Open Office - skal det være næste gang?

I 2002 stod vi med en Office '97, som vi havde stadig flere problemer med, og derfor måtte overveje at udskifte.

Vi undersøgte mulighederne for at skifte til ny Microsoft Office, alternativt Star Office/Open Office.

Konklusionen og min indstilling til Kommunalbestyelsen var, at vi burde skifte til ny Microsoft Office. Begrundet i "sammenhænge" mellem kontorpakken og andre systemer (KMD fagsystemer, og vores ESDH), og på grund af en forventet større organisatorisk omkostning til skiftet (uddannelse m.m.).

Kommunalbestyrelsen sagde god for investeringen (det kostede jo et par millioner) og så skiftede vi til Microsoft Office 2003.

KMD

Dengang for nogle år siden, var vi selvfølgelig i nærmere dialog med KMD - som samtidig var i medierne med løfter om "at være med på de de åbne produkter".

Vi så dengang desværre ikke tilstrækkelig substans i leverancerne, til at vi troede på, at KMD levede op til det på kort sigt.

I går havde vi så møde med KMD - opfølgning om standarder, åbne standarder, og "frit valg" af kontorpakke.

Vi havde en god dialog, og aftalte konkrete opfølgninger, som KMD vender tilbage med. KMD er stadig på "marketing"-niveauet med på at levere, og havde også konkret positive eksempler med. Vi får så en mere fuldstændig/handfast status senere. Men KMD kunne også nævne at eksempelvis Gribskov Kommune bruger Open Ofiice som deres platform (og bruger KMD), så det vil jeg selvfølgelig prøve at høre nærmere om.

ESDH

Andre tiltag i vores ESDH-system gør, at vi regner med at vores ESDH i løbet af 2009 understøtter Open Office - ja formodentlig udrulles Open Office til alle, til brug i ESDH-sammenhæng.

Man skal her være opmærksom på, at i ESDH-sammenhæng bruges ikke "tektsbehandling" i almindelig bred forstand. ESDH-systemer bruger en "editor", hvor brugeren skal holde sig inden for ret snævre rammer for hvorledes teksten formatteres osv.

Organisation (uddannelse)

Jeg har ikke selv prøvet de to nyeste versioner af Open Office og Microsoft Office. Men som jeg bl.a. hører det fra nogle i undervisningssektoren, er den nye Microsoft mere forskellig fra Office 2003, end Open Office er....

Så måske er uddannelsesargumentet ikke med samme fortegn som tidligere?

I øvrigt er alt andet jo ikke lige. Generelt har de kommunale medarbejdere bedre IT-kompetencer end for 4 år siden, hvilket også påvirker hvorledes ændringer af IT-systemer kan håndteres.

Konklusion

Ingen konklusion endnu. Men vi vil da arbejde seriøst med at afdække om vi i forårets budgetprocess kan indstille en besparelse - på det kontorpakke skift der lige nu ligger i budget overslagsåret 2010.

Kommentarer (220)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Klaus Agnoletti

Meget interessant indlæg - især den med at Open Offive er mindre forskellig fra office end office selv. Er selv lige skiftet til Office 2007 på arbejdet.. og det var ingen fornøjelse. Sjældent har jeg følt mig så lost - nu ved jeg hvordan de mindre IT vidende brugere føler sig :)

/klaus

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

I mine øjne er der følgende grunde til at skifte kontorpakke:

 1. for at spare penge
 2. for at gøre medarbejderne mere produktive

Punkt 1) er argumentet for at skifte fra Microsoft Office 2003 til OpenOffice.org, da brugerfladen desværre reelt er et tilbageskridt fra Microsoft Office 2003.

Punkt 2) er argumentet for at skifte fra Microsoft Office 2003 til Microsoft Office 2007.

Hvordan man så kvalificerer punkterne er jo stridsmålet. Jeg er selv super glad bruger af Microsoft Office 2007 efter indkørselsfasen med lavere produktivitet, og det er min subjektive vurdering, at jeg er mere produktiv end jeg var med Microsoft Office 2003 eller OpenOffice.org. På den anden side af hegnet er så fx Klaus, der har modsatte holdning.

Det bliver meeeeeget nemt et spørgsmål om følelser ...

:o)

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Tjaa, Jesper. - 2. må godt nok være subjektiv. MS Office 2007 var en af grundene til at jeg installerede Open Office på min computer på arbejdet netop på grund af faldende produktivitet.

Og hvis 2. er subjektiv bliver 1. så meget mere attraktiv at gøre gældende.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Therese,

MS Office 2007 var en af grundene til at jeg installerede Open Office på min computer på arbejdet netop på grund af faldende produktivitet.

Ja - nu var jeg jo pinedød tvunget til at skifte til Microsoft Office 2007 (noget med noget OOXML-halløj og interoperabilitet), så jeg havde ikke noget valg. Det er dog min oplevelse, at produktivitetsfaldet bestemt ikke varede ved og siden er blevet indhentet igen.

Og hvis 2. er subjektiv bliver 1. så meget mere attraktiv at gøre gældende.

Præcist - men netop den financielle faktor er også uhyggelig svær at kvalificere. Henrik Jensen har været inde på nogle af tankerne, for hvis der med skift af kontorpakke introduceres nedsat produktivitet (pga manglende funktionalitet og ikke blot tilvænning), så bliver den sparede mængde penge på "off-the-shelf"-prisen for varen lynhurtigt annulleret. Tilsvarende kan jo siges, at hvis den produktivitetsforbedring jeg oplever blot er på et par minutter dagligt (jeg er pt. projektleder og bruger aaaaaalt for lang tid med regneark og dokumenter), så er prisen for Microsoft Office 2007 jo også hurtigt tjent ind i form af bedre fakturering hos kunden.

"Prisen" på varen er [i]ikke[/i] bare forskellen på kr. 0,- for OpenOffice.org og kr. xxxx,- for Microsoft Office 2007.

 • 0
 • 0
Nick Frederiksen

Ved skiftet mellem den ene og den anden pakke, vil der være en periode med lavere produktivitet. Man skal vænde sig til en anden måde at arbejde på.

Men i office 2007 ligger tingene ligefor, og er aldrig mere end 2-3 klik væk. I OpenOffice er de samme gamle menuer og dialogbokse som vi kender fra tidligere udgaver af office. Dette er med til at øge tiden det tager at udføre enkelte ting.

Office 2007 er langt hurtigere at bruge end OpenOffice. Bla. fordi der ikke er langt mellem tingene...

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Jeg er skam også tvunget til at bruge MS office 2007 i mit arbejde engang imellem, men jeg har bare Open Office ved siden af, som jeg bruger når jeg selv kan vælge.

Og at prisen på varen ikke er så simpelt sammensat er vi enige om, Jesper - for mig ville den ekstra pris bare være på at bruge MS Office 2007 frem for på Open Office - og når den ekstra pris på den måde er subjektiv, så bliver den endnu sværere at regne med (og det fører bare til ubrugelige beregninger at prøve). Den nemme pris er udgangsprisen på "hyldevaren".

Det skal så siges at jeg ikke i mange år har manglet funktionalitet i Open Office - det er mit dokumentbehov slet ikke kompliceret nok til. Det eneste problem jeg har haft er at jeg ikke får den samme fremstilling af det dokument jeg åbner alt efter hvilket program jeg åbner det i.

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Min produktivitet i office har fået et løft siden jeg skiftede til openoffice. Jeg tror jeg har brugt samtlige MS officeversioner indtil 2007, og ingen af dem slår efter min mening min open office m.h.t. produktets produktivitets potentiale. Her taler jeg ikke om menuer og tingeling, men om god gedigen funktionalitet. Jeg bliver simpelthen træt når jeg engang imellem arbejder med MS office (2003).

Hvad er der så nyt i MS office 2007... Så vidt jeg ved er det kun det sædvanlige nye filformat og så noget nyt menu tingeling. MS har simpelthen opfyldt et behov, som ikke eksisterede. Det er da muligt det kan bruges, men hvorfor skulle det være bedre bare fordi det er nyt?

 • 0
 • 0
Nick Frederiksen

Min personlig erfaring siger mig at Office 2007 er hurtigere og nemmere at bruge end OpenOffice. Og ja jeg har prøvet begge.

Men man kan ikke kritisere noget man ikke har prøvet, prøv at hente en trial på office 2007, prøv det og se hvordan det virker.

I Office 2007 har man indført ribbon i stedet for menulinierne. Det fjerner både menuer og dialoger, og ligger knapperne direkte til gennemsyn på ribbonet og man skal ikke igennem flere menuer og dialoger, kun skifte til det rigtige bånd, og klikke på den knap der passer til det du skal.

Derudover bliver de bånd der har med det markerede element at gøre, fremhævet, så du ikke er i tvivl over hvor de ligger.

En tredje ting er at du kan få et preview af temaer, layouts, skrifttyper osv. på hele dokumentet uden skal skulle acceptere en ændring for så at ændre det igen.

Der er meget andet end blot nyt design og nyt format.

 • 0
 • 0
Jens Christian Damgaard

MS Office 2007 har efterhånden nogle år på bagen, og hvis Microsoft havde ramt rigtigt med det såkaldte "ribbon" tror jeg det ville have bredt sig til mange andre programmer. Det er som bekendt ikke tilfældet. Hvis jeg kigger på de programmer jeg har installeret er der INGEN andre der har smidt menulinjen væk og adopteret Ribbon-tankegangen. Mon ikke den næste version af MS Office tilbyder en "Classic" brugerflade ;-)

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

I Office 2007 har man indført ribbon i stedet for menulinierne. Det fjerner både menuer og dialoger, og ligger knapperne direkte til gennemsyn på ribbonet og man skal ikke igennem flere menuer og dialoger, kun skifte til det rigtige bånd, og klikke på den knap der passer til det du skal.

Det er jo igen menuer. Der hvor jeg virkelig har mærket en forskel er banal funktionalitet. Hvis man f.eks. åbner en comma sep. fil (csv fil) i calc, så for man lige lov en format menu og så er man igang. Hvis man gør det samme i excel (2003), så åbner den filen, ja den gør så, men det gør det forkert. Formodentlig kan man gøre det via en menu, men det tager tid. Om det er lavet bedre i 2007 ved jeg ikke.

 • 0
 • 0
Emil Refn

Det er min klare erfaring fra stil, note og rapport skrivning i gymnasiet at Office 2007 er 2003 langt overlegen. Jeg kan tage notater langt hurtigere, fordi jeg ikke skal lede en alle menuerne igennem, det hele kan klares med 2 til 3 tastetryk, og efterhånden som jeg har brugt Office 2007 meget sidder tastetrykkene i fingrene, f.eks. kan jeg indsætte en ligning til brug i en kemirapport på omtrænt et halvt sekund. I Office 2003 tager det flere sekunder.

 • 0
 • 0
Lars Roark

Jeg synes det er spændende med de mange reaktioner.

I forhold til vores virkelighed tager mange svar udgangspunkt i en hel anden og mere kompleks verden.

Uanset officepakke, så vil det veje meget tung som beslutning, hvordan det virker for de 1300 almindelige brugere, og ikke de 50 specielle.

De fleste laver dokumenter af 1-3 siders længde, med udgangspunkt i fastlagte skabeloner, med meget begrænset behov for funktioner (fra typografi til mere avancerede).

Men en "avanceret" ting er der stigende behov for: nemt at lave sit dokument til PDF. Og der har office 2003 ikke specielt imponeret os :-) Vi finder selvfølgelig ud af hvordan det er i 2007...

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jørgen,

Om det er lavet bedre i 2007 ved jeg ikke.

Det er ikke for at være fræk - men burde du så ikke have undersøgt det først?

Du skrev fx:

[b]Jørgen:[/b] Jeg tror jeg har brugt samtlige MS officeversioner indtil 2007, og ingen af dem slår efter min mening min open office m.h.t. produktets produktivitets potentiale. Her taler jeg ikke om menuer og tingeling, men om god gedigen funktionalitet.

Ifht dit eksempel med en CSV-fil, så fandt jeg en CSV-fil på min disk (der er lavet med et helt andet formål og via "Mermaid"-programmet til miljødata). Excel 2007 åbner filen på et splitsekund med korrekt visning af data i de enkelte rækker incl header-kolonne. OOo Calc præsenterer mig først for en "import wizard", hvor jeg skal tage stilling til hvilken delimiter der er brugt i filen (eller om der er tale om kolonner i fast bredde), hvilken encoding der er anvendt samt hvilken række jeg vil starte import fra.

Så i forhold til "gedigen funktionalitet" vil jeg mene, at OOo Calc i den grad falder igennem med et brag ifht Excel 2007.

... det er naturligvis ikke det samme som, at Excel 2007 slår OOo Calc på alle områder - men dit eksempel var sgutte særligt godt.

;o)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Men en "avanceret" ting er der stigende behov for: nemt at lave sit dokument til PDF. Og der har office 2003 ikke specielt imponeret os :-)

Ja, og jeres udfordring ligger jo i at kunne balancere funktionalitetskravene for jeres medarbejdere med potentialet for øget produktivitet.

At sige at man jo som udgangspunkt skal/bør bruge OOo fordi "den er gratis" er lige så forrykt som at sige, at alle medarbejdere har behov for de avancerede features i Microsoft Office 2007.

Vi finder selvfølgelig ud af hvordan det er i 2007...

:o)

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

... det er naturligvis ikke det samme som, at Excel 2007 slår OOo Calc på alle områder - men dit eksempel var sgutte særligt godt.

Næ, som jeg skriver kender jeg heller ikke MS office 2007. Vi kan ikke opgradere i biksen fordi vores økonomistyring er baseret på office 2003.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Produktivitetsforskelle på om der nu benyttes menuer, ribbon osv. mener jeg reelt er meget små. Det handler for mig om tilvending. På samme vis er der jo også stor produktivitetsforskel for to brugere der benytter samme kontorpakke men hvor den ene person kun lige har taget kontorpakken i brug og den anden har arbejdet med det i 2 år, eller to brugere af samme kontorpakke hvor den ene arbejder i kontorpakken 1 time om ugen og den anden 30 timer.

Men en af de væsentligste mangler for mig personligt i OpenOffice det er en ordentlig dansk stave- og grammatikkontrol. Stavekontrollen findes men jeg synes stadig den er bedre "out-of-the-box" i Office 2007. Grammatikontrol findes der et værktøj til i OpenOffice men ingen danske data... i hvert fald ikke sidst jeg undersøgte det.

Bare for sjov har jeg lige talt op og over den sidste måned har jeg sent dokumenter til kunder på ialt 145 sider (tilbud, rapporter, reviews m.v.). Dokumenter hvor jeg gerne ser at den sproglige kvalitet også er rimelig god. Jeg er ikke fanatisk omkring det, men på den anden side skal det bestemt også virke som en ordentlig kvalitet det der leveres, også på den sproglige front.

Nu kan det godt være at jeg bare er mere sjusket end andre når jeg skriver, men Office 2007 hjælper mig med at fange rigtig mange fejl, og det er også meget ofte grammatiske fejl. Så for mig personligt er der ingen tvivl om at skulle jeg inden for den sidste måned have skrevet de samme 145 sider men i OpenOffice så ville jeg skulle havde brugt mere tid på stave- og grammatikkontrol.

Lad os bare sige at jeg skulle bruge 2 timer mere, det er nok ikke helt urealistisk for 145 sider, så ville besparelsen ved at benytte OpenOffice principielt allerede være væk.

Nu siger jeg principielt for størstedelen af de 145 sider har jo været betalt arbejde, så rent faktisk kunne jeg jo bare fakturere den ekstra tid til kunden og så faktisk øge min omsætning. Men jeg må indrømme at et eller andet sted inden i mig der føler jeg at det er forkert at sende kunden en regning på 1 ekstra time til xxxx kr., fordi at jeg ønsker at spare 1200 kr. om året på en MS Office pakke og derfor har brugt længere tid på stave- og grammatikkontrol.

 • 0
 • 0
Poul Pedersen

Nu er csv-importen i Excel jo kun genial når den virker, ellers er man stuck med forkerte data og/eller forkert præsentation. Workaround er som altid eneste udvej når "Bill mener at vide bedst": at rename .csv til .txt for at få gang i import-guiden. Har man f.eks. en kolonne med varenumre, nogle med bogstaver/tal og andre med rene tal, så skifter excel gudhjælpemig datatypen undervejs ned igennem en kolonne. En oprettelig fejl som kunne være undgået med en import-guide hvor man kunne ændre programmets forkerte gæt.

Så kan man konkludere at OOo er for super-brugere og excel er for de clueless som måler brugervenlighed på de dialogbokse som de ikke får at se?

 • 0
 • 0
Anonym

...det bliver meget nemt et spørgsmål om følelser...

Har stillet spørgsmålet nogle gange, men har aldrig fået svar:

Hvad i alverden er det der gør at SAMTLIGE folkeskoler ikke straks skifter til en åben (gratis) kontorpakke ?

1) Folkeskoleelever kan snilt klare sig med den funktionalitet der er i de forsk. åbne pakker !

2) Netop nu, er chancen der, det er iflg. flere ret trivielt at skifte fra 2003 til f.eks. Openoffice.org

3) Med et slag ville behovet for piratkopierede office-pakker være forsvundet som dug for solen !

4) Skoleeleverner får frit valg af OS, og er ikke tvunget til at erlægge en Microsoftskat..

Jeg fatter det simpelthen ikke !

Tønder kommune skiftede, tag dog ved lære af deres erfaringer.

Er der nogen der har et forsvar for den forsatte anvendelse af Microsoft Office, udover argumentet "Det er det folk vil have og er vant til". Vaner og uvidenhed kan efter min mening, købes for dyrt!

 • 0
 • 0
Rune Juhl-Petersen

Til csv filer er oo klart bedst. excel æder pænt filen som den tror er rigtigt... det er det ikke altid.

Jeg bruger mest min kontor pakke til banal tekstbehandling, og der kan jeg ikke rigtigt mærke forskel.

Selvom jeg har licenser til office 2007 har jeg et stykke tid kørt med oo af den ene grund at jeg ikke gad at ringe og få låst min office op. Der udmærker oo sig jo ved bare at kunne installeres og fungere uden at låse efter man har brugt den 20 gange eller hvad det nu er. Det er også fedt når man som jeg har brug for at installere flere instanser på mine virtuelle udviklingsmskiner.

 • 0
 • 0
Flamber Hansen

Jeg tænker blot højt, men hvorfor skifte?

Vi skiftede fra Office97 til Office2007 efter stor protest fra min side. Jeg kunne ikke se grunden til skiftet og vidste, at det ville være nemt, at flytte folk fra Office97 til OpenOffice og have muligheden for at udskifte Windows med en Linux-variant.

Der var en flok ansatte, som spillede på trommerne og krævede Office2007, hvor jeg spurgte om grunde, som de besvarede (ingen kendte OpenOffice): - den er bedre - den er flottere - nogle folk sender docx-formater, som vi ikke kan åbne

Jeg lavede et oplæg, som lød på skifte til Office2007 eller OpenOffice. Ledelsen valgte Office2007.

Nu har vi mange brugere, som ikke kan arbejde i samme tempo som før, så det er faktisk den største udgift. Og vores rapporter m.v. er ikke blevet flottere eller hurtigere udarbejdet med Office2007.

Det er næsten lige meget om Office2007 koster penge eller ej. De største beløber ligger i det daglige brug, så hvis dine brugere ikke kan finde ud af den nye kontorpakke, mister I rigtig mange penge og får frustreret brugere.

Desværre er vi nu låst fast i Windows grundet Office-pakken, så et skifte til Linux ville være meget sværere og mere tidskrævende, hvis vi valgte den løsning en gang.

Hvis Ribbon-systemet i Office2007 kunne deaktiveres, så det blev en gammeldags menu, ville der være meget færre bruger-problemer. Der eksisterer et Add-In, som koster penge, men desværre også gør Office-pakken mere ustabil, hvilket er et no-go i en virksomhed.

 • 0
 • 0
Claus Jacobsen

der er mange spændende for og imod. Jeg er selv gammel OSS mand og syntes det var super fedt. Men jeg har også været betatester af office 2007 og set udviklingen. Der er nogle funktioner i openoffice jeg synes er ganske enkelt geniale. en af dem er blandt navigatoren. der var tidligere et indlæg omkring stile og opgaver. Her har openoffice næsen klart foran da navigatoren ganske enkelt er langt mere semantisk når man skal lede efter ting eller tjekke kompositionen af et dokument (vi husker alle dansklærdommen med overskrift, brødtekst etc? noget som er langt mere stringent i web-verdenen når der skal laves dokumenter, og noget som openoffice virkelig har taget til sig, ikke mindst i kraft af deres noget mere stringente xml-struktur end MS udgaven.) Problemet med at folk synes office 07 er for dårlig er nok desværre på grund af dårlige vaner. Vi har været forvænte med programmer som var notorisk dårligt programmerede (som vi også lider af i vista med bl.a uac et skal folk og programmører lige vænne sig til, selvom det har været standard i unixverdenen siden tidernes begyndelse) og gør at vi aldrig rigtigt har lært at arbejde uden mus. Vi har faktisk ikke lært at bruge programmerne, men har mere lært HVOR man skulle klikke henne for at få den ønskede effekt. Hvis du iagttager en "alm" bruger over skulderen, så tænker de sjældent over om en sætning er en tekst, en brødtekst, en underoverskrift eller ej. de tænker kun skal den være fed, kursiv eller have større skrift, og hvor gør man så det henne. De har kun "lært" at hvis man klikker et bestemt sted så får den en ønsket effekt. Kender man sine tastaturgenveje fra 2003 versionen, så er der faktisk ikke det store problem at kunne konvertere til 07 da det stort set er de samme, og hvis man vil øve sig en smule, så er genvejene sågar blevet visuelle i ribbon. Jeg sidder i dag i en salgssituation og når jeg snakker med folk om de skal opgradere så tøver jeg ikke et sekund, men jeg sørger også for at gøre dem opmærksomme på problemstillingen med den efterfølgende påkrævede undervisning. Microsoft har rent faktisk forsøgt at lytte til folk, så kan man altid diskutere om det er bloatware, og hvor god eksekveringen har været i forhold til folks ønsker. Når det så er sagt, så er der stadig rigtigt meget godt at sige om openoffice (og i mit tilfælde neooffice på mac på min hjemmemaskine) ikke mindst det faktum at det dækker langt det største behov i hjemmet. Tønder kommune har ganske vist skiftet, men hvis man lige læser mellem linjerne så er der skiftet hvor de følte det var godt nok. Der er stadig Microsoft i Tønder kommune, også i skolevæsenet, men til især børnene er det mere end rigeligt. Desuden tror jeg faktisk de vil have bedre af at lære navigator/typografi at kende i de små klasser end at bruge MS-produkterne. Det tror jeg giver en langt bedre forståelse for dokumenternes opbygning. Så kan de altid lære unoderne senere.

Og ja man er lost de første timer, men det kommer hurtigt til en, og så bliver man altså ganske glad for produktet, Jeg vil i hvert fald ikke undvære min outlook 07 for hverken en 03, evolution eller thunderbird.

"en udfordring!" :-) Hvis man mener man er alm hjemmevant i outlook, så ved man vel også hvad ctrl+1, ctrl+2, ctrl+3 gør? :-) Det er ikke lykkedes mig at finde nogen der rent faktisk bare lynhurtigt kunne fortælle mig det i de firmaer jeg har arbejdet i, men de hjælper faktisk gevaldigt i dagligdagen! Det er en god test til at finde ud af om folk ser programmet som et værktøj, eller bare har fået det stukket i hånden, og fået besked på at det er det de skal bruge.

@indlægsholder: jeg undskylder den lange tekst! :-)

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Min oplevelse af Office 2007 er baseret på et besøg hos en kammerat. Vi snakkede om VBA-scripts og muligheden for at tilknytte en sådan til en knap. Denne funktionalitet ledte jeg forgæves efter. VBA-scriptet var lavet på ingen tid men knapperne fandt jeg ingen steder. Jeg forsøgte at søge efter knapperne men ganske uden held. Jeg er overbevist om at der sidder en power-user, som kan fortælle mig, at knapperne er enormt lette at finde - denne information er helt unødvendig, for jeg får ikke behov for at finde dem :-)

Bloody Ribbon var for mig en kilde til enorm irritation. Jeg fandt den til at være endnu et eksempel på at MS tænker for mig - eller rettere: forsøger at tænkt for mig. Dette er MS eksperter i, og har de med almindelige brugere at gøre er det ret smart. For avancerede brugere (en kategori jeg forsøger at smyge mig i som i et par bukser, der er nogle få numre for små) af min type, er det ikke formålstjenstligt. Det vækker blot irritation.

Typisk plejer jeg at være ret hurtig til at gennemskue, hvordan et ukendt program skal bruges. Med Office 2007 følte jeg mig reduceret til uproduktiv novice... Det irriterede mig enormt!

Det er lidt med Office 2007 som med Vista. Den er også fravalgt pga. de valg Microsoft har foretaget, og jeg er nu skiftet til Linux på forsøgsbasis - det har ellers indtil nu været forbeholdt mine servere, men nu er timeglasset jo ved at være rendt ud for WinXP og Office Classic (<2007). Det sjove er at der er en enorm WOW-factor fra mine kollegers side - både over for design og funktionalitet, men også over produktiviteten.

 • 0
 • 0
Slet Mig nu

Om det ene program er hurtigere end det andet afhænger vel i høj grad af om man har lært sig de almindelige shortcuts? Så hvis man kan top 20 shortcuts i Office 2003, 2007/2008 og Open Office, hvor føler man så at man kan levere mest muligt på den samme tid. Og hvis man ikke er i stand til at huske shortcuts, hvor nemt er det så at finde den nødvendige funktion. Det er altsammen subjektivt og meget afhængigt af hvor god man er til at gennemskue hvordan programmer er GUI-mæssigt designet. Ergo, at holde følelser, til fordel for facts, ude af diskussionen bliver svært. Så her er lidt mere.

I mit tidligere arbejde var uddannelsesfaktoren den afgørende faktor for hvorfor man stoppede opgraderingen fra Office 2003 -> Office 2007, man forventede simpelthen at Hr/Fru Jensen i forretningen ikke kunne forstå 2007 udgaven. Desværre, var driftsledelsen meget glad for Microsoft så muligheden for at teste om Open Office var en muligheden var slet ikke tilstede.

I mit nuværende arbejde er man ved at skifte til Google Apps fordi man ikke gider bøvlet med at skulle give adgang (herunder sikring) til Exhange og diverse Office programmer til forskellige brugere i forskellige lande, så man besluttede sig for at tage en chance med Google.

Personligt er jeg meget glad for min Office 2008 på min Mac, idet den er (for mig) mere stabil end 2004 udgaven. Og sådan kunne Gud og hver mand blive ved.

KEn

 • 0
 • 0
Anonym

Da de varme fortalere for Office 2007 (f.eks. Stocholm, med 6 indlæg før mit) endnu engang ikke lader til, at ville besvare mit simple spørgsmål gør jeg det lige selv :-)

Kim, du har ret, det er vanvittigt at folkeskoler benytter lukkede properitære systemer, det giver simpelthen ikke mening !!!

Men, hvorfor er der ikke nogen af de kære V2-bloggere der ser den vinkel, og starter en offentlig debat, der måske kunne påvirke beslutningstagere (Helge Sander ?!?!?) til at tage aktivt stilling til, om Microsoft fortsat uantastet skal kunne svine det danske uddannelsessystem til med gratis (nej, ovenikøbet betalt) reklame i form af Office 2007 ?

Det er sgu' da mageløst !

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Poul,

Nu er csv-importen i Excel jo kun genial når den virker, ellers er man stuck med forkerte data og/eller forkert præsentation.

Jæs - og da jeg sad og testede det, tænkte jeg da også ved mig selv, at det nok var ganske nemt at få Office 2007 til at fejle ved åbning.

Har man f.eks. en kolonne med varenumre, nogle med bogstaver/tal og andre med rene tal, så skifter excel gudhjælpemig datatypen undervejs ned igennem en kolonne. En oprettelig fejl som kunne være undgået med en import-guide hvor man kunne ændre programmets forkerte gæt.

Tja - men sådan er vi jo så forskellige. Min egen holdning er, at jeg ønsker at anvende produkter, der kan give mig "den fulde kontrol". Men jeg er på samme tid ikke interesseret i, at programmet flasher alle disse muligheder, hver eneste gang jeg rører en lillefinger. Her er jeg godt tilfreds, hvis programmet som udgangspunkt kan lave et kvalificeret gæt (og hvis den fejler, så kan jeg selv ordne det).

Dette er OOo Calcs opførsel et godt eksempel på. Fx prompter den mig for at specificere, hvilket character-set filen er dannet ved - hvordan pokker skulle jeg vide det? Den information er unødvendig i langt de fleste tilfælde.

Så kan man konkludere at OOo er for super-brugere og excel er for de clueless som måler brugervenlighed på de dialogbokse som de ikke får at se?

Måske - men som Lars sagde, så bestemmes valg af kontorpakke af de 1300 almindelige ansatte og ikke de 50 specialister (super-brugere). Så det du siger er, at her ville Microsoft Office 2007 være det bedste valg for de 1300 medarbejdere?

Det er da lidt skægt at tænke på ... :o)

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Hvad i alverden er det der gør at SAMTLIGE folkeskoler ikke straks skifter til en åben (gratis) kontorpakke ?

Enig, det er faktisk en skandale, at skolerne ødsler penge væk på noget så latterligt som en KONTORPAKKE, når de samtidig stadig underviser ud fra kortmateriale, hvor DDR udgør en central del af Europa.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Da de varme fortalere for Office 2007 (f.eks. Stocholm, med 6 indlæg før mit) endnu engang ikke lader til, at ville besvare mit simple spørgsmål gør jeg det lige selv :-)

Lad venligst være med at lægge mig ord i munden. Jeg er ikke "varm fortaler" for Microsoft Office 2007. Jeg er til gengæld varm fortaler for, at man vurderer software på andet end hyldeprisen og specielt også på de afledte effekter som produktivitet.

Jeg bruger selv NeoOffice derhjemme, da "produktivitet" ikke er relevant, når jeg sidder og fedter med små regneark og tekstdokumenter (i privat regi). Derfor er NeoOffice fint for mig.

Men når vi taler om at indføre ex OpenOffice.org eller Microsoft Office 2007 i en offentlig forvaltning, så forventer jeg fandeme, at "produktivitet" indregnes i vurderingen af kontorpakkerne. Effektivitet i den offentlige sektor er sgu ikke ligegyldig. Om valget så lander på OOo eller Microsoft Office 2007 er jeg totalt ligeglad med - men jeg forventer sgu, at valget også er baseret på "produktivitet" og "effektivitet" - udover prisen.

Kim, du har ret, det er vanvittigt at folkeskoler benytter lukkede properitære systemer, det giver simpelthen ikke mening !!!

Tja - jeg er ligeglad med, om programmet er proprietært eller ej - men da "produktivitet" nok ikke er så relevant for de små poder, der skal lære at skrive på en PC, så er OOo nok ganske fint for langt de fleste elever i folkeskolen.

 • 0
 • 0
Jens Arnt

Hej Jesper...

Min pointe var mere i retning af at som "long time" Linux bruger behøver jeg ikke bekymre mig om "værdien" af diverse Windows produkter .. Jeg har valgt en platform (Linux+OO) som funger fint for mig og hvor jeg er produktiv, både på jobbet og i privaten. Prik på samme måde som andre er tilfredse med Windows+Office XXXX og hvor de føler at de er produktive

PS... næste gang skal jeg nok huske og :-)

 • Jens
 • 0
 • 0
Jan Flodin

Som daglig bruger af en kontorpakke har jeg erfaringer med både Open og MS Office. Min oplevelse er at der ikke er den store forskel og en almindelig bruger i et kommunalt kontormiljø vil næppe heller blive hverken mere eller mindre produktiv. Når jeg så alligevel anbefaler en OpenOffice løsning er det på grund af de simplificeringer i hele jeres infrastruktur som du kan opnå lige så snart dit valg af kontorpakke ikke binder dig til en Microsoft desk top. Fornuftigt dimensionerede Unix (Linux) servere i begrænset mængde i stedet for et større antal MS servere (hvad enten de så er virtualiserede eller ej), thin clients (f.eks. SunRay), mindre bavl med virus protection osv osv. Tænk over det ved samme lejlighed, tal med nogen der har gjort det (DTU f.eks.) og find ud af hvor meget nemmere jeres hverdag kan blive.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jens,

Min pointe var mere i retning af at som "long time" Linux bruger behøver jeg ikke bekymre mig om "værdien" af diverse Windows produkter

Men sådan har "vi Mac-brugere" det jo også. Hvis vi føler, at vi er produktive (nok) på vores platform, så er der jo, sige nogen, ingen grund til at kigge over hegnet. Det gælder jo også for Solaris-brugere, FreeBSD-brugere og, ja, Windows-brugere. Det er vel ikke noget Linux-specifikt?

Jeg har valgt en platform (Linux+OO) som funger fint for mig og hvor jeg er produktiv, både på jobbet og i privaten.

Super - det er vel egentligt netop dette, der er målet for alle.

Men - for at sætte det lidt på spidsen - dit udsagn er vel egentlig reelt uafhængigt af din valgte platform, er det ikke?

Altså - hvis man nu kom til dig med "program x" som var overordentligt mere produktivitetsskabende end dine nuværende programmer (og du kunne afvikle det på din platform), ville du så ikke skifte program hvis din øgede produktivitet opvejede en initiel udgift til programmet?

PS... næste gang skal jeg nok huske og :-)

Roger ;o)

 • 0
 • 0
Anonym

Lad venligst være med at lægge mig ord i munden

Undskyld, skal ikke ske igen...

men da "produktivitet" nok ikke er så relevant for de små poder, der skal lære at skrive på en PC, så er OOo nok ganske fint

Spred det glade budskab, Jesper Stocholm, manden nogle mistænker for at stå i ledtog med store fæle Microsoft, mener at folkeskole elever "nok ganske fint" kan klare sig med Openoffice.org !

For mig, er produktiviteten, ikke den mest vigtige faktor for folkeskole elever. Hvis den var det, så burde man istedet bruge tid på at lære dem noget så banalt som 10-finger systemet.

Jesper, er du frisk på at kommentere de andre punkter i mit indlæg, igen, kun relateret til folkeskoler i DK ?

Hvordan kan du være "ligeglad med om programmet er properitært eller ej" ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jørgen,

Næ, som jeg skriver kender jeg heller ikke MS office 2007.

Ok - [u]min[/u] fejl. Da du skrev, at

[b]Jørgen Henningsen:[/b] Jeg tror jeg har brugt samtlige MS officeversioner indtil 2007

antog jeg fejlagtigt, at det var incl. Microsoft Office 2007.

;-)

 • 0
 • 0
Lars Roark

jeg håber at det fremgår af mit indlæg, at vi prøver at tænke flere skridt frem.

Jeg må dog skuffe mht at et valg af Open Office i sig selv er afgørende for vores OS platform. På klienten er der mange andre bindinger / hensyn.

På serverne: kører vi Linux på over halvdelen, så der har Microsoft Office ikke været en barriere :-)

Som mange indlæg kredser om, skal man se på hvad der samlet set kan betaler sig.

Herunder principielt alle de involverede leds produktivitet/effektivitet/omkostninger.

Og det er hele tiden dét vi prøver at se fordumsfrit og konstrutivt på. Hvilke de sidste år har betydet at over halvdelen af serverne kører linux - og at resten p.t. IKKE planlægges til Linux. At vi nu overvejer Open Office, men p.t. IKKE overvejer at skifte klient OS på arbejdspladserne, osv.

 • Lars
 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Jesper, er du frisk på at kommentere de andre punkter i mit indlæg, igen, kun relateret til folkeskoler i DK ?

Joeh ... :o)

Hvad i alverden er det der gør at SAMTLIGE folkeskoler ikke straks skifter til en åben (gratis) kontorpakke ?

Et bud kunne være:

Verden i folkeskolen i dag er udpræget Microsoft-land (som jeg forstår det). Den virkelighed må man forholde sig til. Når man så tænker på at udskifte kontorpakke (og det drejer sig jo både om MSO -> OOo og MSO2003 -> MSO2007), så er der nogle omkostninger forbundet med omskoling af lærerne til det nye program. Som minimum skal de jo undervises - og den tid kan kun tages fra tiden de selv bruger på undervisning. Når man så tænker på den konstante kritik af niveauet i folkeskolen, så kan jeg godt forstå skoleledere, der kvier sig ved at fortælle forældrene, at deres børns lærere ikke kan undervise i 1-2 dage pga et valg om udskiftning af kontorpakken.

Hvis skolen derudover skal [u]betale[/u] for opgradering af deres læreres viden, så bliver regnestykket endnu værre. Hvis nu en leverandør af en konvertering fra MSO2003 til OOo også betalte for denne uddannelse, så kunne jeg forestille mig, at pillen var nemmere at sluge - men tilsvarende kan jeg forestille mig, at forretningsmodellen for leverandøren bliver svær at skrue sammen. OSS-idéen bygger jo netop på, at man tager penge for service/uddannelse - når nu softwaren er gratis.

(vær opmærksom på, at ovenstående isoleret set er præcist samme problematik ved opgradering fra MSO2003-MSO2007).

1) Folkeskoleelever kan snilt klare sig med den funktionalitet der er i de forsk. åbne pakker !

Det tror jeg du har ret i.

2) Netop nu, er chancen der, det er iflg. flere ret trivielt at skifte fra 2003 til f.eks. Openoffice.org

Ja, på mine forældres nye PC har jeg installeret OOo 3.0, og jeg tror faktisk ikke, at de har opdaget det (jeg har md vilje sørget for at default filformat er de binære Microsoft dokumentformater). Eneste forskel er manglen på Outlook, men de klarer sig tilsyneladende fint med Thunderbird.

3) Med et slag ville behovet for piratkopierede office-pakker være forsvundet som dug for solen !

Det er nok lige at stramme den. Men det er klart, at man sandsynligvis vil bruge OOo derhjemme, hvis man bruger den på skolen. MSO 2007 giver dog stadig OOo3 baghjul (det siger fx Leif Lodahl), så mange vil nok stadig hente MSO 2007 via bittorrent.

4) Skoleeleverner får frit valg af OS, og er ikke tvunget til at erlægge en Microsoftskat..

Jeg spørger lige lidt dumt - kan det ikke lade sig gøre at køre MSO via en emulator på Linux?

[b]Og:[/b]

Spred det glade budskab, Jesper Stocholm, manden nogle mistænker for at stå i ledtog med store fæle Microsoft, mener at folkeskole elever "nok ganske fint" kan klare sig med Openoffice.org !

Jo, men hvis du nu begyndte at læse, hvad jeg skriver i stedet for at læse, hvad du [i]tror[/i] jeg skriver, så ville du slet ikke komme til den konklusion. Jeg er blevet rigtig glad for Microsoft Office 2007 efter jeg var tvunget til at opgradere (jeg holdt ellers ud så længe jeg kunne), men jeg bruger den stadig ikke derhjemme - den sidste kontorpakke jeg købte var Microsoft Office 2002/XP. Jeg har heller ikke købt Microsoft Office 2008 til min nye Mac, da jeg ikke mener, at den er pengene værd. Her bruger jeg NeoOffice.

Jeg synes til gengæld, at MSO2007 i høj grad er pengene værd på mit arbejde, men her er mine krav/brugsmønster også et helt andet.

Er det svar nok?

:o)

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Mht skolerne så må jeg konstantere at der er en væsentlig social slagside til at vælge Microsoft (da social slagside er sådan en stor Dansk ting).

Forældrene tvinges til at købe maskiner der er store nok til køre office pakken (og vista nu), derfor bliver det væsentligt dyrer for de mindre bemidlede familier at kunne følge med. Især da med en educational vista/xp version, ca 600 dkr, Office version - educational version ca 600 dkr, m.v. divs produkter. Når penge ikke kan findes til det, så købes computeren, og folk tvinges over i pirat kopering, for at følge med. Jeg har ofte hjulpet familier med deres børn's computere (virus oprydning m.v.), og 99% af gangene er samtligt software på maskinerne pirat kopieret (måske lige bortset fra OS'et), fordi det netop er så dyrt.

Så med et slag forsvinder en hel del piratkopiere, men det er jo der humlen er, fordi selv MS vil ikke stoppe denne piratkopiering, fordi de har stor fordel i at børnene indoktrineres til at det hele hedder Microsoft, så skal de nok blive loyale Microsoft brugere resten af deres liv.

Disse hensyn burde der tages stilling til, om vi skal opdrage alle børn til at være blinde MS forbrugere? Eller skal vi eksponere dem til en breder vifte, og lære dem at vælge det værktøj der passer dem bedst?

 • 0
 • 0
Jens Arnt

Hej Jesper,

Valg af platform helt generelt er nok lige lovlig off-topic her, men lad mig bruge Produktivitetsværktøjer til at illustrerer (et) eksempel.

Jeg har igennem rigtig mange år brugt OpenOffice (og Staroffice før det) da det i al sin enkelthed har dækket mine behov især til prisen. Når jeg følger debatten omkring produktivitet så er den (iflg. mig) langt hen ad vejen et spørgsmål om hvor godt man kender sit produkt.

Der vil være dem der vil sværge på at de er mere produktive med LaTEX, end de nogensinde har været med både OO og MS Office.. Selvom om LaTEX brugerintefacet ikke kan betragtes som moderne..

Når dialogen i denne tråd diskuterer forskelle i produkter + graden af "modenhed" hos brugerne er det jo kun en mindre del af ligningen. Der er masser af parametre som "vendor lock-in", strategi, direkte (og indirekte) økonomi, holdninger, 3dieparts integration, support, sikkerhed, frihed til at vælge, og rigtigt meget mere.

Min "stikpille" med Linux var rettet mod flere af disse parametre .. "Vendor lock-in", strategi, økonomi, frihed til at vælge bare for at tage dem der ligger lige til højrebenet. Som et eksempel har valget af OpenOffice givet mig mulighed for at vælge Linux som min platform, ikke en option jeg havde haft hvis jeg havde valgt MS Office.

Når man vælger MS Office giver man i mine øje køb på et par af de (for mig) vigtige parametere som "frihed til at vælge" og "vendor lock-in". Hvilke parametre andre private/virksomheder vælger er helt deres eget bord, og sådan skal det vel være..

Som en konklusion på alt det ovenstående kan jeg næsten blot konstaterer at de parametre der gælder for sammenligningen af to produktivitetsværktøjer vil være enddog meget forskellige alt efter hvilken virksomhed, organisation el. lign. man tilhører.

 • Jens
 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Hvordan kan du være "ligeglad med om programmet er properitært eller ej" ?

Jamen, det er jo ikke vigtigt.

Om softwaren er OSS eller ej kommer jo først i spil, når faktorer som "produktivitet", "effektivitet" og "pris" er afdækkede. At vende prioriteringen om er jo det samme som at sige, at valg OSS er vigtigere end om produktet medfører effektivitet, og her må jeg indrømme, at hvis jeg skal vælge imellem at sagsbehandlerne i min kommune er produktive eller bruger OSS-software, så er jeg ret afklaret ifht at vælge det første.

OSS er [u]ikke[/u] en silver bullet.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jens,

Der vil være dem der vil sværge på at de er mere produktive med LaTEX, end de nogensinde har været med både OO og MS Office.. Selvom om LaTEX brugerintefacet ikke kan betragtes som moderne..

Ja sgu ... jeg brugte selv LaTeX på DTU, og jeg ville aldrig, aldrig, aldrig, aldrig nogensinde have været lige så produktiv med fx Microsoft Office - heller ikke med den nye formeleditor, der dog trods alt er et fremskridt.

Som et eksempel har valget af OpenOffice givet mig mulighed for at vælge Linux som min platform, ikke en option jeg havde haft hvis jeg havde valgt MS Office.

Jeg spørger lige lidt dumt igen (for jeg kender ikke svaret): Kan man ikke afvikle Microsoft Office via en eller anden Win-emulator på Linux? Når man overværer diskussioner om skift fra Windows til Linux, så hører man ofte nævnt, at man ikke skal være bange for at skifte til Linux, for hvis man har "vigtige" programmer, så kan de afvikles i fx Wine. Er det noget ævl?

"Vendor lock-in", strategi, økonomi, frihed til at vælge bare for at tage dem der ligger lige til højrebenet.

Nemlig - og det illustrerer netop min pointe, at prisen for produktet er langt mere kompleks end prismærket på æsken (eller manglen på samme).

 • 0
 • 0
Bjorn Thrane

Hvis Microsoft havde valgt at gå helt og fuldt ind for ODF i stedet for at gennemtrumfe ISO's forkvaklede "odkendelse" af OOXML, ville alle diskussioner for og imod de forskellige office-pakker forstumme.

I så fald ville den enkelte bruger nemlig frit kunne vælge det værktøj, der passer bedst.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Jeg spørger lige lidt dumt igen (for jeg kender ikke svaret): Kan man ikke afvikle Microsoft Office via en eller anden Win-emulator på Linux? Når man overværer diskussioner om skift fra Windows til Linux, så hører man ofte nævnt, at man ikke skal være bange for at skifte til Linux, for hvis man har "vigtige" programmer, så kan de afvikles i fx Wine. Er det noget ævl?

Wine kører vist de fleste features fra Office 2003 programmerne fint, til gengæld giver 2007 ballade.

 • Men perfekt er 2003 ikke; Equation editor virker ikke, cliparts har problemer, o.s.v.

Det er vist kun nok til en nødløsning.

Til gengæld skulle Crossover Office (en propriæter videreudvikling af wine) vistnok gør det næsten perfekt med Office 2003.

At man kan kører de fleste programmer i wine er sandt nok, men det er ofte med hickups rundt omkring.

 • 0
 • 0
Claus Jacobsen

Det er fuldkommen korrekt. Prisen er meget komplex sammensat. Jeg kunne egentlig godt tænke mig at høre lidt fra nogle af dem der har med OSS at gøre til daglig. gerne med support af +100 klienter. De fleste linux fortalere herinde har kun snakket ren teori, og på det nærmeste baseret det på 1 mands løsninger, men hvis en kommune som rødovre skal skifte til eksvis linux med oOo så er de jo tvunget til at lave en standardiseret løsning, og hvordan virker deployment egentlig på et par tusind klienter i linux-verdenen? De stakkels superbrugere/IT-supportere på skolerne skal jo have nogle værktøjer der kan reparere og gendanne klienter så let som muligt. mange bruger stadig ghost, men med den hastige udskiftning der er på HW i øjeblikket, så er drivere, opdateringer etc. absolut ikke lette at få med og administrere, ellers skal de sidde og lave images selv. Dette kan potentielt set være en katastrofe for virksomheden/kommunen såfremt der ikke findes kvalificeret arbejdskraft til at håndtere disse ting.og det er rigtigt svært at få folk med viden om de her ting. Med en deraffølgende kraftig stigning i administrative omkostninger.

Nu ved jeg Lars Roark har været inde på det kort, men hvor meget ekstra vil det egentlig koste at få den første case med OSS integration til et KMD-system/ESD?. Det virker jo ikke ligefrem som om at det er noget de har fuldt integreret endnu. Og som første køber, så kan man ikke undgå at skulle betale en del af udviklingsudgifterne(også kaldet kundespecifik tilretning!) Min erfaring med KMD-systemer er meget begrænset, men jeg ser effekten af programmørernes arbejde hver eneste dag, og for mig virker det ofte som noget forfærdelig spaghettikode der ikke er lavet usabilitytests på.(stakkels sekretærer der jo oftest får lov at sidde med den del) Desuden har de fleste ESDH-lev vist allerede en editor der er baseret på word (Traens bruger da word direkte?), og det vil helt sikkert koste en del at få lavet en editor til at generere oOo-native dokumenter. Selvom det måske vil være mere "rigtigt".

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

[quote] Jeg spørger lige lidt dumt igen (for jeg kender ikke svaret): Kan man ikke afvikle Microsoft Office via en eller anden Win-emulator på Linux? Når man overværer diskussioner om skift fra Windows til Linux, så hører man ofte nævnt, at man ikke skal være bange for at skifte til Linux, for hvis man har "vigtige" programmer, så kan de afvikles i fx Wine. Er det noget ævl? [/qoute] Jeg syntes din kommentar er noget ævl, og en mærkelig argumentation. Nærlæs lige Michael Nielsens indlæg, det er der skoen trykker.

Det vil ikke være særligt produktivt for almindelige brugere (lidt tåbeligt udtryk) at skulle hekse med wine eller andet, blot for at kunne afvikle et regneark og en tekstbehandler.

Netop platformsafhængigheden er efter min mening et MEGET stort problem ved Microsoft Office, syntes du ikke det ?

Du fremfører også at prisen for overgang til en åben (gratis!) officepakke, kan diskuteres pga. undervisning af lærer etc. Helt ærligt, tror du så ikke den bliver udjævnet af den undervisning/produktivitetsnedgang som Office 2007 vil afstedkomme ?

Og hvorfor mener du at "det lige er at stramme den", at påstå at piratkopiering af MS Office vil blive bragt voldsomt ned ved overgang til gratis pakker ?

Igen, hvorfor i alverden er det så svært for folkeskoler at skifte, vi taler ikke nødvendigvis OS, bare Officepakke (selvom jeg gerne så OS inkluderet i sagen) !

Forøvrigt dejligt, at du blander dig i den mere 'politiske' del af debatten, noget du totalt nægtede da bølgerne om OOXML gik højest !

Som skatteyder i dette land, med 3 børn, som er tvunget til at aflevere i MS Office, og som brav modstander af MS-monopolet må jeg tage mig til hovedet i dyb undren, der er basis for en sammensværgelses teori !

Grav lidt ned i den Dorte Toft :-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Jeg syntes din kommentar er noget ævl, og en mærkelig argumentation.

Det er ikke et forsøg på en argumentation. Jens påpegede, at valg af Microsoft Office 2007 indebar et krav af Windows, og jeg spurgte til om man ikke kunne køre Microsoft Office 2007 via Wine - og dermed komme udenom "kravet" til Windows. Der er ikke noget fittelihut i det spørgsmål. Det er et spørgsmål fra en person, der aldrig rigtigt har arbejdet med Linux - intet andet.

Det vil ikke være særligt produktivt for almindelige brugere (lidt tåbeligt udtryk) at skulle hekse med wine eller andet, blot for at kunne afvikle et regneark og en tekstbehandler.

Hvorfor egentlig det? Jeg har flere bekendte, der også er Mac-brugere, og de anvender emuleringsværktøjer til at køre de Windows-programmer, som ikke kan fås til Mac. Det virker ikke som om, at de har store problemer med det. Jeg hører i hvert fald tit "Det er jo bare at klikke på ikonet - så køres det emuleret i Mac OS X uden problemer". Er det da anderledes på Linux?

Netop platformsafhængigheden er efter min mening et MEGET stort problem ved Microsoft Office, syntes du ikke det ?

Jo - jeg ville synes det var fedt, hvis Microsoft ville lave en Linux-udgave af Microsoft Office. Den behøver sådan set ikke være OSS - blot den var lavet til at køre på Linux. På samme vis kunne jeg tænke mig, at fx iWorks kunne fås til Windows ... eller Evolution til Windows (hvor det rent faktisk virker!)

Du fremfører også at prisen for overgang til en åben (gratis!) officepakke, kan diskuteres pga. undervisning af lærer etc. Helt ærligt, tror du så ikke den bliver udjævnet af den undervisning/produktivitetsnedgang som Office 2007 vil afstedkomme ?

Igen - læs hvad jeg skriver og ikke hvad du tror jeg skriver. Jeg skrev netop, at argumentet jeg fremdrog var nøjagtig det samme som ved en opgradering til MSO 2007. Jeg skrev det netop for at undgå kommentarer som din - men åbenbart forgæves.

Det virker som om, at du har mentalt puttet mig ned i en MS-fanboy boks og det farver åbenbart din læsning så meget, at du ikke længere læser, hvad jeg skriver.

Og hvorfor mener du at "det lige er at stramme den", at påstå at piratkopiering af MS Office vil blive bragt voldsomt ned ved overgang til gratis pakker ?

Du har nok ret i, at den vil blive kraftigt nedbragt, men du skrev, at

[b]Kim skrev tidligere:[/b] 3) Med et slag ville behovet for piratkopierede office-pakker være forsvundet som dug for solen !

Jeg er ikke enig med dig i, at "behovet" forsvinder helt. Netværkseffekterne kommer jo ikke kun fra skolen.

Igen, hvorfor i alverden er det så svært for folkeskoler at skifte, vi taler ikke nødvendigvis OS, bare Officepakke (selvom jeg gerne så OS inkluderet i sagen) !

Ja, det forsøgte jeg faktisk at svare på i mit tidligere svar. Jeg er ikke folkeskolelærer, så det er naturligvis blot et gæt fra min side. Det er muligt, at du er uenig, men jeg synes faktisk, at mit bud på en årsag var ganske rimeligt.

Forøvrigt dejligt, at du blander dig i den mere 'politiske' del af debatten, noget du totalt nægtede da bølgerne om OOXML gik højest !

Ja, men spørgsmålet om godkendelse af OOXML var heller ikke et politisk spørgsmål. Det var et teknisk spørgsmål. Det var meget bevidst, at jeg "lagde den debat død". Det politiske er ikke relevant ifht IS29500 men derimod ifht det [u]politiske[/u] beslutningsforslag B103.

Jeg vil mægtigt gerne tale politik med dig omkring dette.

Som skatteyder i dette land, med 3 børn, som er tvunget til at aflevere i MS Office, og som brav modstander af MS-monopolet må jeg tage mig til hovedet i dyb undren, der er basis for en sammensværgelses teori !

Men derfor kan du jo godt bruge OOo alligevel? Jeg har som nævnt tidligere installeret OOo 3 på mine forældres PC, og de modtager og sender ikke andet end de binære MS-filer. Ja, de har en anden PC med Microsoft Office 2004 på, hvor de udveksler regneark og tekstdokumenter imellem de to PC'er. Det har ikke på noget tidspunkt været et problem for dem, da jeg har sat default-dokumentformatet til at være netop disse MS-dokumentformater.

Og lidt til weekenden:

Det er lidt interessant, at argumenterne vi har hørt i denne debat for konvertering fra MSP 2003 til OOo har været centreret omkring argumenter som

1) Det er OSS-software 2) Det bevarer status quo - men uden at betale penge til Microsoft

Argumenterne for at konvertere fra MSO 2003 til MSO 2007 er derimod

1) Du forøger din produktivitet

Dét er sgu da lidt interessant ... :o)

[i](og argumenterne for øget produktivitet ved OOo fordi den er bedre til at importere CSV-filer korrekt og andre spidskompetence-argumenter giver jeg altså ikke meget for. Som Lars Roark nævner, så skal argumentet for konvertering retfærdiggøres ifht de 1300 "almindelige" medarbejdere og ikke de 50 superbrugere.)[/i]

 • 0
 • 0
Simon Hoxer

Jesper: Jeg har spejdet dine indlæg igennem for en forklaring på den øgede produktivitet med MS Office 2007. Tilgiv mig hvis jeg er rendt forbi det. Du skriver at det er din subjektive vurdering. Kan du uddybe den lidt?

Mit spørgsmål skyldes ikke kun, at jeg er parat til at ødsle min kærlighed ud over OpenOffice ;-). I dag er det mest fordi, at jeg netop arbejder intenst med usability i forskellige videnskabsteoretiske perspektiver.

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Argumenterne for at konvertere fra MSO 2003 til MSO 2007 er derimod

1) Du forøger din produktivitet

Dét er sgu da lidt interessant ... :o)

Hvis du ser på reaktionerne hos de brugere, som har skiftet til MS office 2007, så er der nogle, som mener deres produktivitet er gået op og der er nogle, som mener deres produktivitet er faldet.

Du oplever f.eks. at din produktivitet er forøget med office 2007 i dit arbejde med som projektleder, men det er jo bare et andet spidskompetance argument.

Hvis man skal sætte produktivitets spørgsmålet firkantet op, så kunne man spørge: Hvor mange ud af 1300 alm. kommunale IT brugere vil potentielt kunne forøge deres produktivitet hvis de skifter til et tekstbehandlingsprogram, som fungere meget anderledes end det de er vant til?

Så er der også lidt at tænke over til din weekend ;-)

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Jeg tror ikke at valget sker fordi 15OO vælger Office og de 50 (specialister/superbruger) vælger OOo.... der mangler en væsentlig faktor i starten af denne tråd hvor der opsættes valget mellem 1) eller 2).

De 1500 vælger pga. den manglende 3) Vanemæssigt. Og repræsentationen af de '1500' er med garanti meget svag her på V2.

Det er kun et simpelt redskab, så valget falder på det der skønnes mest simpelt at overskue. Andre ting er mere spændende end kontopakken.

Pas på med 'produktivitet' i den her forbindelse - det ligger meget tæt på god gammeldags korsigtet vane.

Af samme årsag bør skoler mfl. også flytte til OOo... det er for ringe af de (ansvarlige) voksne stoppe MS i halsen på dem - vanemæssigt.

Min erfaring.. utallige editorer etc. gennem mange år, samt har været med siden WP og DOS -> første MS Word -> Office 2000. Og nu er det OOo resten af min tilværelse.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Simon, Jørgen

I får lige et samlet svar, da I spørger om lidt det samme.

Mit brugsmønster som (teknisk) projektleder med Office 2007 er ret basalt. Det drejer sig om, at jeg skriver i tekst-dokumenter, dvs arbejder med overskrifter, layout (fonte etc), tabeller, felter (altså af DC-typen), sidefødder og hoveder, ændringsmarkering (til review) etc. Der er altså ikke meget avanceret over dette.

Når jeg bruger regneark, så bruger jeg simple formler, filtreringer, formattering af celler og fastfrysning af arks områder, validering/begrænsning af celleindhold etc. Der er altså ikke meget avanceret over dette.

Jørgen: Jeg mener altså på ingen måde, at mit brugsmønster kan retfærdiggøre ordet "spidskompetence". Jeg bruger fx også Visio 2007, men her er der ingen forskel i min produktivitet. Alt er stadig lige så kluntet som i Visio 2003 :o).

Men jeg tager mig faktisk hver dag i at tænke, at disse ovenstående opgaver er nemmere i MSO2007 end i MSO2003 eller OOo. Det er naturligvis små ting, men samlet giver det alligevel noget i sidste ende. Faktisk har jeg altid hadet brugen af Word og Excel - for "rigtige programmører skriver kode" og jeg har altid irriteret mig over, at selv de mindste ting var kluntede at udføre (de, der følger mig på twitter ved, at jeg har brokket mig over at skulle være projektleder, da jeg frygtede at blive for god til MS Word).

Men det er meget slående, at jeg ikke længere er så hamrende irriteret over at skulle lave noget regneark eller tekstbehandling ... måske er det fordi det ikke længere er så kluntet at udføre selv simple opgaver?

(og nej, det skyldes ikke, at jeg nu har arbejdet længere tid med MSO2007 end med MSO2003. Jeg har arbejdet rigtigt meget i MSO2003 men altid været rigtigt irriteret over programmet).

[b]Jørgen:[/b] Hvis du ser på reaktionerne hos de brugere, som har skiftet til MS office 2007, så er der nogle, som mener deres produktivitet er gået op og der er nogle, som mener deres produktivitet er faldet.

Det er korrekt - og jeg siger heller ikke, at mine erfaringer kan ekstrapoleres over alle brugere. Men hvis jeg kigger på kommentarene fra de, der oplevede produktivitetsnedgang, så synes det som om, at de har droppet MSO2007 inden de blev fortrolige med det. Min erfaring er, at produktivitetsgevinsten nok skal komme. I mit tilfælde var jeg tvunget til at bruge MSO2007 (noget med OOXML), så jeg havde ikke andet valg end at lære tingene. Det har så resulteret i, at jeg i dg oplever, at jeg er mere produktiv end tidligere (og i øvrigt mere tilfreds med brugen af tekstdokumenter og regneark).

Hvor mange ud af 1300 alm. kommunale IT brugere vil potentielt kunne forøge deres produktivitet hvis de skifter til et tekstbehandlingsprogram, som fungere meget anderledes end det de er vant til?

Tja - hvis deres brugsmønster er så simpelt som mit, så vil jeg vurdere, at størstedelen vil kunne forøge deres prduktivitet.

:o)

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

For mig ser det ummiddelbart ud som om du lige har skudt hele din argumantation for MSO 2007 ned.

Lad mig lige opsummere meget kort: Folk som laver simple ting er blevet mere produktive (så de har mere tid til at sidde og file negle)

Folk som laver komplekse ting bander og svovler over en ændring af UI ("det er blevet meget pænt og det er det bedste jeg kan sige om det" er en tilbagevendende frase)

Desværre er det såden med Microsofts produkter (og "usability" ideerne generelt) at man tilfredsstiller begynderne og skider på de avancerede, det fremgår iøvrigt også mere end tydeligt af din kommentar om LaTex.

Lige en ting: jeg kører OO.o og har gjort det siden v.2.2, jeg har aldrig kikket nærmere på MSO 2007 da jeg syntes at det mest af alt ligner Candyland fra Transport Tycoon, mine indtryk er udelukkende dannet på baggrund af input fra kollegaer, konsulenter, venner og famillien (90% har prøvet MSO 2007, ca. 30% er for og 60% er imod).

...og en anden ting: nej, jeg vil ikke prøve 2007 selv, jeg har simpelthen ikke noget at bruge det til, mine skrivebehov kunne dækkes af WordPad (husk 80/20 reglen: 80% af brugerne har brug for højst 20% af faciliteterne) men jeg har brug for et regneark og et præsentationsprogram (det sidste mest fordi konsulenter tilsyneladende lever efter en myte om at præsentationer er letere at forstå end tekst).

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Jeg kan forresten ikke se, hvorfor Microsoft ikke har givet en mulighed for at vælge mellem den nye UI og så det allerede eksisterende. Kan det være fordi den eneste forskel mellem v2007 og v2003 er dette? (det kan næsten ikke være pga. OOXML-understøttelse, da denne funktionalitet kan opnås gennem inst. af en campatibilitypack)

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Tja - hvis deres brugsmønster er så simpelt som mit, så vil jeg vurdere, at størstedelen vil kunne forøge deres prduktivitet.

Det er meget optimistisk. Hvis jeg skulle være meget flink, så ville jeg sige 20% og med de mere realistiske briller på, så måske nærmere 10%. Men hvad der er jo snart jul, så lad os nu sige for sjovs skyld at 50% anvender funktioner som potentielt ville kunne gøres hurtigere med den rigtige officeprogram.

Hvis man vælger en kommercielt officepakke med et brugerinterface, som er væsentlig anderledes end det de er vant til, så skal man regner med en oplæringsperiode. Anslået vil de måske alle miste 40timers arbejde på at finde sig til rette i et helt nyt program.

Da kun halvdelen der har fordel af at skifte program skal de derfor vinde 80 timer eller ca. to uger hver for at produktivitets regnestykket ender lige. Dertil kommer så hvad de skal vinde for at licensudgiften bliver tjent hjem. Det der vel også ca. een uges arbejde. Dermed ender det på at de som har fordelen skal vinde 3 ugers arbejde, så går det udgiftsmæssigt lige op. Som Maciej så rigtigt skriver, så kræver det at de rent faktisk har så meget dokumenthåndtering at udføre.

Hvis vi derimod kigger på regnestykket ved at skifte til en OS kontorpakke, som ligner det de kender, så taber de måske kun 20 timer ved at sætte sig ind i det nye program. De spare licensudgifterne og produktiviten forbliver uændret. Det kræver selvfølgelig en teknisk tilpasning for at kommunen kan vride sig fri af den vendor lockin, som de sidder i.

Så jeg vil hellere vende dine argumenter om:

Argumentet for ikke at skifte til MS office 2007 er primært at det økonomisk er en tvivlsom affære og hvis vi skal være realistiske, så kan det potentielt blive meget dyrt for kommunen fordi man samlet set risikere et stort fald i produktiviteten. Hvis jeg har ret i at det kun er 20%, som har potentialet for en produktivitets forbedring, så går det helt galt.

Argumentet for ikke at skifte til open office er fortrinsvist teknisk. Man sidder i en vendor lockin, som man først skal vride sig ud af og helst uden at resultatet bare blive en ny vendor lockin.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Dertil kommer så hvad de skal vinde for at licensudgiften bliver tjent hjem. Det der vel også ca. een uges arbejde

Det kan ikke lade sig gøre med en dansk fuldtidsmedarbejder. Jeg regner ca. 1200 kr. om året for en MS Office, dvs. hvis det kan sidestilles med en uge, så betyder det at dine medarbejder kun får en årlig løn på 62.400 kr.

I følge Danmarks Statistik koster en gennemsnitlig dansk medarbejder ca. 420.000 kr. om året, dvs. licensomkostninger til MS Office svarer til ca. 5½ arbejdstimer pr. år

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Maciej,

Lad mig lige opsummere meget kort: Folk som laver simple ting er blevet mere produktive (så de har mere tid til at sidde og file negle

Det er rart at se, at der dog er nogle ting, der ikke sådan ændrer sig hele tiden. Du fortsætter i den vante gænge (fra da du stak halen imellem benene, da vi sidst diskuterede om Firefox og OOo var kommercielle produkter) med at reducere alt til det absurde samtidig med, at du nedgør de, der er uenige med dig.

Lad mig give dig et eksempel var [i]min[/i] virkelighed:

Jeg arbejder ved en af vores offentlige kunder (en styrelse), hvor domænet er noget som påvirker alle i Danmark på en mere eller mindre direkte vis. Hvis jeg bliver mere produktiv, så bliver den ekstra tid ikke kanaliseret over i "at file negle". Den bliver brugt på at forsøge at nå endnu et af de krav, som vi er blevet stillet. Vi har jo i samarbejde med kunden lavet en liste på nogle hundrede krav, og disse er der nogle, som vi har fortalt vi ikke kan nå i år. Men hvis vi bliver mere produktive, så når vi rent faktisk mere - og du får mere for dine skattepenge.

Jeg kan sgu blive helt harm, når du omtaler værdien af dette som blot at "få mere tid til at file negle".

Desværre er det såden med Microsofts produkter (og "usability" ideerne generelt) at man tilfredsstiller begynderne og skider på de avancerede, det fremgår iøvrigt også mere end tydeligt af din kommentar om LaTex.

Joeh, men nu er LaTeX jo blot "sproget". IDE'en kan jo fås i mere eller mindre avancerede udgaver. Jeg ved at mange sværger til Emacs, men jeg brugte personligt WinEdt, da jeg skrev LaTeX-rapporter. OOo når jo heller ikke LaTeX-resultaterne til sokkeholderne - og heller ikke Microsoft Office, for den sags skyld.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jørgen,

Da kun halvdelen der har fordel af at skifte program skal de derfor vinde 80 timer eller ca. to uger hver for at produktivitets regnestykket ender lige.

Nej - for jeg er ikke enig i din "alt eller intet"-idé. Jeg mener basalt set, at hver bruger skal kunne bruge det program, der for brugeren giver størst mulig værdi. Jeg er ikke fortaler for, at man udskifter alle kontorpakker over én kam - "produktivitet" kan jo ikke generaliseres. Derfor vil der være brugere, der opnår værdi ved at skifte til en anden pakke, og disse skal naturligvis skifte. Hvis andre ikke har disse gevinster, så er der jo ikke nogen idé i at skifte kontorpakke for dem.

 • 0
 • 0
Eskild Nielsen

Jeg havde fra primo juni til ult oktober fornøjelsen af at have Office2007 på min kontorPC

I halvdelen af tiden var der en installationsfejl, så de 2 genveje jeg brugte mest fra gammel tid (ctrl-C/V) ikke virkede.

Maskinen havde 16:9 skærm, så ribbons tog en grov bid af dokumentvinduet. Det blev simplethen ikke overskueligt at arbejde med blandet tekst og figurer.

Jeg tror nok at jeg til sidst kom op på samme produktivitet som før - specielt da mine genveje blev gendannet, men glad blev jeg aldrig.

Jeg tror at så enkelt en ting som at kunne un-dokke ribbons lige som man kan med menuer i Visio XP ville gavne kraftigt.

Men grundlæggende - medarbejdernes produktivitet er næppe særligt følsomt (i det lange løb) for ændringer i kontorpakker, især ikke hvis de sjældent skal arbejde videre med hinandens dokumenter.

/esni

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Eskild,

Maskinen havde 16:9 skærm, så ribbons tog en grov bid af dokumentvinduet. Det blev simplethen ikke overskueligt at arbejde med blandet tekst og figurer.

Hvis jeg forstår dit problem korrekt, så er det et godt eksempel på fejlagtig udskiftning af et program pga et "ikke-problem".

Ribbon i MS Word/Excel skjules/visesved CTRL+F1.

Hvis Ribbon var dit største problem for din produktivitet (jeg har selv en 16:9-skærm og jeg kan ikke helt se problemet), var du så ikke lidt hurtig på aftrækkeren, da du droppede MSO igen?

;o)

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Hej Jesper

Hvad kommer der frem ved at trykke "skjul menu" i hjælpefunktionen i MSO07? (jeg har ikke muligheden for selv at prøve:-)

Min årsag til ikke at ville røre MSO07, beror bla. i at jeg ikke kunne finde den funktion, jeg gerne vile finde - et problem jeg ofte har døjet med i MS's produkter.

I øvrigt er det da ikke fremmende for produktiviteten, at man først skal trykke ctrl-F1, før man kommer til den muse-betjente menu, i stedet for at gøre det hele med musen.

/Michael

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Det kan ikke lade sig gøre med en dansk fuldtidsmedarbejder. Jeg regner ca. 1200 kr. om året for en MS Office, dvs. hvis det kan sidestilles med en uge, så betyder det at dine medarbejder kun får en årlig løn på 62.400 kr.

I følge Danmarks Statistik koster en gennemsnitlig dansk medarbejder ca. 420.000 kr. om året, dvs. licensomkostninger til MS Office svarer til ca. 5½ arbejdstimer pr. år

Jeg undrer mig over hvordan at jeg kan få "minus point" på ovenstående indlæg.

Men det får mig til at tænke, er det mon fordi at der sidder nogen V2 debattører derude som ved hvordan at man får fat på en fuldtids dansk medarbejder som kun koster ca. 62000 kr. om året?

I såfald er jeg supper interesseret i at vide det. Jeg har nu i snart 1½ år haft et par folk siddende i Indien som laver noget forskelligt grafisk design, 2d/3d grafik m.v. for mig fordi at jeg ikke har budgettet til en dansk medarbejder. Men hvis der sidder nogen og er rigtig gode til grafisk design, webdesign, 3d modellering m.v. og gerne vil arbejde fuldtid for ca. 62000 kr. om året så sig endelig til. Det er stadig ca. 50% mere end hvad jeg betaler for en medarbejder i Indien, men jeg tror at det er godt givet ud i forhold til hvor meget ekstra tid jeg bruger på kommunikation på grund af distancen, tidsforskelle m.v.

Så lever jeg med at en MS Office licens kommer til at udgøre det samme som en hel uges omkostninger til medarbejderen, hvis det er det som han/hun ønsker at benytte.

 • 0
 • 0
Nick Frederiksen

I øvrigt er det da ikke fremmende for produktiviteten, at man først skal trykke ctrl-F1, før man kommer til den muse-betjente menu, i stedet for at gøre det hele med musen.

Jeg har lige tjekket, og din tese holder ikke! Når du trykker ctrl-F1 bliver selve ribonnet fjernet, men overskrifter ligger der stadig. Når du [b]klikker[/b] på en overskrift kommer ribbonnet frem, og forsvinder igen når du klikker på dokumentet. Det er altså ikke ctrl-F1 hele tiden. Blot en gang! Tjek det før du brokker dig.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

Jesper, Undskyld, men nu var det ikke lige specifikt dig jeg tænkte på... og jeg nedgører ingen, det er ikke min fejl at du føler dig truffet. Jeg har tunge regnearksbruger som bander og svovler over hver eneste ændring MS laver i Office og skal tænke pænt over at sekretæreren som skriver tre breve om ugen har fået det nemmere. Hvor er proportionerne ? Du må meget gerne blive ved med at polere glorien.

Jeg arbejder i det offentlige og min erfaring er at man ikke får noget gratis... heller ikke når leverandørerne får nye & spændende værktøjer som burde give dem mere tid. Nej, jeg tror ikke at mine skattepenge bliver bedre brugt fordi du har fået MSO 2007.

Jeg stak såmænd ikke af, jeg behøvede ikke føre den diskussion videre. Du havde jo allerede fortalt os at: a) en fuld fungerende Office pakke er det samme værd som en tilbudsavis fra Bilka (dvs. under 1 kr) dermed er MS Office voldsomt overvurderet. b) det er producentens bagtanke der afgører om et produkt er "kommercielt" hvilket effektivt afliver begrænsnigerne i Microsofts hjemme- og uddannelseslicenser. De er lavet med nøjagtigt samme bagtanke som OOo og dermed kan man bruge dem som det passer en (jeg gad vide om Microsft er enig med dig).

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Et bud kunne være:

Verden i folkeskolen i dag er udpræget Microsoft-land (som jeg forstår det). Den virkelighed må man forholde sig til. Når man så tænker på at udskifte kontorpakke (og det drejer sig jo både om MSO -> OOo og MSO2003 -> MSO2007), så er der nogle omkostninger forbundet med omskoling af lærerne til det nye program. Som minimum skal de jo undervises - og den tid kan kun tages fra tiden de selv bruger på undervisning. Når man så tænker på den konstante kritik af niveauet i folkeskolen, så kan jeg godt forstå skoleledere, der kvier sig ved at fortælle forældrene, at deres børns lærere ikke kan undervise i 1-2 dage pga et valg om udskiftning af kontorpakken.

Hvis skolen derudover skal betale for opgradering af deres læreres viden, så bliver regnestykket endnu værre. Hvis nu en leverandør af en konvertering fra MSO2003 til OOo også betalte for denne uddannelse, så kunne jeg forestille mig, at pillen var nemmere at sluge - men tilsvarende kan jeg forestille mig, at forretningsmodellen for leverandøren bliver svær at skrue sammen. OSS-idéen bygger jo netop på, at man tager penge for service/uddannelse - når nu softwaren er gratis.

Jesper,

Der er ingen omkostninger i forbindelse med omskoling af lærerne. Der sker som regel ingen. Kommer der et nyt program bliver det installeret, ofte fra kommunens side, hvorefter lærerne forventes at lære sig selv det nødvendige i deres forberedelsestid.

Skulle der mod forventning blive udbudt et kursus eller to lægges de efter undervisningstiden så man ikke af den grund aflyser undervisning.

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

@Nick

Tjek det før du brokker dig.

Jeg synes faktisk du skulle læse mit indlæg, før du lukker den slags ud. Jeg skrev følgende:

(jeg har ikke muligheden for selv at prøve:-)

Det betyder, at jeg ikke har adgang til MSO07. Det er derfor jeg spørger Jesper, hvad der står i hjælpemenuen.

... men når vi nu er i gang. Ville det så ikke være smart, om Bloody Ribbon kunne være på højkant i siden i stedet for foroven? 16:9-skærme er jo så småt ved at være standard og A4-formatet er langt fra afskaffet som papirformat. På den anden side kan jeg jo være bedøvende ligeglad.

 • 0
 • 0
Anonym

Det virker som om, at du har mentalt puttet mig ned i en MS-fanboy boks og det farver åbenbart din læsning så meget, at du ikke længere læser, hvad jeg skriver.

Det tror jeg du har ret i, det er en skavank jeg har fået af at have læst alt for meget Microsoft spin.

Min indgang til denne 'debat' var:

Hvad i alverden er det der gør at SAMTLIGE folkeskoler ikke straks skifter til en åben (gratis) kontorpakke ?

Er der nogen der har et forsvar for den forsatte anvendelse af Microsoft Office, udover argumentet "Det er det folk vil have og er vant til". Vaner og uvidenhed kan efter min mening, købes for dyrt!

Det jeg egentlig have håbet, var et direkte og kontant svar.

Kan endnu engang konstatere at du svarer i detaljepilleri og 'tekniske spidsfindigheder', og dermed i min lille hjerne, kommer til at fremstå som Microsoft fanboy med indlæg som disse:

Tja - jeg er ligeglad med, om programmet er proprietært eller ej - men da "produktivitet" nok ikke er så relevant for de små poder, der skal lære at skrive på en PC, så er OOo nok ganske fint for langt de fleste elever i folkeskolen.

Kan du ikke køre den via WINE eller en anden Windows-emulator på din Linuxmaskine?

Verden i folkeskolen i dag er udpræget Microsoft-land (som jeg forstår det). Den virkelighed må man forholde sig til.

Acceptere ?

Som svar på "Skoleeleverne får frit valt af OS, or er ikke tvunget til at erlægge Microsoftskat" [quote] Jeg spørger lige lidt dumt - kan det ikke lade sig gøre at køre MSO via en emulator på Linux?]

Ja, det skal jeg love for at du gør, og det ligner dig slet ikke, har aldrig anset dig for dum, så der må være noget andet der holder dig fra at besvare spørgsmålet...?

Er det at lægge dig for mange ord i munden, at konkludere at folkeskolen, i den grad er klar til at smide Microsoft på Office-porten ud fra:

Ja, på mine forældres nye PC har jeg installeret OOo 3.0, og jeg tror faktisk ikke, at de har opdaget det (jeg har md vilje sørget for at default filformat er de binære Microsoft dokumentformater). Eneste forskel er manglen på Outlook, men de klarer sig tilsyneladende fint med Thunderbird.

Ja, jeg erkender, at jeg ser dig som MS fanboy, en rigtig smart ingeniør-spin en af slagsen, så længe du svarer så upræcist og manipulerende på ret konkrete spørgsmål.

Har ingeniører fag med titlen "Følg lederen, især ham med den tykkeste tegnebog", "Hvordan du vælger hvilen model HP-lommeregner du simpelthen ikke kan undvære" og "Jo længere beskrivelse, des bedre produkt" :-)

Hvad er der mon egentlig blevet af Jasper, læser han OOXML specifikation, denne debat er da lige i hans boldgade ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Maciej,

Nej, jeg tror ikke at mine skattepenge bliver bedre brugt fordi du har fået MSO 2007.

Jamen, det er jo mageløst. Jeg har lige fortalt dig, at jeg kan se, at nogle af mine opgaver bliver løst lidt hurtigere, da jeg nu bruger Office 2007. Dermed kan jeg nå mere end jeg kunne før på den samme tid. Da jeg pt. arbejder for en offentlig kunde, er det faktuelt det samme som at du får mere for dine skattekroner.

At du vælger at svare med "det tror jeg ikke på" kan jo kun betyde

1) du mener, at jeg lyver (og så kunne du jo lige så godt bare sige det lige ud)

eller

2) du ... nej, jeg kan faktisk kun komme på den første ting.

Jeg stak såmænd ikke af, jeg behøvede ikke føre den diskussion videre. Du havde jo allerede fortalt os at: a) en fuld fungerende Office pakke er det samme værd som en tilbudsavis fra Bilka (dvs. under 1 kr) dermed er MS Office voldsomt overvurderet.

Sådan husker jeg det nu ikke. Jeg tror mere, at det er din egen holdning, som du fremfører

b) det er producentens bagtanke der afgører om et produkt er "kommercielt" hvilket effektivt afliver begrænsnigerne i Microsofts hjemme- og uddannelseslicenser. De er lavet med nøjagtigt samme bagtanke som OOo og dermed kan man bruge dem som det passer en (jeg gad vide om Microsft er enig med dig).

Du har glemt at læse indenad. Du er klar over, at "EULA" står for [u][b]E[/b]nd [b]U[/b]ser[/u] [b]L[/b]icense [b]A[/b]greement og ikke "Product Manufacturer License Agreement, ikke? Betingelserne henfører til [u]brugerens[/u] anvendelse af softwaren og ikke producentens bevæggrunde for at lave den.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Puha ... jeg prøver lige at opsummere lidt:

Pointe

[u]Du spørger[/u] hvorfor alle folkeskoler ikke med det samme skifter til OOo.

Jeg svarer, at jeg tror åsagen findes i, at der er omkostninger forbundet med "rip-out-and-replace"-konverteringen udover prisen på softwaren (der jo er på kr. 0,-), der afholder skoleledere for at gøre det.

Pointe

[u]Jeg skriver, at [/u] Verden i folkeskolen i dag er udpræget Microsoft-land (som jeg forstår det). Den virkelighed må man forholde sig til.

[u]Du svarer[/u] Acceptere?

Du spørger om det samme som Christian Nobel, da jeg sidst skrev ovenstående. Her kom han med én af sine tirader omkring nazisme og andre gode ting. Det er blot en total fordrejning af mine ord. Jeg siger ikke, at man skal acceptere Microsofts dominans, men man skal samtidig ikke lukke øjnene for eksistensen af den. Når man som du kræver, at man skifter det hele ud, så lukker du i mine øjne for eksistensen af Microsofts kontorpakker og de omkostninger der er ved en total udskiftning.

Pointe

[u]Du spørger[/u] Er det at lægge dig for mange ord i munden, at konkludere at folkeskolen, i den grad er klar til at smide Microsoft på Office-porten

Jeg er sikker på, at man i folkeskolen fint kan klare sig med OOo til undervisning af eleverne i anvendelse af kontorpakker.

Har ingeniører fag med titlen "Følg lederen, især ham med den tykkeste tegnebog", "Hvordan du vælger hvilen model HP-lommeregner du simpelthen ikke kan undvære" og "Jo længere beskrivelse, des bedre produkt" :-)

Nej, men jeg tror de har dem på CTI (Center for Tele information) eller IPL (Institut for produktion og ledelse). Jeg holdt mig mest på Matematisk institut.

:o)

I øvrigt: Når jeg kan mærke din frustration over indholdet af mine svar, så tror jeg det skyldes, at mange af dine spørgsmål er alt for skrabede til at give mening. Når jeg læser de ting du gerne vil have, at jeg svarer på, så får jeg samme fornemmelse, som når folk spørger mig, om Anders Fogh er en bedre statsminister end Heller Thorning ville være. Det tror jeg faktisk er rigtigt - men man kan ikke deraf konkludere, at jeg er venstre-tilhænger ... tværtimod er jeg glødende socialdemokrat med medlemskab og alt muligt.

Du er nødt til at acceptere, at svarene på dine spørgsmål af og til er mere komplicerede end "ja" eller "nej".

Hvad er der mon egentlig blevet af Jasper, læser han OOXML specifikation, denne debat er da lige i hans boldgade ?

Jeg har ikke talt med Jasper om denne debat, men hvis han sidder og læser, så tror jeg faktisk, at han sidder og griner lidt i skægget ... :o)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Der er ingen omkostninger i forbindelse med omskoling af lærerne. Der sker som regel ingen. Kommer der et nyt program bliver det installeret, ofte fra kommunens side, hvorefter lærerne forventes at lære sig selv det nødvendige i deres forberedelsestid.

Det gør det jo faktisk bare endnu værre at skifte til en ny kontorpakke.

Skulle der mod forventning blive udbudt et kursus eller to lægges de efter undervisningstiden så man ikke af den grund aflyser undervisning.

Så folkeskolelærere arbejder gratis i deres fritid med efteruddannelse? Det er da imponerende - min respekt for dem og deres fag steg lige et par grader.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Jeg glemte helt:

Vendor lock-in

Det bliver ofte fremført, at ønske om anvendelse af Microsoft Office 2007 implicit mødes af et krav om anvendelse af Windows. Men hvis man kan køre programmet via emulering på Linux - så er det vel ikke korrekt? Jeg har som sagt ikke personlige erfaringer med det, men jeg har flere venner, der kører Windows-programmer emuleret på deres Mac - så spørgsmålet omkring muligheden af dette på Linux er jo reelt nok.

Kan det lade sig gøre eller kan det ikke lade sig gøre?

 • 0
 • 0
Michael Kollemorten

Udfra min erfaring kører Microsoft Office ikke godt under Wine på Linux. Det er ikke al funktionalitet der virker og man ved aldrig om en opdatering til Office vil kunne ødelægge komp. mellem Wine og Office helt. Så nej det virker ikke. Wine er dog god til små mindre programmer.

Desuden er Wine ikke en emulator, men derimod en implementering af Windows API'et under andre styresystemer.

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Det gør det jo faktisk bare endnu værre at skifte til en ny kontorpakke.

Det ved jeg ikke om jeg er enig i. Lærerne vil formodentligt være et stykke tid om at komme op på samme "officepakke-tekniske" niveau som før, men eleverne vil stadig få skrevet det som er nødvendigt i læreprocesserne. Det er meget få funktioner som bruges.

Så folkeskolelærere arbejder gratis i deres fritid med efteruddannelse? Det er da imponerende - min respekt for dem og deres fag steg lige et par grader.

Hvis lærere bliver sendt på kurser er det (som regel) i arbejdstiden men udenfor undervisningstiden. Det sker at der bliver tilbudt et kursus som er betinget af at man deltager i fritiden. Men da der er så få kurser, bliver det ofte til selvstændige studier efter den faglige forberedelse er overstået.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Det ved jeg ikke om jeg er enig i. Lærerne vil formodentligt være et stykke tid om at komme op på samme "officepakke-tekniske" niveau som før, men eleverne vil stadig få skrevet det som er nødvendigt i læreprocesserne. Det er meget få funktioner som bruges.

Jeg tror, at vi har talt forbi hinanden. Jeg talte omkring undervisningssituationen, hvor eleverne skulle undervises i brugen af tekstbehandling eller regeneark. Du taler om brugen af kontorpakker som "oroductivity-tool".

Jeg er enig i, at hvis vi taler om, at skolerne stiller maskiner til rådighed for eleverne til anvendelse til skrivning af stile og deres andre opgaver, så er OOo et ganske glimrende valg.

:o)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Desuden er Wine ikke en emulator, men derimod en implementering af Windows API'et under andre styresystemer.

Ok, det vidste jeg ikke. Findes der deciderede emuleringsprogrammer til Linux, så man kan køre Windows-programmer som man kender det til Mac-platformen og Windows-platformen i form af programmer som WMWare eller lignende?

 • 0
 • 0
Michael Rasmussen

Findes der deciderede emuleringsprogrammer til Linux, så man kan køre Windows-programmer som man kender det til Mac-platformen og Windows-platformen i form af programmer som WMWare eller lignende?

Se qemu: http://www.bellard.org/qemu/

Personligt har jeg dog størst erfaring med VmWare og VirtualBox (SUN xVM): http://www.virtualbox.org/

qemu er vist specifikt for linux, mens VirtualBox har samme dækning som VmWare + Solaris (Jeg mener ikke VmWare understøtter solaris)

I den nærmeste fremtid skal jeg have testet Oracle's VM nærmere: http://www.oracle.com/technologies/virtualization/index.html

Oracle's løsning er af strengt professionel interesse, da mit arbejde er et Oracle++ sted:-)

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Så skete det, vi er enige:

Jeg er sikker på, at man i folkeskolen fint kan klare sig med OOo til undervisning af eleverne i anvendelse af kontorpakker.

Hvorfor sker det så ikke ?

Du fremføre så vide jeg kan se, prisen på uddannelse af lærer som vigtigste faktor. Men, tror du ikke besparelsen i licenser hos BÅDE folkeskolen og Hr. og Fru Jensens børn så ganske rigeligt udjævner den ?

Og, fjerner vi dermed ikke OS afhængigheden (emulering er der andre der har lagt død) ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Ok - hvis jeg lige må opsummere min nye viden om emulering:

1) Der findes programmer som virtualBox til Linux, der kan emulere Windows og dermed kan man afvikle Microsoft Office 2007 på sin Linux-box. Problemet i dette er jo blot, at man ikke fjerner OS-afhængigheden i Microsoft Office, da man stadig skal have en licens Windows for at kunne emulere den.

Så i forhold til "vendor-lockin" og "OS-ahængighed" afvikler produkter som VirtualBox ikke problemet.

2) Så er der programmer som WINE og QEMU (som jeg kan læse beskrivelsen af QEMU, der er lidt sparsom på websitet du henviser til). Disse "virtualiserer" ikke Windows men tilvejebringer i stedet et pseudo-Windows API, som Windows-programmerne normalt anvender. Det virker bare ikke særligt godt med Microsoft Office 2007 (er det kun for MSO 2007 eller er det Windows-programmer generelt?). Det kan jo skyldes enten at WINE/QEMU er fejlbehæftet eller at MSO 2007 anvender udokumenterede Windows API-kald som af kode grunde vil fejle, når man forsøger at bruge det dokumenterede subsæt af Windows API'et.

Er det i øvrigt ikke netop hjørnestenen af EU-klagen over Microsoft - at de skulle offentliggøre deres brug af udokumenterede Windows-API'er?

Har jeg forstået ovenstående korrekt?

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Hele humlen ved at skifte over til OOo i skolerne er fuldstændig en politisk og ikke teknisk begrundet teknisk, da skolerne's formål er at lære hvad tekst behandling/regnark/præsentationer er, og ikke hvad produkter der er, således er det ikke vigtig hvad office pakken der bruges hedder.

Teknisk set er der ting OOo gør bedre end MSO, og den anden vej rundt, men disse områder er ikke kritiske for den almindelige brugere, og kommer først ind når man laver special opgaver.

Problemstillingen der blokere er rent og skær politisk, det er meget tydligt at de Danske politikere elsker Microsoft (man kan sågar sige de sidder i lommen på MS), derefter kommer den gamle rationale "No one has ever been fired for choosing Microsoft".

Jeg har feks hjulpet min kæreste igennem hendes SOSU udannelse som kræved 100% microsoft, IE for at kunne indsende opgaver (kan ikke køre på linux, eller Firefox), Microsoft Office, fordi det var det eneste skolerne akcepterede at eleverne arbejdede med. Men hun gennemførte alle opgaver via OOo, og konvereteret til MSO, det eneste vi ikke kunne komme uden om var indleveringen som brugte et eller andet åndsvagt activeX komponent - altså alle opgaver kunne lige så nemt løses med generelle løsninger, men opgaver var bevidst besværliggjordt ved at vælge specifikke teknologier, hvis eneste formål er at sørge for man bruger MS systemer, og styre elverne væk fra alternativer. De opgaver kunne lige så nemt havde været løst via standard webteknologier (altså W3C compliant), uden at funktionaliteten ville være tabt.

Hver gang man snakker om at flytte noget til Open Source, bliver arbejdet begravet i kommisioner, undersøgelser, m.v. Som tager for evigt, og resultaterne forsvinder stille og roligt, mens status quo bibeholdes.

Man kan argumentere at disse kommisioner, og undersøgelser er bare grundighed, som er nødvendigt, men så kommer oplevelsen af at Staten kan samtidigt smide multimilliarder i udvikling af propritære systemet, hvis budgetter overskrides sindsygt meget, men disse er lavet uden brugen af kommisioner, undersøgelser - altfald er jeg ikke bekendt med nogen kommissioner i divs. Offentlige IT skandaler i det sidste 10 år.

Så hvis der er noget der ikke ønskes fra politisk side, så bruges kommissioner og undersøgelser til at sinke, og evt begrave emnet. Kan det ikke begraves, så flyttes det til hensigts erklæringer, som prompte bliver ignoreret, eller udvandet, således de reelt ikke har nogen betydning.

Jeg finder det beklageligt at udannelse instituitioner bevidst vælger at sætte deres systemer op således at det bliver maksimalt besværliggjordt for elever at vælge alternative teknologiere, uden der er nogen reel basis for dette. Hvis man valgte at bruge standardsbaseret løsninger, ville det være irrelevant om man brugte Microsoft office og IE, eller Open office og Firefox (dermed også Mac, Windows, Linux, eller FreeBSD), da mange (hvis ikke alle) opgaver's løsning, ikke kræver noget specielt. Derfor er det ren og skær politik der medfører at opgaven bliver meget mere vanskligt hvis man ikke bruger rene MS systemer.

Dette finder jeg problematisk, (for ikke at sige etisk, og moralsk forkert).

Derfor finder jeg alt den snak om tekniske evner of de forskellige office pakker ganske irrelevant, fordi hvis en person har evnerne til at løse en opgave, ved brugen af det antikke edlin program, og håndkodet RTF, hvorfor skulle personen ikke få lov til at bruge disse værktøjer ? Især inden for udannelse instituitioner, hvor det altså er mere vigtigt at lære hvad Tekst behandling er, end at Hvordan man bruger MSO til at tekst behandle.

 • 0
 • 0
Anonym

Tak Michael !

Dette finder jeg problematisk, (for ikke at sige etisk, og moralsk forkert)

Direkte og præcist!

Lars Remmens kommentar:

Det svar jeg får når jeg spørger er, at kommunens andre MSO-licenser vil stige i pris hvis skolerne ikke abonnerer på MSO

..er da direkte uhyggelig !

Det kan man da kalder vendor-lockin ?!??!

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Ja - eller "mængderabat".

Det undre dig forhåbentlig ikke, at du af nogle anses for "MS Fanboy" ?

Hvorfor kaster du røgslør ud over debatten ?

Er det for at dække over, at det kan bøjes i neon, at folkeskolerne enten ledes af dummernakker, tvinges eller ikke tager stilling til valg af officepakke ?

Mine indlæg kan til tider have en noget gammelsur klang, det erkender jeg, men det er dybt frustrerende at debattere med dig, når du konstant skifter mellem småfornærmet over etikette og teknisk udenomssnak som wine etc.

 • 0
 • 0
Peter Stricker

Ja - eller "mængderabat".

Nu bliver jeg altså nødt til at skrige "MS Fanboy".

Der bliver argumenteret for at den tvungne brug af MS Office påfører de studerende nogle udgifter, der overhovedet ikke relaterer til uddannelsens indhold. Og så tillader du dig at kalde det "mængderabat".

Kan du ikke høre hvor hult det klinger?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Det undre dig forhåbentlig ikke, at du af nogle anses for "MS Fanboy" ?

Hvorfor kaster du røgslør ud over debatten ?

Nu er det ikke for at kaste røgslør ud over debatten - men det er endnu én af de situationer, hvor jeg synes du ser énøjet på problemstillingen.

Jeg kan sagtens se problemstillingen for en skole, der vil udskifte MS Office til noget andet, der så må se prisen på nogle af de andre ydelser de køber ved Microsoft gå op. Men den type mængderabat er jo ikke ligefrem ukendt.

Men fordi prisen på andre slags software stiger, så kan det jo alligevel være en god forretning at skifte fra Microsoft Office til OOo - fx opnås jo platformsuafhængighed via OOo ... det kan man jo godt betragte som en fordel - uanset at det i kroner og øre er det samme.

når du konstant skifter mellem småfornærmet over etikette og teknisk udenomssnak som wine etc.

Se, i modsætning til dig, så er jeg ganske klar over, at jeg ikke ved alt og ikke har alle svar på rede hånd. Derfor spørger jeg af og til om råd - i dette tilfælde om WINE og de andre programmer Michael omtalte. Der var intet odiøst i det fra min side.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Peter,

Der bliver argumenteret for at den tvungne brug af MS Office påfører de studerende nogle udgifter, der overhovedet ikke relaterer til uddannelsens indhold.

Nej - der blev talt om, hvorfor skolerne ikke udskifter Microsoft Office på deres computere til OOo. Det er en ting, hvor jeg tidligere har udtalt, at det synes ganske rimeligt at gøre netop dette. Det kan jeg ikke forstå, at der er særligt meget fanboy over. Der er ingen udgifter for de studerende forbundet med skolens udskiftning af Microsoft Office. De studerendes software bliver hverken dyrere eller dårligere af den grund.

Og så tillader du dig at kalde det "mængderabat".

Tja ... er det ikke netop en mængderabat for skolen at softwaren bliver billigere jo mere den køber?

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Tja ... er det ikke netop en mængderabat for skolen at softwaren bliver billigere jo mere den køber?

Jo, og er det ikke vendor-lockin at skolen skal benytte både Microsoft Windows og Microsoft Office ?

Udgiften flyttes jo direkte over på eleverne !

BÅDE for OS og Office ?

Din 'løsning' med wine etc., er da helt hen i hampen. Tidligere i debatten skriver du:

I mine øjne er der følgende grunde til at skifte kontorpakke:

 1. for at spare penge
 2. for at gøre medarbejderne mere produktive

Spares der penge, set i et lidt større perspektiv ? Bliver Hr. og Fru Jensen produktive af at skulle hexe med wine ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Jo, og er det ikke vendor-lockin at skolen skal benytte både Microsoft Windows og Microsoft Office ?

Nej - og det tror jeg i øvrigt ville være ulovligt. Det drejer sig jo her om, at man får rabat ved MS jo mere software man køber hos dem. Den model har jeg set anvendt hos langt de fleste steder, hvor jeg i tidens løb har købt software. Ja, selv i Bilka får man rabat jo mere man køber - og tilsvarende bliver prisen for hver ting højere, hvis jeg køber mindre.

Jeg synes at mange (og herunder bestemt du) er lige lovligt hurtige til at råbe "vendor-lockin" hver gang Microsoft gør et eller andet. En rabataftale med mængdeafhængig rabat er i mine øjne ikke et eksempel på "vendor lockin". "Vendor lock-in" er i mine øjne primært noget man som kunde gør, der giver en teknisk binding til andre produkter fra samme fabrikant.

Din 'løsning' med wine etc., er da helt hen i hampen.

Nogle gange tænker jeg, at jeg hellere ville diskutere med dine børn, for du hører slet ikke efter, hvad jeg siger. Som jeg tidligere skrev, så har jeg kun kendskab til WINE på 2. eller 3. hånd, og det var først med Michaels og Dennis' uddybning, at jeg nu har fundet ud af, hvad WINE kan. Jeg [u]troede[/u], at WINE gjorde, at man blot kunne afvikle programmet som ethvert andet på Linux-boxen. Det kan jeg nu se ikke er tilfældet.

Spares der penge, set i et lidt større perspektiv ?

Hvorfor forstår du det ikke? Jeg har flere gange sagt, at det i mine øjne lyder som en god idé at udskifte Microsoft Office på PC'erne i skolerne med OOo. Er du sikker på, at du ikke er bare en lille en smule hæmmet/forblændet af den "fanboy-etiket" du har påduttet mig?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Hvad kommer der frem ved at trykke "skjul menu" i hjælpefunktionen i MSO07? (jeg har ikke muligheden for selv at prøve:-)

Beklager den lange svartid :o).

Jeg har engelsk Microsoft Office 2007 og hvis jeg i MS Word 2007s "hjælp" skriver "Ribbon", så er punkt nummer to "Minimize ribbon".

 • 0
 • 0
Jens Arnt

Hej Jesper,

Ja sgu ... jeg brugte selv LaTeX på DTU, og jeg ville aldrig, aldrig, aldrig, aldrig nogensinde have været lige så produktiv med fx Microsoft Office - heller ikke med den nye formeleditor, der dog trods alt er et fremskridt. [quote]

.. Godt så .. Vi er så enige om at der er andre parametre end blot en "opdateret" GUI der er afgørende for en eventuel produktivitetsforøgelse.. så langt så godt..

[quote]Jeg spørger lige lidt dumt igen (for jeg kender ikke svaret): Kan man ikke afvikle Microsoft Office via en eller anden Win-emulator på Linux?

.. Er vist besvaret til hudløshed

Nemlig - og det illustrerer netop min pointe, at prisen for produktet er langt mere kompleks end prismærket på æsken (eller manglen på samme)

.. Så hvorfor er det så at skoler og andre uddannelses institutioner ikke skifter til OO ?? Jeg vil mene at en mængde af de værdier der kommer fra OO (og open source generelt) ligger lige til højrebenet til en undervisnings institution (som andre debatører også har fremført).. OS Vendor-neutralt, holdninger, prisbilligt, Open source, m.fl.

Så hvis vi holder prisen uden for for en kort bemærkning og skærer helt ind til benet, hvad er så dit bud på at man ikke skifter til OO på uddannels institutioner ?? Er det bøde ting som vanetænkning og tryghed ... eller er det helt andre grundlæggende ting ??

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Hej Jesper.

"Skjul menu" er du nødt til at oversætte til "hide menu" - Hr. og specielt fru Jensen aner ikke at dimsen foroven hedder Ribbon til efternavn, vil jeg mene.

For at følge på på den anden tråd: Ved at skolerne vælger MSO pga. mængderabatten, tvinges Hr. og fru Jensen til det samme, for at gøre det bedste for deres børn. Så det store billede er, at det Offentlige, i kraft af deres valg, skaber afhængighed af MS i de private hjem, hvor en del måske / måske ikke har råd til at investere i MS-produkter.

Det sjove er, at skolen ikke må afkræve penge til eksempelvis en lejrskole, da nogle familier måske ikke har råd. Men et krav om at familierne skal benytte bestemte softwareprodukter er åbenbart i orden. Jeg mener det demokratiske underskud er til at få øje på.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Jens,

.. Godt så .. Vi er så enige om at der er andre parametre end blot en "opdateret" GUI der er afgørende for en eventuel produktivitetsforøgelse.. så langt så godt..

Jeps - og vær lige opmærksom på, at jeg ikke har sagt, at "blot fordi der er ny GUI, så er den bedre". Jeg har derimod sagt, at [u]min[/u] oplevelse af den nye GUI er, at den er bedre.

Så hvis vi holder prisen uden for for en kort bemærkning og skærer helt ind til benet, hvad er så dit bud på at man ikke skifter til OO på uddannels institutioner ?? Er det bøde ting som vanetænkning og tryghed ... eller er det helt andre grundlæggende ting ??

Jeg tror, at det skyldes flere af de ting du nævner. Jeg tror også, at det skyldes træghed overfor forandringer. Jeg har oplevet mange gange ved vores kunder, at hvis tingene bliver for komplekse (selv om de ikke reelt er det), så sættes hælene i pga usikkerheden.

Det er muligt, at det for os herinde ikke er nogen stor udfordring at udskifte Microsoft Office med OOo på 50 eller 100 maskiner, men jeg er sikker på, at det for en IT-administrator på en mindre folkeskole kan virke som en kæmpe ting - ikke mindst i forhold til usikkerhed omkring kompatibilitet med eksisterende software.

Jeg har dog også oplevet, at hvis man sætter sig ned og forklarer det "stille og roligt", så er kunderne langt mere lydhøre for idéen.

Helt basalt tror jeg - som mange andre også har påpeget herinde - at skolerne hellere vil bruge penge på undervisning end på software, så måske skyldes den manglende konvertering primært, at "man" ikke har beskrevet fordele, ulember, konsekvenser og nytte af en konvertering godt nok?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

"Skjul menu" er du nødt til at oversætte til "hide menu" - Hr. og specielt fru Jensen aner ikke at dimsen foroven hedder Ribbon til efternavn, vil jeg mene.

"vil jeg mene?"

Som jeg skrev, så har jeg en engelsk udgave af Microsoft Office 2007 - måske skal man blot skrive "værktøjslinie" i den danske udgave?

Ved at skolerne vælger MSO pga. mængderabatten, tvinges Hr. og fru Jensen til det samme, for at gøre det bedste for deres børn.

Men det er jo netop ikke det bedste for deres børn. Det bedste for "deres" børn" er jo at bruge et stykke software, der passer til deres behov. Jeg troede vi var enige om, at det "bedste" ikke var at tænke kortsigtet? Måske skulle vi begynde at forklare folk, at det sagtens kan lade sig gøre at bruge OOo sammen med Microsoft Office?

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Det er muligt, at det for os herinde ikke er nogen stor udfordring at udskifte Microsoft Office med OOo på 50 eller 100 maskiner, men jeg er sikker på, at det for en IT-administrator på en mindre folkeskole kan virke som en kæmpe ting - ikke mindst i forhold til usikkerhed omkring kompatibilitet med eksisterende software.

Jeg tror der er meget få folkeskoler tilbare, hvor det er en lokal IT-administrator som står for installation. Som oftest vil det være den kommunale IT-afdeling som står for udrulning af images og licensstyring. Og når de så får at vide, at der ingen penge er at spare, eller at det måske bliver dyrere så bliver der ikke lavet nogen ændringer. Desværre forsvinder de pædagogiske og didaktiske fordele i dette regnskab.

Helt basalt tror jeg - som mange andre også har påpeget herinde - at skolerne hellere vil bruge penge på undervisning end på software, så måske skyldes den manglende konvertering primært, at "man" ikke har beskrevet fordele, ulember, konsekvenser og nytte af en konvertering godt nok?

Du kan ikke adskille software og undervisning så skarpt. Skolerne bruger meget software, både lokalt installeret og webbaseret, som undervisningsmidler. De webbaserede er ofte platformsuafhængige. Så skal man ikke forklare en forældre, som har købt en Mac, at skolens licenser desværre kun kan køre under Windows.

 • 0
 • 0
Anonym

Måske skulle vi begynde at forklare folk, at det sagtens kan lade sig gøre at bruge OOo sammen med Microsoft Office?

Historien viser desværre, at det ikke fungerer i den virkelige verden.

Derfor mener jeg at Helge Sander med fordel kunne pålægge 'nogen', at tage et pragmatisk og intelligent kig på folkeskolernes markedsføring af Microsoft Office. Jeg føler mig overbevist om at det, selv på den korte bane, i det mindste vil betyde besparelser for Hr. og Fru Jensen, og i den nuværende økonomiske situation, er det vel ikke at foragte.

At det samtidig vil betyde, at selvsamme brugere selv kan vælge hvilket OS de ønsker at benytte, er da bare en ekstra bonus.

Oplever selv igen og igen, at privatbrugere indkøber Microsoft Vista (tvunget, de vil ofte hellere have XP!!), blot for 60 dage senere at konstatere at der skal erlægges yderligere guld for den 'indbyggede' Office 2007 og antivirus.

Det er muligt, at det for os herinde ikke er nogen stor udfordring at udskifte Microsoft Office med OOo på 50 eller 100 maskiner, men jeg er sikker på, at det for en IT-administrator på en mindre folkeskole kan virke som en kæmpe ting

Nej, så hellere overveje, om ikke Hr. og Fru Jensen kan afvikle Office 2007 i wine !?!

At påstå at IT-administratore i folkeskolen ikke er istand til at installere en programpakke, grænser til arrogance. Det er ikke raketvidenskab, og de fleste åbne officepakker fylder betydelig mindre og er tidsmæssigt meget hurtigere at installere end Office 2007. De kan endvidere afvikles på markant billigere hardware (ældre), hvis man tager skridet fuldt ud.

Hvorfor forstår du det ikke, er du sikker på, at du ikke er bare en lille en smule hæmmet/forblændet af den "fanboy-etiket" du har påduttet mig ?

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Men det er jo netop ikke det bedste for deres børn. Det bedste for "deres" børn" er jo at bruge et stykke software, der passer til deres behov. Jeg troede vi var enige om, at det "bedste" ikke var at tænke kortsigtet? Måske skulle vi begynde at forklare folk, at det sagtens kan lade sig gøre at bruge OOo sammen med Microsoft Office?

Jeg har oplevet en del forældre, som vælger MSO, fordi skolen benytter MSO - at vælge anderledes føler de vil "sætte deres barn tilbage" i forhold til de andre børn. Så snart vi træder udenfor vores kredse af IT-professionelle og højtuddannede, vælges ikke ud fra behov og krav, men ud fra følelser og hvad andre vælger... Vil jeg mene :-)

Hvad var der forresten i vejen med "vil jeg mene"?

Og jeg mener :-) stadig at man typisk ville skrive "skjul menuen" på dansk. Hvad giver "skjul menuen" mht. links til hjælp til at skjule ribbon'et?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Nej, så hellere overveje, om ikke Hr. og Fru Jensen kan afvikle Office 2007 i wine !?!

Kim - jeg ved godt, at det er svært for dig, men vil du ikke undlade at lægge mig ord i munden? Diskussionen omkring WINE var et sidespor startet da Jens nævnte, at man ikke kunne køre Office 2007 på andet end Windows.

Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at "Hr. og Fru Jensen" skulle køre Office 2007 via WINE.

At påstå at IT-administratore i folkeskolen ikke er istand til at installere en programpakke, grænser til arrogance.

Igen - jeg har ikke på noget tidspunkt sagt det. Jeg har sagt, at den træghed vi oplever omkring konvertering måske skyldes den samme årsag til den træghed jeg af og til oplever ved vores egne kunder. Her bunder trægheden typisk i, at man/vi ikke har forklaret fordele, ulember og konsekvenser godt nok.

Jeg har ikke sagt, at en IT-adminstrator i folkeskolen ikke kan installere en programpakke.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Jeg har oplevet en del forældre, som vælger MSO, fordi skolen benytter MSO - at vælge anderledes føler de vil "sætte deres barn tilbage" i forhold til de andre børn. Så snart vi træder udenfor vores kredse af IT-professionelle og højtuddannede, vælges ikke ud fra behov og krav, men ud fra følelser og hvad andre vælger... Vil jeg mene :-)

Jo - men er vi så ikke tilbage ved, at det ikke er nogens skyld - andre end Microsofts?

Jeg mener i høj grad, at man kan kræve en smule personligt ansvar og ikke blot at man "følger med" - også når det drejer sig om software.

Nu skal jeg ikke gøre mig klog på opdragelse af børn, men jeg hører tit, at opdragelse er noget med at lære de små at stå på egne ben, at turde være anderledes, at have egne holdninger og alt det der. Hvis det er ok at argumentere således for alkohol, stoffer, kærester, mærkevarer og alt muligt andet ... hvorfor så ikke for software?

Microsoft søger jo at profitmaksimere - og det er vel ret beset svært at fortænke dem i det - så de har naturligvis et lod i skålen, når "skyld" skal gøres op. Men de havde ikke den position de har i fx Danmark, hvis ikke der engang imellem var nogen, der sagde "ja" eller "ok" til at købe deres software.

Hvis en IT-afdeling i en kommune har valgt en løsning, der er dyrere, mere kompleks og mindre fleksibel end det er nødvendigt, så græder jeg tørre tårer over, at kommunen ikke har penge til nye landkort. Det må de jo så tage konsekvensen af til næste kommunalvalg.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

[i](jeg glemte helt)[/i]

Og jeg mener :-) stadig at man typisk ville skrive "skjul menuen" på dansk. Hvad giver "skjul menuen" mht. links til hjælp til at skjule ribbon'et?

Nu startede denne sidediskussion jo med, at Eskild var utilfreds med, at han ikke kunne skjule værktøjslinien. Jeg fandt selv ud af hvordan via omkring 17 sekunders søgning på Google. Jeg kender jo godt Eskild, så jeg er sikker på, at han nok ville kunne have fundet denne viden selv.

Da jeg ikke har adgang til Microsoft Office 2007 kan jeg ikke hjælpe dig her. Jeg kan blot konstatere, at i den engelske udgave af Microsoft Office 2007 er linket nummer to ved søgning på "Ribbon". Hvis man skriver blot "menu", så er første link til "What happened to the file menu?" og på den side findes et link til "Use the Ribbon", hvor informationen om at skjule den findes.

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Jo - men er vi så ikke tilbage ved, at det ikke er nogens skyld - andre end Microsofts?

Jeg har på intet tidspunkt nævnt, at det skulle være Microsofts skyld. Læg mig venligst ikke dette i mund.. nåh, nej: fingrene.

Jeg mener i høj grad, at man kan kræve en smule personligt ansvar og ikke blot at man "følger med" - også når det drejer sig om software.

Bestemt! ... men kun fra dem, som kan magte dette valg - hvilket jeg mener er en brøkdel af befolkningen. Mht. vores børn og deres udvikling, frygter vi jo alle, at de ikke vil kunne magte de udfordringer de kommer til at stå overfor senere.

Jeg tror rigtig mange mennesker vælger software efter det, som benyttes på de steder, de færdes. Det er derfor skolebestyrelsernes valg, som rigtig mange forældre følger. Nogle, fordi de 1000,- det koster for en MSO hjemmelicens er peanuts i den hyre en højtuddannet trækker hjem hver måned og andre, fordi de frygter at blive sat bagud af udviklingen. Jeg håber du kan ane den sociale slagside.

Nu skal jeg ikke gøre mig klog på opdragelse af børn, men jeg hører tit, at opdragelse er noget med at lære de små at stå på egne ben, at turde være anderledes, at have egne holdninger og alt det der. Hvis det er ok at argumentere således for alkohol, stoffer, kærester, mærkevarer og alt muligt andet ... hvorfor så ikke for software?

Fordi software for langt de fleste er noget, der bare skal virke. Fordi man ikke kan få kvalitet gratis, vælges MSO. Fordi det er lettest at kommunikere med andre, når man benytter samme program som alle andre. osv.

Microsoft søger jo at profitmaksimere - og det er vel ret beset svært at fortænke dem i det - så de har naturligvis et lod i skålen, når "skyld" skal gøres op. Men de havde ikke den position de har i fx Danmark, hvis ikke der engang imellem var nogen, der sagde "ja" eller "ok" til at købe deres software.

Selvfølgelig skal MS profitoptimere! Det skylder de deres aktionærer, men det skal vi jo ikke være blinde for, når deres produkter skal vælges.

Hvis en IT-afdeling i en kommune har valgt en løsning, der er dyrere, mere kompleks og mindre fleksibel end det er nødvendigt, så græder jeg tørre tårer over, at kommunen ikke har penge til nye landkort. Det må de jo så tage konsekvensen af til næste kommunalvalg.

Ingen er blevet fyret for at vælge Microsoft - det gælder også for de kommunelle :-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Jeg har på intet tidspunkt nævnt, at det skulle være Microsofts skyld. Læg mig venligst ikke dette i mund.. nåh, nej: fingrene.

Det var ikke ment som en udlægning af dine ord. Men en stor del af denne laaaaaange diskussion har jo handlet om, hvordan Microsoft søger at sælge software til skolerne - som de ikke har brug for. Der er fremhævet en lang række forhold omkring hvordan Microsoft konkret mestrer dette. Men der skal altså også være købere i en handel - altså nogen, der siger "ja, det vil vi gerne købe".

Bestemt! ... men kun fra dem, som kan magte dette valg - hvilket jeg mener er en brøkdel af befolkningen.

Jeg håber at vi er enige om, at IT-admins i kommunerne tilhører den gruppe, der kan magte det?

Mht. vores børn og deres udvikling, frygter vi jo alle, at de ikke vil kunne magte de udfordringer de kommer til at stå overfor senere.

Skal jeg forstå det således, at man ikke kan forvente, at forældrene tager ansvar for deres børns indlæring? Det synes jeg er en ansvarsfraskrivning som er helt - for nu at bruge Kims udtryk - ude i hampen.

For at sætte det lidt på spidsen: hvad tror du gavner børnene mest i det lange løb?

1) at stå på egne ben (softwaremæssigt) 2) at følge blindt med strømmen

?

Fordi software for langt de fleste er noget, der bare skal virke. Fordi man ikke kan få kvalitet gratis, vælges MSO. Fordi det er lettest at kommunikere med andre, når man benytter samme program som alle andre. osv.

Men OOo kan jo bruges som argument i alle tre tilfælde. Hvis man vælger OOo og sætter filformatet til DOC, så kender jeg altså ingen, der oplever nævneværdige problemer med at kunne kommunikere med andre.

Ingen er blevet fyret for at vælge Microsoft - det gælder også for de kommunelle :-)

Det er rigtigt - men mig bekendt er der heller ingen, der er blevet fyret for at implementere en bedre løsning, der var mere fleksibel og endda billigere.

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

Problemet er ikke Microsoft, men staten (eller rette skole systemet, og kommunale IT folk).

Det personlige ansvar virker ikke i dette tilfælde, fordi for at man kan tage ansvar for noget skal man havde viden, den viden bliver ikke formidlet til ikke IT kyndige forældre, men de får så at vide at skole anbefaler MSO, windows, eller alle de andre brugere bla bla bla. Hvorfor man vælger at anskaffe hvad andre har, fordi de ikke ved bedre, de bliver nød til at lytte til hvad skolerne siger der skal bruges.

Jeg har også i familien nogen som vælgte Windows - faktisk køre de win 98, fordi det er hvad deres maskine kan trække. Valget blev truffet fordi det var det eneste de kendte til, de vil nu gerne over på linux, da jeg har vist dem at linux kan 99% af det de laver, Den eneste undtagelse er at køre de virus programmer som spammers nogen gange sender :-) - ikke just noget man gerne vil køre alligevel :-).

I skoler (faktisk generelt i det offentlige=, burde de følgene ting gøres.

 • Det burde nævnes til forældrene at den gratis office pakke eksistere og er god nok til at bruge i skolen - derefter sørge for at det er tilfældet ved ikke at forlange MS ting - og det vil ikke skade personen/barnets skolegang at ikke havde MSO.

 • Skolerne (her i blandt alle udannelses instituitioner) skal så akceptere at filer kan blive leveret i .odt, .doc, eller .docx, uden brok - altså IT-administrationen, installere det konvertingerings program som MS mener de har lavet, og som de mener virker, dette burde tillade MSO at åbne OOo dokumenter - Har aldrig prøvet det, så jeg ved ikke om det virker, eller hvor godt.

 • Skoler (Og alle andre udannelses instuitioner) dropper at lave ting, som feks kalender funktioner, inlevering af opgaver eller lign, kun kan gøres via åndsvage ActiveX komponenter, i en specifick version af IE, so medfører kun IE og Windows kan bruges.

Man kan ikke bebrejde MS for at gøre hvad de gør i det her sammenhæng, da andre har også gjordt det, feks er Apple også blevet anklaget for at indoktrinere børn med deres systemer, og MS har selv været ud at rasle med sablerne i denne sag i Amerika - for en hel del år siden.

Det er også derfor der er betydelige rabatter på educational software, har intet med mængde at gøre, men snarer at det er en stor markeds værdi i indoktrinering af nye brugere. Det er hvad det drejer sig om.

Man kan jo se i sagen om russiske skoler, hvor MSW og MSO blev næsten gratis til russiske skoler efter at russerne truede med at skifte til Linux, og Open office, for et års tid siden. - Hvis hukommelsen ikke er helt galt på den, var det noget med at licenserne kom til at koste ca $2 for begge, hvor vi betaler vel over de $100 per stk for educational versioner.

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Jeg håber at vi er enige om, at IT-admins i kommunerne tilhører den gruppe, der kan magte det?

Jep. Og de gør det ud fra hvilke kriterier? Økonomi og brugervenlighed. Jeg forstår dem godt. Jeg kan sagtens se at businesscasen kan se fornuftig ud ved valg af MSO.

Problemet er, at jeg forsøger at se det i et samfundsmæssigt perspektiv, hvor hensynet til de fhv. svage grupper i samfundet skal respekteres og hvor monopolistiske tendenser skal bekæmpes. Disse hensyn behøver IT-admin i kommunen ikke at tage. Han skal tage hensyn til kommunens økonomi. Med dine egne ord (og så håber jeg at jeg har læst rigtigt), forventer du det af ham, for det er jo vores penge han administrerer, ikke sandt?

Skal jeg forstå det således, at man ikke kan forvente, at forældrene tager ansvar for deres børns indlæring? Det synes jeg er en ansvarsfraskrivning som er helt - for nu at bruge Kims udtryk - ude i hampen.

Vil du påstå, at MSO ikke bliver opfattet som "det sikre valg" blandt mange IT-professionelle? Hvis man i denne gruppe har denne opfattelse, hvordan skal man så kunne forvente at Hr. og fru Jensen skal kunne foretage et kvalificeret og eventuelt idealistisk valg på deres børns vegne? Der er en grund til at denne diskussion kører på v2.dk og ikke på tv2.dk :-)

Men OOo kan jo bruges som argument i alle tre tilfælde. Hvis man vælger OOo og sætter filformatet til DOC, så kender jeg altså ingen, der oplever nævneværdige problemer med at kunne kommunikere med andre.

For at vide dette skal man have en vis IT-viden - noget som er en sjældenhed blandt almindelige mennesker. Tag som et eksempel dine forældre. DU har jo valgt for dem at Ooo er "godt nok". Det er jo ikke et valg de selv har foretaget, vel? Og man må forvente, at de dette til trods genmæssigt ikke ligger så langt fra deres intelligente og velformulerede søn :-)

 • 0
 • 0
Anonym

Michael,

Problemet er, at jeg forsøger at se det i et samfundsmæssigt perspektiv, hvor hensynet til de fhv. svage grupper i samfundet skal respekteres og hvor monopolistiske tendenser skal bekæmpes

Bullseye !

Men jeg bange for er for høj en målsætning for debatter på V2. Det er min erfaring, at man på sites som V2, ofte bliver mødt med mere eller mindre fantasifulde tekniske søforklaringer og udenomssnak, for til sidst at blive kaldt sur, frustreret, hæmmet, religiøs, eller det der er værre.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

 • Det burde nævnes til forældrene at den gratis office pakke eksistere og er god nok til at bruge i skolen - derefter sørge for at det er tilfældet ved ikke at forlange MS ting - og det vil ikke skade personen/barnets skolegang at ikke havde MSO.

Ja

 • Skolerne (her i blandt alle udannelses instituitioner) skal så akceptere at filer kan blive leveret i .odt, .doc, eller .docx, uden brok - altså IT-administrationen, installere det konvertingerings program som MS mener de har lavet, og som de mener virker, dette burde tillade MSO at åbne OOo dokumenter - Har aldrig prøvet det, så jeg ved ikke om det virker, eller hvor godt.

Ja

 • Skoler (Og alle andre udannelses instuitioner) dropper at lave ting, som feks kalender funktioner, inlevering af opgaver eller lign, kun kan gøres via åndsvage ActiveX komponenter, i en specifick version af IE, so medfører kun IE og Windows kan bruges.

Ja - jeg tror at ordet du leder efter er "åbne standarder".

Det er også derfor der er betydelige rabatter på educational software, har intet med mængde at gøre, men snarer at det er en stor markeds værdi i indoktrinering af nye brugere. Det er hvad det drejer sig om.

Ja

Man kan jo se i sagen om russiske skoler, hvor MSW og MSO blev næsten gratis til russiske skoler efter at russerne truede med at skifte til Linux, og Open office, for et års tid siden. - Hvis hukommelsen ikke er helt galt på den, var det noget med at licenserne kom til at koste ca $2 for begge, hvor vi betaler vel over de $100 per stk for educational versioner.

Ja, og det er jo en fabelagtig udvikling. Det viser jo med al tydelighed, at det er forbandet svært at konkurrere med noget, der er gratis.

Jeg hørte engang én sige, at den bedste måde at forhandle priser med Microsoft var at have en PC stående med Linux på i kontoret, hvor man holdt møde. Det illustrerer for mig, at man som kommune/indkøber/whatever [u]har[/u] et valg - man skal bare turde tage det.

Og man må forvente, at de dette til trods genmæssigt ikke ligger så langt fra deres intelligente og velformulerede søn :-)

Jotak - men det er muligt, at de genmæssigt ikke ligger så langt fra mig ... men computerbrugsmæssigt er det godt nok i en anden verden..

(og så var de i øvrigt begge skolelærere i folkeskolen inden de gik på efterløn)

:o)

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Jotak - men det er muligt, at de genmæssigt ikke ligger så langt fra mig ... men computerbrugsmæssigt er det godt nok i en anden verden..

Jeg tillader mig at spørge: Hvor mange % af Danmarks forældre befinder sig i næsten samme kategori?

... og svaret på dette spørgsmål medfører (fordi jeg regner det for rimelig retorisk), at den kommunale IT-admin har et enormt socialt og monopolpolitisk ansvar, som vi beder ham lade være med at rygte, idet han skal træffe sikre og økonomisk forsvarlige valg.

I øvrigt bliver jeg nødt til at citere dig igen:

Skal jeg forstå det således, at man ikke kan forvente, at forældrene tager ansvar for deres børns indlæring? Det synes jeg er en ansvarsfraskrivning som er helt - for nu at bruge Kims udtryk - ude i hampen.

Vi er måske ikke så langt ude i hampen alligevel, for jeg tror faktisk at svaret er, at forældrene ikke har den nødvendig kompetence, for at varetage dette ansvar.

...men ude i hampen er det nok også sjovt at være, hvis det er den hamp, jeg tænker på, vi snakker om.

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Kim - jeg ved godt, at det er svært for dig, men vil du ikke undlade at lægge mig ord i munden? Diskussionen omkring WINE var et sidespor startet da Jens nævnte, at man ikke kunne køre Office 2007 på andet end Windows.

Igen - jeg har ikke på noget tidspunkt sagt det. Jeg har sagt, at den træghed vi oplever omkring konvertering måske skyldes den samme årsag til den træghed jeg af og til oplever ved vores egne kunder. Her bunder trægheden typisk i, at man/vi ikke har forklaret fordele, ulember og konsekvenser godt nok.

Jeg har ikke sagt, at en IT-adminstrator i folkeskolen ikke kan installere en programpakke.

Ok, skal nok vaske min mund med brun sæbe, men....

Er du ikke en lille smule nærtagende en gang imellem ?

Det virker lidt patetisk, at du, så snart debatten har lidt kant, straks karvler op i elfenbenstårnet og udbryder Uhhh.....

Du går da ikke selv af vejen for fra tid til anden, at levere små perfide og nedladende kommentarer. Mere raffinerede, ja, men effekten er vel den samme, at man kommer af med lidt damp og sætter gang i debatten (og evt. gøre den lidt kortere :-) )

 • 0
 • 0
Bjorn Thrane

Tak til Michael Nielsen:

I skoler (faktisk generelt i det offentlige=, burde de følgene ting gøres. ....... * Skoler (Og alle andre udannelses instuitioner) dropper at lave ting, som feks kalender funktioner, inlevering af opgaver eller lign, kun kan gøres via åndsvage ActiveX komponenter, i en specifick version af IE, so medfører kun IE og Windows kan bruges.<< . . .

En vigtig sidegevinst er, at lærere, elever og forældre kan slippe for at skulle forholde sig til idelige sikkerhedsproblemer med IE. - Et helt frisk eksempel fra dagens udgave af V2:

" Microsoft advarer om en kraftig stigning i antallet af websteder, hvor virusprogrammører forsøger at udnytte et sikkerhedshul i selskabets webbrowser Internet Explorer.

Ifølge Microsoft har selskabet registreret en stigning på over 50 procent i websteder, som indeholder det exploit, som blev frigivet i sidste uge." http://www.version2.dk/artikel/9379-microsoft-advarer-om-hurtig-sprednin...

Microsofts officielle svar kan læses her: http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/961051.mspx

og kort efter finder MS det åbenbart nødvendigt at udsende en yderligere klarifikation af ovennævnte: http://blogs.technet.com/swi/archive/2008/12/12/Clarification-on-the-var...

Hvornår rejser lærerne, eleverne og deres forældre sig og forlanger at slippe fri for dette unødvendige "tyranni"?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Vi er måske ikke så langt ude i hampen alligevel, for jeg tror faktisk at svaret er, at forældrene ikke har den nødvendig kompetence, for at varetage dette ansvar.

Jeg tænkte over netop dette på vejen til Jylland i toget i dag, og jeg kom til at fundere over følgende:

Jeg oplever jævnligt at møde mennesker, der ikke har nogen fornemmelse af forskellen på "internet" og "internet explorer" eller "videresende emails" etc. Men disse mennesker kan ofte have en teknisk viden om tekniske forskelle imellem plasmaskærme og LCD-skærme, der nærmest burde sikre dem øjeblikkelig ansættelse ved Philips eller SONY. At man ikke arbejder med teknik i det daglige er bestemt ikke det samme som at man ikke kan sætte sig ind i et teknisk område.

De mennesker vi taler om er jo de, der har børn i folkeskolen - dvs relativt "unge" mennesker. Det er mennesker, for hvem "tekniske dimser" af forskellig art bestemt ikke er noget mystisk og der er vel ikke nogen demografisk gruppe, der boomer som dem på Facebook i denne tid.

Jeg forstår ikke, hvorfor det er blevet OK at tage ansvaret fra disse mennesker og sige, at de er ikke er kompetente til at varetage denne opgave. Det er muligt, at de ikke er interesserede i det (og det er jo helt fair - det er jo trods alt de færreste, der interesserer sig for software "som os") og derfor blot køber den software alle andre bruger, men så er det jo deres valg og de må betale ved kasse 1. Det er i mine øjne ikke andres skyld end deres egen.

For at blive i analogien med fladskærme: hvis jeg beslutter mig for at købe et 50"-fladskærms-tv selvom jeg har et halvdårligt analogt TV-signal og en VHS-afspiller og aldrig kommer til at sidde længere fra skærmen end tre meter (pga min stues størrelse), så er det ikke andres skyld end min. Det er ikke min nabos skyld (der har samme fjernsyn) og det er ikke sælgeren skyld i FONA.

Det er primært [u]min[/u] skyld.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Er du ikke en lille smule nærtagende en gang imellem ?

Nej, det synes jeg ikke.

Det virker lidt patetisk, at du, så snart debatten har lidt kant, straks karvler op i elfenbenstårnet og udbryder Uhhh.....

Jeg synes selv, at de mest interessante diskussioner er de, hvor der er lidt kant. Men det er ikke det samme som, at jeg synes det er rimeligt, at mine udtalelser fordrejes.

Det er desværre min erfaring, at hvis jeg ikke gør opmærksom på det, når det sker, så varer det nogle gange ikke mere end 10 kommentarer senere før nogen refererer til den fordrejede udtalelse som om det var noget jeg selv har sagt.

Det gider jeg ikke og det er naturligvis et forsøg på at styre en del af debatten. Når man som jeg (af en eller anden mærkelig grund) altid er "mig imod alle de andre", så har jeg lettest ved at overskue debatterne ved at holde en smule fast på, hvad jeg siger.

Jeg er i øvrigt ked af, at du synes, at jeg er perfid og nedladende. Jeg forsøger på kun at være det, når folk siger noget [u]virkeligt[/u] dumt.

;o)

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Jeg forstår ikke, hvorfor det er blevet OK at tage ansvaret fra disse mennesker og sige, at de er ikke er kompetente til at varetage denne opgave. Det er muligt, at de ikke er interesserede i det (og det er jo helt fair - det er jo trods alt de færreste, der interesserer sig for software "som os") og derfor blot køber den software alle andre bruger, men så er det jo deres valg og de må betale ved kasse 1. Det er i mine øjne ikke andres skyld end deres egen.

Jeg sagde ikke, at det var ok at fratage dem ansvaret! Jeg skrev at der er alt for mange, der ikke har kompetence til at bære ansvaret (eller som ikke interesserer sig nok for området til at gide bære ansvaret).

Det der er vigtigt er, at vi tager en diskussion om, hvordan vi overtaler beslutningstagere om at vælge, så den sociale slagside ikke medfører (mere) monopoltilstand eller for den sags skyld omvendt.

Mht. dit eksempel med fjernsyn: Der er den store forskel, at vi bliver bombarderet med reklamer og at der er prestige i at have det rigtige hængende. Der er jo ikke megen prestige i at have købt MSO, for det har alle andre jo også - samme version endda, for man skal jo følge med...

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Jeg sagde ikke, at det var ok at fratage dem ansvaret! Jeg skrev at der er alt for mange, der ikke har kompetence til at bære ansvaret (eller som ikke interesserer sig nok for området til at gide bære ansvaret).

Ok - så misforstod jeg dig. Så lad mig formulere det lidt skarpere:

I debatten omkring anvendelsen af kontorpakker i folkeskolen (og afledt iblandt eleverne) er der to grupper aktører

 1. De med indflydelse
 2. De med magt

Til gruppe 1) hører du og jeg, denne debats andre deltagere, OSL, Microsoft og alle de andre, der forsøger at få folk til at anskaffe sig programmel X.

Til gruppe 2) hører beslutningstagerne i kommunerne, folkeskolerne og forældrene til eleverne.

Gruppe 2 er med andre ord "dem med pengene".

Magt forpligter - også selvom man ikke er interesseret i området. At sige at det er Microsofts eller kommunale IT-folks skyld/ansvar, at en person går ned i FONA og lægger kr. 1000,- for Microsoft Office 2007 er i mine øjne helt skudt forbi.

[i](jeg siger ikke, at ovenstående er [u]din[/u] mening)[/i]

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Magt forpligter - også selvom man ikke er interesseret i området. At sige at det er Microsofts eller kommunale IT-folks skyld/ansvar, at en person går ned i FONA og lægger kr. 1000,- for Microsoft Office 2007 er i mine øjne helt skudt forbi.

Den sammenligning svarer til at sammenligne den magt vi har når vi stemmer, og den magt borgmesteren har, når han bestemmer. Foregangsmænd (eksempelvis en kommunal IT-admin) har en langt større magt end den almindelige forbruger, for det valg han foretager, indikerer hvad andre skal vælge.

Skal lille Jens' forældre vælge Ooo, skal de altså gå mod strømmen, hvilket kræver et mere bevidst valg end det man skal foretage, ved at købe MSO. Specielt hvis/når alle skoler benytter det.

Jeg er helt overbevist om at det valg den kommunale IT-admin foretager medfører en afledt effekt hos borgerne, og så er det at jeg meget gerne vil påvirke den kære højtlønnede og ditto -uddannede mand til at foretage valg, som ikke kun fokuserer at forvalte de kommunalfinancielle men også de sociale og samfundsøkonomiske interesser. Et skridt bort fra Microsoft og specielt MSO, er i mine øjne væsentligt, for at bryde social arv, modvirke monopolistiske tendenser og højne kvaliteten af softwareprodukter. (Mht. det sidste mener jeg at øget konkurrence giver bedre produkter).

(jeg siger ikke, at ovenstående er din mening)

Ingen fare. Jeg tog det 100% som værende dine udgydelser ;-)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jeg havde egentlig besluttet mig til ikke at involvere mig i denne debat, men da JLS trak mig ind i debatten med en perfid kontekstløs stikpille så besluttede jeg mig alligevel.

 1. Jeg er rørende enig med Kim omkring folkeskolerne.

 2. Folkeskolerne og de kommunale forvaltninger burde bruge tynde klienter i langt højere omfang end i dag - det gør det også meget nemmere rent administrativt at installere nye programmer som f.eks. OO

I den anledning så overhørte jeg just denne morgen i bussen et par folkeskole tøser snakke om at miste dokumenter fordi de dumme drenge slukkede for strømmen til deres PC - det vil ikke ske på en terminal baseret løsning.

At der så også er en lang række andre fordele ved terminal baserede løsninger, så som lettere administration, miljø, pris osv. kan vi tage en anden gang.

Og så er det i øvrigt rasende let at lave Linux baserede løsninger, hvor alt er klart til brug meget, meget hurtigt, incl. kontorpakke.

 1. Skolelærere og efteruddanelse.

Det er altså sjovt som det pludselig bliver gjort til raketvidenskab at skifte fra f.eks. MSO 2000/3 til OO.

Så er det altså ikke sværere og for de fleste elever er det ikke noget problem, og selv konservative folkeskolelærere (altså dem der ikke fiser den af på efterløn) kan faktisk godt magte det, da brugen af kontorpakker i skoleregi er overordentlig enkel.

Endvidere bør det aldrig blive et mål i folkeskolen at undervise i en specifik tekstbehandler eller et specifikt regneark - ligesom man i sløjd lærer at bore huller, ikke brugen af en Black&Decker boremaskine.

 1. Udrulning af OO, selv på et almindeligt Windows PC netværk kan ikke være andet end lettere en MSO, dels er selve installationen hurtigere, dels skal man ikke bøvle med licensaftaler.

 2. Jesper - Wine er langsom og at begynde at prøve at afvikle et monsterprogram som MSO (som mange så ovenikøbet mener ikke er bedre end OO) giver ingen mening what-so-ever - det er lige så tåbeligt som at prøve at køre rundt i Folkevogn med en 5 tons campingvogn på krogen.

Wine kan bruges som quick'n'dirty workaround for at få noget til at fungere under Linux, indtil der kommer en native løsning, men det skal aldrig blive et mål.

 1. Jesper - karaktersæt. Det er da så absolut relevant at vide hvad karaktersæt en csv fil er genereret i, og hvis du ikke var så inficeret i ISO 8859-1 verdenen, så ville du vide at i den virkelige verden er karaktersæt et helvede.

 2. OO er Open Source, dvs. at hvis man nu i Danmark (eller Skandinavien) vil lave en skoleudgave fordi man havde nogle ønsker til udvidet funktionalitet, ja så kan man det - hvordan gør man lige det i MSO. Så jo Open Source er absolut en vigtig ting i denne sammenhæng.

Det giver også mening i statslig IT at man bruger denne model til at sprede viden og funktionalitet, i stedet for at blive ved med at genindkøbe det hjul der allerede er opfundet.

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

 1. Jesper - karaktersæt. Det er da så absolut relevant at vide hvad karaktersæt en csv fil er genereret i, og hvis du ikke var så inficeret i ISO 8859-1 verdenen, så ville du vide at i den virkelige verden er karaktersæt et helvede.

Tak - jeg har tidligere arbejdet med lokalisering (maskinel oversættelse) af programmer til/fra bla. asiatiske og "vestlige" sprog. Det var bestemt ikke nogen skovtur - specielt ikke i forhold til karaktersæt.

Jeg er helt enig med dig - det er et veritabelt helvede.

:o)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Den sammenligning svarer til at sammenligne den magt vi har når vi stemmer, og den magt borgmesteren har, når han bestemmer.

Jeg undlod faktisk bevidst at skrive en uddybning af dette, da jeg oprindeligt skrev kommentaren. Jeg troede, at det var evident, at jeg ikke prøvede at sige, at "du og jeg" har samme indflydelse som fx Microsoft selvom jeg puttede dem i samme gruppe. Godt nok anser jeg os for dygtige - men der er dog grænser for vanviddet.

:o)

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Magt forpligter - også selvom man ikke er interesseret i området.

Her mener jeg altså at du skriver om den magt, den almindelige forbruger har. I modsat fald må du gerne lige uddybe for mig, den lille intelligensmæssigt udfordrede debattør :-)

At sige at det er Microsofts eller kommunale IT-folks skyld/ansvar, at en person går ned i FONA og lægger kr. 1000,- for Microsoft Office 2007 er i mine øjne helt skudt forbi.

Her er vi så fuldstændig uenige. Selvfølgelig er det Microsofts hensigt, at påvirke en person til at gå Fona-vejen. Hvis det ikke var deres skyld/hensigt, ville de forvalte deres ansvar overfor deres aktionærer elendigt. Ligeledes er det selvfølgelig også de kommunale IT-folks ansvar, for det er dem, der tager beslutningen om hvilke kontorpakker de vil anbefale et indkøb af. Vi beder dem om at forvalte den kommunale økonomi på en fornuftig måde - ikke foretage samfundsmæssigt ansvarlige valg.

Helt evident mener jeg altså stadig ikke det er :-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Michael,

Her mener jeg altså at du skriver om den magt, den almindelige forbruger har.

Det er rigtigt

Her er vi så fuldstændig uenige. Selvfølgelig er det Microsofts hensigt, at påvirke en person til at gå Fona-vejen. Hvis det ikke var deres skyld/hensigt, ville de forvalte deres ansvar overfor deres aktionærer elendigt.

Ja

Ligeledes er det selvfølgelig også de kommunale IT-folks ansvar, for det er dem, der tager beslutningen om hvilke kontorpakker de vil anbefale et indkøb af.

Ja

Vi beder dem om at forvalte den kommunale økonomi på en fornuftig måde - ikke foretage samfundsmæssigt ansvarlige valg.

Øehm - er det ikke lige netop pointen - at de to ting du nævner ikke nødvendigvis er disjunkte størrelser?

Lad mig prøve at forklare min pointe på en lidt anden måde:

Microsoft forsøger at få folk til at bruge Microsoft Office OSL (og andre) forsøger at få folk til at bruge OOo

Vi er alle (som forbrugere) påvirkede af en masse faktorer i næsten ethvert køb vi foretager os, men når det ændrer ikke på, at det er [u]os[/u], der skal have pengene op af lommen, hvis vi vælger at købe Microsoft Office og ikke hente OOo gratis.

Den "magt" mener jeg forpligter. Jeg mener dermed ikke, at det er rimeligt at sige "jamen, jeg vidste ikke bedre" eller "jeg gjorde bare som de andre sagde jeg skulle". Det drejer sig jo om ikke mindre en kr. 1000 som man skal have op af lommen.

Man kan naturligvis sige, at man er ligeglad - det er helt ok. Der er også folk, der bliver ved telefonselskaber (ingen nævnt, ingen glemt), der objektivt er dyrere, mindre fleksibel og dermed et dårligere valg end konkurrenten. Men det er jo deres valg - det betyder åbenbart ikke nok for dem at skifte. Jeg har svært ved at have ondt af dem for at de har brugt unødvendige penge på unødvendig software, når de vælger ikke at sætte sig en smule ind i det.

Men kunne det ikke være en idé at lave en lille liste til alle elevers forældre, som blev udleveret, når de små pus skulle til at bruge en computer i skolen? Sedlen kunne indeholde en alfabetisk sorteret liste (så der ingen forfordeling er) over kontorpakker, som kunne anvendes i skolearbejdet - incl pris.

Altså noget i retning af

****** Egnede kontorpakker til skolebrug for dit barn ******

 • Corel Office, pris: 621,-
 • Lotus Symphony, pris: 0,-
 • Microsoft Office, pris: kr. 995,-
 • Microsoft Office for Mac, pris: kr. 800,-
 • NeoOffice for Mac, pris: 0,-
 • Novell OpenOffice, pris: kr. 0,-
 • OpenOffice.org, pris: kr. 0,-
 • iWorks for Mac, pris: kr. 500,-

?

 • 0
 • 0
Svend Bjerrum Jensen

Jeg har endnu ikke stiftet bekendskab med MSO 2007, men har opserveret nogle forskelle på MSO 2000/3 og OOo. Da jeg pt. bruger regneark mere end tekstbehandlig, er dette mest en sammenligning mellem Excel og OpenOfficeCalc.

Hjemme bruger jeg OOo på Linux, og på arbejde bruger jeg MSO. Begge har jeg brugt med både dansk og engelsk menusprog.

 1. "Export as PDF". Med OOo kan Hr. og Fru Jensen nemt gemme og e-maile PDF-dokumenter unden at skulle rode med at installere en pdf-printer. Med mindre det er meningen at jeg skal redigere i dokumentet, så foretrækker jeg at modtage en pdf-fil frem for en tekstbehandlingsfil.

Tænker Hr. og Fru Jensen desuden på om tante Amanda har styr på virusbeskyttelsen, inden de åbner det julebrev, hun har sendt som ".doc"-fil?

 1. Genvejstaster. OOo har ikke sprogafhægige genvejstaster. Når jeg er en af dem, som trykke på ikonet af det fede bogstav, når jeg skal fremhæve en tekst i MSO, så er det fordi jeg tit skifter mellem MSO med hhv. danske og engelske menuer, og det derfor er hurtigere lige at tage musen end at skulle op og læse i menuen for at tjekke sproget inden man kan vide, hvilken genvejstast man skal bruge. Jeg laver kun fed med genvejstast i MSO, når jeg skulle have brugt "find".

 2. Iterations/genberegn. I både Excel og i OpenOfficeCalc kan vælge, om cirkulære referencer skal være tilladt eller ikke i et givent regneark, og det er som standard slået fra i begge programmer. Det kan der såmænd være meget fornuftig i, da man således bliver advaret, hvis man laver en cirkulær reference ved et uheld, og hvis man har brug for iteration kan man selv slå det til. Problemmet opstår først, når man har flere regneark åbne på samme tid, hvilket jeg tit har. Her lader Excel det være afhængig af det først åbne regneark, således at hvis genberegn er slået til i det første regneark man åbner, så slår Excel det til for de efterfølgende regneark og modsat, hvis genberegn er slået fra i det først åbne regneark, slår Excel det fra i de efterfølgende. OpenOfficeCalc derimod kan godt håndtere, at de åbne regneark kan have denne variabel sat forskelligt.

 3. Undo. OpenOfficeCalc kører ikke med fælles undo-liste for alle åbne regneark. Hvis man vælger "undo" i OpenOfficeCalc, så undo'er den det sidste man har ændret i det aktive regneark. Hvis man vælger "undo" i Excel, så undo'er den det sidste man har ændret i et af de åbne regneark, og hvis det ikke er i det aktive ark, så sætter Excel det pågældende ark aktiv og undo'er i det.

 4. Undo. OpenOfficeCalc sletter ikke undo-liste ved gem. I OpenOfficeCalc kan man undo de ændringer man har lavet siden man åbnede regnearket, også selvom man har gemt regnearket i mellemtiden. I Excel bliver undo-listen slettet, hver gang man gemmer, og hver gang Excel laver en auto-gem.

 5. Menusprog. OpenOfficeCalc har ikke menu-sprogsafhængige funktioner. Hvis man i en Excel, hvor menu-sproget er sat til dansk vil indætte filnavnet i en celle, så kan man bruge funktionen =celle("filnavn";A1). Denne funktion vil virke fint, så længe menu-sproget er dansk, men hvis man skifter menusproget til engelsk, så virker den ikke, da funktionen på engelsk skal skrives =cell("filename";A1) og teksten mellem gåseøjnene ikke bliver oversat. Jeg ved godt at en dansk Excel til gengæld godt kan acceptere, at man bruger den engelske tekst mellem gåseøjnene, men det ændrer ikke på at Excel-hjælpen opfordrer folk til at skrive på dansk.

/Svend

 • 0
 • 0
Bjorn Thrane

@Jesper Lund Stocholm

Men kunne det ikke være en idé at lave en lille liste til alle elevers forældre, som blev udleveret, når de små pus skulle til at bruge en computer i skolen? Sedlen kunne indeholde en alfabetisk sorteret liste (så der ingen forfordeling er) over kontorpakker, som kunne anvendes i skolearbejdet - incl pris.

Altså noget i retning af

****** Egnede kontorpakker til skolebrug for dit barn ******

 • Corel Office, pris: 621,-
 • Lotus Symphony, pris: 0,-
 • Microsoft Office, pris: kr. 995,-
 • Microsoft Office for Mac, pris: kr. 800,-
 • NeoOffice for Mac, pris: 0,-
 • Novell OpenOffice, pris: kr. 0,-
 • OpenOffice.org, pris: kr. 0,-
 • iWorks for Mac, pris: kr. 500,-

?

Hvad er der galt med den løsning, som Tønder kommune valgte? http://www.comon.dk/news/kommune.uddeler.gratis.software.til.skoleelever...

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Den "magt" mener jeg forpligter. Jeg mener dermed ikke, at det er rimeligt at sige "jamen, jeg vidste ikke bedre" eller "jeg gjorde bare som de andre sagde jeg skulle". Det drejer sig jo om ikke mindre en kr. 1000 som man skal have op af lommen.

Om du mener det er rimeligt eller ej, så sker der (i virkeligheden) iøjeblikket det, at folkeskoler over det ganske land, ved deres 'valg' af Microsoft Office, 'tvinger' borgerne til investeringen i samme pakke. Når en lærer, nægter at kunne modtage en odt-fil, så har de

Du skriver selv '..det må man forholde sig til...' tidligere i denne debat.

Hvorfor er det du ikke vil forholde dig til ovenstående ?

Og hvorfor er det, at du virker så forhippet på at sende gode danske skattekroner til guds eget land, når en åben officepakke fint dækker behovet i folkeskolen (det har du selv udtalt)

Er det ikke en lidt høj at betale pris for en så ultra-liberalistiske holdning (se på Tønder kommunes besparelse) ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Om du mener det er rimeligt eller ej, så sker der (i virkeligheden) iøjeblikket det, at folkeskoler over det ganske land, ved deres 'valg' af Microsoft Office, 'tvinger' borgerne til investeringen i samme pakke. Når en lærer, nægter at kunne modtage en odt-fil, så har de

Hvis en lærer nægter at godkene en ODT-fil, så er det også i mine øjne ikke et godt signal. Når de offentlige myndigheder kan modtage både OOXML og ODF, så er der imo ingen undskyldning for, at en skolelærer ikke vil.

Og hvorfor er det, at du virker så forhippet på at sende gode danske skattekroner til guds eget land)

Igen fordrejer du mine ord.

Jeg har gentagne gange tværtimod understreget, at jeg synes at OOo vil være et glimrende valg for en folkeskoles computere.

Jeg har heller ikke sagt, at alle burde bruge Microsoft Office. Jeg har derimod sagt, at alle bør bruge det program, der for dem giver mest mening (for deres specifikke krav).

Jeg har heller ikke sagt, at den nye brugerflade vil betyde øget produktivitet for alle. Jeg har sagt, at [u]jeg[/u] har oplevet øget produktivitet.

Jeg skrev tidligere til dig:

"Er du sikker på, at du ikke er bare en lille en smule hæmmet/forblændet af den "fanboy-etiket" du har påduttet mig?"

Det gælder vist endnu :o(

Jeg synes i øvrigt, at Tønder Kommunes inititiativ er rigtigt spændende. Begrebet "at tage penge for softwware" har i øvrigt sådan et trist anakronistisk skær over sig og er ret meget "soooo 1999" ... og det gælder uanset om firmaet hedder "IBM", "Microsoft", "ORACLE" eller et helt fjerde.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Hvis en lærer nægter at godkene en ODT-fil, så er det også i mine øjne ikke et godt signal. Når de offentlige myndigheder kan modtage både OOXML og ODF, så er der imo ingen undskyldning for, at en skolelærer ikke vil.

Jesper helt ærligt, så tror jeg du skylder dig selv en tur ud i den virkelige verden, den kan også nås med bus og tog ;-)

I den virkelige verden, så aner den stakkels skolelærer, og det er ikke af ond vilje, ikke en rygende fis hvad han skal gøre hvis han får tilsendt et dokument der ikke ender på .doc eller andre af de gamle MS formater.

Og det gælder også dit elskede OOXML - verden ser meget anderledes end du tror.

/Christian

 • 0
 • 0
Christian Nobel
 1. Cut and paste fra et andet program hvor tingene er vist i kolloner. I MSO skal alle felterne på det ark/program der kopieres fra være helt udvidede, da der kun kopieres det visuelle indhold ind i Excell. I OO kopieres selvfølgelig hele dataindholdet ind!

 2. Et stort ark, med tilknyttede andre ark (altså separate filer) i hvilket der indgår monsterlange beregninger - beregningsstrengen rodes sammen med stien og hvis dette bliver for langt, så kan man simpelthen ikke flytte arkene - Excell nægter simpelthen pure. Har oplevet en situation hvor en stakkels bruger sad med sådan et monster som skulle flyttes et andet sted hen på serveren - eneste kur var at åbne arkene i OO, flytte dem og gemme igen med gem som .xls. Det virkede, så konklusionen er åbenbart at man som MSO bruger også skal også have OO installeret så man har et fejlretningsværktøj til rådighed!

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Jesper helt ærligt, så tror jeg du skylder dig selv en tur ud i den virkelige verden, den kan også nås med bus og tog ;-)

Hvorfor prøver I at affeje mine argumenter ved at forsøge at presse mig ind i et virkelighedsfjernt hjørne?

Jeg er udmærket klar over "virkelighedens tilstand" - men det ændrer vel ikke på, at det ikke er objektivt i orden, at en forælder ikke kan sende et ODT-dokument til sit barns lærer?

Siger du dermed, at vi skal acceptere, at sådan er tingene bare?

;o)

Og det gælder også dit elskede OOXML

Elskede?

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Hej Jesper

Jeg er ganske enig! En skolelærer burde tage imod et odf-dokument. Det er en åben standard, som alle offentligt ansatte burde kunne modtage, på samme måde som med et docx-dokument.

Måske skal et kursus følge med de fornemme intentioner???

I øvrigt: Jeg har endnu ikke hørt Jesper videregive andet end sine holdninger omkring MSO-brug. De har endda været bragt til torvs med velformulerede argumenter. Jeg er rygende uenig på nogle punkter - heldigvis! Ellers var denne diskussion dybt ligegyldig. Jeg synes det er lidt beskæmmende, at der gås efter manden og ikke holdningerne.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jeg er udmærket klar over "virkelighedens tilstand" - men det ændrer vel ikke på, at det ikke er objektivt i orden, at en forælder ikke kan sende et ODT-dokument til sit barns lærer?

Nej så absolut ikke, men desværre er det bare sådan at mange (folke)skolelærere er ekstremt usikre på alt det dersens IT, hvorfor bare det at benytte en PC er en stor sag.

Og hvis de så skal til at forholde sig til to nye filformater i forhold til det de "plejer" ja så går det desværre helt galt.

Så alt dette fis med at der skal være to (nye) formater i det offentlige, i stedet for der for lang tid siden blev satset på et og kun et (og det skulle så være det der var ISO godkendt [b]på det tidspunkt[/b] ville have fjernet en masse forplumring - og så kunne man i stedet have brugt det sidste par år på konstruktivt at implementere det.

Siger du dermed, at vi skal acceptere, at sådan er tingene bare?

Nej det gør jeg ikke, men jeg ved bare at skolelærere er (kun) mennesker, og MS forsøg på at overtage verdensherredømmet med bla. OOXML har ikke gjort deres gang på kloden nemmere.

Og et hypotetisk tankespind (udtrykket "objektivt" er meget sigende) om at selvfølgelig skal f.eks. (skole)lærere kunne modtage ODF filer er helt ude i hampen, for sådan ser verden ikke ud, og sådan vil den blive ved med at se ud i rigtig lang tid fremover, dels på grund af den store mængde installeret MSO som folk ikke tør skifte ud med OO pga. frygt, dels på grund af hele mind-settet omkring ODF vs OOXLM der jo bare siger at man skal være i stand til at kunne modtage et af "de åbne formater".

Tro mig, vi vil blive ved med at se et konverteringshelvede eller [b]jeg kan ikke læse det dokument du har sendt til mig, gider du ikke sende det som et .doc[/b] i rigtig laaaaang tid fremover, og vi kan så kan vi ellers håbe at ODF og OOXML en dag konvergerer til et format, men det har lange udsigter.

/Christian /Christian

 • 0
 • 0
Anonym

og vi kan så kan vi ellers håbe at ODF og OOXML en dag konvergerer til et format, men det har lange udsigter

Og det er så det resultat Microsoft, efter min bedste overbevisning ønskede at opnå ved at lancere standard nr. 2 !

Tillykke til Jesper og Jasper, som i bedste fald ikke så det komme, og i værste har været monopolets instrumenter.

Jeg ved godt at det er en hård konstatering, men det ser sådan ud fra min skyttegrav.. :-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Jeg ved godt at det er en hård konstatering, men det ser sådan ud fra min skyttegrav.. :-)

Det er helt ok. Dit udsagn beskriver for mig ret godt årsagen til, at vi nogle gange argumentationsmæssigt tørner sammen (altså ikke i relation til selve argumenterne men mere i relation til [u]måden[/u] argumenterne fremføres).

Det er nemlig ikke min opfattelse, at jeg står i en skyttegrav.

Jeg tror i øvrigt ikke på, at ODF og OOXML nogensinde smelter sammen. Jeg ved godt, at der er nedsat en hel arbejdsgruppe i ISO, der vil arbejde på noget i den retning - men jeg tror ikke på det.

:o)

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Jeg er udmærket klar over "virkelighedens tilstand" - men det ændrer vel ikke på, at det ikke er objektivt i orden, at en forælder ikke kan sende et ODT-dokument til sit barns lærer?

Jesper,

Problemet her er, at det som oftest er en kommunal IT-afdeling, som skal sørge for at læreren kan åbne et ODF-dokument på arbejdspladsen. Det er i helt sikkert ikke den enkelte lærer som har ansvaret herfor.

Desværre er lærernes muligheder for at udføre deres arbejde på dette punkt ikke specielt gode - ofte er der kun en lærercomputer pr. 10 lærere. Derfor bruger mange lærere deres egne computere for at udføre deres arbejde. Og folks private computere har jeg som forælder (det er jeg også) ikke mulighed (eller lyst til) at stille krav til.

Nej så absolut ikke, men desværre er det bare sådan at mange (folke)skolelærere er ekstremt usikre på alt det dersens IT, hvorfor bare det at benytte en PC er en stor sag

Christian,

Jeg er ved at blive en anelse træt af at høre om hvor dårlige mine kolleger er til brug af computere. Er det noget du ved noget om eller er det noget du tror. Dagligt bliver der brugt intranet, mail og teksbehandling for at opfylde kravene til skole-hjemsamarbejde og dokumentation. Derudover bruges IT i undervisningen i en sådan grad, at det er svært at komme til i IT-lokalerne. Webbaserede undervisningsmidler i engelsk, natur/teknik og begynderlæsning. Præsentationer og film i forbindelse med emne- og temaarbejde osv. osv. Du er til enhver tid velkommen til en kop kaffe og en rundvisning.

 • 0
 • 0
Anonym

Lars,

Desværre er lærernes muligheder for at udføre deres arbejde på dette punkt ikke specielt gode - ofte er der kun en lærercomputer pr. 10 lærere. Derfor bruger mange lærere deres egne computere for at udføre deres arbejde. Og folks private computere har jeg som forælder (det er jeg også) ikke mulighed (eller lyst til) at stille krav til.

Endnu et godt sted at anvende licensbesparelsen, lærerPC'er...

Hvad siger du til den stakkels lærer, som gerne vil spare lidt og kommer anstigende med en Ubuntu Linux med f.eks. Open Office og Firefox ?

Jesper,

Det er helt ok. Dit udsagn beskriver for mig ret godt årsagen til, at vi nogle gange argumentationsmæssigt tørner sammen (altså ikke i relation til selve argumenterne men mere i relation til måden argumenterne fremføres).

Det er nemlig ikke min opfattelse, at jeg står i en skyttegrav.

Bemærk smiley'en !

Hvad med at kommentere på indlægget istedet for formen, det bliver lidt trættende i længden....

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Hvad med at kommentere på indlægget istedet for formen, det bliver lidt trættende i længden....

ok - sorry:

Og det er så det resultat Microsoft, efter min bedste overbevisning ønskede at opnå ved at lancere standard nr. 2 !

Det er jeg ikke enig i. Jeg tror på ingen måde, at Microsoft ønsker konvergens imellem OOXML og ODF. Det er muligt, at de siger det i skåltaler, men der er intet i Microsofts konkrete tiltag og handlinger der indikerer, at de ønsker det.

Tillykke til Jesper og Jasper, som i bedste fald ikke så det komme, og i værste har været monopolets instrumenter.

Og du synes, at den kommentar fortjener et svar?

 • 0
 • 0
Anonym

Og du synes, at den kommentar fortjener et svar?

Nej, egentlig ikke, den var måske lidt for grov. Men det føltes godt at skrive den :-)

Og efter at have læst den glade nyhed på CW, om Microsofts oplevelse af en blåstempling af OOXML, så mener jeg faktisk en del af udsagnet passer glimrende på hvorom-Jasper..

Dit blog-indlæg her på V2, har markant mere klasse end det bras CW serverer !

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Endnu et godt sted at anvende licensbesparelsen, lærerPC'er...

Det kan vi godt være enige om.

Hvad siger du til den stakkels lærer, som gerne vil spare lidt og kommer anstigende med en Ubuntu Linux med f.eks. Open Office og Firefox ?

Hvorfor er den lærer nu stakkels? Personligt synes jeg det er et udemærket valg selvom der er andre distros som umiddelbart virker bedre med eksempelvis DR-TV. Men det holder jeg for mig selv med mindre jeg bliver spurgt. Personligt lever jeg et fint liv med Linux selvom der er nogle få undervisningsrelevante websteder (Filmstriben.dk f.eks.) og programmer som kræver Windows.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jeg er ved at blive en anelse træt af at høre om hvor dårlige mine kolleger er til brug af computere. Er det noget du ved noget om eller er det noget du tror. Dagligt bliver der brugt intranet, mail og teksbehandling for at opfylde kravene til skole-hjemsamarbejde og dokumentation. Derudover bruges IT i undervisningen i en sådan grad, at det er svært at komme til i IT-lokalerne. Webbaserede undervisningsmidler i engelsk, natur/teknik og begynderlæsning. Præsentationer og film i forbindelse med emne- og temaarbejde osv. osv. Du er til enhver tid velkommen til en kop kaffe og en rundvisning.

Nu skal du endelig ikke tage det som en personlig fornærmelse, det var på ingen måde det jeg ville.

Jeg har ikke nogen statistikker eller objektive undersøgelser at forholde mig til, kun den viden jeg har til de lærere jeg er stødt på i mine ungers skoler, de lærere jeg ellers kender, og enkelte administratorer af lige præcis skole installationer - og der ser jeg ikke det mest lyse billede, desværre.

De fleste prøver efter bedste beskub at få hverdagen til at fungere, men for mange (føler jeg) er der stadig mange barrierer omkring IT - nogen af dem skyldes så desværre at de er blevet bombarderet af indtryk der sætter lighedstegn mellem specifikke produkter og så en proces, dvs. mange tror at tekstbehandling == Word osv.

Men det er klart at diverse leverandører som f.eks. kun er i stand til at lave webbaserede løsninger der virker under IE(6) gør heller ikke livet lettere for brugerne, det være sig lærere som elever og forældre.

Og det er da også klart at kommunale politikker på feltet har en betydning, lige som ikke alle har lige så dygtige adminstratorer som du f.eks. er eksponent for.

Jeg kan godt lide kaffe, men så skal du til gengæld også høre på hvordan skoleløsninger skal laves med tynde klienter ;-)

/Christian

 • 0
 • 0
Peter Stricker

Jesper Lund Stocholm:

Og det er så det resultat Microsoft, efter min bedste overbevisning ønskede at opnå ved at lancere standard nr. 2 !

Det er jeg ikke enig i. Jeg tror på ingen måde, at Microsoft ønsker konvergens imellem OOXML og ODF. Det er muligt, at de siger det i skåltaler, men der er intet i Microsofts konkrete tiltag og handlinger der indikerer, at de ønsker det.

Skal vi lige tage det citat fra Christian Nobel, som Kim Udklit her kommenterede:

og vi kan så kan vi ellers håbe at ODF og OOXML en dag konvergerer til et format, men det har lange udsigter

Jeg læser det som at det er det med de lange udsigter, Kim mener at Microsoft er glade for.

Kim, du er hermed opfordret til at komme med en afklaring.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Problemet her er, at det som oftest er en kommunal IT-afdeling, som skal sørge for at læreren kan åbne et ODF-dokument på arbejdspladsen. Det er i helt sikkert ikke den enkelte lærer som har ansvaret herfor.

Nej - det er korrekt.

Desværre er lærernes muligheder for at udføre deres arbejde på dette punkt ikke specielt gode - ofte er der kun en lærercomputer pr. 10 lærere. Derfor bruger mange lærere deres egne computere for at udføre deres arbejde. Og folks private computere har jeg som forælder (det er jeg også) ikke mulighed (eller lyst til) at stille krav til.

Tjoeh - nu får du lige et udsagn, der er løsrevet fra, hvordan virkeligheden måske ser ud:

Når vi taler om, at en lærer kommunikerer med forældre derhjemmefra, så taler vi i mine øjne om en hjemmearbejdsplads. Derfor er det i høj grad den kommunale IT-afdelings ansvar at sørge for, at dette kan ske via åbne standarder.

Derfor burde en skoleleder sige til sine lærere, at det naturligvis er i orden at kommunikere med forældre via egne computere, hvis man ønsker det, men at det er et krav, at forældre kan sende til dem via de vedtagne åbne dokumentformater [0] - ellers må det ikke finde sted. Man kunne så udlevere ex en liste over software, der kan bruges eller en USB-stick som man gør i Tønder.

Så 'jo', hvis en skole accepterer, at arbejde udføres derhjemme, så er jeg helt indforstået med, at der følger nogle krav med - også selvom de rækker indenfor hjemmets fire vægge.

[0] Og så ved jeg godt, at skoler reelt er undtagede fra B103-forslaget, da det kun gælder myndigheder og det er en skole ikke.

 • 0
 • 0
Henrik Madsen

Jesper,

Som deltager i udformningen af DTU's IT politik er det rigtig godt at høre at du, Jesper, aldrig, aldrig, aldrig ville have været så produktiv med Microsoft Office, som du var med LaTeX. Siden du læste hos os er LaTeX blevet endnu mere populær, og oftest er det nu det foretrukne værktøj ved bare lidt komplicerede dokumenter - og så bliver det jo utrolig flot (sammenlignet med MS Office o.lgn).

Vi lægger stor vægt på fuld mobilitet, samt at vore applikationer kan afvikles lige let på alle platforme (linux, unix, windows, osx), og at de studerende og ansatte kan vælge platform efter andre kriterier (eksempelvis ønske om at være fri for virus problemer, eller mulighed for effektiv anvendelse af multi-kerne processorer, eller...).

For nu at vende tilbage til artikles oprindelige spørgsmål, så er fuld mobilitet samt uafhængighed af platforme også en af det vigtige årsager til at vi oftest foretrækker Open Office (og ODF).

 • 0
 • 0
Anonym

Peter,

Ja, det er præcis det jeg mener!

Som forventet, har Microsoft, spillet U-kortet i FUDD, godt fulgt op af en ivrigt spinnende Jasper på CW. Læs lige artiklen fra d.d. " Microsoft jubler over dansk blåstempling af OOXML"

http://www.computerworld.dk/art/49474/microsoft-jubler-over-dansk-blaast...

Taktikken ser ud til at være, at der skal tegnes et billede af at OOXML, er blevet ååh så politisk korrekt, med referencer til videnskabsminister Helge Sander umiddelbart under overskriften.

Hvis man læser rapporten fra "Helge Sanders ekspertudvalg, er den, efter min mening, et udvasket: "vi kan ikke helt beslutte os". Så Microsoft har med OOXML dygtigt spillet på U'et i FUDD !

Den er da ihvertilfælde ikke en 'blåstempling' af OOXML !

...og det ser endda ud til at de slipper afsted med det !

Jesper,

Og så ved jeg godt, at skoler reelt er undtagede fra B103-forslaget, da det kun gælder myndigheder og det er en skole ikke.

Det har jeg ikke været opmærksom på, meget smart !

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Jesper,

Derfor burde en skoleleder sige til sine lærere, at det naturligvis er i orden at kommunikere med forældre via egne computere, hvis man ønsker det, men at det er et krav, at forældre kan sende til dem via de vedtagne åbne dokumentformater [0] - ellers må det ikke finde sted. Man kunne så udlevere ex en liste over software, der kan bruges eller en USB-stick som man gør i Tønder.

Så 'jo', hvis en skole accepterer, at arbejde udføres derhjemme, så er jeg helt indforstået med, at der følger nogle krav med - også selvom de rækker indenfor hjemmets fire vægge.

Nu må jeg indrømme at jeg synes filmen knækker for dig. Det er, for at opfylde kravene omkring skole-hjemsamarbejde, oftest nødvendigt at bruge hjemmets computer. Der er ikke arbejdspladser nok på skolerne til at arbejdet udelukkende kan udføres der. Ind i mellem er der en smart politiker som lufter tanken om fast arbejdstid på skolerne for lærerne. Det bliver altid taget stille af bordet igen, når det går op for vedkommende hvad det vil koste at føre et sådant forslag ud i livet. Og folks private computere er, ja, private. Derfor kræver jeg heller ikke at mine elever installerer de open source programmer jeg giver dem med hjem på en CD (OOo og Gergebra f.eks.),men jeg ville ønske de gjorde. (Beklager hvis jeg blev lidt fagpolitisk).

Det forholder sig naturligvis anderledes i de kommuner som stiller en computer til rådighed for lærerne.

Christian,

Nu skal du endelig ikke tage det som en personlig fornærmelse, det var på ingen måde det jeg ville.

Jeg har ikke nogen statistikker eller objektive undersøgelser at forholde mig til, kun den viden jeg har til de lærere jeg er stødt på i mine ungers skoler, de lærere jeg ellers kender, og enkelte administratorer af lige præcis skole installationer - og der ser jeg ikke det mest lyse billede, desværre.

De fleste prøver efter bedste beskub at få hverdagen til at fungere, men for mange (føler jeg) er der stadig mange barrierer omkring IT - nogen af dem skyldes så desværre at de er blevet bombarderet af indtryk der sætter lighedstegn mellem specifikke produkter og så en proces, dvs. mange tror at tekstbehandling == Word osv.

Men det er klart at diverse leverandører som f.eks. kun er i stand til at lave webbaserede løsninger der virker under IE(6) gør heller ikke livet lettere for brugerne, det være sig lærere som elever og forældre.

Og det er da også klart at kommunale politikker på feltet har en betydning, lige som ikke alle har lige så dygtige adminstratorer som du f.eks. er eksponent for.

Jeg kan godt lide kaffe, men så skal du til gengæld også høre på hvordan skoleløsninger skal laves med tynde klienter ;-)

Der skal mere til at fornærme mig - jeg underviser to 7. klasser :-)

Det er klart at der er forskel på enkelte skoler. Jeg forsøger at forholde mig til min skole, den kommune jeg arbejder i og mit nerværk af kolleger rundt omkring i landet. Der er lærere som ikke er specielt stærke på feltet. Men noget ligende findes (nok) i alle faggrupper. Men i de snart ti år jeg har været lærer er der sket meget, både på det tekniske og på det pædagogiske plan. Men alle kan blive bedre.

Jeg tror det er meget almindeligt, ikke bare for lærere, at sætte et programnavn ind i stedet for programtypen. Programmerne får jo meget forskellig eksponering. Det er et spørgsmål om penge og et slag som jeg ikke tror open-source programmerne ikke kan vinde.

Jeg synes hele området er interessant men det er en svær kamp. Lige nu bruger 'min' kommune næsten en halv million om året på MSO. Det forlyder som sagt, at nogle licenser vil stige i pris hvis skolerne går over til Open Office. Men hvor meget kan jeg ikke få oplyst og jeg er ikke sikker på om der er regnet på det.

Kan man videoredigere på tynde lienter?

/Lars

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Nu må jeg indrømme at jeg synes filmen knækker for dig.

Joeh ... men det var også derfor jeg indledte med at fastslå, at

"nu får du lige et udsagn, der er løsrevet fra, hvordan virkeligheden måske ser ud"

:o)

Principielt er jeg af den holdning, at hvis en arbejdsgiver ønsker/tillader, at der udføres arbejde derhjemme, så må man stille udstyr/software til rådighed for medarbejderen ... uanset om vi taler om en offentlig myndighed eller en privat virksomhed.

 • 0
 • 0
Anonym

Lars,

Jeg synes hele området er interessant men det er en svær kamp. Lige nu bruger 'min' kommune næsten en halv million om året på MSO. Det forlyder som sagt, at nogle licenser vil stige i pris hvis skolerne går over til Open Office. Men hvor meget kan jeg ikke få oplyst og jeg er ikke sikker på om der er regnet på det.

Jeg synes det er direkte uhyggeligt !

Hvor mange elever/lærer taler vi om med den halve million årligt ?

Hvem er det der ikke kan/vil oplyse hvor meget prisen stiger hvis skolen vælger at gå over til Open Office ?

Er der nogen der vil være med i en forening, der som formål har at stoppe dette ødsle vanvid ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Hvem er det der ikke kan/vil oplyse hvor meget prisen stiger hvis skolen vælger at gå over til Open Office ?

Skolen/kommunen køber sandsynligvis ind under en aftale med Microsoft, der ligger i SKI-regi, så hvis du kan fremskaffe sådan en (eller en journalist kan), så kan du nok finde svaret deri.

Uden at kende detaljerne i aftalen, så vil jeg dog skyde på, at grunden til at "priserne stiger på resten", hvis der ikke vælges Microsoft Office, er at man så vil ramme et lavere "rabat-niveau" end ellers.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Henrik,

Som deltager i udformningen af DTU's IT politik er det rigtig godt at høre at du, Jesper, aldrig, aldrig, aldrig ville have været så produktiv med Microsoft Office, som du var med LaTeX.

Jeg skrev det ikke - men jeg hentydede til de opgaver jeg skrev som fx mit speciale og formeltunge afleveringsopgaver på matematisk institut.

Jeg skrev også en del opgaver på CTI i LaTeX (der var mere traditionelle rapporter) og her var min oplevelse ikke, at jeg var mere produktiv med LaTeX ifht Microsoft Office (men dog heller ikke, at jeg var mindre produktiv). Der var andre fordele ved brugen af LaTeX, men jeg tror ikke, at jeg vil starte endnu et sidespor til denne debat om dette - jeg skriver et blogindlæg om det i stedet.

:o)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Det er klart at der er forskel på enkelte skoler. Jeg forsøger at forholde mig til min skole, den kommune jeg arbejder i og mit nerværk af kolleger rundt omkring i landet. Der er lærere som ikke er specielt stærke på feltet. Men noget ligende findes (nok) i alle faggrupper. Men i de snart ti år jeg har været lærer er der sket meget, både på det tekniske og på det pædagogiske plan. Men alle kan blive bedre.

Vi er ikke uenige, og du har helt ret i at det også findes i andre faggrupper, nu gik snakken bare mest på skolelærere, men jo, det er samme [b]kan-du-ikke-sende-den-i-word-format[/b] snak (og det er vel at mærke IKKE OOXML man forventer!) man får når man sender et dokument til en offentlig myndighed, en styrelse, et halvoffentlig foretagende, eller en privat virksomhed.

I "folkets" øjne er IT lig Word, Excell, PowerPoint og Outluck. Og der er desværre mange IT chefer som gøre mere for at hytte deres eget ego og egen "karriere" end prøve at tænke holistisk og samfundsbevidst, og dermed fastholder brugerne i dette dogme.

Jeg tror det er meget almindeligt, ikke bare for lærere, at sætte et programnavn ind i stedet for programtypen. Programmerne får jo meget forskellig eksponering. Det er et spørgsmål om penge og et slag som jeg ikke tror open-source programmerne ikke kan vinde.

Når du siger penge, er det så reklame og vanens magt du hentyder til, eller er vi direkte ovre i gråzoner hvor OSS af naturlige grunde ikke har en kinamands chance?

Jeg synes hele området er interessant men det er en svær kamp.

Gu er det så, og det er det der ophidser mig, nemlig at man på grund af inkompetance, dovenskab, frygt og dogmer bliver ved med at smide samfundets midler over dammen, uden man reelt får noget for pengene, og under alle omstændigheder ikke klogere eller mere bevidste børn!

Lige nu bruger 'min' kommune næsten en halv million om året på MSO. Det forlyder som sagt, at nogle licenser vil stige i pris hvis skolerne går over til Open Office. Men hvor meget kan jeg ikke få oplyst og jeg er ikke sikker på om der er regnet på det.

Og i og med der ikke er regnet på det, så sker der ikke andet end man er bange - det synes jeg er skræmmende.

Kan man videoredigere på tynde klienter?

Tænker du på sådan noget som Kino?

For at være ærlig, jeg ved det ikke, men hvis der er firewire i klienten, så tror jeg ikke det burde være noget problem, det kunne være værd at prøve at lege med.

/Christian

 • 0
 • 0
Anonym

Skolen/kommunen køber sandsynligvis ind under en aftale med Microsoft, der ligger i SKI-regi, så hvis du kan fremskaffe sådan en (eller en journalist kan), så kan du nok finde svaret deri.

Har vi ikke åbenhed i forvaltningen af vore skattemidler ?

Ellers må vi have Dorte Toft på banen :-)

 • 0
 • 0
Anders Olsen

Tja ... er det ikke netop en mængderabat for skolen at softwaren bliver billigere jo mere den køber?

Lille eksempel:

Du anvender gadgets fra producent SM. De skal have batterier. Du giver 100 pr gadget hos MX, og der er ingen alternativer. Batterierne koster osse 100 pr stk hos SM, men der er masser af alternativer.

Du vælger en dag at købe batterier et andet sted. Her koster de kun 0.1 pr stk. Desværre finder du ud af, at din pris på gadgets nu er gået op til 10000000000 pr. stk da din "mængderabat" på gadgets nu ikke længere kan opretholdes.

Ærgeligt, men sådan er markedet jo. Du kan jo bare købe batterierne hos MS igen og så er alting "billigt" igen. Lovligt eller ej, så kan det jo sagtens være kritisabelt hvis det er det offentlige der har lavet den slags "mængderabat"-aftaler.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Anders,

Du vælger en dag at købe batterier et andet sted. Her koster de kun 0.1 pr stk. Desværre finder du ud af, at din pris på gadgets nu er gået op til 10000000000 pr. stk da din "mængderabat" på gadgets nu ikke længere kan opretholdes.

Når du finder på et eksempel, der kunne tænkes at have relation til virkeligheden, så kan vi snakke videre.

Ok?

 • 0
 • 0
Anders Olsen

Når du finder på et eksempel, der kunne tænkes at have relation til virkeligheden, så kan vi snakke videre.

Det var såmænd tænkt som værende delvist irrationelt. (Skulle det have haft en smily el.?)

Pointen var, at de økonomiske strukturer som f.eks. skoler køber ind efter virker lige så defekte som ovenstående eksempel, hvis f.eks. en delvis indførsel af alternativer til MSO eller en forøgelse af antallet af programpakker vha. alternativer forårsager et skred i priserne hos MS på de produkter man iøvrigt skal have, så det automatisk ikke kan betale sig.

Og så er vi (nu har jeg nærlæst mere af tråden) ved at vi savner en med den relevante viden (journalist, indkøber osv)

 • 0
 • 0
Michael Nielsen

[qoute]Du anvender gadgets fra producent SM. De skal have batterier. Du giver 100 pr gadget hos MX, og der er ingen alternativer. Batterierne koster osse 100 pr stk hos SM, men der er masser af alternativer.

Du vælger en dag at købe batterier et andet sted. Her koster de kun 0.1 pr stk. Desværre finder du ud af, at din pris på gadgets nu er gået op til 10000000000 pr. stk da din "mængderabat" på gadgets nu ikke længere kan opretholdes.

Ærgeligt, men sådan er markedet jo. Du kan jo bare købe batterierne hos MS igen og så er alting "billigt" igen. Lovligt eller ej, så kan det jo sagtens være kritisabelt hvis det er det offentlige der har lavet den slags

[/qoute]

Bare en skam indkøbere i det offentlige ikke har is i maven som nogen indkøberer som jeg har kendt.

Tilfældet er ikke helt som du beskriver, i det der er den kendte gadget som du snakker om (MSO), men så er der en mindre kendt gadget der har meget lign funktionalitet, men bare ikke så populær/kendt.

Så gør man, hvis man er stor kunde, man siger til leverandøren, hvis I reducere vores rabat, selvom vi køber mindre, så dropper vi jeres produkt helt. Altså nogen penge eller ingen penge.

Dette kunne kommunerne gøre i langt de fleste tilfælde, da de fleste bruger kun office pakken til præsenentationer, lidt regnark, og brev skrivning, som nemt kunne afvikles i OOo, og kræver ikke MSO, derfor kan man bruge fakta at MS kan tabe hele markedet, eller holde fast i en del af den ved at holder priserne i ro.

Men hvis man kunne flytte 90% af arbejdstationer, som jeg ville forvente, så kan en stigning af 100% i prisen på de sidste 10% nemt sluges uden mer omkostning, samt der er en hel del penge tilrådighed for træning i den nye applikation.

Det er virkeligt undre mig er :

Der er det store argument om at der er så mange templates, og applikationer der er skrevet til at kun køre i MSO, jamen så lad dem køre i MSO, men skift fra abonnoment licens til fast licens køb, således at der ikke er mer omkostning ved at bibeholde den MSO version der kræves for de opgaver hvor den absolut ikke kan erstattes nu, men den bliver heller ikke opgraderet.

Dermed fast frys det, og stop opgraderings tosseriet og det løbende licens betalinger. De applikationer der kræver MSO bliver så afviklet på MSO som aldrig bliver opgraderet, og derfor skal disse applikationer heller ikke opgraderes, hvorefter fokucere man på at flytte til en alternativ platform. Altså stopper man med at betale milliarder til MS, hvor efter MS vil være meget letter at danse med, fordi deres monopol er brudt.

Jeg ved der er nogle omkostninger ved at flytte til en ny platform, men licens besparelsen burde gå en lang vej til at hente en stor del af disse penge ind igen, og i mens kan alle bruge MS office til deres dagligt arbejde, men deres MSO bliver bare ikke opgraderet, før den nye platform er klar. Hvor efter man flytter væk fra MSO.

Jeg kan virkeligt ikke set det tekniske problem i det, da man i en overgangs periode kan fast fryse hvad man har, stoppe licens betalinger, og begynd overflytningen, licens besparelserne burde dække en betydelig del af overflytnings opgaverne.

IMO så er det kun en politiske vilje der mangler, politikerne er jo ikke bange for at sø sætte milliard projekter, som aldrig bliver til noget - amanda m.m. kommer i tankerne - men de tør ikke lave om på MSO afhænigheden ?

 • 0
 • 0
Anonym

IMO så er det kun en politiske vilje der mangler, politikerne er jo ikke bange for at sø sætte milliard projekter, som aldrig bliver til noget - amanda m.m. kommer i tankerne - men de tør ikke lave om på MSO afhænigheden ?

Det er så her man, i et svagt øjeblik, kunne udtænke en konspirationsteori...

Sat på spidsen, med en del spekulation, så har staten indgået en uhellig alliance med et amerikansk firma (ham Fogh, er da vist nok kendt for at være helt fjollet med GBush?) som resulterer i at millioner (milliarder?!?) betales for produkter som egentlig kunne erhverves 'gratis'.

Ren spekulation, aner ikke hvordan man skulle tilvejebringe tallet for hvor mange $ der sendes over dammen for MSO.

Har skrevet til IT Chefen i egen kommune, uden at få konkret svar.

"Der foreligger ikke en detaljerede oversigt over udgifter til software-licenser" !!??!

Det er efterhånden nogle år siden, og var i forbindelse med kommunen vedtog en "Microsoft strategi", og kylede alt der ikke havde blafrende flag i logo'et på porten.

"Microsoft strategi", findes det ?

Det eneste strategiske der kan siges om det, er at man med sikkerhed skal opgradere allerede indkøbt software, når producenten bestemmer sig for det. Og, at man har fraskrevet sig retten til selv at vælge, med tilhørende dræn i kommunekassen til følge.

Ok, vi har selv valgt dem, så det må vi leve med.

Men, det er her det slår fuldstændig klik for mig, for ikke bare spilder de kære folkevalgte penge, de tvinger borgerne til at gøre det samme.

Og hvad der, om muligt, er endnu værre, så fastholder de på den måde afhængigheden af det før omtalte firma.

Der findes diktatur-stater, jeg vil på dette område tillade mig at kalde vores for en pusher-stat :-)

 • 0
 • 0
Bjorn Thrane

@Jesper Lund Stocholm skrev til Lars:

[quote]Når du finder på et eksempel, der kunne tænkes at have relation til virkeligheden, så kan vi snakke videre.

Ok?[{quote]

Et eksempel fra virkeligheden:

Vobis fik følgende valgmuligheder af Microsoft, da Vobis skulle tvinges til at preloade MS-Dos på sine maskiner i stedet for DR-Dos:

 • MS Windows koster $35, hvis den skal købes alene.
 • MS Windows + MS-Dos koster $17 + $9 ==> $26, hvis de købes sammen

http://www.theregister.co.uk/1999/05/04/ms_paid_50k_to_buy/

OK?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Bjørn,

Vobis fik følgende valgmuligheder af Microsoft, da Vobis skulle tvinges til at preloade MS-Dos på sine maskiner i stedet for DR-Dos:

 • MS Windows koster $35, hvis den skal købes alene.
 • MS Windows + MS-Dos koster $17 + $9 ==> $26, hvis de købes sammen

http://www.theregister.co.uk/1999/05/04/ms_paid_50k_to_buy/

OK?

1991?

Anders skrev jo:

Desværre finder du ud af, at din pris på gadgets nu er gået op til 10000000000 pr. stk da din "mængderabat" på gadgets nu ikke længere kan opretholdes.

Jeg har stadig svært ved at se relevansen - men Anders har jo i det mindste nu fortalt, at han var irrationel.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Mon ikke det er på tide at stoppe med søgte eksempler og gætteværk.

Vi kan så håbe at nogen kan finde ud af hvad det er for nogle reelle tal der ligger bag "frygten".

En anden ting er, jeg kan helt seriøst slet ikke se hvilke andre MS licenser der skulle(burde) være tale om i skoleregi?

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

En anden ting er, jeg kan helt seriøst slet ikke se hvilke andre MS licenser der skulle(burde) være tale om i skoleregi?

Det kunne være

Windows OEM-licenser Exchange Server licens samt CAL Windows Server licens samt CAL Systems Maintenance Server licens samt CAL

(sidstnævnte har vist fået et andet navn siden jeg var ved Microsoft)

 • 0
 • 0
Anders Olsen

@Jesper. Jeg tror ikke jeg beskrev mig selv som irrationel, men referede til elementer i mit eksempel. Faktorerne i prisforskellen f.eks. Bjørn ovenover har siden været så venlig at bibringe et eksempel på tvivlsom prissætning, der ligger tæt op af min pointe, og hvis vore offentlige institutioner ligger under for lignende "kreative" salgs-teknikker, mener jeg man bør hive i håndbremsen.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Windows OEM-licenser Exchange Server licens samt CAL Windows Server licens samt CAL Systems Maintenance Server licens samt CAL

Hæhæ, ja jeg var sådan set ikke i tvivl om du ville nævne "the full monty", men det jeg mener er, at faktisk så har(burde) skolerne ikke have behov for nogen af de tre første punkter, hvorved punkt fire imploderer.

Windows - brug dog Linux, og fri mig for vrøvlet om det er brugeruvenligt - det er måske anderledes for konservative Windowsbrugere, men børn har ingen problemer.

Exchange - tonsvis af alternativer (som kan køre med 1/10 hestekræfter), og i et flygtig miljø skal brugerfladen alligevel være webbaseret.

Server - MS har aldrig lavet rigtige servere!

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Hæhæ, ja jeg var sådan set ikke i tvivl om du ville nævne "the full monty"

Nu var det faktisk bare ren information til dig. Jeg regner ikke med, at skoler i udpræget grad anvender fx SQL Server eller CMS-systemer som SharePoint, men det er nok ikke usandsynligt, at der er nogle skoler rundt omkring, der bruger enten MS Exchange til mail eller MS Windows Servere til noget fildiske etc.

(og det var ikke meningen at vi skulle starte en diskussion af, om det et godt valg eller ej)

 • 0
 • 0
Christian Nobel

men det er nok ikke usandsynligt, at der er nogle skoler rundt omkring, der bruger enten MS Exchange til mail eller MS Windows Servere til noget fildiske etc.

Næh det er det nok ikke, men det burde ikke være i et omfang hvor den tidligere omtalte "trussel" skulle have så stor effekt.

Så det kunne altså være rigtig spændende at få nogle tal på bordet.

(og det var ikke meningen at vi skulle starte en diskussion af, om det et godt valg eller ej)

Se jeg mener egentlig godt man kan tage en diskussion om hvorvidt [b]valget[/b] er godt eller skidt, ud fra de konsekvenser det har. Det er ikke det samme som at diskutere hvorvidt man mener hint eller dette produkt er godt.

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Se jeg mener egentlig godt man kan tage en diskussion om hvorvidt valget er godt eller skidt, ud fra de konsekvenser det har.

Jo, for fanden ... men det er jo snart jul og juleøllerne er ved at blive knappet op herude.

... så skal vi ikke lade den ligge nu?

*<(:o)

(det er en nisse)

 • 0
 • 0
Bjorn Thrane

@Jesper Lund Stocholm

1991?

Du bad om et eksempel fra virkeligheden, og det fik du. - At eksemplet stammede fra 1991 er i denne sammenhæng ganske underordnet, fordi Microsoft tilsyneladende stadigvæk ikke har lært noget af den gamle historie.

Et gammelt ord siger som bekendt, "at historien [om MS's brug af ufine metoder] har det med at gentage sig" - sært nok har Microsoft ikke lært af det.

Seneste eksempel så vi i historien om, hvorledes Microsoft gennemtrumfede sin vilje for at få OOXML blåstemplet med ISO's - indtil da - gyldne stempel.

Den historie er ikke fra 1991, den er højaktuel - og langt fra færdig med at udvikle sig.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil blive ved med at høre om den i de næste 15-20 år. Den vil (ligesom Vobis sagen) blive refereret som et eksempel/bevis på Microsofts brug af ufine metoder, når Verden/markedet ikke vil makke ret.

Anders skrev jo: ........

Jeg har stadig svært ved at se relevansen - men Anders har jo i det mindste nu fortalt, at han var irrationel.

Jeg tror Anders mente "ironisk"

Men, kan du heller ikke se relevansen af historien om Vobis selvom den er lidt gammel, men dog eviggyldig i og med, at Microsoft tydeligvis ikke har lært noget af den. . . . .

Ok?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Bjørn,

At eksemplet stammede fra 1991 er i denne sammenhæng ganske underordnet, fordi Microsoft tilsyneladende stadigvæk ikke har lært noget af den gamle historie.

Det kan du jo ikke konkludere i relation til vores diskussion om rabataftalen. Som Christian Nobel er inde på, er der jo ingen af os, der kender til ordlyden i den endsige hovedtrækkene i den.

Ok?

Nej. At trække et eksempel frem fra 1991 er lige så idiotisk som at trække eksempler frem fra IBMs blakkede monopolfortid (i 70'erne?) og konkludere deraf, at IBM stadig agerer på samme måde.

 • 0
 • 0
Lars Remmen

Jesper,

Principielt er jeg af den holdning, at hvis en arbejdsgiver ønsker/tillader, at der udføres arbejde derhjemme, så må man stille udstyr/software til rådighed for medarbejderen ... uanset om vi taler om en offentlig myndighed eller en privat virksomhed.

Så er vi enige.

Kim,

Hvor mange elever/lærer taler vi om med den halve million årligt ?

Hvem er det der ikke kan/vil oplyse hvor meget prisen stiger hvis skolen vælger at gå over til Open Office ?

Jeg tror det er omkring 4000 elever og 400 lærere. Det drejer sig om knap 1100 maskiner på vores skolenet.

Det eneste jeg kan få oplyst af de kanaler jeg bruge er at der er andre licenser som vil blive dyrere.

Christian,

Når du siger penge, er det så reklame og vanens magt du hentyder til, eller er vi direkte ovre i gråzoner hvor OSS af naturlige grunde ikke har en kinamands chance?

Jeg tænker på reklame. Med et par milliarder Euro i lommen kunne man formodentligt ændre billedet.

I "folkets" øjne er IT lig Word, Excell, PowerPoint og Outluck. Og der er desværre mange IT chefer som gøre mere for at hytte deres eget ego og egen "karriere" end prøve at tænke holistisk og samfundsbevidst, og dermed fastholder brugerne i dette dogme.

Kan man også lege med tanken om at der er nogen som ikke vil gøre deres dyre certificeringer overflødige?

Og i og med der ikke er regnet på det, så sker der ikke andet end man er bange - det synes jeg er skræmmende.

Jeg ved ikke om det er frygt, men jeg er enig i, at det er skræmmende at der ikke bliver regnet på det.

Tænker du på sådan noget som Kino?

Ja, eller Movie Maker. Jeg går ud fra, at det er serveren som er begrænsningen. De halvtynde klienter vi har i administrationen er ikke imponerende, men det er måske bare et spørgsmål om hardware.

Go' jul til alle!

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jeg synes det er på tide at kikke lidt på andet end kun teknik i debatten, nemlig hele den økonomiske side og hensynet til samfundets tarv.

I et samfund det fattes penge, og som står med en række udfordringer foran sig, så mener jeg slet og ret at der ikke er noget alternativ til at benytte OSS i det omfang det overhovedet er muligt.

Og det er muligt for stort set hele det offentlige apparat at benytte - givet er der ikke er samme mængde glimmer og jukeboks som hos f.eks. MS, men basalt set kan alle opgaver løses og effektiviteten er kun et spørgsmål om vaner.

Under alle omstændigheder mener jeg ikke at samfundet har råd til at kaste milliarder og atter milliarder efter noget som primært er en luksusbetragning - og at den offentlige forvaltning skal køre på første klasse mens folk ligger på gangene på sygehusene osv. anser jeg i hvert fald for ekstrem dårlig forvaltning af samfundets midler.

Og selvfølgelig kan det lade sig gøre, det er kun et spørgsmål om vilje, en vilje som desværre nok mange gange saboteres af diverse it chefer, som dybest set mest er interesseret i at passe deres egen karriere end at varetage samfundets interesser - og at landet så har en inkompetent fodboldtosse til at stå på den øverste post når det drejes sig om it og viden gør desværre heller ikke sagen bedre.

Samtidig vil hele OS modellen være perfekt for det offentlige, for er der en facilitet der mangler, ja så er friheden der til selv at lave den, enten ved en ildsjæl selv laver det eller ved at man køber sig til det - efterfølgende stilles den selvfølgelig til rådighed for alle andre, således at nabokommunen ikke skal bekoste udviklingen af hjulet en gang til.

/Christian

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Lars,

Jeg tænker på reklame. Med et par milliarder Euro i lommen kunne man formodentligt ændre billedet.

Jeg er helt enig. Jeg har i en tråd et eller andet sted brokket mig over netop dette aspekt. Jeg synes, at det er paradoksalt, at man på den ene side ikke ønsker at bruge penge på reklame (for at nå det brede brugersegment), men samtidig frustreres over den manglende penetration på markedet.

Jeg var i USA i starten af oktober, og på Times Square var der 360 grader rundt reklamer for Microsofts "Life Without Borders"-kampagne. Jeg stod faktisk og tænkte på, hvorfor det ikke var ubuntu, OOo eller Lotus Symphony, der blev reklameret for i stedet. Jeg er sikker på, at hvis Mark, Sun eller IBM ville - så kunne de sagtens finde pengene til det.

http://picasaweb.google.com/jesper.lund.stocholm/Diverse#526810827061663...

 • 0
 • 0
Anonym

Jeg stod faktisk og tænkte på, hvorfor det ikke var ubuntu, OOo eller Lotus Symphony, der blev reklameret for i stedet

Kunne det måske have noget med prisen på produktet at gøre ?

 • 0
 • 0
Anonym

1.100 skole-computere, MSO licenser for et år 500.000,- (Jfr. Lars Remmen)

1.100 skole-computere, OOo - kr. 0,-

Det må da skæppe lidt i marketingbudgettet ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

1.100 skole-computere, MSO licenser for et år 500.000,- (Jfr. Lars Remmen)

1.100 skole-computere, OOo - kr. 0,-

Det må da skæppe lidt i marketingbudgettet ?

Det gør det da uden tvivl - men hvordan konkluderer du fra salgsprisen på fx OOo, at der ikke er penge til marketing?

Mener du dermed også, at det har været gratis at udvikle programmerne?

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Mener du dermed også, at det har været gratis at udvikle programmerne?

Nej, det mener jeg ikke, du lægger ord i min mund :-)

Det er da påfaldende at mægtige Microsoft med milliardvis af dollars på bankbogen, fortsat kræver monster$ for, i 2008 (næsten 2009), så simple programmer som tekstbehandling, regneark og præsentation.

Personligt er jeg efterhånden træt af at skulle financiere fortsat markedsføring af noget så trivielt som office produkter, vi må da kunne finde noget bedre at anvende vore midler på ?

Bliver produktet bedre af massiv reklame ?

Hvem financierer reklamen ?

Har du slet ingen samfundsøkonomiske skrupler ved fortsat at sende penge over dammen ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Det er da påfaldende at mægtige Microsoft med milliardvis af dollars på bankbogen, fortsat kræver monster$ for, i 2008 (næsten 2009), så simple programmer som tekstbehandling, regneark og præsentation.

Du taler udenom. Du sagde, at den manglende reklame for OSS-produkter som OOo og Lotus Symphony havde noget at gøre med prisen på kr. 0,-.

Jeg spørger derfor igen: Hvordan konkluderer du fra en pris på kr. 0,- til, at man dermed ikke kan reklamere for produktet?

Har du slet ingen samfundsøkonomiske skrupler ved fortsat at sende penge over dammen ?

Nu kan jeg ikke mindes sidst jeg betalte for et Microsoft-produkt, så du må hentyde til en anden end mig?

Og lad venligst være med at komme med dine hellige tanker omkring "samfundsøkonomiske skrubler". Hvis du som resten af verden bruger Google til søgninger, så synes jeg faktisk, at vi skal lade den uden skyld kaste den første sten.

:o)

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Har du slet ingen samfundsøkonomiske skrupler ved fortsat at sende penge over dammen?

Den leverandør, som kan præstere at levere den bedste software til formålet til en rimelig pris, skal selvfølgelig også have ordren. Det er sole klart. Det har ikke i mine øjne nogen betydning om det er interesser i USA som scorer hovedparten af profitten.

Men konkurrencen skal være retfærdig. Vi kan ikke leve med kun at kunne vælge MS produkter i det offentlige p.g.a. en række proprietære filformater og netværksprotokoller. På det punkt ligger der et stort ansvar på den offentlige IT. Private firmaer kan være lidt mere ligeglade med at blive snydt.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Hos sit arbejde.

Helt ærligt Jesper, der tabte jeg næsten al respekt for dig.

Det eneste der kommer af ingenting er lommeuld, og komme med en så tåbelig udtalelse i forbindelse med hvorledes vores alle sammens pengekasse formøbler formuer er ... dumt!

Jeg er skuffet, og umådeligt forundret over din holdning til samfundet, en holdning der ikke rigtig passer overens med det du ellers prøve at bilde omgivelserne ind.

Hvis du skal redde din sidste rest af troværdighed, så skal du virkelig komme på banen med en meget, meget, meget god forklaring!

/Christian

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Har du slet ingen samfundsøkonomiske skrupler ved fortsat at sende penge over dammen ?

Må jeg tillade mig at spørge hvilke produkter du benytter, og her tænker jeg ikke kun inden for IT men generelt?

Jeg er da vildt imponeret hvis du kun køber produkter der stammer fra virksomheder med danske moderselskaber.... eller nu snakker vi måske kun om ét specifikt firma med amerikansk moderselskab, og alt andet behøver man ikke have skrupler over?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Helt ærligt Jesper, der tabte jeg næsten al respekt for dig.

Hva'ba' ?

Det eneste der kommer af ingenting er lommeuld

Du er tydeligvis ikke ingeniør, men lad mig så fortælle dig, at heller ikke lommeuld kommer af ingenting.

:o)

Jeg er skuffet, og umådeligt forundret over din holdning til samfundet, en holdning der ikke rigtig passer overens med det du ellers prøve at bilde omgivelserne ind.

Undskyld - men hvad sker der lige her?

Jeg er fuldstændig enig med Jørgen Henningsen, når han siger, at man skal bruge det bedste produkt til den bedste pris. I Jylland kalder vi det "en god handel". Men det er ikke det samme om, at det bedste produkt altid koster kr. 0,- (eller at produktet til kr. 0,- altid er bedst). Jeg er heller ikke enig i, at OSS-produkter bør have forrang i fx folkeskolen. Det er klart, at vores børn skal undervises i OSS og de fordele udviklingsmodellen giver ifht CSS, men jeg er ikke enig i, at OSS dermed skal være et [u]krav[/u].

Modellen med at tage penge for software er i mine øjne dybt forældet, men derfor kan man sagtens få god værdi ud af software, der koster penge.

Hvis du skal redde din sidste rest af troværdighed, så skal du virkelig komme på banen med en meget, meget, meget god forklaring!

Jeg forstår ikke problemet. Jeg skriver, at jeg ikke har betalt penge for MS-produkter i umindelige tider. Derhjemme har vi klaret os fint med OSS-produkter som OOo, Firefox og Thunderbird (og andre) og har ikke haft noget behov (eller lyst) for at betale for produkterne fra Microsoft eller andre. Bjørn spørger, hvordan det hænger sammen, og jeg fortæller ham, at jeg via mit arbejde har adgang til produkterne fra Microsoft.

Christian, da jeg så dit udbrud ovre på Computerworld omkring OpenXml != OOXML, tænkte jeg, at den øvre grænse for dine udbrud nu var nået, men jeg tog åbenbart fejl. Jeg er målløs over dit personangreb her og forstår slet ikke, hvordan du synes, at det er rimeligt.

PS: Skal vi snart have et offline arrangement igen?

 • 0
 • 0
Anonym

Jørgen Henning, jeg er fuldstændig ening !

Henrik,

Må jeg tillade mig at spørge hvilke produkter du benytter, og her tænker jeg ikke kun inden for IT men generelt?

Bange for listen ville bliv lidt lang....

Men, i denne debat har jeg forsøgt ,at finde ud af hvad pokker det er der gør, at folkeskoler i danmark, skatteyderbetalte folkeskoler, ikke som det mest naturlige anvender åbne kontorpakker ?!???!

Læs evt. indlæg i denne tråd fra 11. december 2008 18:17.

Mener ikke at det har den helt store relevans i debatten hvilke produkter jeg personligt VÆLGER at indkøbe. Problemet med folkeskolen er jo, at den efter min mening medvirker til at fastholde et unødvendigt monopol.

Jesper,

Du taler udenom. Du sagde, at den manglende reklame for OSS-produkter som OOo og Lotus Symphony havde noget at gøre med prisen på kr. 0,-.

Jeg spørger derfor igen: Hvordan konkluderer du fra en pris på kr. 0,- til, at man dermed ikke kan reklamere for produktet?

Hvor er det lige jeg har påstået at man 'ikke kan' reklamere for produktet ?

Nu kan jeg ikke mindes sidst jeg betalte for et Microsoft-produkt, så du må hentyde til en anden end mig?

Og lad venligst være med at komme med dine hellige tanker omkring "samfundsøkonomiske skrubler". Hvis du som resten af verden bruger Google til søgninger, så synes jeg faktisk, at vi skal lade den uden skyld kaste den første sten.

Husker ikke lige hvor det er, at jeg har påstået at mine børns folkeskole tvinger mig til at anvende Google ? Og vil du ikke godt undlade at benytte ordet 'hellig', det har en kedelig tendens til at trække debatten ned i sølet. Jeg syntes iøvrigt også at i denne sammenhæng virker noget nedladende. [quote] Hos sit arbejde [/quote) Der blev det vist for sent...tag en kop ekstra morgenkaffe...

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jesper.

Pkt 1 - jo jeg er faktisk ingeniør, endda nok med ret stort I!

Pkt 2 - kan du slet ikke se at det udgør et stort problem at du her i debatten på spørgsmålet om hvor man får MS software uden at betale svarer: på sin arbejdsplads, og dermed implicit afsporer debatten fordi du som individ ikke selv betaler for varen?

Vi er nødt til at holde fokus på at som så, så koster software fra MS et mere eller mindre giftigt beløb, og hvad du så som (lille) privatperson i denne sag gør er bedøvende underordnet.

Pkt. 3 - den bedste handel er en stærkt manipuleret størrelse, hvor en meget stor del især om det offentliges brug af midler ikke ikke er et spørgsmål om den (isoleret set) "bedste handel", men hvad der er i samfundet interesse. Og de to ting kan ikke nødvendigvis proppes ind i et privat firmas cost-benifit regneark!

Pkt. 4 - Jeg vil til en hver tid blive ved med at bekæmpe stormanipulator Bojsens forsøg på at hi-jacke et generisk begreb, som en del af hans spin kampagne på at prøve at bilde omverdenen ind at MS kun er stakkels ofre og at de skam er åh-så-åbne.

Og lad være med at se det som et personangreb - godt nok personificerer Bojsen Microsoft, men det er sandelig kva det forhold at han er ansat hos Microsoft (der jo har penge nok til den slags) for fuldtime at fortælle omverdenen om "The facts". Han kunne for den sags skyld også være ansat som spindoctor for McCain eller en anden politiker, og ville så på den måde være kuglestøber for den pågældende.

Bojsen kunne måske også være udvikler på et OSS projekt, og så sikkert være en flink fyr.

Så det det drejer sig om er at det beskidte job han udfører bryder jeg mig ikke om, personen Bojsen har jeg ikke noget forhold til, men med hans rolle, så må han acceptere øretævene!

Pkt. 5 - Øl er aldrig at foragte.

/Christian

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper, [quote] Du er tydeligvis ikke ingeniør, men lad mig så fortælle dig, at heller ikke lommeuld kommer af ingenting. [/qoute] Med den slags kommentarer, er det enestående, at du forventer behandling med fløjlshandsker.

Hvor ligger det der offline sted, hvor i bæller bajere i jer ?

 • 0
 • 0
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Mangler stadig, at en offentlig institution udlover en belønning til de open source-programmører, der vil skrive et plugin til mere detaljeret administration af dokumentskabeloner i Abiword - som så vil kunne dække alle tekstbehandlingsopgaver for 4 ud af 5 institutioner...

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Med den slags kommentarer, er det enestående, at du forventer behandling med fløjlshandsker.

Jeg forventer på ingen måde at blive behandlet med fløjlshandsker - men det er på ingen måde det samme som, at jeg blot pr. automatik griber fat i anklerne og spørger jer, om I har plads nok deromme.

Hvor ligger det der offline sted, hvor i bæller bajere i jer ?

Sidste gang var det på BrewPub i Vestergade i København.

Måske ville det være en idé at holde noget i første uge i februar? Hvis nogen vil snakke kontorpakker eller dokumentformater til den tid, så har der i ugen forinden været møde i SC34 i Okinawa, hvor jeg deltager.

:o)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Pkt 1 - jo jeg er faktisk ingeniør, endda nok med ret stort I!

Ooops - undskyld :o)

Pkt 2 - kan du slet ikke se at det udgør et stort problem at du her i debatten på spørgsmålet om hvor man får MS software uden at betale svarer: på sin arbejdsplads, og dermed implicit afsporer debatten fordi du som individ ikke selv betaler for varen?

Én af de triste ting ved "det skrevne medie" er desværre et nogle nuancer let går tabt. Jeg kan fx simpelthen ikke forstå, hvordan Kims kommentar om "samfundsøkonomiske skrubler ved at sende penge over dammen" kan relateres til mig og debatten omkring anvendelse af kontorpakker i folkeskolen.

For det første har jeg på intet tidspunkt sagt eller anbefalet, at man skal bruge fx Microsoft Office i folkeskolen til undervisning.

For det andet har jeg hele tiden sagt, at man skal anvende den bedste software til den bedste pris og formål.

Og for det tredje har jeg faktisk igen og igen sagt, at OOo i mine øjne er en oplagt kandidat til unervisningsbrug i folkeskolen.

Derfor kan jeg ikke tage Kims kommentar som rettet imod mig personligt og derfor skrev jeg, at jeg ikke selv havde betalt for Microsoft-software til privat brug i årevis.

Jeg synes nemlig ikke, at de er pengene værd.

Det var IKKE et forsøg på at afspore debatten.

[b]Christian skrev:[/b] Jeg er skuffet, og umådeligt forundret over din holdning til samfundet, en holdning der ikke rigtig passer overens med det du ellers prøve at [u]bilde omgivelserne ind[/u].

Hvis du skal redde [u]din sidste rest af troværdighed[/u], så skal du virkelig komme på banen med en meget, meget, meget god forklaring!

(min fremhævning) Og mht personangreb, så var det ikke Jasper Bojsen jeg mente du angreb. Jeg mente at din kommentar i denne tråd var under lavmålet og rettet unødigt imod mig personligt.

:o)

PS: Øl - hvad siger du til første uge i februar? Alle er i øvrigt velkomne ... det kunne være skægt at se nogle nye ansigter end sidst.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

(jeg glemte lige)

Husker ikke lige hvor det er, at jeg har påstået at mine børns folkeskole tvinger mig til at anvende Google ?

Der er vel heller ikke nogen i dine børns folkeskole, der [u]tvinger[/u] dig til at anvende Microsoft Office?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jeg opdagede lige en fejl, der kunne gøre det svært at forstå mig.

Sætningen

"Derfor kan jeg ikke tage Kims kommentar som rettet imod mig personligt"

skulle have været

"Derfor kan jeg ikke tage Kims kommentar som [u]andet end[/u] rettet imod mig personligt."

Jeg beklager :o)

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

hm

Her i Aalborg er det skolekom - sådan set ok + al kommunikation fra lærerkorpset i word dokumenter

så ... det kræver at man som forældre har et word program.

det værste er at man får en mail hvori der står der er noget til een i portalen, men ikke hvad og man så går ind i portalen og finder et worddokument hvor der står een linie: forældrekaffe på onsdag.

...

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Jens,

så ... det kræver at man som forældre har et word program.

Nej, det gør det ikke. Men det kræver naturligvis, at man har et program, der kan læse "MS Word"-filer. Heldigvis er det mere reglen end undtagelsen, at et tekstbehandlingsprogram kan netop dette.

:o)

PS: Og så sidder jeg og kigger på "Top 3"-listen over blogindlæg fra 2008 og ærgrer mig over, at denne tråd ikke har fulgt efter et af [u]mine[/u] blogindlæg ;o)

PPS: Er der nogen, der har hacket afstemningsknappen? -39 (pt) må da være noget nær rekord.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

PPS: Er der nogen, der har hacket afstemningsknappen? -39 (pt) må da være noget nær rekord.

Du behøver ikke at hacke den, det er lavet så genialt at man kan trykke flere gange indtil serveren har registreret det første klik, så hvis man har en dårlig forbindelse, kan man trykke mange gange inden man bliver stoppet.

Tåbeligt lavet? Meget.

Bliver det udnyttet? Sikkert, især det tilfælde her ser ret speget ud.

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

Nej, det gør det ikke. Men det kræver naturligvis, at man har et program, der kan læse "MS Word"-filer. Heldigvis er det mere reglen end undtagelsen, at et tekstbehandlingsprogram kan netop dette.

Der er vel heller ikke nogen i dine børns folkeskole, der tvinger dig til at anvende Microsoft Office?

Det er her du efter min mening ikke helt har forstået problemstillingen. Jeg har gentagne gange, til 2 forsk. skoler, forsøgt at sende dokumenter i et ikke-word format. Samme resultat hver gang: "det kan jeg ikke modtage" ! Så længe folkeskolen, så ensporet anvender monopol-pakken fra Microsoft, fatter lærer og i mange tilfælde elever og forældre ikke at der findes operativsystem-uafhængige alternativer. Det er muligt at 'tvang' er et noget stærkt ord, vælg selv hvad du ønsker at kalde det.

Og, jeg forstår ikke at du bliver ved med bemærkningen 'rettet mod mig personligt'. Jeg forsøger at rette mine indlæg mod dine ytringer, ikke mod dig personligt. Det er vel på den måde man udveksler meninger ?

Det glæder mig, at konstatere, at du også mener, at det er oplagt at folkeskolen skifter til en åben kontorpakke. Enten har jeg fuldstændigt misforstået en del af dine indlæg (forudindtaget læsning), eller også har du ændret mening. Om det er det ene eller det andet der gør sig gældende, så har jeg i det mindste fået noget ud af debatten..

mvh. Kim, ikke-ingeniør, og stolt af det :-)

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Det er her du efter min mening ikke helt har forstået problemstillingen. Jeg har gentagne gange, til 2 forsk. skoler, forsøgt at sende dokumenter i et ikke-word format. Samme resultat hver gang: "det kan jeg ikke modtage" !

Men det skyldes måske, at du ikke helt hører, hvad jeg skriver. Jeg er udmærket klar over, at det ikke som udgangspunkt er muligt at sende fx et ODT-dokument til en lærer, men her er det jo så heldigt, at det i OOo er muligt at angive, at dokumenter skal dannes i fx DOC-formatet. Det er en feature jeg selv bruger til de familier og venner, som ikke helt er så meget "med på beat'et omkring dokumentformater" som du og jeg. Jeg har ikke hørt et eneste eksempel fra dem på, at det skulle give problemer. Med valg af DOC-formatet har du ovenikøbet den fordel, at du dermed anvender et format, for hvilket der er den absolut bedste interoperabilitet på tværs af applikationer, platforme og alt muligt andet. Hverken ODF eller OOXML når DOC til sokkeholderne her.

Så det er muligt, at du oplever problemer, hvis du insisterer på at sende ODT-dokumenter til en lærer, men du har faktisk valget til at bruge en anden kontorpakke end MS Office - hvis du vil tage det.

... og så er der jo naturligvis en masse argumenter for, at det er for dårligt at man ikke kan sende et ODT-dokument til sløjdlæreren og andre ting, og disse er jeg principielt set enige i. Der er blot ikke udsigt til, at dette problem ændrer sig lige med det samme, så indtil da er den pragmatiske løsning at sætte det ovenfor skitserede flueben - dermed undgås at betale "Microsoft skat".

Det glæder mig, at konstatere, at du også mener, at det er oplagt at folkeskolen skifter til en åben kontorpakke. Enten har jeg fuldstændigt misforstået en del af dine indlæg (forudindtaget læsning), eller også har du ændret mening.

http://www.version2.dk/artikel/9343-open-office-skal-det-vaere-naeste-ga...

:o)

 • 0
 • 0
Anonym

Jesper,

dermed undgås at betale "Microsoft skat".

Ja, for de få 'udvalgte', heriblandt nogle ingeniører :-)

Din pragmatiske løsning, med 'hakket', ændrer jo ikke på at folkeskolen og brugerne af den, af uvidenhed, poster unødige $ i en monopolviksomhed !

Revolution, kammerat, revolution ! :-)

Kan vi blive enige om, at hvis Helge Sander, besluttede at folkeskolen SKAL benytte et åbent alternativ, at:

 1. Folkeskoleeleverne og lærerne vil ikke mangle funktionalitet
 2. Forældre vil ikke sidde med en PC hvor den 'gratis' 60-dages officepakke skal betales.
 3. Alle interessenter i sagen, lærer, elever og forældre vil frit kunne vælge, det operativsystem de ønsker.
 4. Staten og borgerne spare penge (vigtig parameter i den nuværende financielle situation)

Jeg kan godt se at det kan lade sig gøre at 'leve med' Microsoft Office i folkeskolen, det er dog en nødløsning, og, syntes jeg, en slap og vattet holdning.

Hurra for Tønder, et eksempel til efterfølgelse. Så simpelt kan det gøres !

400.000 danske kroner, uden at miste funktionalitet, hvor man samtidig sparer de efterhånden berømte Hr. og Fru Jensen, for Microsoft skatten, de ikke anede de kunne slippe for !

Får sgu' helt lyst til at flytte til sønderjylland.

Interessant, som ingeniører ser ud til, at blive afhængige af et specifikt produkt (se blog om HP-lommeregnere her på version2) :-) Er kapitalisme på overdrevet, et grundfag i uddannelsen ?

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Din pragmatiske løsning, med 'hakket', ændrer jo ikke på at folkeskolen og brugerne af den, af uvidenhed, poster unødige $ i en monopolviksomhed !

Det er jeg med på - men det ændrer ikke på, at man kan, hvis man vil (og kender til det). Det var jo dig, der nævnte, at din børns skoles brug af MS Office "tvang" dig til at bruge MS Office, og jeg påpeger blot, at det ikke er tilfældet.

Det er dog klart, at der er en stor "uddannelsesudfordring" i at få viden om alternativer ud til forældrene, så de kan drage nytte af dem.

Kan vi blive enige om, at hvis Helge Sander, besluttede at folkeskolen SKAL benytte et åbent alternativ, at:

(fire punkter)

Ja - men jeg er ikke enig i, at det skal være et centralt styret krav.

Jeg synes i øvrigt også, at punkt 2 er - undskyld mig - noget ævl og ikke relevant ifht denne diskussion. At der bruges fx OOo i folkeskolen ændrer sandsynligvis ikke på, at computere sælges med prøveversioner af fx Microsoft Office.

Tønders handlinger er i øvrigt utroligt spændende :o)

Interessant, som ingeniører ser ud til, at blive afhængige af et specifikt produkt

Jeg tror faktisk ikke, at ingeniører er meget anderledes end andre mennesker mht softwarevalg. Generelt har "vi" måske lidt mere viden om de forskellige alternativer, der findes - i forhold til Hr. og Fru Jensen - men når så vi har fundet "yndlingsprogrammet", så har vi nok lige så svært ved at skifte det ud som alle andre.

 • 0
 • 0
C S

Det er utroligt, at der skal så meget til, før vi kan komme til at spare penge på software til offentlige institutioner.

Imens bliver der dagligt lavet nye tiltag for at udlicitere drift af toge, busser, operationer hos privathospitaler mm. for netop at kunne spare penge. Hvorfor ser man ikke rapporter offentligtgjort om, hvad ulempen ved udlicitering til diverse selskaber er, som der nu bliver lavet rapporter om, hvad fordele og ulemper ved open source er?

Det er et spørgsmål om vilje, det må være indlysende!

Regeringen er utroværdig i denne sag.

 • 0
 • 0
Anonym

[quote] Jeg synes i øvrigt også, at punkt 2 er - undskyld mig - noget ævl og ikke relevant ifht denne diskussion. At der bruges fx OOo i folkeskolen ændrer sandsynligvis ikke på, at computere sælges med prøveversioner af fx Microsoft Office. [/qoute] Nej, helt enig, det var heller ikke det jeg mente. Brugte blot pkt. 2 som illustration på, at den altomklamrende monopolvirksomhed, til stadighed, og iøjeblikket med folkeskolens hjælp, formår at få snyde store dele af brugerskaren til fejlagtigt at tro at Microsofts officepakke er eneste alternativ. Jeg kender for eksempel flere der 'køre microsoft office' !

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Jesper.

Og mht personangreb, så var det ikke Jasper Bojsen jeg mente du angreb. Jeg mente at din kommentar i denne tråd var under lavmålet og rettet unødigt imod mig personligt.

Prøv nu at lade være med at blive tøsefornærmet, når man stiller op til tæsk, så risikerer man altså også at få nogen.

Og grunden til mit "personangreb" var for lige at få det på det rene mht. dit svar på spørgsmålet:

"Hvor kan man få MS-produkter uden at skulle betale?"

Hvortil du svarede:

"Hos sit arbejde"

Det du så senere vævede dig frem til var at du ikke brugte det personligt, så hvis du havde skrevet noget ala:

"Jeg bekymrer mig [b]som privatperson[/b] ikke for hvad MS Office koster, da jeg ikke kunne drømme om at bruge det privat, men kun på mit arbejde..."

Så var det en helt anden og fair sag, men når vi nu taler om hvordan MS' monopol, uagtet hvordan du vender og drejer det, påvirker skoler og andre offentlige foretagender, og dermed på bundlinien samfundets økonomi, ja så fremstår dit "dumsmarte" svar altså mere end uheldigt.

PS: Øl - hvad siger du til første uge i februar? Alle er i øvrigt velkomne ... det kunne være skægt at se nogle nye ansigter end sidst.

Jeg har endnu ikke helt styr på min februar kalender, da jeg nok har noget rejseri lige der, men det ved jeg i løbet af en god uges tid.

/Christian

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Kan vi blive enige om, at hvis Helge Sander, besluttede at folkeskolen SKAL benytte et åbent alternativ, at:

Nu sætter jeg lige åbent alternativ = OOo i nedenstående holdning til ovenstående.

Jeg har principielt noget imod at Helge Sander skal sælge Suns software, hvorfor kan de sælgere der sidder hos Sun Microsystems Danmark ikke selv gøre dette?

Husk på at det kan godt være at licensen er kr. 0 og at det derved ikke har en umiddelbar monetær værdi for Sun, men det er bestemt ikke det samme som at det ikke har værdi for Sun.

Prøv at ringe til Jonathan Swartz og høre om du ikke for kr. 20 millioner kan få udskiftet Sun logo'et i OOo med dit eget firmanavn i stedet, og så vil han sikkert knække sammen af grin over dit latterlige tilbud.

Fordi så snart OOo er inde, så er der en chance for at den IT-ansvarlige på skolen måske pludselig tænker "Når nu der går et eller andet galt, hvor får jeg så professionel hjælp?", og så ringer han/hun måske til Sun og køber en serviceaftale. Måske får han/hun så også med sælgeren lige en snak om hvad StarOffice kan tilbyde af ekstra features til ganske få penge, eller f.eks. om skolen har gamle MS Office dokumenter de gerne vil havde migreret, for så har Sun da også et betalbart værktøj der kan hjælpe med dette. Samtidigt så aftaler sælgeren måske lige at ringe tilbage om 6 måneder og høre hvordan at det går med OOo installationen, nok bestemt ikke kun for at være flink, men også for at høre om der kan sælges andre af Suns produkter og ydelser til skolen.

De elever der benytter OOo på skolen og ser Sun logo'et hver dag de ryger jo også videre i systemet en dag og er måske med til at påvirke at der kommer flere Sun produkter ind på deres kommende arbejdsplads, uddannelsesinstitutioner m.v.

Helge Sander skal efter min mening ikke agere Sun sælger i folkeskolerne, han skal blot sikre at folkeskolerne efter eget ønske kan gå til såvel en Sun eller Microsoft eller helt tredje sælger når de skal vælge værktøjer. Det er fri konkurrence.

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Prøv nu at lade være med at blive tøsefornærmet, når man stiller op til tæsk, så risikerer man altså også at få nogen.

Skægt - jeg troede egentlig, at jeg stillede op i en diskussion og ikke til tæsk, men sådan har vi vel hver vores specifikke indgangsvinkel til samtalen.

:o)

I øvrigt skal jeg huske noget til næste gang min kone udbryder: "Altså, skat - hvor er du bare super dårlig til at multitaske".

Jeg vil nemlig svare: "Næeh, skat, nytårsdag formåede jeg faktisk at deltage i en løbende debat på v2.dk samtidig med at jeg forberedte nytårsmiddag.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Prøv at ringe til Jonathan Swartz og høre om du ikke for kr. 20 millioner kan få udskiftet Sun logo'et i OOo med dit eget firmanavn i stedet, og så vil han sikkert knække sammen af grin over dit latterlige tilbud.

Der er absolut intet der forhindrer skolen eller staten i at fjerne Sun's logo... Så jo, han vil knække af grin, men det er fordi du tilbyder penge for noget du har ret til i forvejen.

Derudover er "et frit alternativ" ikke = OOo, der er adskillige frie kontorpakker.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Der er absolut intet der forhindrer skolen eller staten i at fjerne Sun's logo... Så jo, han vil knække af grin, men det er fordi du tilbyder penge for noget du har ret til i forvejen.

Ja du kan altid begynde at lave din egen fork af OOo, men så begynder man jo selv at skulle til at ligge og kompilere nye opdateringer til OOo hver gang de kommer m.v. Så mister det da en del af sin værdi for skolerne.

Samtidigt har du jo også stadigvæk Suns logo på OpenOffice.org hjemmesiden (og MySQL faktisk også, ret sjovt at det logo nu også skal fremgå af OOo hjemmeside). Hvis du skal havde professionel support så er det stadig Sun du indgår en aftale med, med mindre du vil etablere et centralt styret skolesupportcenter til OOo (men det koster jo også penge at drive) o.s.v.

Jeg nævnte også at nu tog jeg den bare ud fra OOo. Men flere af de andre frie kontorpakker er jo også del af en forretningsmodel, og hvis ikke så er der stor chance for at de bliver det hvis der blot kommer nok opbakning (brugere) bag pakken. Samtidigt så er det også svært hele tiden at løbe efter kun at bruge kontorpakker der er 100% fri af kommercielle interesser, og så måske samtidigt stille krav til at du kan få professionel support.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Nu er det ikke ligefrem en større opgave at fjerne/erstatte logoer, slet ikke hvis det er for en fælles skoleudgave af pakken. Det er uanset hvad en god idé, så man kan lave tilretninger og forudinstallere skabeloner der passer perfekt til skoleregi. Koster penge?

KOffice er forøvrigt (så vidt jeg ved, bruger det ikke selv) helt fri for firmalogoer og andet.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Koster penge?

Ja ansatte eller eksterne konsulenter koster penge, specielt de danske af slagsen.

KOffice er forøvrigt (så vidt jeg ved, bruger det ikke selv) helt fri for firmalogoer og andet.

Ja KOffice er vist rimeligt fri for kommercielle interesser der er dog et par folk som bliver betalt for arbejdet, så deres respektive firmaer har jo nok en eller anden kommerciel interesse i produktet.

Men er KOffice nu også på nuværende tidspunkt så egnet i den konkrete situation? Jeg kender ikke så meget til det, men min umiddelbare vurdering, og så må I jo fortælle mig hvor jeg er forkert på den, er følgende:

Det er vel først nu med KOffice 2.0 som stadig er i Beta at KOffice overhovedet kan køre på windows? Så kan man selvfølgelig sige at så kan skolerne bare tage den stabile KOffice 1.6.3 og så køre Linux, men det kunne jo godt være at nogle af skolerne godt kunne tænke sig kun at skifte fra MS Office til KOffice i første omgang og ikke også skifte operativsystem.

Så er der spørgsmålet om binære. KOffice projektet har hele tiden holdt fat på kun at levere kildekode og så er det andre der skal levere binære pakker. Nu er det jo nok af god grund at der ikke hidtil har været den store interesse for at levere KOffice binære til Windows, eller at de har været svære at finde. Men det kommer jo forhåbentligt også. Ellers skal skolerne til selv at ligge og kompilere de binære pakker. Igen ikke nogen stor opgave men det tager alt sammen tid (og koster derfor penge), og stiller måske også nogle krav til kompetencer som du ikke normalt besidder som IT-ansvarlig på en skole.

De næste skridt efter at havde fået etableret binære til Windows er så hvordan du får lavet en installationspakke så du automatisk kan distribuere og installere kontorpakken. Hvem har erfaring på dette områede med KOffice på Windows netværk på nuværende tidspunkt? Jeg mener alternativt er manuel installation på alle PC'er. Det eksempel som Kim tidligere nævnte det drejede sig om 1100 skole PC'er. Det er bestemt ikke nogen lille opgave at installere kontorpakke manuelt på 1100 skole PC'er, og koster en hel del penge at foretage, specielt hvis situationen måske er at den IT-ansvarlige på skolen ikke har tiden til det og derfor hyrer eksterne konsulentassistance.

Hvor kan skolen få professionel support af KOffice på Windows hvis de ønsker at tegne en serviceaftale på dette?

Så er der hele interoperabilitetsproblemet hvor KOffices styrke med at være rimelig fri for kommercielle interesser jo desværre også er dets svaghed. Der bliver ofte klaget over at projektet har mangel på ressourcer, som gør at de gerne halser gevaldigt bagefter f.eks. OOo hvad angår implementeringen af ODF. Det betyder at der er en række mangler i KOffices ODF implementationen som betyder at interoperabiliteten ikke er for god med f.eks. OOo (http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1201708). Det betyder jo desværre at er det KOffice på skolen og man helst vil undgå interoperabilitetsproblemer, så skal det også gerne være KOffice i alle hjemmene, KOffice hos de leverandører, andre skoler, kommunen, andre institutioner i undervisningssektoren m.v. som skolen kommunikerer med. Det er dog et generelt problem med interoperabilitet på tværs af kontorpakker som vi har uanset om vi snakker ODF eller OOXML.

Så ved jeg heller ikke hvor god den danske stavekontrol + grammatikkontrol (hvis sidstnævnte overhovedet findes i KOffice) den er. Andre der har erfaring med dette? På den ene side kan man sige at det kan jo også gøre lige meget for det er jo en skole så de skal lære selv at stave m.v. uden hjælp fra et værktøj. Men på den anden side så skal kontorpakken vel også benyttes til administrative ting, og der har jeg det lidt sådan at hvis man kan få hjælp af et værktøj til f.eks. at kontrollere stavning, kontrollere grammatik m.v. hvorfor så ikke benytte sig af dette.

 • 0
 • 0
Michael Rasmussen

På baggrund i dette, og andre lignende, blogindlæg samt kommentarer, har jeg gjort mig nogen overvejelser om, hvad vi egentligt mangler i dette land for at få en effektiv og smidig anvendelse af IT i det offentlige.

Kritikere kan så hævde, at vi har den digitale taskforce og ITST, men disse institutioner er i bedste fald alt for politiske, og i al for høj grad fokuseret på teoretiske problemstillinger, og i værste fald årsag til et enormt ressource spild og medvirkende årsag til, at strategiske beslutninger om anvendelse af IT i det offentlige overlades til tilfældighedernes spil.

Vi må komme til den erkendelse, at Danmark er for lille til at kunne håndtere fragmenterede beslutninger, hvorfor beslutninger skal træffes på et centralt sted. Disse beslutninger skal ikke udstikke rammer for IT anvendelsen, men anvise præcise løsningsforslag der umiddelbart lader sig implementere i de offentlige institutioner. Skal det offentlige Danmark kunne høste effektiviserings- og rationaliseringsgevindster ved IT-anvendelse, skal IT-løsningerne ensrettes og målrettes en overordnet politisk strategi, der kun kan virkeliggøres, hvis et statsligt organ fastsætter præcise retningslinjer for det offentliges IT-anvendelse, på samme vis som det finder sted i private virksomheder; her er indkøb og IT-beslutninger jo heller ikke overladt til en virksomheds enkelte afdelinger, men bliver fastlagt fra centralt hold udfra strategiske overvejelser, hvor virksomhedens tarv er udgangspunktet. Al moderne økonomisk teori har jo også bevist, at decentrale beslutningsstrukturer medfører suboptimering i de enkelte organisationsenheder.

Mit forslag er derfor: 1) Regeringen opretter center for offentlig IT, der gøres politisk uafhængig af regeringen. Centret referere direkte til Folketinget, og centrets økonomi sikres gennem bevilliger på finansloven. direktøren udpeges efter samme principper som Folketingets Ombudmand. 2) Center for offentlig IT får udstukket tre hovedopgaver: 1) Beslutte hvilke standarder det offentlige skal gøre brug af i det offentliges IT-anvendelse. Findes der til et givet område ingen åben standard, skal centret igangsætte konkrete tiltag for udarbejdelse af en sådan. Enhver åben standard der ikke findes i en referenceimplementation på to uafhængige platforme, kan ikke komme i betragtning. En standard er åben, hvis den opfylder B103. 2) Udarbejdelse af konkrete implementationsforslag med udgangspunkt i referenceprofiler, samt vejlede offentlige brugere og medvirke ved implementation. 3) Forestå forhandlinger med leverandører af løsninger - hardware og software, der er nødvendig, for at kunne varetage punkt 1 og 2. 3) Det offentlige kan kun indkøbe software, hvortil der medfølger kildekode. Kildekoden skal ikke nødvendigvis publiceres offentligt, men kan på forlangende af leverandøren deponeres under den forudsætning, at kilde-koden frigives med henblik på vedligeholdelse og videreudvikling, såfremt parterne skilles. En forudsætning for ovenstående deponering er dog, at de standarder softwaren gør brug af, publiceres offentligt i sin fulde ordlyd, og må ikke være underlagt nogen former for restriktion, hvad angår anvendelse og implementering i tredjeparts software.

 • 0
 • 0
Leif Lodahl

Det fremgår flere steder af debatten, at benytter man OpenOffice.org, så kan man ikke undgå Suns logo på skærmen. Det fremgår også at det er et problem.

Jeg skal først gøre opmærksom på, at den danske udgave af OpenOffice.org ikke kompileres af Sun. Vi i det danske lokaliseringsprojekt afvejer løbende fordele og ulemper ved dette, og hidtil har vi som hovedregel valgt at benytte uafhængig kompilering. Mig bekendt optræder Suns logo ikke af brugergrænsefladen og Suns firmanavn fremgår kun hvor det er informativt og relevant. Sun holder copyright og er en stor bidragyder til projektet. Den engelske udgave er derimod kompileret af Sun og firmalogoet optræder flere steder. (Den udgave som jeg selv bruger, er distribueret via Ubuntu og der er også et Sun logo.)

Suns logo fremgår af OpenOffice.orgs hjemmeside sammen med et par andre firmalogoer. Det er normal procedure, at når non-profit organisationer modtager hjælp og bidrag, så kvitterer man med at anerkende de pågældende sponsorer. Sun har doneret den hardware, som hjemmesiden ligger på.

Iøvrigt kan jeg ikke forstå at der ikke er nogen der har klaget over at Adobes logo fremgår af pdf-læseren og Flash-playeren. At Java afviklngsmiljøet også har et Sun logo o.s.v.

I mine øjne er diskussionen akademisk. Langt de fleste brugbare open source løsninger har en eller flere kommercielle bidragydere. I dag er der en bred anerkendelse af, at open source godt kan leve i et miljø, hvor kommercielle interesser har indflydelse på fri software. Uden kommercielle bidragydere ville open source programmerne aldrig blive reelle alternativer til proprietær software. Det vigtigste er, at vi har et reelt valg - frihed. OpenOffice.org findes i flere forskellige indpakninger, f.eks. go-oo.

I Norge er der valgt en lidt anden model. Flere Fylkeskommuner er gået sammen og stiftet en 'forening', der udvikler og vedligeholder fri software (SkoleLinux), herunder OpenOffice.org. Der har 'det offentlige' altså valgt at tage ansvaret. Den der tager ansvar og yder et bidrag, kan dermed opnå indflydelse.

Leif Lodahl Talsmand for OpenOffice.org i Danmark

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere