På Facebook er Danmark en by i Rusland

Lad mig sige det med det samme. Du bliver ikke min ven på Facebook. Jeg er ikke på, og jeg tvivler på at jeg nogensinde kommer det.

Jeg er muligvis en lille smule paranoid. Der har været ret mange negative sider fremme om Facebook. Dette blogindlæg vil søge at opsummere lidt på dem, og komme med et bud på hvordan du som helt almindelig dansker skal forholde sig til dem.

Som jeg ser det, kan de sikkerheds- og privacy mæssige udfordringer ved Facebook opdeles i følgende kategorier:

 • Jura ' på facebook er du ikke under dansk lovgivning ' men californisk!
 • Jura ' mærkelige regler (Facebook ejer alt du lægger op ' og det er nærmest umuligt at slette sin profil)
 • Uforsigtighed med hvad du ' eller andre - lægger op af information om dig på Facebook ' en farlig cocktail kombineret med en af følgende:
 • Facebook privacy indstillinger (default deler du alt med alle)
 • Sikkerhedsmæssige sårbarheder i Facebook

For at blive oprettet på Facebook skal du acceptere en række betingelser der ikke er lovlige ifølge dansk lovgivning ? amerikansk lov tager meget lidt hensyn til den enkelte forbruger. Bl.a. forbeholder Facebook sig retten til at gemme alle de data de kan om dig. Det er ikke tilladt iflg. dansk lovgivning, medmindre der er en meget specifik grund til det.

Facebook er en forretning. Glem ikke det. Intet er gratis ' og forretningen tjener bl.a. penge på at sælge dine personlige oplysninger ' demografiske data, kontaktoplysninger etc, til 3. parts firmaer der så har lov til at kontakte dig og sælge dig et eller andet. Når du har oprettet en profil kan du ikke slette den ? kun deaktivere den. Selv når en facebook bruger er død, forbeholder Facebook sig ret til at bibeholde profilen. Medmindre du tager tyren ved hornene og beder dem slette din profil for dig.

Når du lægger ting op om dine venner ' så tænk på de konsekvenser det har. Når du inviterer andre til Facebook bliver deres emailadresser gemt, og lægger du billeder op af andre, så tænk på i hvilken sammenhæng billedet kan dukke op ' og hvilken konsekvens det har. Skal din bedste vens nye arbejdsgiver se et billede af ham hvor han er sanseløst beruset og brækker sig på bagsædet af en taxa kun iført et fransk stuepige kostume?

På Facebook er du automatisk 'venner' med alle der kommer fra det samme geografiske område som dig selv. Det var sådan verden fandt ud af at Bono fra U2 og musikeren Simon Carmody havde holdt 'bikini party' i St. Tropez sammen med den 19 årige Andrea Feick og hendes jævnaldrende britiske veninde. Frk. Feick er nemlig fra New York og havde ikke ændret i Facebooks default privacy indstillinger. Så da hun efter sin ferie lagde billeder og videoer fra 'festen' op, var målgruppen noget større end hvad hun havde regnet med og da der ikke lige skete noget spændende i verden ellers, trak det ret store overskrifter.

Heldigvis kan du gøre en del for at beskytte dine personlige oplysninger. Sikkerhedsfirmaet Sophos har skrevet en guide til hvordan du hæver sikkerhedsindstillingerne i Facebook fra 'umådeligt ringe' til 'acceptabelt'.

Når alt kommer til alt så er Facebook 'bare' et computerprogram som alle andre ' og der vil være sikkerhedsmæssige sårbarheder ligesom i alt andet software. Sidst var det i marts 2008, hvor en canadisk sikkerhedsekspert, Byron Ng, fandt ud af at det var muligt at se alle brugeres private profilbilleder ved hjælp af en ganske simpel ændring i URLen i browserens adressefelt.

Og det er her et vigtig pointe kommer frem. Internettet er et offentligt netværk! Så lad være med at lægge ting på internet som du ikke vil have at alle folk ser. Period.

Husk: TÆNK dig om på Facebook - og er det for sent, så kan du på Datatilsynets hjemmeside se hvordan du får hjælp.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Nissen

Hvis Danmark i følge Facebook er en by i Rusland, forstår jeg bedre at det er så koldt udenfor.

Facebook er et udstillingsvindue for personligheder og nogen gange sker det at en eller anden kommer til at stå ude tøj på. Hvad enten det er noget man selv har skrevet eller andre. Vælger man sine venner med omhu, begrænser man også risikoen for at komme til at fryse!

 • 0
 • 0
#3 Martin Hoffmann

Der er nogle gange en masse støj om Facebook, men det kommer faktisk altid udefra. Jeg har endnu ikke hørt brok fra nogen der rent faktisk har en profil derinde.

Jeg benægter ikke at juraen bag det er fuldstændig forkastelig, men det forekommer mig at hvis folkene bag Facebook begyndte at udøve de rettigheder de forbeholder sig, ville de møde så meget modvind verden over at de ligeså godt kunne indgive konkursbegæring med det samme. Man bider ikke den hånd der fodrer een (eller sk**** hvor man spiser).

Jeg har i øvrigt også tillid nok til mine Facebook venner til at regne med at de ikke lægger skumle billeder ud af mig.

Med andre ord, jeg er ikke bekymret.

Til gengæld er det (når man først får tweaket niveauet af mails der bliver genereret) et fantastisk socialt værktøj. Det er efter min mening lettere at gå til end LinkedIn, og er i øvrigt lidt mere nede på jorden. Jeg føler nærmest trang til at tage jakkesæt på når jeg logger ind på Linkedin, fordi der er en meget professionel aura om stedet, hvorimod Facebook er mere uformel.

Jeg synes f.eks. at det er sjovt at følge med i hvordan det går med mine gamle venner og bekendte, selvom man ikke har set dem i årevis. På den måde er det en folkeskole/gymnasie/sportsklub reunion fest, som bare hele tiden er der. Det er måske lidt plat og har ingen reel værdi, men det er nu engang sociale relationer der ligger til grund for vores samfund.

Det føles som historien om ræven og rønnebærene.

 • 1
 • 0
#4 Kasper Grubbe

"# Jura – mærkelige regler (Facebook ejer alt du lægger op – og det er nærmest umuligt at slette sin profil)"

Ja, de ejer det til du piller det ned af deres side igen. Er det et problem?

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Der er nogle gange en masse støj om Facebook, men det kommer faktisk altid udefra. Jeg har endnu ikke hørt brok fra nogen der rent faktisk har en profil derinde.

Kan det ikke også have noget at gøre med, at Facebook-kritikere generelt holder sig fra Facebook? :)

Derudover synes jeg liiige det måske er lidt urealistisk at påstå, der ikke har været brok fra brugere. At det at man ikke kan slette sin profil er et problem, må nødvendigvis være opdaget/opstået fordi nogle brugere har fået second thoughts, og forsøgt at afslutte sin deltagelse i siden.

Jeg benægter ikke at juraen bag det er fuldstændig forkastelig, men det forekommer mig at hvis folkene bag Facebook begyndte at udøve de rettigheder de forbeholder sig, ville de møde så meget modvind verden over at de ligeså godt kunne indgive konkursbegæring med det samme. Man bider ikke den hånd der fodrer een (eller sk**** hvor man spiser).

Jamen det gør de jo. Det sker jo. De sælger dine oplysninger videre, og det er alle oplysninger. Uanset privatheds-niveau - det gælder kun for de andre brugere af sitet. Det er ikke bare noget de siger de kan gøre, hvis de en dag får lyst. :)

 • 0
 • 0
#7 Klaus Agnoletti

@Kasper Jeg syntes da det er et problem at de ejer alt du lægger derop når de sælger dine oplysgninger og alle i princippet kan lægge alt om alle andre op. Og hvad er det for noget med at de helst vil undgå at man sletter sig selv igen? Fordi de vil beholde det man lægger op - i al evighed?

@Per Right on - jeg syntes virkeligt at alle Facebook brugere burde læse artiklen fra TÆNK som jeg linker til..

/klaus

 • 0
 • 0
#8 Martin Hoffmann

@Per Det kan godt være at jeg bare er så heldig at der ikke er nogen der gider købe mine oplysninger. :)

Selvom de har solgt "mig" videre, så er det nu ikke noget jeg har mærket noget til. Jeg har ikke set mine billeder på reklamesøjler eller noget i den stil, så jeg er stadig ikke bekymret. (Jeg ved godt at det nok er mere diskrete handler der foregår, i det omfang de foregår).

Jeg kan dog sagtens forstå folk som ER bekymrede. Det er en meget gammeldags måde at føre forretning på, og det ER som udgangspunkt uacceptabelt. Min personlige risikoafvejning fører dog til at jeg stadig bruger Facebook med glæde.

 • 1
 • 0
#9 Klaus Agnoletti

@Martin

Det syntes jeg faktisk er klart den bedste kommentar - og det er egentligt også budskabet med indlægget.

Jeg forsøger ikke at få nogen til at holde op med at bruge Facebook fordi det måske er farligt - det er det samme som at få folk til at lade være med at gå udenfor fordi der er en risiko forbundet ved at bevæge sig i trafikken.

Min pointe er - som du formentligt kan se - at man skal tænke sig om når man er på Facebook - det gør du, og det er fedt at se !

/klaus

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

At blive fra på Facebook ikke ligesom at blive indedøre i frygt for biluheld. Analogien er misvisende fordi vi har erfaring med at gå ud af døren. Facebook kender vi i realiteten ikke meget til. Det er den første service, der har den størrelse og vi kender ikke til konsekvenserne ved den helt enorme datamængde, som de har indhentet. Vi ved ikke hvilke konsekvenser, det kan få om 10-20 år.

Problemet er den accountability som Facebook medfører. Den er uetisk, fordi mennesker kun trives med evnen til total benægtelse af deres uhensigtsmæssige adfærd. Alle de data der registeres på Facebook bliver gemt, formentlig forevigt. Hvem og hvad der skaffer sig adgang til dem er usikkert - det ved vi ikke. Selvom Facebook er blåøjet, er det stadig en kæmpe informationsbuffet, som regeringer, terrorister, virksomheder, venner og alligevel-ikke-kommende kolleger kan have en stor interesse i.

Vi ved ikke hvad informationsmængden i Facebook kan resultere i, fordi vi ikke har forskning nok om den type fænomener. Vi aner ikke hvad, vi har mellem hænderne.

EDIT: Jeg har desuden selv deaktiveret (ikke slettet) min profil, efter at have analyseret portalen i forb. med mit studie.

 • 1
 • 0
#11 Rune Juhl-Petersen

Jeg kan ikke se hvordan facebook adskilder sig så meget fra så mange andre services. På version2 har du jo også tilføjet metadata som potentielt kunne misbruges. Jeg har personligt en gmail konto osv osv. Alle disse services har nogle detaljer om mig og vil potentielt kunne misbruge eller sælge oplysningerne.

Jeg er ikke venner med nogen jeg ikke kender på facebook, og hvis jeg får en friend request fra en jeg ikke kender accepterer jeg den ikke.

Jeg synes det mest af alt handler om at opføre sig ansvarsfuldt på nettet. Det gælder facebook såvel som alle andre steder.

 • 0
 • 0
#12 Klaus Agnoletti

@Rune

Jep - det handler om ansvarlighed - men fakta er at folk glemmer ansvarligheden, og kombineret med det anderledes lovmæssige regelsæt som Facebook opererer under - i modsætning til V2 - er det en farlig cocktail.

Og nej, de er ikke de eneste - Google er et andet firma man kunne være bekymret for, men de bliver sikkert mål for et andet indlæg :)

 • 0
 • 0
#14 Steffen Gregersen

Fin artikel, dog synes jeg måske bekymringerne er lidt overdrevet. Men ja, alt er offentligt tilgængelige, selvom det er puttet ind bag "små hegn". De kan nemt væltes. Det er nu blevet muligt at slette sin profil på Facebook. Det tager 14 dage og så er den helt væk og ikke kun deaktiveret. Facebook skjuler dog stadig denne funktion godt og grundigt, men se her hvordan: http://www.pcbloggen.dk/slet-facebook-profil/

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere