The Power of Form

Hvis man vil være sikker på at fange publikums opmærksomhed fra starten er det ofte en god ide at fortælle en lille historie eller komme med en udfordrende bemærkning om emnet.

Så Jim Coplien startede sit foredrag om "agile architecture" med at sige, at selvom alle (tilstedeværende) påstår de bruger agile metoder, så er det ligesom med teenage sex: De fleste taler kun om det, og dem der rent faktisk gør det gør det ikke særlig godt.

I det videre foredrag leverede han et antal statements som jeg bed mærke i, men som jeg må indrømme at min programmeringsmæssige viden og erfaring ikke er stor nok til at kunne vurdere kvalitativt, men som jeg gerne giver videre:

  • Problemet? Fokus i objektorienteret udvikling har hidtil været på strukturen. Det har været programmernes gyldne tid, men det har været et mareridt for brugerne.

  • Arkitektur handler om form, ikke om struktur. Strukturen er i vejen for formen. Det gælder i bygninger og det gælder i applikationer.

  • Agil arkitektur skal ikke modsvare en kravspecifikation, men uderstøtte slutbrugeren.

  • Software er ikke et produkt. Den er en service der gør noget ved produkter.

  • Gode gamle Dijkstra: Kode bør være enten så simpel at man kan forstå den og derfor ikke behøves teste den eller så kompleks at man på forhånd opgiver at både forstå og teste den.

  • Med de nyeste værktøjer og metoder er det muligt at komme tilbage til kode man kan forstå.

Men hvorfor fandt jeg så foredraget interessant selvom jeg ikke helt fattede essensen af det?

Fordi han er den hidtil bedste taler på denne konference. Han var mere end det. Han var GOD.

Fuld beherskelse af teknikken, så han kun yderst sjældent måtte se på skærmen. Det vil sige at der var tid og overskud til kontakt med publikum.

Publikum blev jævnligt spurgt om ting, så vi følte os inddraget.

Modsat den generelle trend blandt talerne her hvor man nedtoner sit personlige engagement, var det helt tydeligt at her var er person der brændte for det han talte om.

Han startede let med en joke så stemningen var let og folk var vågne.

Han havde et budskab. Et budskab og en masse underbyggende eksempler. Og gentog budskabet til sidste.

Ganske simple tricks. Men de virker. Måske derfor bliver de ignoreret.

Kunne man ikke foreslå at præsentationsteknik blev et obligatorisk fag på alle studier' Eller i hvert fald en del af introduktionsforløbet ved en nyansættelse'

Selv de foredrag der har handlet om bruger interaktion, brugeroplevelse, og interfaces har været meget statiske i deres udtryk. Telling, not showing. Så går budskabet ligesom tabt.

Og når en person som Coplien så brænder så meget igennem ser man pludselig hvor stor forskel formen gør.

For det var en stor oplevelse.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere