Open Source Days: Jeg gider ikke betale for Windows7 på min næste laptop

Jeg har sløjfet min BOF (diskussionsgruppe) om brugen af versionskontrol på OSD2010 konferencen - den må vi tage efter Open Source Days, hvor coord i øvrigt regner med at starte en foredragsrække op.

Grunden til, at jeg udsætter min lovede BOF er fordi jeg hellere have have tid til at diskutere Poul-Henning Kamps kamp for at få sine penge tilbage for den Vista-licens han ikke kunne komme udenom på sin nye Lenovo-laptop. Poul-Henning Kamp har taget handsken op ved Lyngby ret, hvilket vi utvivlsomt hører mere til i efteråret i hans interessante blog på version2.dk.

Jeg er personligt langt mere bekymret over de "små" ændringer, der er lavet mellem Vista og Windows7 - hvilket jeg har beskrevet i dette tidligere blog-indlæg. Går man ændringerne efter i sømmene er der i praksis lavet en markant ændring af den skrue som Microsoft har på især laptop-markedet. Jeg synes det er noget svineri og skævvridning af markedet at et bestemt mærke operativsystem skal købes hos de store laptop-producenter, men de må jo få deres del af kagen fra Microsoft.

Jeg glæder mig til at analysere og diskutere dette videre om lørdagen på Open Source Days.

/pto

P.S. Du kan vinde billet til konferencen netop nu - se http://opensourcedays.org

Kommentarer (62)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Jensen

De sidste 4 laptops jeg har koebt fra Dell har vaeret uden OS, flere af mine kunder har koebt PC'ere uden OS...

Jeg har stor sympati for PHK og syntes at det er vigtigt at se hvad der sker med den sag, men Microsoft har pt. vundet med deres aendringer af deres licens betingelser. De eneste der maaske kan goere noget ved det er EU som Peter rigtigt antyder. Men husk at det tager 5-10 aar for den slags sag at gaa igennem systemet. Saa i mellemtiden koeber jeg Dell laptops.

 • 0
 • 0
#3 Niels Didriksen

De sidste 4 laptops jeg har koebt fra Dell har vaeret uden OS, flere af mine kunder har koebt PC'ere uden OS...

Hvordan gør du det? Jeg har fået at vide både over telefon og mail at jeg kan rende og hoppe, hvis jeg har spurgt Dell om dispensation fra MS skat.

 • 0
 • 0
#4 Martin Schlander

Jeg har blogget lidt om det her: http://mschlander.wordpress.com/2010/01/20/microsoft-skatten-hvad-gør-vi/

Og der har været lidt debat om det SSLUG's postliste for nylig. http://sslug.dk/emailarkiv/novice/2010_01/msg00110.html

Der må være noget vi kan gøre, udover at vente på at EU muligvis løser problemet for os om X antal år.

Vi (dvs. relevante foreninger og fri *nix-communitiet i almindelighed) må kunne alliere os med nogle forhandlere/producenter (linuxshoppen? linuxpusher?) eller andre virksomheder og lave nogle aftaler om noget massekøb. Lenovo selv, praler jo at sælge MS Windows-fri laptops ved massekøb - jeg mener HP gør det samme - ved nogen hvor mange enheder der skal være tale om?

Til gengæld kan vi måske tilbyde samarbejdsvillige forhandlere/producenter noget gratis reklame igennem vores foreninger, gratis promovering på opensourcedays, at blive inviteret til at udstille ved forskellige relevante events eller lignende.

Jeg glæder mig i hvert fald til BOF'en.

PS: Findes der mon et nævneværdigt segment af MS Windows-brugere som også gerne ville slippe for at betale for en OEM-version? (Fordi de måske allerede har en licens ad andre kanaler eller andre årsager)

 • 0
 • 0
#6 Martin Bøgelund

Ja - det er et godt initiativ med PHKs kamp. Så kan vi måske også få lov at købe Apples lækre laptops uden MacOS X.

Du er vist ikke inde i PHK's sag...

Den går ud på at PHK i Windows Vista EULA'en bliver tilbudt penge tilbage for sin Windows, hvis han ikke kan acceptere EULA'en. Lenovo vil dog ikke betale, deraf stridsspørgsmålet - Lenovo render fra det tilbud som Micrsoft via EULA'en giver til PHK.

Hvis du på din Mac bliver tilbudt penge tilbage for OS X, kan sagerne måske være sammenlignelige, ellers ikke.

 • 0
 • 0
#7 Jørgen Jepsen

"PS: Findes der mon et nævneværdigt segment af MS Windows-brugere som også gerne ville slippe for at betale for en OEM-version? (Fordi de måske allerede har en licens ad andre kanaler eller andre årsager)"

Jeg vil tro, at stort set alle offentlige uddanelses institutioner, á la det gymnasum jeg arbejder på, køber hw med OEM Windows, og så Ghoster hw med deres School Agreement licens eller hvad de nu bruger. Her er der absolut ingen grund til at betale for OEM, hvis ellers dette kan harmonere med de andre krav i kravspec.

Noget andet er så om det er muligt at få alle/mange it-ansvarlige og ledelser i det segment til at komme ud af busken og turde sige MS og hw-leverandørerne imod?

Hvis jeg fremskriver vores elev/pc ratio (desktop og laptop) vil der til enhver tid være ca. 26.000 pc'er ejet af de danske offentlige gymnasier og HF-kurser. Dvs. indkøb af 6500 pc'er hvert år ved udskiftning hvert fjerde år. Hvis de koster 4.500 stykket er det små 30 millioner kroner pr. år (hvilket måske er lidt optimistisk). Så kommer der folkeskoler, seminarer og universiteter ved siden af.

 • 0
 • 0
#8 Daniel Madsen

PS: Findes der mon et nævneværdigt segment af MS Windows-brugere som også gerne ville slippe for at betale for en OEM-version? (Fordi de måske allerede har en licens ad andre kanaler eller andre årsager)

Personligt hører jeg ihvertfald under det segment. Jeg har både adgang til Windows 7 som en del af et MSDN abonnement og jeg har også fået en gratis ultimate retail-licens (som må installeres på optil 3 personlige computere) for at deltage til en MS konference.

Med andre ord er det ikke licenser jeg mangler og det virker derfor en anelse tåbeligt at skulle betale for en OEM edition, som jeg alligevel ville smide ud fordi det 1) næppe er en ultimate og 2) typisk er en 32-bit installation 3) at der typisk er installeret en masse producent-specifik software, antivirus og lign. stads på den.

Jeg tror der er mange i specielt udvikler-segmentet på Windows-platformen der har adgang til Windows-licenser ad anden vej, men det er selvfølgelig svært at vurdere hvor stort dette segment er.

 • 0
 • 0
#9 Torben Mogensen Blogger

Jeg har også adgang til Windows-licenser gennem MSDN Academic Alliance, så min arbejdsbærbare kunne sagtens være købt uden Windows. Men KU har en leverandøraftale med Lenovo, og de leverer kun med Windows præinstalleret. Da maskinen er betalt af min arbejdsplads, kan jeg ikke selv bede om at få Microsoftskatten tilbage, og KU gider ikke.

 • 0
 • 0
#10 Kim Jensen

De eneste der maaske kan goere noget ved det er EU som Peter rigtigt antyder. Men husk at det tager 5-10 aar for den slags sag at gaa igennem systemet.

Muligvis korrekt at det kan tage år - men så kommer sagen i det mindste ud til et bredere spektre. Hvilket betyder at der forhåbentligt er nogle større dagblade der vil beskrive sagen, eller nogle medie liderlige politikere som vil kaste sig over det som "mærkesager".

/Kim

 • 0
 • 0
#11 Kenn Nielsen

Muligvis korrekt at det kan tage år - men så kommer sagen i det mindste ud til et bredere spektre.

Nåja, - nu skal EU vel først opdage at licensenen er ændret.

Men måske de allerede har opdaget det, men ikke gider gøre noget fordi de ved at ACTA blåstempler den lige om lidt.

K

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Men KU har en leverandøraftale med Lenovo, og de leverer kun med Windows præinstalleret. Da maskinen er betalt af min arbejdsplads, kan jeg ikke selv bede om at få Microsoftskatten tilbage, og KU gider ikke.

Lenovo leverer med valgfrit OS til storkunder. Det er bare KU som ikke har lavet en ordenlig aftale med Lenovo i første omgang.

Det er kun private som er begrænset i deres valg, så hvis man vil stå uden for flertallet må man jo acceptere at det skal man selv betale for.

De 99% som gerne vil have en billig Windows 7 på deres laptop, vil jo helst ikke betale ekstra fordi den sidste procent hellere vil køre et andet OS.

Folk kan jo bare lade være med at købe Thinkpads hvis de er så utilfredse ;)

 • 0
 • 0
#13 Jakob Bruun Hansen

De 99% som gerne vil have en billig Windows 7 på deres laptop, vil jo helst ikke betale ekstra fordi den sidste procent hellere vil køre et andet OS.

Ahh, den flyder altså ikke. Man kan købe deres labtops i 127 konfigurationer og images. En fra eller til med tom disk eller freedos eller sådan noget, skal du ikke bilde mig ind vælter noget.

Man er snare bange for piratkopier, og kunder der skulle komme til at tænke selv, og foretage et aktivt valg.

 • 0
 • 0
#17 Morten Jensen

Jeg har en account manager som kan goere det for mig. det er ikke noget problem ifoelge hende... Hun kan ogsaa frit vaelge hvilket sporg OS er installeret med.

Jeg koeber til UK zone, saa maaske er reglerne lidt anderledes...

 • 0
 • 0
#18 Morten Jensen

Og paa det tidspunkt er vi alle kommet vidre, og sidder og maaber over at der nu er kommet en "skaelsaettende afgoerelse" a la, du kan nu vaelge om du vill have Internet explorer og Media player pre installeret, eller installeret foerste gang du koerer Windows update...

Naturligvis er det godt hvis den bredere offentlighed bliver bedre informeret. Men mon ikke der er bedre og mere effektive, for ikke at sige billigere, maader at goere det paa end at involvere EU?? Problemet er at forudsaetningen for en sund offentlig debat er at den kan foeres unden tekniske detaljer... Saa i mellemtiden koeber jeg som naevnt Dell unden OS :-)

 • 0
 • 0
#19 Thomas Petersen

jeg har et forslag, - godt nok et revolutionerende et af slagsen....

Hvad med at komme ind i det 20' århundrede, droppe dosboxen og lade Win7 ligge på de maskiner i køber?

Win7 kører fortrinligt, er extremt brugervenligt - og ikke mindst utrolig let at rulle ud i større organisationer....faktisk et rigtigt dejligt produkt. I samspil med Win2008R2 et af de bedste der nogensinden er leveret! Så jeg forstår ærligt ikke nogen gider bruge energi på Linux eller andre OS'er som ingen alligevel bruger til noget.

Linux har en fremtid på serversiden - IKKE på klientsiden.

 • 0
 • 0
#20 Kasper Myram

Hvad med at komme ind i det 20' århundrede, droppe dosboxen og lade Win7 ligge på de maskiner i køber?

Men når vi nu bare gerne vil være fri? Hvorfor betale for noget, der i bund og grund er en overflødig omkostning ved nyanskaffelse af bærbar? At Win7 er fortrinligt er jo bare dejligt, men vi er mange der vil opleve et skifte bort fra Linux eller FreeBSD som mange skridt ned af evolutions-stigen - hvorfor ikke bare droppe kravet om betaling for noget overflødigt?

 • 0
 • 0
#21 Jakob Bruun Hansen

Hvad med at komme ind i det 20' århundrede, droppe dosboxen og lade Win7 ligge på de maskiner i køber?

Hvad med, om windowsbrugere satte pris på, hvis Microsoft havde bare et minimum af konkurrence, for at fremme udviklingen og holde priserne rimelige?

Din Windows 7, som du er så begejstret for, var langt hen af vejen en reaktion for at holde Linux ude af netbook markedet. Havde det ikke været for Firefox, ville du have læst disse linjer med IE6. Osv osv...

Hvorfor er der nogen, der insisterer på, at alle skal gøre ligesom dem selv?

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

Hvad med at komme ind i det 20' århundrede, droppe dosboxen og lade Win7 ligge på de maskiner i køber?

Ellers tak.

Win7 kører fortrinligt, er extremt brugervenligt

Nå.. og hvad så? Det kan være du synes det er brugervenligt, fred være med det. Det er ikke brugervenligt for mig. Det eneste vi beder om er at blive fri. At du synes at MS' nyeste skrammelbunke er "ekstremt brugervenligt", hvordan medfører det at jeg også skal betale for det?

Linux har en fremtid på serversiden - IKKE på klientsiden.

... mener du. Det er dog faktuelt ikke tilfældet. For linux har mange andre anvendelsesmuligheder. Faktisk er konventionelle PC'ere det eneste sted hvor Windows har nogen form for særstatus.

Men igen. Det er sådan set ligegyldigt om du mener om linux har en fremtid eller ej. Vi er nogle mennesker der bare gerne vil slippe for at betale for noget vi ikke bryder os om. Det kan være det provokerer dig, men hvorfor kan vi ikke blive slippe for det?

 • 0
 • 0
#24 Deleted User

men jeg er da sikker på, at min chef ville blive glad, hvis vi kunne få lov at købe bærbare uden os

Det kan han også godt. Han skal bare spørge!

Hvis virksomheder køber samme hyldevare segment som de private, direkte fra produktkataloget på hjemmesiden, så har virksomhederne et større problem end at der er OEM Windows på maskinerne!

Hele pointen fra Lenovo's side i sagen, er at de ikke gider have et lager af PC'er uden OS liggende, for at sælge 1-2 af dem om året. Det kan ikke betale sig, og det giver perfekt mening for alle der ikke er forblændet af had til Microsoft.

Derudover synes jeg det er dybt latterligt at i trækker politik ind på OSD. Hvad med at beskæftige jer med det tekniske, og fordele ved OSS, frem for at kæfte om omkring hvor onde Microsoft og Novell er.

 • 0
 • 0
#26 Thorbjørn Andersen

Nogen mener at kunne opdrive disse maskiner - og jeg indrømmer visse modeller kan må få uden Windows.

Jeg vil gerne have en AMD-bærbar uden Windows. Er der nogen, der kan hjælpe?

Claus Jørgensen. Jeg ved ikke om du læser andres argumenter herinde. Det gør ikke noget at der er installeret Windows på maskinen. De kan bare lade være med at give aktiveringsnøglen med. Der er tale om en MS-afgift, som vi bør kunne blive fri for at betale, hvis man ikke vil have varen.

 • 0
 • 0
#27 Henrik Sørensen

En pragmatisk, midlertidig løsning ift Lenovo & andre leverandører ville være at lave en indkøbsforening hvis eneste formål er at indkøbe PC'ere i så store batches at leverandøren ser en forretning i det. Om det så er 10, 50 eller 100 styk må være op til forhandling. Medlemmerne afgiver så bindende forhåndstilsagn om køb.

Alternativt kunne man bede en eksisterende forretning tage sig af indkøbet (fx Linuxshoppen), men de skal naturligvis have noget for ulejligheden, så der er næppe mange ører tilbage i "overskud". Men så er der naturligvis tilfredsstillelsen ved ikke at have givet op overfor MS.

 • 0
 • 0
#28 Flemming Froekjaer

Hvad med at komme ind i det 20' århundrede, droppe dosboxen og lade Win7 ligge på de maskiner i køber?

Jeg vidste der var noget galt med de der windows brugere. De blev efterladt i det 20' århundrede, mens vi andre er nået til det 21' århundrede.

 • 0
 • 0
#29 Kenn Nielsen

Alternativt kunne man bede en eksisterende forretning tage sig af indkøbet (fx Linuxshoppen), men de skal naturligvis have noget for ulejligheden, så der er næppe mange ører tilbage i "overskud". Men så er der naturligvis tilfredsstillelsen ved ikke at have givet op overfor MS.

Så skulle de bestilte maskiner nok være i samme konfiguration.

Så kunne det nok bedre betale sig at indkøbe gennem en - til formålet oprettet - indkøbsforening. Man kunne passende kalde den "Indkøbsforeningen til senere anlæggelse af søgsmål for refusion af ikke-brugt windows licens". Man kunne så blive medlem og få del i evt. refusion i forholdet til indkøbte påduttede OEM - licenser.

Nu ved jeg godt at PHK i øjeblikket kører en sag der helst skulle munde ud i at ovenstående ikke er relevant.

Men man kunne frygte at afgørelsen blev noget med at man fremover kan få refunderet i henhold til licensen.

Til den tid er "licensen" så blevet Windows7 licens - ratificeret af ACTA -, og vi kan så blot bøje os forover og sige: 'Vaseline, tak', - for døve øren.

Nogen der ved hvor pokker man kan 'larme op' i EU ?

K

 • 0
 • 0
#30 \n \r

vi kan så blot bøje os forover og sige: 'Vaseline, tak', - for døve øren

Jeg vil tillade mig at hæppe på Lenovo! Give it too em wide!

 • 0
 • 0
#32 Daniel Madsen

Rolig nu, activitation er ingen ny ting - heller ikke i Win 7 sammenhæng og der er altså ikke tale om at der sendes personfølsomme oplysninger ind til Microsoft.

Man kan mene hvad man vil om det, men det er lidt lavt at spille på FUD.

 • 0
 • 0
#33 Kenn Nielsen

Man kan mene hvad man vil om det,

Og dét gør jeg da også.

men det er lidt lavt at spille på FUD.

FUD er det ikke.

MS ønsker at køre en validering af din og min Windows7 en gang imellem.

Microsoft siger helt selv : "Initially every 90 days" Hvad det bliver herefter , kan man kun gætte på.

Hvis jeg gætter på at hyppigheden øges, er det FUD Hvis jeg gætter på at intervallet øges, er det naivt.

Godt jeg må mene om det hvad jeg vil ;-)

K

 • 0
 • 0
#34 Daniel Madsen

Jeg forstår ikke helt problemet. Det er jo ikke sådan at der indsamles personlige oplysninger om dig og hvis du har en valid Windows-licens mærker du intet til det.

I det mindste har Microsoft fået vendt billedet. De første activation modeller gjorde det mere besværligt at være lovlydig borger end at være pirat. Idag er det modsat og det er vel en god ting?

 • 0
 • 0
#35 Kenn Nielsen

Idag er det modsat og det er vel en god ting?

Tjah, det ville være bedre om vi kunne slippe for at skulle bevise vor uskyld.

Jo, vi kan lade være med at downloade 'updaten' men lige pludseligt - efter andre opdateringer - så er Windows pludseligt opsat til selv at hente og installere samtlige opdateringer..

K

 • 0
 • 0
#36 Maciej Szeliga

Jeg har et forslag, - godt nok et revolutionerende et af slagsen....

Revolutionerende?? Snarere patetisk

Hvad med at komme ind i det 20' århundrede, droppe dosboxen og lade Win7 ligge på de maskiner i køber?

Så vidt vides har MS genindført "dosboxen" under et nyt navn.

Win7 kører fortrinligt, er extremt brugervenligt - og ikke mindst utrolig let at rulle ud i større organisationer....faktisk et rigtigt dejligt produkt. I samspil med Win2008R2 et af de bedste der nogensinden er leveret! Så jeg forstår ærligt ikke nogen gider bruge energi på Linux eller andre OS'er som ingen alligevel bruger til noget.

Større organisationer har har mest glæde af tynde klienter.

Linux har en fremtid på serversiden - IKKE på klientsiden.

Hvis det passede ville dit indslag være irellevant.

 • 0
 • 0
#37 Michael Zetlitz

Win7 kører fortrinligt, er extremt brugervenligt - og ikke mindst utrolig let at rulle ud i større organisationer....faktisk et rigtigt dejligt produkt. I samspil med Win2008R2 et af de bedste der nogensinden er leveret! Så jeg forstår ærligt ikke nogen gider bruge energi på Linux eller andre OS'er som ingen alligevel bruger til noget.

Fed humor, ironien flyder tykt i det indlæg. For det var da vel ikke alvorligt ment?

 • 0
 • 0
#40 Michael Degn

Win7 kører fortrinligt, er extremt brugervenligt - og ikke mindst utrolig let at rulle ud i større organisationer....faktisk et rigtigt dejligt produkt. I samspil med Win2008R2 et af de bedste der nogensinden er leveret! Så jeg forstår ærligt ikke nogen gider bruge energi på Linux eller andre OS'er som ingen alligevel bruger til noget.

Linux har en fremtid på serversiden - IKKE på klientsiden.

Thomas, jeg gætter på at der sikkert er mange ting, du ikke forstår. Meget skyldes formentligt at du ikke kender andet end Windows og aldrig har prøvet andet end Windows - ellers ville du næppe komme med den slags udtalelser. Jeg kan fint acceptere at du gerne vil køre Windows 7, så hvorfor har du og mange andre Windows-fanatikere så svært ved at forstå og acceptere, at der er andre som godt selv vil bestemme OS på deres PC og ikke bare "nøjes" med et eller andet tilfældigt skrammel, som Redmond nu synes lige er passende?

Jeg har selv prøvet Windows 7 og min oplevelse er, at det stadig er et tungt og ineffektivt system sammenlignet med Linux. Eneste fordel jeg kan se ved Windows (Vista & især 7) er en flottere GUI, men det kan også opnås på Linux. Mens du bruger en masse energi og tid bare på at holde systemet opdateret og scanne for malware, så får jeg produceret noget imens.

 • 0
 • 0
#41 \n \r

så får jeg produceret noget imens..

Sikkert, du fidler sikkert med en hobby keyboard driver til et eller andet tilfældigt minix lookalike-rip off system.

Hold nu bøtte med det fanboy propaganda.

 • 0
 • 0
#44 Michael Degn

Sikkert, du fidler sikkert med en hobby keyboard driver til et eller andet tilfældigt minix lookalike-rip off system.

Davor, prøv nu at komme ind i kampen med ordentlige argumenter. Eller ligger dit niveau generelt bare så lavt?

Se, nu kan jeg fortælle dig en lille historie, som du sikkert totalt misforstår - men det er så dit problem.

For et par år siden købte jeg en ny bærbar, som jeg straks smed Linux på. Alt fungerede ud-af-æsken pånær det trådløse netværkskort. Det smarte var så at jeg selv kompilerede en driver og vupti, så kørte det trådløse sgu også. Havde det samme været tilfældet i Windows var man bare fucked. Det er set så mange gange, hvor der er Vista drivere, men igen XP drivere, så der er no go for de stakler som gerne vil beholde Win XP.

 • 0
 • 0
#45 Deleted User

Og den skal være i farven Alizarin Crimson med 941*1234 opløsning og for alt i verden heller ikke med noget fra nVidia eller Seagate.

Hold da op hvor er I MS-fanbois nedrige. I svarer ikke på noget som helst. I har kun latterliggørelse.

Ligesom mange andre her har jeg ledt efter bærbare uden Windows. Det er næsten umuligt. For mærkevarer er det helt umuligt. (Nej, Apple gælder ikke). Det er ikke spørgsmål om at man kan få maskinen i en eller anden obskur konfiguration. Selv det mest mainstream kan ikke fås uden Windows.

Kom nu - svar nu: Hvorfor er det i orden at vi andre skal betale noget vi ikke have, fra en virksomhed mange af os ikke vil være kunder i?

Det er et meget simpelt krav. På linie med at nogle ikke har lyst til at være kunder i TDC eller Arla. Her er det en selvfølgelighed at man kan blive fri, men ikke her. Hvorfor ikke? Synes I slet ikke det er et problem? eller er det fordi I fryder jer?

 • 0
 • 0
#46 Maciej Szeliga

Og den skal være i farven Alizarin Crimson med 941*1234 opløsning og for alt i verden heller ikke med noget fra nVidia eller Seagate.

Henry Ford ville elske dig, du er den perfekte kunde jf. Fords udtalelse: "Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black".

 • 0
 • 0
#47 Jørgen Henningsen

Det her er jo ikke kun et spørgsmål om windows kontra *nix. Det er i lige så høj grad et spørgsmål om man skal tvinges til at købe/bruge lige præcis den windows variant, som er præinstalleret.

Jeg har det ok med win XP. Det fungere fint og med god og rimelig hurtig respons. Med de programmer jeg bruger er det også sikkert. Men hvis jeg går ud og køber en laptop fra hylden idag, så får jeg også lov til at betale for noget uønsket Vista eller win 7.

Hvorfor skal jeg tvinges til at betale til det cirkus når jeg allerede har det system jeg vil bruge?

 • 0
 • 0
#48 Michael Degn

Som tingene er i dag, irriterer det mig kun at skulle betale for et OS, jeg dybest set ikke ønsker. Men når jeg smider min Linux live-CD /USB-nøgle i og trykker install, forsvinder alle problemer som dug for solen. Hardwaren virker som den skal og jeg bliver glad. Mit skræk scenarie er dog, at det måske kan ændre sig hvis/når ACTA bliver vedtaget. Efter de sparsomme oplysninger, der er lækket vil det stort set blive ulovligt i enhver henseende at ændre på (evt. omgå) en installation. Muligvis vil OS have en vis integration i BIOS, som gør at andet ikke kan installeres.

 • 0
 • 0
#49 Deleted User

Mit skrækscenarie er dog, at det måske kan ændre sig hvis/når ACTA bliver vedtaget. Efter de sparsomme oplysninger, der er lækket vil det stort set blive ulovligt i enhver henseende at ændre på (evt. omgå) en installation. Muligvis vil OS have en vis integration i BIOS, som gør at andet ikke kan installeres.

Jeg vil ikke tro på at det i praksis kan bære. Det ville også gøre at man eksempelvis ikke kunne opgradere fra Windows7 til WindowsXP, og DER tror jeg trods alt at selv de fleste af Microsoftapologeterne her ville sætte grænsen, selv om de fryder sig over vores ulykke mht. MS-skat lige nu.

 • 0
 • 0
#50 Maciej Szeliga

Jeg mener at der i Danmark er faldet en dom i 90'erne som fastslog at ejeren godt må ændre konfigurationen af en PC, det var en principiel sag vedr. garanti som fastslog at en PC er en åben platform. Jeg mener helt klart at det også må betyde at man kan lægge det OS på som man har lyst til.

 • 0
 • 0
#52 Thorbjørn Andersen

hvis nogen gjorde som Poul-Henning Kamp (PHK) Bare med Windows 7-aftalen i stedet for Vista. Sagen vil ikke være så klart vundet, som jeg forventer at PHKs sag er.

Faktisk ville jeg også være klar til at støtte sagen økonomisk, men jeg orker ikke at føre den.

Under alle omstændigheder vil en sådan sag sikre, at der kom fokus på at MS nu har ændret deres OEM-aftale på en måde, der fuldstændig ødelægger konkurrence på OS-området.

Der er jo tale om at man nærmest ikke kan opdrive en bærbar computer uden at skulle betale MS-afgift.

 • 0
 • 0
#54 Lasse Reinholt

Under alle omstændigheder vil en sådan sag sikre, at der kom fokus på at MS nu har ændret deres OEM-aftale på en måde, der fuldstændig ødelægger konkurrence på OS-området.

Du vender situationen lidt på hovedet, for OEM'er (Dell, Lenovo, mv.) vælger frit, hvilket operativsystem, de vil sælge deres computere med, uanset hvad der står i Microsofts EULA.

 • 0
 • 0
#55 \n \r

Jeg forhørte mig hos forbrugerombudsmanden ang. ændringerne i Windows 7 EULA men fik at vide at det ikke er ummiddelbart noget de vil se på medmindre flere personer klager over ændringen.

Palle må føle sig meget alene, verden vil havde Microsoft Windows og med sager som Lenovo-sagen så ligger man lidt som man har redt, nu er der en lækker EULA klar og den er ret beset umulig at omgøre.

 • 0
 • 0
#56 Maciej Szeliga

Nu er det sådan at en EULA er en aftale som Microsoft pådutter os, Microsoft har flere gange måtte lave EULA'er om efter krav fra myndighederne. Næ jeg føler mig så'n set ikke alene og det betyder ikke noget for mig rent økonomisk, det pisser mig bare af at jeg skal betale for noget jeg ikke bruger til noget og det irriterrer mig endnu mere at jeg figurerer som bruger i Microsofts statistikker. Hvis verden virkeligt vil have Windows, hvorfor skal vi så tvinges til at købe den sammen med hver PC ? Det burde jo ikke være noget problem at sælge et produkt alle vil have...

 • 0
 • 0
#58 Maciej Szeliga

Det ville være uambitiøst, jeg vil meget hellere gå over i historien som en af de superdudes som sprængte Microsofts åg og frigjorde folket. Jeg vil stå sammen med [indsæt liste af OpenSource personligheder her] på de rygende ruiner i Redmond og hejse flaget [her skal du forestille dig "Raising the Flag on Iwo Jima"].

Er jeg kommet til at smøre lidt for tykt på ?

 • 0
 • 0
#59 Lasse Reinholt

sprængte Microsofts åg og frigjorde folket. Jeg vil stå sammen med [indsæt liste af OpenSource personligheder her] på de rygende ruiner i Redmond

Jeg tror (og håber) faktisk ikke, at flertallet af open source tilhængere vil associeres med dig, da du er en ekstremist.

 • 0
 • 0
#60 Michael Degn

Jeg tror (og håber) faktisk ikke, at flertallet af open source tilhængere vil associeres med dig, da du er en ekstremist.

Du forstår tydeligvis ikke ironien i indlægget. Ufattelig hvad vi skal lægge øre til bare fordi vi er kritiske overfor Microsofts forretningsmetoder.

 • 0
 • 0
#61 Thorbjørn Andersen

Du vender situationen lidt på hovedet, for OEM'er (Dell, Lenovo, mv.) vælger frit, hvilket operativsystem, de vil sælge deres computere med, uanset hvad der står i Microsofts EULA.

Nej, jeg vender ikke situationen på hovedet. Du ignorerer (eller forstår ikke) simple konkurrenceprincipper. OEM software må (i henhold til dansk og i øvrigt også en række andre landes lovgivninger) både flyttes og sælges løst. (Noget som MS prøver at omgå ved at sige at deres software er licenseret og ved at låse versionerne til bestemt hardware)

Hvad tror du der sker, hvis/når en forhandler rent faktisk flytter eller sælger deres medfølgende OEM-Windows løst? Lad mig bare give dig svaret: Forhandleren kommer i 'bad stand' hos MS og prisen bliver en helt anden! (og ja, jeg ved det)

Derudover tager MS 'naturligvis ikke' deres OEM-licenser retur - og det lader til at enhver serie af bærbare enten er med Windows eller helt uden.

Det situationen handler om, at MS stiller krav om at I skal have disse x løsninger, som ikke findes med andre operativ-systemer end vores løsning. Dvs det handler ikke om mængderabat, men om ting, der burde være MS uvedkommende!

Det minder betænkeligt meget om en (monopol-) sag for nylig, hvor Intel netop stillede krav til deres producenter om hvor meget (eller rettere lidt) AMD de måtte have i sortimentet for at få Intel-produkter til en favorabel pris. Her blev Intel idømt en ret stor bøde - og tilstandende blev ændret.

Kan du forklare mig forskellen? Nu kan det være at du måske forstår, hvorfor jeg efterspørger en AMD uden Windows. Når du ikke kan finde en bærbar med AMD uden OS, burde du da også som minimum erkende at udvalget uden Windows er VOLDSOMT BEGRÆNSET!

Du er nok (stadig) uenig, men jeg håber virkelig EU (Ø+SF+S+R+DF) snart tager denne konkurrenceforvridende adfærd (læs OEM-monoplfusk) op. (For den sags skyld måtte VK hjerteligt gerne være med, men det lader til at de er helt i lommen på MS. Det meste af V har helt glemt deres liberale værdier)

 • 0
 • 0
#62 Lasse Reinholt

OEM software må (i henhold til dansk og i øvrigt også en række andre landes lovgivninger) både flyttes og sælges løst

Du mener vel gensælges løst af forbrugeren, ikke af OEM? Men det eneste, jeg kunne finde om det, var Softman (forbruger) vs Adobe i USA i 2002, hvor Softman måtte gensælge sin licens til en anden: http://www.linuxjournal.com/article/5628 . Det er ikke det samme som at få refusion eller at OEM må sælge dem løst. Men du må gerne linke til noget dansk eller nyere.

Det situationen handler om, at MS stiller krav om at I skal have disse x løsninger, som ikke findes med andre operativ-systemer end vores løsning

Tråden handler om refusion jævnfør slutbrugerens EULA, så lad være med at skyde med spredehagl om andre sager, det gør det ret trælst at diskutere.

OEM'er må sælge deres laptops med hvad de har lyst til, hvilket blev demonstreret dengang netbooks blev solg med Linux. Desuden fremkommer flere af de store OEM'er nu med Android, Chrome OS, Moblin, osv.

 • 0
 • 0
#64 Thorbjørn Andersen

Tråden handler om refusion jævnfør slutbrugerens EULA, så lad være med at skyde med spredehagl om andre sager, det gør det ret trælst at diskutere.

Læs lige overskriften og indholdet. Tråden handler om, at forfatteren (og flere andre) ikke ønsker at betale en MS-afgift, når vi køber en computer. Heraf er den ændrede EULA sandsynligvis meget væsentlig - men det er vel ikke uinteressant hvis MS gennemtvinger afgiften med ulovlige metoder.

OEM'er må sælge deres laptops med hvad de har lyst til,

Ja, og producenterne var også velkomne til at sælge AMD-produkter - men alt uden aftale med Intel kunne pludselig påvirker priserne på Intel-produkter.... - og jeg mistænker bestemt stadig MS for at have andet end mængderabat rodet ind i deres aftaler - også selvom at man i ny og næ kan finde computere med andre operativsystemer.

 • 0
 • 0
#65 Maciej Szeliga

OEM'er må sælge deres laptops med hvad de har lyst til, hvilket blev demonstreret dengang netbooks blev solg med Linux.

OEM'erne har lige så frie hænder som en mand med pistol for tindingen, det blev sjovt nok demonstreret af den selv samme sag du nævner. De kom ud på en messe i Taipei i starten af 2009 og sjovt nok har jeg mere tiltro til tre hw producenters udtalelse end Microsofts forsvar, det blev i øvrigt styrket af Dell's udtalelse om at de ikke har nogen som helst problemer med de Linux baserede netbooks og at påstanden om at de bliver returneret i stride strømme ikke passer.

Tråden handler om refusion jævnfør slutbrugerens EULA, så lad være med at skyde med spredehagl om andre sager, det gør det ret trælst at diskutere.

Det er OEM-aftalerne som er hele problemet, den omtalte EULA er bare en af Microsofts måder at gøre livet surt for OEM'erne, så de ikke er interresserede i at give refusion: ikke nok med at de har betalt Microsoft en gang for Windows så skal de betale kunden penge tilbage når kunden ikke vil have Windows.

Du mener vel gensælges løst af forbrugeren, ikke af OEM? Men det eneste, jeg kunne finde om det, var Softman (forbruger) vs Adobe i USA i 2002, hvor Softman måtte gensælge sin licens til en anden: http://www.linuxjournal.com/article... . Det er ikke det samme som at få refusion eller at OEM må sælge dem løst. Men du må gerne linke til noget dansk eller nyere.

Du kan ikke bruge sager fra US i EU/DK, hverken lovgivningen eller retspraksis er ens. Der er en hel del firmaer i Danmark som sælger nye Microsoft OEM-licenser i løsvægt til slutbrugerne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere