henrik knopper bloghoved

Privacy i børnehøjde

Min datter (en af dem) er lige startet i skole.

Og som moderne forældre vil vi naturligvis gerne have en nem måde at kommunikere med de andre forældre i klassen samt have et sted at dele billeder og den slags.

Det åbenlyse, oplagte og lige i tidsånden svar er naturligvis facebook.

Hmm.

Og afgive alle rettigheder til alle billeder af egne og andres børn.

Nej.

Godt, så tager vi udgangspunkt i billederne: Hvad med Picasa Webalbum?

Nej, for det er jo Google, og når man lægger data hos Google beholder man godt nok alle rettighederne (tror jeg da - det fremgår ikke af privacy disclaimeren), men din brug og deling af de data samt al din øvrige færden på nettet bliver monitoreret, analyseret og kommercialiseret på en måde så man føler sig chip-tagged som en udrydningstruet fugleart.

Findes der ingen alternativer? Udbredelse er fuldstændig ligegyldig, men det skal være så let at bruge som facebook, man skal beholde sine rettigheder og man skal lades i fred.

Er jeg på bedste jydemaner virkelig nødt til at gøre det selv?

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Sørensen

Vi har tidligere brugt AltME, til at håndtere kommunikationen i udviklergrupperne bag hhv. Syllable (de gør stadig, tror jeg) og Pyro (skiftet til facebook). Det har fungeret fint, men det kræver at en af jer (formodentlig dig, da du sikkert er den eneste der kan) har en lille PC stående 24/7, og har et par porte forwardet dertil.

Der er mulighed for at chatte, der kan oprettes forskellige grupper, til forskellige emner. Der kan deles filer, hvilket burde opfylde billede delings behovet. Der er kalender, og checklists.

AltME: http://altme.com

 • 2
 • 0
#2 ab ab

Har du overvejet

http://www.23hq.com/23/terms

samt

http://www.23hq.com/23/faq#0.1_32

Jeg ved ikke, om flickr har væsentligt bedre vilkår hvad angår click tracking end Google, men hvis du ikke bruger andre Yahoo-tjenester, gør det måske mindre at have en konto dér.

Under alle omstændigheder gælder det vel efterhånden som hovedregel på nettet i dag, at man har den privacy, man selv tiltusker sig via eks. NoScript osv.

Jeg tror i øvrigt næppe, at nogen anden tjeneste kan leve op til kravet om, at det skal "være så let at bruge som Facebook". Folk har jo - som udmærket eksemplificeret af denne kommentar - efterhånden vænnet sig til, at alt skal foregå dér, og hvis brugergrænsefladen ser bare en smule anderledes ud eller folk skal (gys) tvinges til at oprette en ny konto og knytte 'connections' igen, så er det jo "bare ikke lige så nemt som Facebook"....

 • 0
 • 0
#3 Lars Bjerregaard

"There ain't no such thing as a free lunch" - hvis du vil bruge en kommerciel aktør, kommer du/i altid til at afgive et eller andet, om ikke andet nogen øjeæbler til reklamer eller lignende. Hvis man kan leve med en smule af det, vil jeg nok anbefale Google+ til formålet.

Ellers er jeg bange for at der ikke er nogen vej uden om at hoste det selv Henrik. Men så er der jo til gengæld rige muligheder, og så hårdt behøver det heller ikke være. For $9 om måneden hos dreamhost.com f.eks. kunne du jo køre en owncloud, eller hvad som helst i lyster, i uanede mængder, til fast lav pris. Men så står du jo selv for installation, sikkerhed, vedligehold, etc.... ;-)

 • 2
 • 0
#5 Per Toft

Jeg arbejder i en virksomhed der sælger intranet til børnehaver og dagpleje institutioner. Man logger ind med NemID og kan dele præcis de informationer du efterspørger, inkl. rettigheder m.v.

Så jo der findes alternativer.

Vores system er udrullet i 200 børnehaver i Danmark, og vi arbejder da hele tiden på at finde nye kunder :)

Du finder os på http://www.bornehaveintra.dk/. Så kan du jo altid prikke til børnehaven for at implementere et sådant system.

 • 1
 • 0
#6 Martin Nisted

Vi var en gruppe studerende fra DTU som skulle bruge et alternativ til facebook, da vi ikke var helt tilfredse med at FB skulle indkassere vores data. Jeg fandt frem til at den bedste løsning for os var ELGG (http://elgg.org/). Det er let at komme igang med. Der er mange plugins fra community'et. Det er dog bugs en gang imellem. Jeg har det pt. kørende på en server hosted af hetzner.de (75 kr. mdr)

Jeg har også overvejet owncloud (http://owncloud.org/) til deling af billeder, men ELGG understøtter mere af det "facebook" behov som efterhånden er et krav til noget lignende.

 • 0
 • 0
#7 Lars Røgen

Nu ved jeg ikke om alle folkeskoler i Danmark tilbyder forældreintra, men med mit kendskab til det, så opfylder det de nævnte behov; Billedgalleri, opslagstavle, besked-funktion, email-notifikation, klasselister osv...

mvh Lars

 • 1
 • 0
#8 Thomas Jensen

Ja, det ville da være det mest nærliggende. Det er jo netop bygget til det formål. Så kan man altid diskutere om det er særlig brugervenligt. Men jeg hørte så sent som igår at der er en ny og forbedret version på vej her i efteråret.

 • 0
 • 0
#9 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Til gengæld føler du dig hensat til midt 1990'erne og ekstremt dårligt GUI, Skoleintra fra Uni-C.

På næsten alle punkter fejler dette system, og det er ikke lykkedes at få een god debat igang. Jeg bliver så trist når jeg gennem tiden har set så mange bedre løsninger fra Usenet til diverse fora.

Til gengæld er det konsistent, har ikke ændret sig i de år min søn har gået i skole, han er startet i 8. kl i år ...

 • 4
 • 0
#10 Lars Røgen

@Henrik,

Det er rigtigt at GUI'en er ringe, men som du selv nævner, så lærer man den at kende efterhånden (c :

Til gengæld, så er der styr på privacy (så vidt jeg kan se), og det løser de opgaver, som Henrik efterlyser.

Jeg ville nødigt selv skulle kode, vedligeholde og ikke mindst supportere et system der kan det samme...

 • 1
 • 0
#11 Henrik Mikael Kristensen

Jeg har brugt AltME til dagligt i de sidste 10 år uden større problemer, og det er fremragende til darknet chats i en blanding af IRC og lange posts, som man selv styrer, det er meget nemt at sætte op, og nedetider er der få af. Den virksomhed jeg arbejder hos, forlader sig næsten 100% på AltME til intern kommunikation.

Desværre er AltME dog ikke længere under udvikling, og det binder sig mod en chat-navneserver, der holder styr på navnene på de "worlds" som oprettes til at chatte i, og dem styrer man ikke selv. Brugerfladen er også lidt gammeldags, har nogle mangler og API'et til at udvikle plugins blev aldrig frigivet.

Man søger at udvikle en klon, der hedder OpenME, men denne er ikke kommet ret langt endnu.

 • 1
 • 0
#15 Henrik Knopper

Skolen har ikke skoleintra, så det er ikk een mulighed.

@Kristoffer: 23hq ser god ud, men med en disclaimer der slutter med "This document is work in progress and is subject to change without prior notification." er jeg en smule skeptisk...

@Martin: Tror lige jeg skal kigge på ELGG

@Lars: Jeg har lidt erfaring med WP, så WP + BP jeg vil kigge på igen

@Olav: Jeg brugte også GroupShare, men dengang virkede det tungt.

 • 0
 • 0
#17 Kristian Dalgård

For tiden kommer der mange nye webapps bygget med de nyeste MVC-lignende frameworks (fx Backbone og Ember), der opfylder mange af dine ønsker. De nye apps udmærker sig især ved real-time udbredelse af ændringer (typisk ved hjælp af websockets).

Her er et par eksempler. De må siges at stå i skærende kontrast til de "intranet", der har været nævnt, med hensyn til UX/design...

https://trello.com/ http://entwine.me/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere