Post Mortem

Så nåede vi til den del af min fars død jeg har gruet mest for: Hans PC'er, USB-sticks, CD-rom'er og hvad der ellers dukker op af alle mulige lagringsmedier.

Udover slægtsforskningen var min far involveret i to lokalhistoriske arkiver, en valgmenighed, et forsamlingshus, en brugsforening og guderne må vide hvor meget af "det løse".

Han har, sagde han, været meget omhyggelig med at sørge for at der lå kopier "hvor der skulle", men der er stadig en god chance for at nogen kommer en dag og spørger "om vi tilfældigvis har en kopi af det brev som..."

Så det har jeg tænkt mig tilfældigvis at have, ved at lave en total kopi af det hele.

"Det hele" indbefatter imidlertid filer helt tilbage fra dengang han kørte "WizaWrite" på en C=64, via "Works" til hvad han nu endte med at køre til sidst.

Det er sådan et tidspunkt jeg virkelig ønsker at IT-verdenen ikke var totalt dysfunktionel, men istedet havde taget sig sammen og standardiseret et filformat for tekstbehandling for 25 år siden.

Rent praktisk er der en masse dupletter imellem, så første skud bliver at prøve at bruge "Stow" og se om det giver en fornuftig deduplikering og så håbe det hele kan være på (to stk) 1TB USB diske.

phk

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Bjørn Sune Bruun Andersen

En biblioteksmand - i dag er sådan en vel næsten en anakronisme - sagde en gang til mig at den store fordel ved et stykke papir, er at man kan kigge på det og uden yderligere hjælpemidler se om der står noget på det.

Som jeg opfatter PHKs pointe, er problemet i IT verdenen, at man - for at kigge på et dokument - skal bruge et kompatibelt program (hvis dét findes) installeret på et kompatibelt OS (hvis dét så findes).

Hvis de forudsætninger ikke er på plads, er du - basically - up the creek without a paddle. Hvis forudsætningerne så ikke er på plads, har du ingen chance for at kigge på dokumentet og reelt er dit "antikke dokument" i den situation så værdiløst og du kan lige så godt slette det ASAP.

Bjørn

 • 4
 • 0
#3 Anders Lind

Til backup-brug ville det også være alle tiders at have stow indbygget i fx Déjà Dup - https://launchpad.net/deja-dup - fordi det er så simpelt for folk at anvende, og det kunne netop spare en hel del plads, hvis man fx skal gemme sit home-dir med en masse dubletter, man har glemt eller ikke orker at rydde op i. Kunne også være fedt hvis filsystem X fx selv kunne detektere en duplet enten på baggrund af indhold eller indhold+noget_meta_data - så kunne man vel hurtigere lave et stow-dump og man ville spare en del plads (men måske ulogisk for brugeren, hvis man blot vender en enkelt bit i en dublet og det evt. tipper læsset på lagermediet - men det vil så måske ikke ske specielt tit andet end på måske billige usb/sd flashdiske, så sandsynligvis ikke et reelt problem.)

"> Anders

 • 0
 • 0
#4 Kai Birger Nielsen

Det er synd at slette. Måske kommer der en dag nogen forbi og kan bruge det. Jeg ledte på et tidspunkt efter nogle datafiler til et karikaturtegneprogram og fandt dem også, sådan da. Manden havde gemt dem som selvudpakkende Commodore-128 programmer :-( Men en af mine venner vidste tilfældigvis at det var lharc, der blev brugt til det og voila, lharc kunne faktisk udpakke filen uden at det var nødvendigt at bruge en Commodore-128 til det! Jeg har også gættet mig til formattet på en ICL Perq grafikfil, selv om jeg ikke tror at der er mange programmer gemt, der kan læse dem "native" længere.

Noget andet er så hvordan "nogen" finder ud af at PHK gemmer på de data? Men nu er det da blevet nævnt her :-)

 • 1
 • 0
#5 Martin Højriis Kristensen

Problemstillingen er uhyre relevant. Når man har læst de første par dystopiske romaner, så begynder man også at overveje om det overhovedet er nok at have dem på diske, eller om man skal være konsekvent og opbevare alt på syrefrit papir ved siden af.

Min egen plan er pt at have en ukrypteret disk (den eneste af slagsen) i bankboksen (og ja, der burde være 2..). Data derpå består af formaterne: PDF/A, JPG, TXT, XML, EML, MP4 og Office-dokumenter fordi jeg regner med at de altid vil kunne læses. Jeg har et par gange forestillet mig et backup-system bestående af en printer i et afsides, aflåst rum, samt noget software der omdannede alle filer til en meningsfyldt pdf med indhold og metadata sat fornuftigt op.

 • 1
 • 0
#6 Peter Kyllesbeck

Når man gemmer data elektronisk (diske etc), skal man også gemme hardware. Det bedste er, om man bevarer detaljerede beskrivelser om alle elementer fra 'ingenting' til et fungerende system. Dvs al elektronik, alle protokoller og programmer, operativsystem(er)etc. Men det er næste utopisk.

Man kommer til at tænke på Rosettastenen (http://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta_Stone), som hjalp til forståelsen af Egyptiske Hieroglyffer.

 • 0
 • 0
#8 Poul-Henning Kamp Blogger

M(ormon)-disken er faktisk meget interessant.

Test-rapporten fra NAWCWD er selvfølgelig imponerende, men man skal lige huske at testbetingelserne svarer til at efterlade sine skiver i forruden af en lukket bil i troperne i et par dage.

Det er selvfølgelig relevant for USAs flåde og hær, men måske knap så relevant for almindelige arkivformål, hvor særligt lyset, der dræber alle blækbaserede medier, er nemt at undgå.

Det jeg personligt finder mest interessant, er at DVD drev har så dårlig kvalitetskontrol som de opdager inden testen overhovedet går igang...

De priser jeg har hørt på M(ormon)-disken tror jeg ikke umiddelbart jeg har råd til...

 • 0
 • 0
#11 Torben Mogensen Blogger

Der var skam for 25 år siden et standardiseret format til at gemme tekster: Rå ASCII tekst; måske udvidet til ISO 8859-1, så æ, ø og å kommer med.

Så moralen er, at hvis du har nogle tekster, du gerne vil gemme til efterverdenen, så gem dem i ren ASCII udover i det format, dit tekstbehandlingssystem bruger. Så skal du bare huske at kopiere filerne over på nye lagermedier med jævne mellemrum.

 • 0
 • 0
#13 Mads Køhler Pedersen

En af mine kollegaer er ved at rydde op fordi han skal flytte til et nyt kontor. Han spurgte mig om vi kunne åbne filer fra et tekstbehandligsprogram der hedder Unikum eller om han skulle blive ved med at gemme den gamle computer det er på. Jeg må nok erkende at ikke er gammel nok til at kende dette program og en Google søgning giver heller ikke meget. Er der nogen her der ved om der findes noget til at konvertere disse filer med til noget læsbart?

 • 0
 • 0
#16 Nikolaj Bech

Hvis det ikke allerede eksistere var det måske en ide med en formatbank ala de genbanker over diverse levende ting der eksisterer rundt omkring.

Så ville det altid (med de rette midler) være muligt at læse et gammelt format. Det var måske en opgave for det Kongelige Bibliotek, eller på globalt plan FN. Evnen til at læse dokumenter drejer sig jo ikke kun om folks private ting, men også om kulturarv.

 • 0
 • 0
#17 Martin Højriis Kristensen

Statsbiblioteket i Århus er ansvarlige for den kongelige danske mediesamling, dvs multimedie-delen af pligtafleveringerne. Derudover optages alle radio- og tv-programmer og der høstes sider fra Internet (jeg er dog lidt i tvivl om det sker i Århus). Statsbiblioteket har en stor samling af medielæsere af forskellig art, og mig bekendt kan man, i forskningsøjemed, få adgang til disse faciliteter.

 • 0
 • 0
#18 Nikolaj Bech

Ja, men opbevarer de så også information om dataformaterne? En ting er at have medialæsere, men når de så er slidt op og ikke kan bruges mere hvad så? Uden information om dataformaterne mister vi til sidst evnen til at læse og forstå dem.

 • 0
 • 0
#20 Mike Mikjær Blogger

Mads: Min far var chefudvikler på Unikum i sin tid, hvis du smider mig en mail skal jeg nok spørge ham hvordan man gør, garanterer ikke at han ved det/kan huske det, men det er nok det bedste bud :-) Skriv på mikkel at mikjaer dot com :-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere