet særpræg er at forgreningsoperationen var meget kryptisk, og minder så vidt jeg husker mere om en C-switch end moderne arkitekturers betingede hop. Jeg fik dog aldrig kørt min kode, så hvem ved om jeg misforstod det hele.

Jeg kommer i hvert fald til de foredrag! Jeg har dog oplevet at nutidens bibliotekarstuderende kan blive mugne hvis man kalder Bibliotekarskolen for Bibliotekarskolen, frem for Informationsvidenskabeligt Akademi (IVA).

  • 8
  • 0
#3 Kim Jensen

Det er lidt pinligt, at jeg i snart 8 år har arbejdet på "Konrad-Zuse-Platz" i München, og det er aldrig faldet mig ind at google navnet for at lære at vi her har en af Computer Historiens store personligheder...

Nuvel, jeg vil gerne deltage, men desværre er München ikke lige rundt om hjørnet, så istedet vil jeg gøre hvad jeg skulle have gjort for 8 år siden - Google ham.

Mvh, Kim

  • 7
  • 0
#5 Ivan Skytte Jørgensen

Det er lidt pinligt, at jeg i snart 8 år har arbejdet på "Konrad-Zuse-Platz" i München, og det er aldrig faldet mig ind at google navnet for at lære at vi her har en af Computer Historiens store personligheder...

Hvis du arbejder i München så tag et smut forbi Deutches Museum. Der er en hel afdeling for computere og der er bl.a. en Z3 og en Z4 (og alt muligt andet interessant f.eks. en Enigma krypteringsmaskine)

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere