Open Source på arbejde: Mød robotforskeren Kjeld Jensen

Dette blog-indlæg er en del af en serie - læs mere http://www.version2.dk/blog/open-source-paa-arbejde-en-video-serie-unge-...

Jeg fandt hurtigt ud af at jeg manglede kontakt til en person, der arbejdede aktivt med robotter. Jeg vidste at der er en hel del aktivitet i dette fagområde, hvor Linux indgik - men jeg kendte ikke den rette person. Efter at have lavet et “råb efter hjælp” på Facebook og Google+ fik jeg efter 10 minutter fire gode forslag, hvoraf især Kjeld Jensen blev anbefalet. Efter 20 minutter havde jeg chattet 10 minutter med Kjeld over Facebook og da vidste jeg at han var super spændende og passede perfekt i dette projekt.

Kjeld er robotforsker i Odense. Han er PhD-studerende hos Teknisk Fakultet under Syddansk Universitet. Han udvikler små eller større robotter, hvor Linux anvendes til at styre computerne. Kjeld fortæller meget mere om dette.

I videoen har Kjelds barn en lille birolle med at lave lydeffekter. Det er hverken Kjeld eller mig som græder :-)

P.S. Den skarpe læser har nok allerede fattet at Kjeld tidligere har været på version2.dk i min blog - korrekt! Da jeg lavede ovenstående robot-interview med Kjeld hev han Robocard op - det var også sjovt at høre om :-)

/pto

Oversigt over alle videoer i serien "Open Source på arbejde":

Person Stilling Link
Asger folkeskoleelev http://v2.dk/44709
Kjeld Jensen robotforsker - PhD-studerende hos Syddansk Universitet http://v2.dk/44736
Jacob Jensen embedded programmør hos Frogne http://v2.dk/44737
Jacob Nordfalk Androidudvikler- og underviser hos IHK http://v2.dk/44738
Lars Christensen specialist hos Renesas Mobile http://v2.dk/44739
Maja Lund Løkkegaard Projektleder hos cloud.dk http://v2.dk/44857
Kenneth Geisshirt selvstændig konsulent bl.a. backend web-løsninger http://v2.dk/44740
Sidsel Jensen UNIX-systemadministrator hos Telia http://v2.dk/44858
Peter Müller webudvikler hos One.com http://v2.dk/44741
Søren Schrøder senior arkitekt hos Telenor http://v2.dk/44859
Kommentarer (4)
Carsten Olsen

Da jeg selv startede med computere på hobbyplan var det bare for sjov.
Jeg syntes stadig det er sjovt, sålænge jeg kan gøre som det passer mig.(frihed) Jeg har aldrig været særlig politisk/religiøs omkring Open Source. Men jeg syntes brug af Open Source giver mig en stor frihed, til at lege med teknik på en måde så det stadigt er sjovt (en leg) , modsat proprietær software hvor man er bundet af licenser og jura. (ej sjovt)

Donald Axel

Jeg kan vældig godt lide Kelds vinkel på det arbejde. Det kan være utroligt nyttigt, og først og fremmest kan det redde mange liv - som han siger, det gør ikke så meget at en landmine-robot ryger i luften; derved reddes liv og lemmer for beboerne (især børnenes) fordi det er svært at lade være med at begynde at bruge jorden, når man har brug for afgrøder.

Allerede for 20 år siden så jeg "robotter" anvendt til fabrikation af kabelstiger (stiger med trin som ikke er beregnede til at gå på, anvendes på kraftværker til bl.a. fastgørelse af 10kvolt kabler, som ikke kan tåle at blive kørt over af en gaffeltruck:)

Det blev ikke kaldt robotter, men blot automatisk produktionsmaskineri. Jeg skal ikke komme ind på hvilke farer der var forbundet med stabling af 60kg. tunge dimser, som nødigt skulle ramme en forbipasserende medarbejder! Det var en genial elektriker/ingeniør, som passede systemets følere og diverse. Magnetisk støj kunne få den maskine, som skar vange-materialet af til at udspy et "sværd" på 6-7 meter med en fart, der ville klippe et menneske over. Det blev der (naturligvis) taget hånd om.

"Intelligente" maskiner skal selv kunne stoppe, hvis der er tilstande, som udløser fare.

Men når man skal "sælge" emnet "robotter" til studerende, kobler man ofte ordet "kunstig intelligens" på softwaren - den skal kunne reagere på omgivelser, som kan være ret uforudsigelige. Jeg foretrækker at nøjes med betegnelsen "intelligente maskiner", og jeg synes at Keld's forklaringer et rigtig gode.

I øvrigt har jeg ligesom Keld (og mange andre) konstateret, at hands-on, praktisk arbejde med tingene, er nødvendigt før man kan begynde at være kreativ og finde på nye måder at bruge tingene.

Log ind eller Opret konto for at kommentere