henrik knopper bloghoved

Postloven dræbte morgenavisen

Jeg har i mange år været næsten afhængig af min morgenavis.

Ud til hoveddøren, stikke næsen udenfor hvis buddet havde sjusket og ellers bare samle den op fra gulvet.

Så ind til morgenbordet og et 10-minutters nyhedsfix i fred og ro.

På trods af - eller netop fordi - at jeg i rigtig mange år har arbejdet i it-verdenen hvor intet er uforanderligt og alle data kan udvaskes eller ændres af dem der har de rette adgangskoder, har har jeg set en trykt avis som en milepæl, et øjebliksbillede i nyhedsstrømmen som andre var nødt til at forholde sig til.

Dagens forsidehistorie kan ikke trækkes tilbage.

Men nu ligger avisen ikke længere i min entre. Efter ordre fra postloven ligger den nede i den helt nye postkasse nede ved hoveddøren - og der bliver den liggende.

Den mentale rejse ned af trappen er bare for lang når man ikke er holt vågen. Jeg tager den ikke med på vej ud af døren, og når jeg kommer hjem skal jeg først op efter nøglen til postkassen. Men hvis jeg har checket nyheder i løbet af dagen er det måske lige meget.

Så hvad skal jeg nu med min morgenavis? Efter næsten 20 år tror jeg snart jeg afbestiller den.

Det hænger måske også sammen med at jeg har opdaget at selv min lille iPhone fungerer fint som e-læser. Ikke til nyheder hvor overblik er rart, men til bøger. Jeg har ellers forsværget tanken, men man kan vel blive klogere.

Nu er tanken om at anskaffe en Kindle eller en iPad til formålet i hvert fald begyndt at tage form.

Jeg vil stadig gerne abonnere på en dansk avis, fordi jeg tror på konceptet med redaktører og en vis forudsigelighed i vinklingen, men så længe de tager samme pris for et elektronisk abonnement som for at sende en gæstearbejder ud i sneen med den fysisk avis undersøger jeg lige alternativerne. Ingen grund til at blive til grin for egne penge.

Og milepælen?

Tjah, hvis ikke jeg kan få en elektronisk avis i e-bogs format så mister jeg nok dette lille daglige holdepunkt i tilværelsen.

Og må nøjes med det ugentlige anker fra Weekendavisen.

Mon ikke det går?

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Klaus Skelbæk Madsen

Det er jo kun Post Danmark som kræver at kunne aflevere posten i postkasseanlæget, og jeg tvivler på at din avis bliver leveret af dem.

Da vi fik sat postkasser op i opgangen, begyndte budene også at aflevere vores avis dernede, istedet for ind af brevsprækken (hvilket jeg godt kan forstå, hvis jeg kan unlade at gå op til 3. sal gør jeg det også).

Heldigvis kan man som et af punkterne når man reklamerer over avisen vælge:

"Levér ikke i p-ks.anlæg - skal leveres på etagen"

Efter at have gjort det 3-4 gange har der ikke været noget problem med at få den ind af døren.

Men hvis de holder op med at ville levere på etagen, kunne jeg også sagtens forestille mig at skippe avisen.

 • 0
 • 0
Tine Andersen

Her på bøhlandet fik jeg min- når jeg kom hjem. Jeg læste den så i bussen på vej ind til mit daværende arbejde.

For at få morgenavis, skal man bo i en større provinsby. Ellers kommer den med posten mellem 11.30 og 14.00.

Jeg tvivler på, at årsagen til avisdøden er den nævnte. De har været på vej i mange år.
Det er mere end 35 år siden, jeg fik en morgenavis- om morgenen- i provinsen.
Medmindre den blev indkøbt i en kiosk.

I hovedstaden ankom den ved 9 tiden (godt efter jeg var draget af- mødte klokken 7.00)

Mvh
Tine

 • 0
 • 0
Niels Elgaard Larsen

Ja, du skal forlange at få avis gennem brevsprækken.

De begyndte også at putte vores i postkassen og det holder ikke. Også fordi at når man har været borte et par dage, er der jo ikke plads til rigtig post.

Efter et par telefonopkald, hvor jeg sagde at hvis de ikke kunne levere den i brevsprækken, kunne de betragte mit abonnement som opsagt, har der ikke været problemer.

 • 0
 • 0
Anonym

Kan varmt anbefale e-læser til formålet.

Tester en Kindle 2, og selvom jeg ikke kan abonnere på en dansk avis endnu, giver download af artikler via programmet Cadlibre fin funktionalitet. Og de ligger klar uanset vejrlig, sygdom og andet som kan forstyrre udbringningen.

Og, det er altså bare federe, at læse på noget der minder om papir !

 • 0
 • 0
Poul Pedersen

Det er vel også på tide at vi stopper det miljøsvineri, når nu den samme information ligeså nemt kunne læses online?

Jeg er udemærket klar over vanetækningen der ligger bag at foretrække "ting på papir" fremfor virtuelle.
Der er også folk der starter dagen med at printe alle deres emails ud. :-)

 • 0
 • 0
Jesper Poulsen

"Jeg er udemærket klar over vanetækningen der ligger bag at foretrække "ting på papir" fremfor virtuelle."

Det er ikke bare vanetænkning. Der er folk der får mere ud af det de læser hvis de kan bevæge sig et andet sted hen. Selv foretrækker jeg at læse i min lænestol, men det rækker min PC ikke til... :-)

 • 0
 • 0
Morten Abildgaard

@Jesper Poulsen

Selv foretrækker jeg at læse i min lænestol, men det rækker min PC ikke til...

I mine ører lyder det nu altså umiddelbart som en vanesag når du foretrækker at læse i din lænestol. Og at din PC ikke rækker til det lænestolen er vel noget med at du ikke har udstyret i orden (det tekniske, altså), hvilket nok kan fikses hvis du havde lyst.
Jeg har hørt mange mere eller mindre saglige argumenter for hvorfor "papir bare er bedre end en skærm", og er stort set altid uenig. Min kommentar plejer at lyde noget i tråd med: Køb en bedre skærm eller laptop eller Kindle eller iPad eller noget, og lad være med at bruge et (semi-)dårligt syn eller gammel vane som undskyldning.
Det er ikke fordi jeg ikke er med på papir-nostalgien, men tager man det globale papirsvineri for øje, mener jeg godt man kan være bekendt at forsøge at ændre lidt på sine vaner.

 • 0
 • 0
Jesper Poulsen

"I mine ører lyder det nu altså umiddelbart som en vanesag når du foretrækker at læse i din lænestol."

Jeg slapper af i min lænestol og det læsning til en nydelse.

"Køb en bedre skærm eller laptop eller Kindle eller iPad eller noget, og lad være med at bruge et (semi-)dårligt syn"

Uanset hvor god en skærm du finder, så er det stadigvæk trættende i længden at læse fra den.

"globale papirsvineri"

Globale papirsvineri???

 • 0
 • 0
Jan Nielsen

For mig lyder det som en (dårlig/god) undskyldning for at anskaffe dig en iPad ;-)
Spøg til side - Da vi flyttede på landet (Espergærde) opsagde jeg vores 2 avis abonnementer. De blev opsagt af 2 årsager - de kunne ikke leveres tidligt nok til at jeg kunne læse om morgenen på vej til arbejde, og i weekenden skulle jeg bygge hus.
Jeg glæder mig helt vildt til at kunne læse avis i morgentoget igen (tilmed i et håndterbart format), og fordybe mig i baggrundsjournalistik, mens pigerne ser x-faktor

 • og iPad'ens formfaktor er bare helt perfekt til avis,- og boglæsning
 • 0
 • 0
Anders S. Johansen

"men så længe de tager samme pris for et elektronisk abonnement som for at sende en gæstearbejder ud i sneen med den fysisk avis .... .... Ingen grund til at blive til grin for egne penge"

Det argument fremførte jeg over for en phoner der ikke kunne forstå at jeg kunne undvære min morgenavis. Hendes svar var noget i retning af:
"det koster i virkeligheden ikke ret meget at trykke og uddele avisen" !!!

Et ganske interessant udsagn - synes jeg.
/asj

 • 0
 • 0
Michael Støttrup

Er der nogen som ved hvorfor f.eks. Børsen kun vil lave elektronisk abonnement til folk med adr. i udlandet?
Jeg tænker på om der er en form for tilskuds til papirudgaven som evt. bortfalder hvis man kun får den elektroniske version.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere