Playstation 3 som mediecenter

For en måneds tid siden besøgte jeg min onkel for at se hans fine nye Playstation 3 og ikke mindst PSP, som jeg ikke helt forstod hvorfor han også havde købt (det vender vi tilbage til).

Hans plan var, at Playstation 3'eren skulle være stuens mediecenter og umiddelbart ser konkurrenterne da heller ikke ud til at være i nærheden af at kunne det samme.

DivX-understøttelsen er efterhånden på plads og er det ikke nok, kan man kaste en Linux på den og afspille andre formater.

Indbygget Blu-Ray- og dvd-afspiller (med en suveræn opskalering i øvrigt). Desværre er dvd-afspilleren ikke regionsfri (Sony ejer jo en del film-selskaber), så her er man nok nødt til at beholde sin gamle regionsfri, hvis man vil kunne afspille film fra andre regioner.

Sony er desuden på vej med et USB-device til PS3 ved navn PlayTV, der vil gøre Playstation 3 til en harddisk-optager.

Men det der virkelig slog hovedet på sømmet for mig og fik mig til at glemme alt om berøringsfølsomme skærme i stuens mediecenter, var en nylig opdatering.

Den gjorde det nemlig muligt, at bruge Sonys håndholdte spillekonsol PSP som fjernbetjening af PS3'en.

Skal man afspille musik, er det ikke længere nødvendigt at tænde fjernsynet. Man tænder bare PSP'en, tilslutter via trådløst netværk til PS3'en (det er indbygget i standardmodellen) og så kan man ellers browse rundt i sin musik og starte det man gerne vil høre.

Man kan sågar tage sin PSP med sig og logge den på et trådløst netværk et andet sted og få streamet sin musik til PSP'en hjemmefra. Det er sgu elegant.

Ingen roser uden torne dog, for det er endnu ikke helt perfekt. Den understøttede mappe-struktur for musik er ret begrænset. Man kan således kun have én undermappe ala "Music/album". Har man en der hedder Music/kunster/album" så kan den ikke læses. Det er en tåbelig fejl og forhåbentlig noget der bliver rettet snarest.

Men PS3 ser ud til om ganske kort tid at kunne være det mediecenter alle bare må ha'. Jeg er i hvert fald allerede hoppet på vognen.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rune Larsen

Jeg vandt en ps3 i en konkurrence, og jeg må indrømme at den mest har været brugt til eksperimentering med linux, men siden min NAS fik understøttelse for ps3 har jeg kunne sidde i sofaen og hente mine film og mit musik. Det jeg savner mest er muligheden for at søge effektivt i musikken. Jeg er dog ikke i tvivl om at opdateringer nok skal løse det problem.

 • 0
 • 0
#3 Søren Lund

så er PS3

 • Støjsvag
 • Strømkrævende når der spilles spil eller film

Dette skal ses i forhold til XBOX 360, der (stadig i flg. TÆNK) har

 • Højt strømforbrug – også i standby-tilstand
 • Højt støjniveau

Jeg har hverken en XBOX eller PS3, men jeg har oplevet XBOX'en - og den larmer helt vildt meget (og mangler desuden Blu-Ray).

PSP som fjernbetjening lyder som en god idé, har selv overvejet en selvbygløsning med en Elonex som fjernbetjening: http://www.elonex.co.uk/

Kan PSP'en mon også bruges som fjernbetjening helt generelt, f.eks. op med en LinuxMCE?

 • 0
 • 0
#4 Eskild Nielsen

Jeg købte for ca 3 år siden en SONY DVD afspiller hos FONA. Da jeg spurgte om den kunne gøres regionsfri, så sagde sælgeren '-lige et øjeblik' og tog en særlig fjernbetjening frem, gjorde nogle få besværgelser, og så var den klaret....

Tilsvarende til min PS2 - der kunne man købe et særligt DVD-kit, som udover at gøre YUV på SCARTudgangen til RGB, når spillede film, så fulgte der også et program med der tillod regionsfri afspilning.

/esni

 • 0
 • 0
#5 Jesper Gaardbo Langhoff

Jeg vil kraftigt fraråde folk fra at købe en PS3 med henblik på at installere Linux på den. Du får kun en begrænset mængde at resourcerne i konsollen stillet til rådighed. F.eks. må du nøjes med vesa undestøttelse i din X, da der ikke findes OpenGL accelerede drivers til grafikkortet. Hypervisor forhindrer ganske enkelt den direkte adgang til hardwaren. Der arbejdes på at lave custom drivers, som anvender hacks til at tilgå hardwaren. Det er ved at være nogle måneder siden jeg sidst fulgte med i dette, så jeg ved ikke hvor langt de er nået på den front. Det er iøvrigt i strid med Sonys intentioner om brugen af konsollen, så en firmware opdatering kan meget vel ødelægge timevis af deres arbejde.

Mine installationer af PSUbuntu og Gentoo endte op med kun at have en mpd kørende, som jeg derefter kunne styre via min stationære pc til afspilning af musik. Lidt overkill.

Maskinen er ej heller den store talknuser. Faktisk viser tests at den ikke er meget hurtigere end en gammel Pentium 3. Og de 256 MB ram er en væsentlig hæmsko for et moderne desktop miljø.

Jeg bruger min PS3 til et par spil i ny og næ (mest ved sociale lejligheder). Jeg har ikke det store udvalg på min stationære pc med Linux, så det er udmærket at kunne supplere med en PS3. Til gengæld anvender jeg den meget som mediecenter sammen med Mediatomb. Den streamer MP3 og DivX/XviD fint over netværket som lå de direkte på konsollen.

PSP som remote lyder fedt!

 • 0
 • 0
#6 Jan Keller Catalan

Er en PSP ikke en ret dyr fjernbetjening?

Men ellers lyder det ganske tillokkende med en PS3, netværk, en NAS som kan læses af PS3'en og en fjernbetjening med skærm.

Jeg ville dog nok vente med at anskaffe PSP'en til jeg er sikker på, det virker godt.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Gaardbo Langhoff

Til info kan nævnes, at NAS'en skal kunne fungere som en DLNA kompatibel Media Server. Det er ikke muligt f.eks. at mounte et Samba share fra PS3'en.

Hvis man køber en PSP med det eneste formål at have den som remote for ens PS3, så jo, det er en dyr løsning. Nu kan man heldigvis bruge den til andet.

 • 0
 • 0
#8 Esben Damgaard

Ja, angående hardware-accelereret grafik er det ret sløvt. Angående regnekraft er, er den stadig sindssyg. PS3'eren har flere kerner, og i de tests du har set, er det garanteret kun den ene de bruger. Der skal nemlig andet binær kode til at køre på de andre. Der findes sikkert derfor ikke nogle distributioner der kan udnytte det.

Der findes dog specifikke udregnings-software der kan udnytte det: http://mig-1.imada.sdu.dk/MiG/index.html Ved at hjælpe det projekt, hjælper man danske forskere med deres udregninger.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Gaardbo Langhoff

Min kommentar omkring PS3'ens manglende evne til at knuse tal var selvfølgelig ifm. Linux og general purpose programmer. Man skal ikke regne med at få en super computer at køre sin Firefox på, hvis man installerer YDL, PSUbuntu, Gentoo eller noget helt andet.

 • 0
 • 0
#10 jacob mester

Jeg har også prøvet både psUbuntu og YDL, uden at mærke noget til den "super computer" ydelse..

Jeg kan dog få den til at køre på 2 cpu'er,hvilket kun sætte hastigheden op til lige omtrent det jeg kan hive ud af min p4 2ghz.. (når jeg generere md5 hash'es)

Jeg glæder mig til at se nogle projekter til PS3 der kan udnytte krafterne..:)

Som mediecenter syntesjeg også stadig den mangler noget bedre oversigt over musik mappen..

Istedet for PSP, kan man jo købe ps3 BT fjernbetjeningen.. Den har jeg selv meget glæde af.. Den virker også i menu'erne, og ikke kun til dvd..

 • 0
 • 0
#11 Jørgen Ramskov

Det kommer helt an på om programmerne er skrevet til PS3'eren. Det mest kendte eksempel er nok Folding@Home: http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/main.py?qtype=osstats

Et andet eksempel er Distributed.net: http://lists.distributed.net/pipermail/rc5/2007-August/041342.html

"This is more than 22 times faster than a computer with a Pentium 4 processor running at the same clock speed as the PS3's Cell processor."

Ikke ligefrem sløvt.

Mht. at bruge den som en Linux desktop så udnytter de så vidt jeg ved kun den "primære" kerne, ikke de 9 (?) andre kerner. Den "primære" kerne er ikke specielt hurtig i forhold til de moderne CPU'er fra AMD og Intel.

 • 0
 • 0
#12 Jørgen Ramskov

Citat: "Man kan sågar tage sin PSP med sig og logge den på et trådløst netværk et andet sted og få streamet sin musik til PSP'en hjemmefra. Det er sgu elegant."

Det kræver dog at man har sin PS3 stående tændt hele tiden. Spørgsmålet er lige hvor meget strøm det vil æde?

Det er dog helt sikkert smart. Jeg har selv en PS3 og overvejer da også en PSP.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere