Plop: Boot på USB selvom jeg ikke kan...

Jeg har på det seneste haft stor interesse for Linux på en USB-stick bla. fordi prisen per GB er gået stærkt nedad og det er nu nemt at få 8 eller 16 GB. Det er især relevant, fordi jeg gerne vil installere min favorit Linux-distribution og have den med, hvorhen jeg end kommer. Jeg kan så boote på min USB stick og være i luften med mine filer, såsom dokumenter og SSH-nøgler lagt ind de rette steder.
Jeg har desværre et par maskiner hjemme, som er lidt for gamle til at de kan boote på en USB memory stick. Det har irriteret mig i lang tid, Heldigvis har jeg snakket om dette med en af mine venner (Quinn), som tilfældigvis også rodede med samme problem. Han havde fundet løsningen i form af "Plop", som findes på http://plop.at. Det project laver en "bootmanager", som kan bootes f.eks. via grub, via en cdrom eller via Windows. Bootmanageren viser dernæst en opstartsmenu, hvor man vælger alle de devices man kan boote på - incl. USB, også selvom man ikke har fuld support i BIOS for at boote på USB. Meget fikst.Man kan se et skærm-dump af bootmanageren på denne URL.

På mine gamle maskiner booter jeg derfor pt. en cdrom - vælger USB - og voila kan jeg boote videre på min USB med Linux på. Hvorfor så ikke bare have en live Linux CDROM/DVD? Jeg foretrækker klart at kunne installere og rette min systemopsætning en gang, og derfor er Linux på en USB stick mere interessant for mig. Jeg ved godt at Knoppix har en mulighed for at boote på DVD og indlæse personlig opsætning fra f.eks. en USB memory stick - fidusen er bare for mig at de fleste maskiner kan boote på USB i dag, men til de gamle maskiner havde jeg ikke samme muligheder.

Det skal nævnes at Plop Bootmanager findes i en version 5.0.3 og i en test-udgave. Jeg har ikke haft held med den gamle 5.0.3, men til gengæld virker "plpbt-test2.zip" fint på mine gamle maskiner.

Er der andre af jer som kender alternativer?
/pto

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Lasse Reinholt

Jeg har desværre et par maskiner hjemme, som er lidt for gamle til at de kan boote på en USB memory stick. Det har irriteret mig i lang tid

Jep, tid til at losse dem ud :-)

 • 0
 • 0
#4 Peter Toft

Lasse, hvorfor skulle jeg dog gøre det? Den maskine jeg skriver fra nu er en 1.6 MHz maskine med et fint grafikort, som godt nok er et par år gammel. Der er da masser af kræfter i den maskine til daglig brug.

 • 0
 • 0
#5 Martin Otzen

Hmm tror hellere jeg må finde min game ZX-spectrum frem og se om den kan klare mosten den kører ganske vist ikke helt så djævlens hurtigt som PTO's maskine, den kører kun 1 Mhz, måske kan man tune den lidt...

Naahh jeg tror jeg lader den ligge ;-))

Ja ja, jeg ved det M=G, men kunne ikke nære mig ;-)

 • 0
 • 0
#6 Peter Toft

Det er lidt sjovt at min gamle Apple IIc kørte 1 Megahertz og den kørte integreret tekstbehandling, regneark og database. Nu må samme operationer vel køre 1000 gange hurtigere.... NOT!

 • 0
 • 0
#11 Eskild Nielsen

Jeg mener, at behovet er at have kode liggende på usb-stikken, så man kan boote et live image på samme stik fra en kørende (windows-)maskine, uden at der bliver installeret noget på maskinen.

Dvs. i med sikken, kør program, accepter at maskine restarter, vent 1 minut, og du er i luften med et linux-environment, som er uafhængig af filer på mskinens haddisk

Er det det, som man kan med plop?

/esni

 • 0
 • 0
#12 Lasse Reinholt

Nøjagtig det problem - at have adgang til alle sine applikationer, filer og indstillinger - har jeg også forsøgt at løse på forskellige måder, dog under Windows.

Fx ligeledes med en bootbar USB stick, men også ved at tweake applikationer til at kunne køre fra en USB stick uden at skulle installeres.

Jeg har opgivet det af diverse årsager og er endt med at være hæftig bruger af Remote Desktop til min stationære, som er tændt 24/7.

Om jeg flader ud derhjemme med min meget svage 13" laptop i skødet (foretrækker jeg underligt nok, når jeg udvikler, fremfor mine 2*24" skærme...) eller er ude med USB modem og laptop eller sidder ved andre stationære maskiner, så afvikles det meste remote på en pænt hurtig maskine.

Kunne dog godt ønske mig lossy kompression af bitmaps og video. Men forbindelsen skal være virkelig langsom før det er et problem. Remote Desktop performer normalt virkelig fantastisk hvis man sætter det til at optimere til 56k modem.

Det ville også være rart hvis alle applikationer huskede størrelser på værktøjslinjer, mv. for hver opløsning, brugerne kørte med. Men problemet er ikke så stort - de resizes som regel intelligent og nogen lunde fornuftigt i de fleste applikationer, jeg bruger.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Poulsen

"Hmm tror hellere jeg må finde min game ZX-spectrum frem og se om den kan klare mosten den kører ganske vist ikke helt så djævlens hurtigt som PTO's maskine, den kører kun 1 Mhz, måske kan man tune den lidt..."

Min ZX Spectrum kører 4MHz. Du tror ikke at du forveksler den med C64?

 • 0
 • 0
#14 Thomas Ammitzbøll-Bach

På mine gamle PC'er havde jeg en turboknap, som kunne få PC'en til at køre dobbelt så stærkt. Men den er åbenbart sparet væk! Nu kan min PC kun køre i normal hastighed. Men sådan går det med alting, flødebollerne er blevet mindre, fjernsynene har ingen dybde, ølglassene bliver hurtigere tomme og verden bliver mindre.

Thomas

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere