bloghoved ole tange

Ophavsretsoverholdernes svøbe

Mr Robot er en fed serie. Det siger flere af mine nørd-venner. Så i PROSA blev vi enige om at lave en Mr Robot aften, hvor vi sammen ser et par afsnit eller tre. Det skal vi naturligvis have rettigheder til, så vi spørger HBO Nordic (der streamer serien), om vi må vise den til et lukket medlemsarrangement, hvor vi bliver en 10-20 medlemmer. "Nej," siger HBO Nordic "Det må I ikke, for det har I ikke lov til i følge streamingbetingelserne. Måske kan I få lov af produktionsselskabet (USA Networks)".

Man bliver så træt: Helt ærligt, hvis det ikke lige var fordi PROSA tager ophavsretsloven højtidligt, så ville vi næppe have spurgt om lov, men istedet bare have holdt den filmaften; og med et 'nej' så er vi godt nok fristede til at gøre det samme.

Så kære ophavretshavere: Hvis I gerne vil have befolkningen til at tage ophavsretsloven (og jer) seriøst, så tag lige at gøre det nemmere at købe tilladelse til at bruge jeres værker.

Jeg forelagde problemet for rettighedsbanden.

Foreningen af Danske Videodistributører har ikke HBO som medlem, men fortæller, at "generelt set så mener vi, at man i så vid udstrækning som muligt bør tilpasse sig og imødekomme forbrugernes behov i et spirende digitalt marked.”

Et af behovene er helt indlysende, at man ikke skal bøvle med at finde ud af, hvem man skal ringe til for få lov til at betale. Hvis der er mere end eet sted, så bliver det for bøvlet for den almindelige danske forbruger.

RettighedsAlliancen er enig i, at der skal være mindre friktion. De regner med at have en fælles platform klar i efteråret til at finde ud af, hvor man kan købe en autoriseret udgave af filmen - dog kun til privat brug; så det hjælper ikke os i vores situation.

CopyDan står for flow-TV og de kan derfor heller ikke give os rettighederne. De foreslår, at jeg tager fat i Producentforeningen. Copydan AV-foreningerne fortæller, at "de er ikke blevet bedt om at stå for en samlet håndtering, men vil gerne bistå, såfremt et sådant behov og ønske måtte opstå på et tidspunkt.”

Producentforeningen kunne heller ikke give tilladelsen, og ønskede ikke at deltage yderligere i artiklen.

Men helt ærligt: Napster udkom i 1999. Det er sytten år siden! Og til de af jer, der er for unge til at huske det: Napster var din fars svar på The Pirate Bay. I det tidsrum har rettighedsbanden haft tid nok til at sagsøge folk ned i helvede under foregivelse af, at man ville skaffe penge til rettighedshaverne, men de har åbenbart ikke liiige haft tid til at gøre det nemt at give rettighedshaverne penge, så man kunne benytte deres værker autoriseret.

Men måske skulle man opdatere ophavsretsloven? Måske noget ala: Hvis det ikke er nemt at få tilladelse til at bruge et offentliggjort værk, så mister man retten til at håndhæve eneretten til det event. Formålet med loven skulle jo gerne være, at samfundet får flere værker, som vi faktisk kan bruge - og ikke bare får flere værker, som vi ikke må bruge.

Enden på historien bliver nok, at vi køber en DVD til hver af de tilmeldte: Så må folk tage deres bærbare med, og når jeg siger 'nu', så starter vi alle afspilningen samtidigt - sammen men hver for sig.

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Henning Wangerin

Alternativt kan I stille 1 måneds prøveabonnement til rådighed via til lejligheden oprettede mail-adresser(eller endnu nemmere, alias'er).

Det bliver ikke bedre af at benytte et andet (prøve)abo til sådan et arrangement. Det må stadigvæk kun bruges til privat brug. Det er jo der problemet opstår. Man kan ikke få lov til at streame det til andet en privat brug - eller det kna man måske godt, men der er åbenbart ingen som kan fortælle hvordan man skal gøre det ;-)

Kunne et alternativ være at checke at alle deltagere har et aktivt abo på deres devices for at komme ind? Og så have en enkelt som sidder på projektoren, men de andre bare streamer til telefonen i lommen? ;-) Resultat: Samme antal seere som der er deltagere/streams, men en forbandet masse spildt båndbrede. Det er rettighedshaverne nok heller ikke tilfredse med

 • 2
 • 0
#4 Mads Bendixen
 • 0
 • 0
#5 Jens Jönsson

Rettighedshaverne er oldnordiske dinosaurer. Hvorfor tror du at man endnu ikke kan købe de flow-TV kanaler (med arkiv, start forfra og hele banditten af muligheder), over sin Internetforbindelse, som man har lyst til ?

Er det fordi: ¨ 1. Teknikken virker ikke og det er endnu ikke muligt at streame live-TV 2. Vi (rettighedshaverne) er nogen protektionistiske dinosaurer der ønsker at beskytte en gammeldags forretningsmodel, hvor man enten skal have et kabel ind i huset, eller en parabol opsat, som det bliver leveret over.

Gæt selv.....

(Her vil jeg lige undtage TV2. De kan faktisk godt finde ud af det, med deres TV2 Play abonnement)

 • 6
 • 0
#8 Baldur Norddahl

Jeg vil bare gøre opmærksom på at ingen af løsningsforslagene rent faktisk gør det lovligt at se den film sammen.

Det er ligemeget at i alle har et HBO abonnement hver især eller at i køber en bunke DVD'er. Lovgivningen er at filmen ikke må fremvises på den måde uden tilladelse og den tilladelse kan ikke opnås. Så slutter den der.

Der er i øvrigt ikke en fast grænse. Du må godt se filmen i din stue sammen med din familie og venner. Men hvis du inviterer for mange venner, så krydser du på et tidspunkt en usynlig grænse, hvorefter det bliver ulovligt. Der er bare ingen der helt præcist ved hvad den grænse er.

 • 6
 • 0
#12 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er et generelt problem med alle de tildelte monopoler indenfor den såkaldte "Intellectual Property".

Det burde være en betingelse for monopolet at opfindelsen/værket blev praktiseret/gjort tilgængeligt på ikke-diskriminerende vilkår.

EU er lidt på vej ved at forbyde geo-locking af digitalt content, men der er lang vej derfra.

 • 11
 • 0
#13 Povl Hansen

"Hvis det ikke er nemt at få tilladelse til at bruge et offentliggjort værk, så mister man retten til at håndhæve eneretten"

Genial ide, så kan jeg Downloade Sæson 2 uden af frygte dummebøde fra Opus :)

 • 0
 • 0
#14 Bjørn Damborg Froberg

Rettighedshaverne har aldrig kunnet finde ud af det her.

Det er i princippet hurtigere for mig, med en 100mbit linje, at hente en film over nettet og gå i gang med at se den, end det er at tage min fysiske æske fra hylden, se alle de tvungne trailers igennem og starte filmen. Hjemme har vi TV2Play, Netflix & HBO Nordic og til trods herfor, må jeg stadig affinde mig med at jeg stadig ikke kan se det indhold jeg gerne vil se. Medmindre jeg bryder betingelserne for tjenesten og udgiver mig for at være amerikaner, altså. Men den holder jo heller ikke, vel? Det er fair nok at en serie lige skal tekstes, men så lad da de af os der tør 'tage chancen' se indholdet med engelsk tekstning, eller ingen tekstning. Lad være med at straffe legitime forbrugere. Så omgår vi jeres system. Det er endda let at gøre.

Vil så derudover stille mig undrende over, at vi på et moderne smart TV ikke har adgang til en HBO Nordic app, det har Netflix trods alt fundet ud af. Hell, selv min Plex er indbygget i tv'et.

 • 3
 • 0
#15 Palle Due Larsen

Det er en klassisk "Shut up and take my money"-situation. Selv har jeg - indtil september - haft penge, der brændte i lommen for at få lov at se "The Walking Dead" sæson 6 på lovlig vis. Jeg gik glip af DR's visning af den, fordi de, mod sædvane, valgte ikke at reklamere. Derefter prøvede jeg på alle mulige måder at finde nogen, der ville streame den til mig. Det lykkedes ikke. Nu har jeg købt den på bluray, men var jeg mindre principfast, havde jeg vel fundet den på et piratsite.

 • 6
 • 0
#16 Bjørn Damborg Froberg

Heh, det forekommer mig bekendt.

Ville sådan set være indstillet på at betale en afgift på et fast månedligt beløb for en pirat-licens, så skulle jeg nok kunne få det indhold jeg ville have når jeg ville have det.. for piraterne er satme langt fremme i skoene i forhold til instant-availability.

 • 4
 • 0
#18 Christian Bruun
 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere