Opgrader til Vista

Henrik Knopper har skrevet om, hvorfor man skal opgradere Windows XP til Ubuntu. Det kunne jeg ikke drømme om. Jeg har opgraderet min XP, men til Windows Vista.

I mange år forsøgte jeg virkelig at køre Linux på hjemmefronten. Jeg havde brugt en del tid på den ideologiske side af open source, og det virkede naturligt, at jeg også walked the talk.

Jeg er enig i, at det er nemt nok at installere Linux, selvom jeg jævnligt havde problemer bl.a. med trådløse netværkskort.

Det er dog flere år siden, at jeg sidst har siddet foran en Linux-boks.

I sidste ende valgte jeg at prioritere min egen produktivitet over min idealisme. Jeg havde simpelthen for mange problemer, som jeg ikke kunne løse selv.

Den frihed, som får jer som teknikere til at elske Linux, var et helvede for mig.

Jeg har altid været nogenlunde selvhjulpen. Jeg har endda talrige gange fungeret som pc-supporter for alle mulige andre, som vidste endnu mindre.

Men jeg er ikke tekniker. Og det gjorde hele forskellen for mig. Så længe jeg brugte Windows, kunne jeg klare mig selv. Men min Linux-boks lykkedes det mig gang på gang at ødelægge. Og det på trods af, at jeg har været en uge på grundkursus i UNIX og yderligere en uge på kursus i Linux systemadministration.

Heldigvis er Peter Toft en af de mest hjælpsomme fyre jeg kender. Han har reddet min installation mange gange, når jeg havde ødelagt den. Lige så mange gange har Ole Michaelsen med stor tålmodighed forklaret mig, hvordan jeg skulle få det ene eller det andet til at fungere. Med andre ord har jeg været en pestilens, og det er et mirakel, at de to stadig tager telefonen, når jeg ringer.

Jeg er ikke begejstret for Microsofts måde at drive forretning på, men når man har basale pc-behov (Outlook, Word, Excel, Project osv.), så er det bare meget nemmere at bruge Microsoft-produkter.

Og jeg indrømmer blankt, at min personlige produktivitet nu om dage tilsidesætter min forkærlighed for open source.

Så da jeg købte min seneste pc, var det med Vista og Office 2007 på. Det har jeg ikke fortrudt.

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Benjamin Krogh

...sit system!

At nogle (jeg er ret farvet af Linux selv) foretrækker et system, betyder jo langt fra at alle/andre gør det.

Der er sågar folk der foretrækker Windows ME, die hard Windows 98 folk der nægter at slippe deres system.

At være teknisk interesseret er nu nok en fordel hvis man beskæftiger sig med Linux, omend Ubuntu efterhånden er nået ganske langt. Men i sidste ende er det præcis hvad folk ønsker at bruge der er det relevante.

Så stort hurra for at du har fundet DIT system! :)

 • 0
 • 0
#2 Mikkel Høgh

...synes vist at være nivauet her.

Du er efter egen indrømmelse ikke kompetent nok til at administrere en enkelt Linux installation - skulle det være argument for andres valg af styresystem?

Samtidig siger du at det er flere år siden du har siddet med en Linux-box sidst... Så hvad er formålet med dit indlæg? Man kunne fristes til at kalde det flamebait/trolling.

 • 0
 • 0
#3 Mikkel Meyer Andersen

Som jeg læser indlægget, er det blot Jespers personlige oplevelser med diverse OS'er med primært fokus på Windows og perifært Linux. Han er rigtig glad for sit nye OS, og det er på trods af, at han rent faktisk har prøvet andre.

Jeg fortæller også gladeligt om, hvad jeg synes om Ubuntu, Debian og OpenSUSE på trods af at jeg endnu ikke har testet Windows Vista. Jeg har i mange år brugt Windows 98-XP privat, men er de sidste år skiftet helt over til Linux (bruger dog stadig Windows XP i forbindelse med arbejde), men som sagt forhindrer det mig ikke i at omtale visse af disse uden nødvendigvis at have prøvet ALLE andre.

Tilsvarende vil jeg ikke kalde dine udtalelser flamebait fordi du ikke har sammenlignet med Mac OS X, FreeBSD, zOS eller hvad nu.

Så jeg synes det er groft, at du tangerer til at klassificere Jespers indlæg som flamebait, men jeg vil dog opfordre Jesper til at forsøge Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) eller OpenSUSE 10.3, for der er sket rigtigt meget på de par år.

 • 0
 • 0
#4 Mikkel Høgh

I betragtning af overskriften "Opgrader til Vista" og henvisningen til Hr. Knoppers indlæg, så synes jeg ikke at dit spin holder helt.

Hvad målet med hr. Laisens indlæg er, skal jeg ikke kunne sige, men han gentager blot endnu engang den gamle historie om at Linux er svært og Windows er nemt. Det er jeg træt af at høre på, for det er ganske simpelt ikke rigtigt.

 • 0
 • 0
#5 Mikkel Meyer Andersen

Altså nu er det langt fra en objektiv analyse/vurdering - læg blot mærke til alle "jeg"'erne i blogindlægget. Det får mig til at "bære over" med det, så at sige. Det er jo netop, hvordan Jesper oplever det.

Hvor ser du statemens, der generelt hævder at Linux ikke er nemt?

Som jeg læser det, skal der ikke særlig meget naturlig skepsis til for at finde ud af, at det er sådan Jesper synes det er. Igen: jeg er enig med dig i, at det er forkert sagt, for det er vitterligt ikke svært, men så synes jeg i stedet for du burde slå ned på, om Jesper mon ikke burde forsøge igen inden han skrev sådan et indlæg i stedet for at basere en sådan holdning på et - i softwaresammenhæng - gammelt forsøg.

Desuden synes jeg ikke det er passende for din ellers udemærkede argumentation at benytte superlativer som flamebait og spin. Jeg er ikke nærtagende nok til at blive stødt af det, men jeg tager dig mindre seriøst.

 • 0
 • 0
#6 Mikkel Meyer Andersen

@Jesper Laisen: Som udspring af min diskussion med min navnebror Mikkel Høgn, vil jeg på det kraftigste anbefale dig at downloade det nye Ubuntu 7.10. Ikke (nødvendigvis) for at installere det, men bare for at prøve det. På selve installationsmediet findes der samtidig en live-cd, så det er bare at smække cd'en i og boote fra den, og så kan du se, om det måske skulle have ændret sig :-).

 • 0
 • 0
#7 Søren Chrestensen

Der er utrolig mange, syntes jeg, som kommer frem og siger: "Da je prøvedel linux for et par år siden var det svært". Det eneste man har at sige til dem er da at de skal prøve det igen.

Med system værktøjer som dbus og hal og en stor del af HW håndteringen løftet over på et abstrakt niveau, så det er klaret. Netværk jamen der har NetworkManager lavet det hele nemt ala Airport stilen.

Så Linux er bestemt ikke svært mere. Man kan gøre det svært, hvis man har lyst :)

 • 0
 • 0
#8 Jesper Gaardbo Langhoff

For et par år tilbage var Linux på desktoppen en blandet fornøjelse. Det fungerede skam, men var langt fra så finpudset som i dag for den jævne pc-bruger.

Det var dengang..

Hvis man har simple behov (Office, mail, browsing), er Linux absolut ikke svært at bruge. Det kan være, at den første opsætning og installation kan volde nogle problemer, men helt ærligt, hvor mange pc-brugere kan finde ud af at installere Windows fra bunden af?

Hvis pc'er generelt kom med Linux pre-installeret, og folk rundt omkring bare skulle smide en Windows cd i drevet og sætte deres computer helt op på ny, så ville de fleste være lige så meget på herrens mark.

 • 0
 • 0
#11 Peter Mogensen

Jeg forstår ikke rigtig at I falder sådan over Jesper. Det er da fair nok. Lad da folk bruge det system de personligt har det bedst med. - og det er da det eneste han siger at han gør.

Personligt har jeg så til gengæld oplevet diverse Windows-versioner spænde grundigt ben for min personlige produktivitet. Men sådan er folk jo så forskellige.

Problemet er ikke hvorvidt det ene eller det andet system er bedst, men hvorvidt der bliver lagt hindringer ivejen for at folk selv kan vælge det som passer dem bedst - personligt.

Min anke imod Vista/Office2007 er ikke at folk bruger det af eget valg, men at det er endnu et forsøg på format-lockin af forbrugerne og at politikerne åbenbart endnu ikke har fattet at vi har brug for åbne standarder og ikke blot floskler. Det irriterer mig f.eks. at få at vide at for at bruge en offentlig hjemmeside skal jeg "opgradere" til Internet-Exlorer - og når man klager, så får man stadig at vide at den "er gratis".

 • 0
 • 0
#12 Rasmus Andersen

Hvis din computer er over et år gammelt skal du ikke installere vista.. Det vil simpelthen køre for langsomt.

Da jeg testede vista kunne den computer microsoft havde sendt mig til at teste det på (Okay, den var oprindeligt til at teste XP MCE) tage omkring et kvarter om at starte op, og min bærbare ( med en Pentium M 2 GHz) kører med omkring 30-40% cpu-brug når den idler på skrivebordet i vista. Det er simpelthen for sløvt.

Det er lang tid siden jeg sidst kørte med linux (Eller freebsd var det vist), men efter en hurtig installation af Ubuntu kører det fint og meget hurtigere end vista. Og så har jeg ikke (7-9-13...) formået at ødelægge installationen endnu...

 • 0
 • 0
#13 J R

er det nogen overraskelse at netop Jesper som projektleder i en virksomhed (NNIT) bruger MS, nå nu NNIT er MS guld partner? næppe, han bliver nød til at vise flaget, og sådan er det. Bare ærgeligt at det skal være et så intetsigende indlæg.

 • 0
 • 0
#15 Kristian Larsen

Jeg kan godt følge dig [Jesper] - jeg er gået væk fra at spille computerspil på Windows og Linux (fra Windows fordi jeg i 2003 konverterede til Linux) - simpelthen fordi jeg ikke gad spilde tid på directx, rode med installationer og opdateringer, konfigurationsfiler og andet (og i denne sammenhæng synes jeg faktisk at windows er langt mere besværligt både når det gælder spil i de officielle repo's og spil som ikke gør) - men generelt brugte jeg for lang tid på at vedligeholde en spil platform og for lidt tid på at spilde (familien er så delvist skyld i dette).

Så for at gøre det simpelt har jeg købt en Playstation - no nonsense, smid en disk i drevet og kør.

Hvis jeg så lige får fikset linux på så jeg kan checke mail der, så kan jeg nøjes med at bruge min thinkpad til arbejde.

 • 0
 • 0
#16 Henrik Knopper

...glemmer man ikke sådan lige.

Jeg har også et par kuldsejlede forhold til Linux desktop i bagagen, men sidst jeg prøvede at konvertere min arbejds-pc til Linux tog det lige omkring et par timer at få det hele til at køre, inkl. Lotus Notes og Sametime. Jeg fik også installeret Visio under Wine.

Og så starter Linux altså en del hurtigere op.

Min største udfordring er nogle formateringer i vores PowerPoint skabeloner som ikke bliver vist rigtigt i OpenOffice samt at vores intranet er kodet i en version af ASP eller VBscript som Firefox ikke kan håndtere. Men det er et browserproblem, for det virker heller ikke under Windows.

Ellers kører det hele, så hvis du får tid til overs skulle du måske overveje at gå tilbage til en fuser.

 • 0
 • 0
#17 Peter Mogensen

Hvordan kan det være et problem ved Firefox at jeres Intranet anvender VBscript? Det svarer til at jeg startede min egen TV-kanal, der ikke sendte PAL og så brokkede mig over at det fjernsyn jeg havde købt i Elgiganten ikke kunne vise det.

 • 0
 • 0
#18 Michael Rasmussen

Mon ikke snarere det skyldes anvendelse af ActiveX komponenter?

Ifald det skyldes anvendelsen af ActiveX, er det tegn på manglende innovation, eller en udviklingsafdeling uden tidssvarende kompetancer, da anvendelsen af ActiveX er old-school web programmering.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere