Planen for det sidste et-tal.

Ole ringende: Der var sket noget underligt.

Det er et system der har kørt ca. 3 år, op imod et system der hedder Mumle2000 hvoraf jeg udleder at det sikkert har 10+ år på bagen.

Det er altsammen ting i nærheden af "6-nines" klassen, altså 99.9999% oppetid = et halvt minut nede per år.

Men en sensor skulle udskiftes, den er sikkert slidt op efter 10 års trofast tjeneste, ja faktisk er det ikke usandsynligt at den er nedarvet fra det forrige system så den er endnu ældre.

Jeg ved det ikke, jeg har bare en RS-232 port jeg lytter med på.

Og istedet for de "%02d" felter jeg har set siden 2007, dukkede der pludselig "- -" op, i de felter der var berørt af den pågældende sensor.

Dengang vi designede min del, var vi helt klar over det med de seks nitaller, men det var endnu vigtigere at være korrekt, så koden er skrevet så alt hvad der ikke er præcis som vi venter det, bliver afvist med hård hånd: Hellere ingen data (det er der en procedure for), end forkerte data (hvordan skulle de opdage det ?)

Og derfor blev hele pakken smidt over skulderen og ned i logfilen med en sarkastisk bit sat og der fandt vi den og forklaringen i formiddags. Nu skal jeg have lavet den nødvendige patch.

Folkene i den anden ende, havde før de åbnede værktøjskassen omhyggeligt dokumenteret at og hvordan driften kørte videre med extrapolerede data fra det andet sæt sensorer og der har sikkert været planer og fodnoter for hvor hurtigt man kunne rulle tilbage osv. osv. osv.

Men imellem alle planerne var der lige præcis en sprække med plads til den usandsynlige kombination af en protokolspecifikation, der ikke nævnte den særlig feltværdi for "skruetrækker i brug" og noget modtagerkode der var paranoidt nok til ikke at bryde sig om overraskelser.

Rent empirisk har denne randbetingelse mere end 8 ni-taller: Vi har ikke set den de sidste 3 år og der er kommer en opdatering hvert 10. sekund.

Vi kender alle den slags historier, typisk handler de om UPS'er og dieselgeneratorer. Senest var det nogle af statsadministrationens bygninger, hvor forbrugt var steget stille og roligt, men ingen havde købt en større dieselgenerator.

Eller om systemerne der alle sammen kun kunne startes hvis alle de andre allerede kørte i forvejen.

Eller licensnøglen der bliver checket ved opstart, men som udløb for tre år siden (og leverandøren existerer forresten ikke mere.)

I dag har været "Sysadm Appreciation Day" og ved I hvad jeg ønsker mig hvert år fra nu af ?

Jeg ønsker mig at de slukker strømmen hver anden time hele dagen, så vi en gang om året får testet planen for det sidste et-tal.

phk

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize