kramselund jereminsen

Open Source Days IPv6 teaser

Så er der kun få dage til festen som der bliver skrevet om på Peter Tofts blog Jeg er næsten altid med til denne fest og i år skal jeg fortælle om IPv6 status i Danmark om søndagen, og vil derfor lige give en lille teaser.

Først får I nogle hemmeligheder - hvordan man refererer til internet på den nye måde.

Web sites angives typisk med navne, som www.solidonetworks.com mens email adresser angives på følgende hlk@kramse.org, det kræver måske lidt tilvænning - men det er slet ikke så svært - det skal I nok få lært.

IP adresserne i Internet Protocols version 6, IPv6 er dog lidt længere. Faktisk er der 128-bit og ikke kun sølle 32-bit. Det betyder at man har valgt at skrive det som 8 grupper af 4 hexadecimale cifre adskilt med kolon eksempelvis således: 2001:16d8:ff00:012f:0000:0000:0000:0002 eller forkortet 2001:16d8:ff00:12f::2. Den forkortede udgave benytte dobbeltkolon :: som kan strækkes til en manglende række 0-bit. Ligeså kan det foranstillede nul i 012f forkortes til 12f. Det lyder måske svært, men i praksis er det ikke så svært endda.

En ISP (LIR i RIPE) får typisk tildelt et 32-bit prefix, en /32, eksempelvis 2a02:9d0::/32 - bemærk det er ligesom CIDR andre steder hvor man i IPv4 skriver 192.168.1.0/24

En kunde får dernæst typisk allokeret et 48-bit prefix, det kunne være 2a02:9d0:3002::/48 og indenfor dette prefix vælger man selv subnets/prefixes til eget brug. Det kunne være man startede med et subnet 1 som man således gav 2a02:9d0:3002:1::/64 - det er mest normalt med 64-bit prefixes til LAN subnets. Den skarpe iagtager vil så hurtigt se at der kan allokeres op til 2a02:9d0:3002:ffff::/64. Så 48-bit prefixet fra udbyderen kan bruges til 65.000 subnets ... forhåbentlig nok til den kunde.

Selvom du ikke har IPv6 kan du faktisk allerede nu slå adresser op - over IPv4 - og få svar fra eksempelvis google:

hlk@katana:hlk$ host ns1.gratisdns.dk 8.8.8.8
Using domain server:
Name: 8.8.8.8
ns1.gratisdns.dk has address 109.238.48.13
ns1.gratisdns.dk has IPv6 address 2a02:9d0:3002:1::2

Referencer til IPv6 (literals) i URL sker typisk med kantede paranteser, som http://[2a02:9d0:3000:1::17]/ der giver mulighed for at angive port 80 med http://[2a02:9d0:3000:1::17]:80/

Godt, det var den hurtigste og korteste IPv6 teaser jeg kunne finde på, og nu kommer årsagen! Jeg synes I skal skynde jer at oprette jer hos enten:

 • https://www.sixxs.net/ de har en holdning om at det er produktion, og derfor får man point hvis ens tunnel er oppe og minus hvis den ikke er. De har ligeledes en striks holdning til DNS spam, do not WANT!
 • http://www.tunnelbroker.net/ alternativet fra Hurricane Electric som er nogle af de største på IPv6 og har et strålende netværk

Når I så har rodet lidt med IPv6 så kan I på søndag få en god snak med mig og alle de andre som roder med IPv6.

BTW et fakta er at over 50.000 danske domæner allerede har IPv6 adresser, inklusiv www.version2.dk - hvad med dit? Hvis du sender mig en URL til dit IPv6 site inden lørdag kl 12:00 skal jeg gerne promovere det i mit slideshow som kan downloades bagefter :-) Med forbehold for tubgirl sites ;-)

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#10 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Flemming, fin løsning - og det illustrerer fint at en proxy løsning kan gøre et site tilgængeligt nemt og hurtigt!

Claus, jeg ser ingen IPv6 - spurgte også google DNS: hlk@katana:hlk$ host -t aaaa www.campaya.dk www.campaya.dk has no AAAA record hlk@katana:hlk$ host -t aaaa campaya.dk campaya.dk has no AAAA record - hvis du lige har lavet den så skal jeg nok checke igen

Mht. :: er det rigtigt - må kun optræde en gang. Det er lavet for at vi mennesker kan forkorte når vi skriver, lidt ligesom når vi skriver 10/8 og mener 10.0.0.0/8 - eller i gamle dage gys 10.0.0.0 med netmaske 255.0.0.0 - puha, blev helt træt der.

@Kristian, kom du bare. Der er alle aldre og selvom vi kalder det en fest er det ret afslappet. Hvis du har interesse for nogle af de ting der præsenteres så kom! Jeg har lige udlånt to XPC'er til BSD-DK brugergruppestanden som altid har et godt demo fordi de starter nogenlunde tidligt med at forberede det.

 • 0
 • 0
#11 Alexander Færøy

Hej Kristian,

Du skal være meget velkommen.

Jeg var selv 16 første gang hvor jeg deltog i et open source days event (dengang hed det linuxforum) og jeg er kommet der hvert år siden. Alder betyder egentlig ikke så meget, så længe du har interessen for de emner, der er på konferencen.

Med venlig hilsen, Alex.

 • 1
 • 0
#13 Peter Mogensen

Jeg undrede mig godtnok lidt over at man - på trods af at vælte sig i adresser - synes det var fornuftigt som default at give hver kunde et /48 netværk. Det virker lidt som dekadent fråds :) Men jeg læste også på det ovenfornævnte Wikipedia-link at det vist heller ikke altid er sådan:

"Internet service providers should consider assigning smaller blocks (for example a /56) to end users. The ARIN, RIPE & APNIC regional registries' policies encourage /56 assignments where appropriate."

Er det bare ikke slået igennem endnu, eller tager Wikipedia gys fejl?

 • 0
 • 0
#18 Baldur Norddahl

Jeg undrede mig godtnok lidt over at man - på trods af at vælte sig i adresser - synes det var fornuftigt som default at give hver kunde et /48 netværk. Det virker lidt som dekadent fråds :) Men jeg læste også på det ovenfornævnte Wikipedia-link at det vist heller ikke altid er sådan:

"Internet service providers should consider assigning smaller blocks (for example a /56) to end users. The ARIN, RIPE & APNIC regional registries' policies encourage /56 assignments where appropriate."

Er det bare ikke slået igennem endnu, eller tager Wikipedia gys fejl?

Dette er et eksempel på et politisk emne, hvor en eller anden har skrevet den ene sides synspunkt ind som fakta på Wikipedia.

Tilbage i 2001 var alle enige om at alle skulle have /48 tildelt og det skrev man så i RFC 3177 https://tools.ietf.org/html/rfc3177. Lige siden har der dog jævnligt været folk der har påpeget at dette synes at være et enormt fråds af adresser og derfor burde ændres.

Modargumentet er at det er irrelevant da man nemt kan vise at vi aldrig kommer til at mangle adresser, selvom vi tildeler /48. Så hvorfor spare på adresserne bare fordi? Dertil kommer mange andre operationelle argumenter, som for eksempel at det er nemmere at være internetudbyder hvis alle har samme antal adresser, uanset om det er erhverv eller privat.

Dette har så kørt i utallige flamewars indtil at man i 2011 opnåede flertal for RFC 6177. I denne står der som kompromis at der ikke længere er en anbefaling om altid at bruge /48 men at det nu er op til hver enkelt ISP at vurdere. En ISP kan vælge at tildele /56 eller /48 eller noget helt tredie alt efter forholdene.

Det er direkte forkert at RIPE og ARIN "encourage /56 assignments where appropriate". Det har de ingen holdning til. Faktisk har de lavet regler, som indirekte straffer ISP'er som vælger at tildele /56 i stedet for /48. Det sker fordi ISP'en skal udnytte det tildelte adresseområde "effektivt" og det er sværere at opnå de angivne mål hvis man tildeler en blanding af /56 og /48 end hvis man bare holder sig til /48 for alle.

Owen DeLong fra HE og Tunnelbroker.net var med til at skrive ARINs policy og han hævder at det var med vilje. Han har nemlig altid været en stor fortaler for at alle skulle have /48. Så hans modtræk til RFC 6177 var at skrive en policy for ARIN der straffer dem der vælger alt andet end /48...

 • 0
 • 0
#19 Kristian Klausen

Var ikke selv ved "Open Source Days", men bliver det muligt at finde præstationerne fra de forskellige oplæg på et tidspunkt? eller video hvis det blev optaget. At hører lidt om IPv6 i Danmark kan ikke være helt kedeligt :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere