yoel caspersen blog bloghoved

Pockethernet kabeltester - en anmeldelse

Det sker af og til, at vi bliver kaldt ud til en opgave, der kræver, at vi kan teste et PDS-kabel (netværkskabel med faste ledere) for fejl. Typisk handler det om bolignet-installationer, hvor kunden kun opnår 100 Mbit/s i stedet for 1 Gbit/s, eller hvor kunden slet ikke kommer på nettet.

En bolignet-installation består typisk af op til 100 meter netværkskabel i kategori 5E eller kategori 6, hvor den ene ende er termineret i et patchpanel i et krydsfelt, og den anden ende er termineret i en stikkontakt i en lejlighed.

Selve kablet er sammensat af 4 snoede trådpar, der er separeret fra hinanden af et plastic-kryds i midten af kablet.

Illustration: Freenet Danmark

I hver ende af kablet er der monteret en RJ45-connector, som er et hun-stik til netværksbrug. Connectoren indeholder skæreklemmer, som de enkelte trådpar presses ned over, og derved skabes forbindelsen mellem de 8 ben i RJ45-connectoren og de 8 ledere i kablet.

Et PDS-kabel er et alsidigt medie, der både kan anvendes til IP, til analog telefoni og til et væld af proprietære protokoller.

I bolignet finder man ofte dobbeltkabler til den enkelte lejlighed, hvor det ene kabel anvendes til data, og det andet kabel anvendes til analog telefoni.

Et RJ45-stik kan enten tilsluttes 4 analoge telekredsløb vha. en splitter eller et enkelt telefonkredsløb, som tilsluttes vha. RJ11.

Klassiske fejl på et PDS-kabel er slidte connectorer og dårlige samlinger. Lidt sjældnere fejl er fysiske skader på kablet, typisk skarpe kanter på føringsvejen, som har ødelagt isoleringen på kablet og kortsluttet to eller flere ledere.

Og blandt de helt sjældne fejl er kabler, der er for lange, kombineret med miljøer fyldt med elektrisk støj - fejl, som typisk kun findes i industrien, når kablerne anvendes til andre formål end data og telefoni.

Fejlfinding i praksis

En fejlmelding, der lyder at 100 Mbit/s udstyr virker, mens 1 Gbit/s ikke gør, bør altid udløse en mistanke om en fejl på kablet eller stikket - 100 Mbit/s udnytter nemlig kun 4 ud af de 8 ledere og har derfor en større chance for at overleve en defekt samling.

I sidste ende er man dog nødt til at anvende en kabeltester, hvis man skal afgøre, om en samling er udført korrekt. Netværksudstyr har nemlig en tendens til at være fejltolerant, og hvis der er hul igennem på alle 8 ledere, men nogle af dem er byttet rundt, vil visse typer udstyr kunne kompensere for ombytningen i den ene ende, så det hele virker, mens andet udstyr ikke kan og derfor vil fejle.

En kabeltester til PDS-kabel findes i mange varianter - lige fra den helt billige model til under 100 kr, og op til den helt dyre model fra Fluke Networks, der typisk koster langt over 10.000 kr.

Har man først en gang prøvet at teste et PDS-kabel med en professionel tester fra Fluke Networks, bliver man kræsen - det er en fornøjelse at arbejde med udstyret, og testeren kan måle stort set alt.

Det er især en fordel, hvis der er tale om komplekse fejl pga. støj - med en dyr tester kan man måle Far End Crosstalk (FEXT) og Near End Crosstalk (NEXT), hvor støj fra andre kabler trænger ind i kablet, man måler på, og hvis der er en skade på kablet, kan testeren også fortælle præcis hvor på kablet, skaden befinder sig.

Den helt billige form for tester er et primitivt stykke udstyr, der sender strøm igennem hver leder på skift. I den ene ende af kablet tilsluttes testeren, og i den anden ende af kablet tilsluttes en dongle med 8 lysdioder, som lyser op på skift og i den rigtige rækkefølge.

Gør de ikke det, har man en ide om, hvilken leder, der er brudt, men man ved ikke hvor, og det kan tage lang tid at finde fejlen, især hvis der er en skade på kablet.

Pockethernet - en bedre, billig tester

For nylig ledte jeg efter en mellemvej mellem den helt billige, men besværlige tester, og den lækre, men dyre tester fra Fluke Networks.

Jeg blev foreslået at tage et kig på Pockethernet, og jeg har nu fået et eksemplar hjem, som allerede har været ude på den første fejlfindingsopgave, som den bestod uden problemer.

I den konkrete case var der fejl på både det installerede PDS-kabel og kundens eget patchkabel, og det havde taget lang tid at fastslå uden en tester.

Sættet består af en tester, en remote dongle, et USB-kabel, et kort, skærmet patchkabel og en lille taske til opbevaring og transport.

Illustration: Yoel Caspersen

Testeren indeholder et genopladeligt batteri, som oplades via en USB-kablet, og man skal bruge en smartphone med en app, som tilsluttes via Bluetooth.

App'en kommer både til Android og iOS, og den er nogenlunde brugervenlig.

Testeren understøtter følgende tests på selve kablet:

 • Wiremap - viser om alle ledere er korrekt forbundet
 • TDR - lokationsbestemmelse af fejl på kablet
 • BER - kablets modstandsdygtighed over for bitfejl

Man tilslutter den medfølgende dongle i den ene ende af kablet:

Illustration: Yoel Caspersen

... og tilslutter selve testeren i den anden ende af kablet:

Illustration: Yoel Caspersen

Herefter kan kan man køre sine tests via app'en:

Illustration: Screenshot fra Pockethernet app

Den kan også teste forbindelsen til aktivt udstyr, herunder test af link, DHCP, ping m.v.

De enkelte tests munder ud i en rapport, som kan gemmes i app'en eller sendes pr. e-mail. Jeg konstaterede, at app'en ikke vedhæfter rapporten som PDF, hvis man sender den via Gmail på Android, hvilket er en ærgerlig fejl, men jeg antager, der kan findes en workaround for dette.

Testeren indeholder en lille lommelygte, som kan gøre det nemmere at finde den korrekte port i et krydsfelt i et mørkt kælder- eller loftsrum, og den indeholder også en tonegenerator, som sender vekselstrøm ud i kablet, som kan opfanges med en analog tone probe - sidstnævnte bruges, når man skal spore et kabel fysisk.

Brugen af en mobil-app sammen med testeren gør, at man kan producere en tester, der er mere avanceret end prisen umiddelbart ville fordre, men samtidig betyder det også, at testeren automatisk får en begrænset levetid på max et par år.

Jeg tvivler på, producenten vil blive ved med at producere opdateringer til app'en til nye versioner af Android og iOS, og dermed får testeren næppe lov at opleve sin 5 eller 10 års fødselsdag i værktøjstasken.

Til gengæld er prisen overkommelig, og anvendeligheden stor, så den passer godt på det brugersegment, som kun lejlighedsvist har brug for en tester.

Af gode grunde ved jeg ikke, hvor robust den er på sigt, men lige her og nu virker den som et godt køb.

Testeren koster €199, og jeg har købt den til fuld pris på producentens website.

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Nielsen

Kan fås i alle afskygninger fra 20,- kr på Ebay,

Søg f.eks. SC8108 til omkring 150,- den kan også måle længden af kabel par, enkeltvis, alt efter kinesisk model implicering :-)

Ellers er der også billige måle/sender til at bippe et kabel op, som kan være god i en håndevending, mange gange. De fleste SC8108 har også måle SENDER, men ikke modtager. Man kan også købe flere "dummyer" normalt op til 8 ID, så man ikke skal løbe rundt og lede, hvis der er flere kabler.

En måle sender og MODTAGER, fået til under en 100,- incl moms og fragt. Også et most.

https://www.ebay.com/itm/Telephone-Phone-Wire-Network-Cable-Tester-Line-...

 • 1
 • 1
#2 Benny Lyne Amorsen

Jeg har set 10Mbps ethernet virke på kabler der var forbundet "straight", altså ben 1&2 orange, 3&4 grøn, 5&6 blå, 7&8 brun. Jeg har også set det virke på kabler hvor kabeltesteren mente at der var et knæk på den ene af trådene i et par (altså i et af de to aktive par).

100Mbps er noget mere hys, men det kan stadig køre på 2-pars telefonkabel hvis kablet ikke er for langt.

 • 2
 • 0
#4 Leif Neland

Ellers er der også billige måle/sender til at bippe et kabel op, som kan være god i en håndevending, mange gange. De fleste SC8108 har også måle SENDER, men ikke modtager. Man kan også købe flere "dummyer" normalt op til 8 ID, så man ikke skal løbe rundt og lede, hvis der er flere kabler.

Jeg kan kun anbefale denne tester. Men jeg har forgæves ledt efter dummy'erne i løs vægt; jeg kan kun se at man kan få enheden med 1 eller 8 "dummies".

Nogle routere, f.ex. visse TDC (hed den, da den blev mobteret) routere, har i øvrigt indbygget kabeltester, der kan vise kabellængde.

 • 0
 • 0
#7 Hans Nielsen

Robust ? 10 Mbit/s leveres på telefon kobberkabler af ukendt beskaffenhed fra TDC på flere kilometer.....

Har set en ADSL forbindelse, som kørte lidt ustabil og langsomt. Men det var heller ikke tilsluttet. Modem var (ikke) tilslutet med et 10 meter netkabel. Men det var ikke brugt de samme par i begge ender. Det var crossover i kablet som det kørte på.

 • 0
 • 0
#9 Christian Nobel

Har set en ADSL forbindelse, som kørte lidt ustabil og langsomt. Men det var heller ikke tilsluttet.

Ja så kører det jo lissom ret langsomt - helt af sig selv.

Modem var (ikke) tilslutet med et 10 meter netkabel. Men det var ikke brugt de samme par i begge ender. Det var crossover i kablet som det kørte på.

Det har ikke noget med crossover(krydstale) at gøre, men at der var byttet rundt på parrene.

Hvis du monterer en lampe forkert, og stikker fingrene op i fatningen, så får du også en overraskelse.

 • 1
 • 2
#10 Hans Nielsen

"Det har ikke noget med crossover(krydstale) at gøre, men at der var byttet rundt på parrene."

Prøver at forklare igen, er åbenbart ikke pædagogisk nok :-)

ADSL/Telefon udgangen med filter / splitter var tilkoblet det blå par, som normalt sidder i midten. 10 meter væk var ADSL indgange sat på et andet par. Så der var ingen direkte forbindelse mellem ADSL signalet fra telefoncentralen og ADSL modem.

Var, og er stadigt forundret over det virket, og brugte langt tid på at finde denne fejl ved kunden.

 • 1
 • 0
#11 Chris Bagge

Helt rigtigt, Var tidligere kollega med en af dem der har været med til at skrive standarderne på området. Det er blandt andet den rent ohmske modstand i kablet der spiller ind, og her er frekvensen ligegyldig. 10 Mbit kan ikke køre væsentligt længere. I almindeligt CAT-5 kabel er der fire snoede par, For at reducere virkningen af krydstale (crosstalk) har man så i CAT-5e / CAT-6 indført en 'plastikspiral' inde i kablet for at holde parene fra hinanden samt begyndt begyndt at bruge forskellig snoning for de enkelte par. Når parene er ens snoet kommer der krydstale.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere