Tør du satse på open source telefoni?

I USA er open source telefoni meget udbredt. Derovre kommer den dominerende kernesoftware fra firmaet Digium og hedder Asterisk. Softwaren benyttes af virksomheder som bl.a. IBM, Google og Yahoo, hvor den styrer såvel deres omstillingsborde, gennemstilling fra fastnet- til mobiltelefoner og integration med diverse kalender- og presencesystemer.

I Danmark er open source baseret telefoni et nærmest ukendt fænomen.

Vi er en lille gruppe af 3-4 danske kommuner, som er nået mere eller mindre langt i processen med at se på mulighederne for at tage en software som Asterisk i anvendelse. Til erstatning for vores respektive proprietære telefonsystemer. Vi ser økonomiske besparelser i et skifte, men også mulighed for at kunne tilegne os ny telefoni-/UC-relateret funktionalitet hurtigere.

De fleste vil nok medgive, at en virksomheds telefoni er en uhyre kritisk tjeneste. Det skal bare fungere 24 x 7 x 365. Og når det en dag fejler, skal der være det fornødne beredskab ift fejlafhjælpning og fortsat drift. Det er sådanne betingelser, der i de fleste tilfælde får mange af os til at vælge løsninger, som er velgennemprøvede og som kommer fra velrenommerede leverandører, der kan levere den nødvendige vedligeholdelse og support af løsningen. Asterisk er velgennemprøvet, ja, men som nævnt er softwaren nærmest ukendt i Danmark, hvilket betyder, at man som virksomhed ikke kan tegne en supportaftale med et servicefirma, hvor der er styr på servicelevels og oppetider. Amerikanske Digium er ikke repræsenteret her i landet, heller ikke gennem partnere. Firmaet tilbyder alene telefonsupport til os, der bor på den anden side af dammen.

Som dansk virksomhed skal man derfor gøre op med sig selv, om man selv vil mande op til at klare supportopgaven og driftberedskabet selv. Man kommer altså i realiteten til at skulle lave en insourcing af telefonien og dermed binde flere interne personaleressourcer op på basal drift. Det har naturligvis indflydelse på den samlede business case for et eventuelt skifte. Hvis dét, man som virksomhed sparer i forhold til licenser og aftaler med sin nuværende telefoni-leverandør, mere eller mindre bliver spist op af udgifter til etablering af in-house kompetencer og ressoucer, så er business casen i hvert fald ikke (længere) primært af økonomisk karakter. Så skal man tro på, at man reelt får en bedre løsning og at man f.eks. kan tage nye funktionaliteter hurtigere i brug. Og man skal sidst og ikke mindst have sin topledelses velsignelse af, at man tager en øget risiko ind i huset på en af de mest kritiske tjenester for virksomheden.

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ole Kaas

Til gengæld udbredt. Asterisk og andre open source baserede løsninger håndterer rigtig meget telefoni i DK. Lige fra helt små virksomheder til routening af millioner af minutter hos teleoperatører i dk. Asterisk findes efterhånden embedded i mange små æsker - så brugeren ved sjældent at de bruger Asterisk. De færreste har nogen anelse om eller interesse i hvad deres teleoperatør bruger for at telefonien til at virke.

 • 5
 • 0
#2 Christian E. Lysel

Hejsa

Jeg møder denne holdning fra tid til anden: At det ikker er muligt at få den nødvendige vedligeholdelse og support af løsninger i Danmark.

Sidst ringede jeg til vores nuværende konsulent huse, og spurgte hvilke kompetancer de sad inde med ... Atea, Fujitsu, IBM og Miracle A/S var meget interesseret i at leverere konsulenter.

Det viste sig et af de største opensource konsulent huse, lå 50 meter fra hvor vi boede ... vi anede det blot ikke.

Prøv at google: asterisk support site:dk En søgning giver fx http://www.verinet.dk/asterix_ip_telefoni.htm ... her koster tilkaldevagt på 4 timer 25 kkr.

Prøv at ringe rundt ... også til de konsulent huse i ikke umiddelbart tror roder med opensource.

Jeg har flere gange købt support aftaler hos fx RedHat ... vi har på 5 år brugt support aftalen 2 gange på vores to mest kritiske systemer. Begge gange fandt jeg selv fejlen hurtigere end RedHat, pga. der er så stor åbenhed og adgang til informationer ... https://bugzilla.redhat.com/ er guld værd

 • 9
 • 0
#3 Thomas Tanghus

Nu ved jeg ikke hvilke andre kommuner, der hører til de 3-4, men Vejle skulle da allerede have taget det i brug http://www.version2.dk/artikel/vejle-sparer-en-halv-million-kroner-om-aa... og Guldborgsund har brugt det i snart 2 år http://dknyt.dk/sider/artikel.php?id=52847

Med fælleskommunal indsats må man da kunne lave en 24 x 7 x 365 service, evt. med support fra et af de flere danske firmaer som leverer Asterisk løsninger.

http://lmddgtfy.net/?q=region%3Adk%20Asterisk%20ip%20telefoni

 • 5
 • 0
#4 Pascal d'Hermilly

Vi har kørt Asterisk i snart 2 år på det rejsebureau hvor jeg arbejder. Vi er 25 ansatte som taler med folk fra 30+ lande. Det fungerer glimrende med undtagelse af en lettere ustabil trunk-leverandør - men det problem ville vi også have haft uden Asterisk. Det gode ved VoIP er at man så bare kan benytte sig af sin backup leverandør og ringe videre (indgående opkald til hovednummeret er undtagelsen).

Vi hyrede VoIPdanmark(dygtige men små) som installerede en virtuel maskine med FreePBX (asterisk + web konfiguration). Vi har købt Snom 821 telefoner (fantastisk tysk fabrikat) og da de også er meget åbne kan et klik i vores intranet-løsning via AJAX få telefonerne til at ringe op eller lægge på. De rapporterer også løbende ind hvem de ringer til og modtager opkald fra til vores intranet som bliver koplet med brugerens profil.

Det bedste er at vi har en velfungerende telefonplatform som vi kan integrere med hvad som helst - uanset styresystem osv.

 • 6
 • 0
#6 Ole Kaas

"Jeg har flere gange købt support aftaler hos fx RedHat ... vi har på 5 år brugt support aftalen 2 gange på vores to mest kritiske systemer. Begge gange fandt jeg selv fejlen hurtigere end RedHat, pga. der er så stor åbenhed og adgang til informationer ..."

Jeg har arbejdet både med closed source og open source telefoni systemer. Hvis man støder på en underlig fejl i closed source må man væbne sig med tålmodighed selv om man har 4 timers reaktionstid på henvendelser i supportkontrakten. Dertil kommer problemer med licensnøgler, der f.eks gør det svært hurtigt at skubbe systemet over på anden hardware ved fejl på eksisterende hardware. Med open source paster man blot fejlbeskeder i gooogle og i 9 ud af 10 tilfælde har man en rigtig god ide om hvad problemet er og måske endda en løsning. I øvrigt er Digium flinke til at følge op på bugreports hvis man gør sig umage med at levere backtrace og præcis beskrivelse af fejlen. Også selvom man ikke har en supportaftale.

 • 5
 • 0
#7 Morten Jensen

Vi implementerer og drifter Asterisk. Pt har vi 40-50 kunder med mange forskellige versioner. Der har vaeret rigtigt ustabile releases over tid, men det er ikke svaert at finde en stabil version. Asterisk er et utroligt produkt, jeg har arbejdet med det i 4-5 aar nu og bliver stadig glaedeligt overrasket. Ja, i skal have en vis core kompetance for at drifte det, men det kan umuligt vaere en overraskelse! Kommerciel support er vist heller ikke et problem, jeg kender flere dygtige Asterisk folk i DK, og som det blev fremhaevet ovenfor saa er der ogsaa konsulenthuse der kan hjaelpe. Sammenlignet med en Cisco eller MS Lync installation, saa skal i stadig laese op paa nogle ting og have ret godt styr paa jeres naetvaerk, men uden de vilde priser paa licenser og hardware.

Morten

 • 2
 • 0
#10 Peter Favrholdt

Jeg har kørt Asterisk hjemme i mange år (en virtualiseret debian maskine først i vmware og nu i kvm). I mit setup sendes voicemail beskeder som en vedhæftet fil pr. email. Man kan efter sigende også få fax til at sende en mail med fax'en vedhæftet som pdf. Jeg har også rodet lidt med voice-response "tryk 1 for at tale med konen..."

Mine Nokia mobil-telefoner har en SIP-klient. Dvs. når jeg kommer hjem og tlefonen går på wifi, så kommer fastnet opkald på mobilen (og det er muligt at ringe ud fra mobilen via fastnet :-)

 • 2
 • 0
#11 Morten Brørup

Vi har hosted IP-telefoni hos en udbyder, der - som så mange andre telefonselskaber - benytter Asterisk. Når vi skal have lavet noget om, ringer vi til vores udbyder og beder om at få det lavet. Med andre ord har vi ingen Asterisk-kompetencer inhouse.

Vi udvikler netværksudstyr, der bl.a. prioriterer IP-telefoni (QoS) og måler og dokumenterer nogle vigtige parametre for IP-telefoni (latency, jitter, packet loss). Så vi har fuldstændig styr på IP-telefoni, og hvad der skal til for at få det til at virke. På det område har vi absolut specialist-kompetencer inhouse. Men konfiguration og drift af en Asterisk-løsning er bare ikke en kompetence, vi har brug for selv at have.

Mit råd til jer er at tage fat i et konsulenthus, der er specialiseret i Open Source. Det kan godt være, at et Open Source-hus ikke har deciderede Asterisk-specialister blandt sine konsulenter, men de har eksperter med forstand på at installere og drifte Open Source-løsninger, og deres konsulenter har det kontaktnetværk i Open Source-miljøet, der skal til for at få fat i specialisterne, fx udviklerne af de forskellige Open Source-produkter, når de har brug for det. Husk: En ekspert er en person, der ved, hvornår han skal tilkalde en specialist. (Min pointe er: Open Source-husene har adgang til specialisterne.)

Jeg har ingen tilknytning til nogen Open Source-huse, men jeg kan da nævne Casalogic som eksempel.

mvh Morten Brørup CTO, SmartShare Systems

 • 5
 • 0
#13 Peter Naumann

Har nu kørt en Asterisk i 6 år med 268 telefoner. På anlægget er der alt hvad man kan drømme af Voip teknologier, og Asterisk er solid as a rock. Den rigtige løsning kan spare op til 90% af de omkostniger der er ved et traditionelt PBX. Hvis man senere ønsker sig UC, kan Asterisk nemt tilsluttes. Kan anbefale www.plustel.dk der er specialister, men der flere. Det er bare at komme i gang.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere