Open Office - på vej

Jeg så en artikel fra "Danske Kommuner", om at Lyngby-Taarbæk Kommune indfører Open Office i folkeskoler (dknyt.dk). "eventen" beskrives også andre steder, f.eks. på version2, også med Microsofts vinkel.

Det jeg synes er hovedet på sømmet, er begrundelsen:
"Skiftet til en fri kontorpakke er blandt andet begrundet i et ønske om at stille alle elever lige. Ved at skifte til en fri kontorpakke sikres også, at kommunen ikke opfordrer eleverne til evt. at anvende piratkopier, hvis de vil have skolens kontorpakke på deres private computer"

Og som forældre vil jeg tilføje, at det jo ikke altid er eleverne der presses til at anskaffe Microsofts Officepakke, forældrene forventes at sørge for pc'er, som børnene kan bruge, inkl. Microsoft Office.

Og med mit generelle kendskab til Microsoft licensbetingelser, så er det ikke nok med en undervisnings/privat licens, hvis forældre eksempelvis er erhvervsdrivende, og også bruger pc'en til det....

Godt gået af Lyngby-Taarbæk!

Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Lars,

Jeg er 100% enig !

Jeg forstår simpelthen ikke, at det ikke sker på alle folkeskoler, andet giver ikke mening...

Men, når det er blevet tilladt Microsoft at 'sælge' licenser til kr. 20, i folkeskolen, så er det svært at stå imod.

Det er jo det alle vil have..bla...bla..bla.. stavekontrol....grammatik....mikroværkstedet (Microsoft guld partner)....bla...bla..

Prøv dog lige at se på sagen lidt ovenfra, den samlede besparelse er enorm !!!

Microsofts ynkelige hyleri udstiller dem som utroværdige når det kommer til, at levere noget så banalt som en kontorpakke til folkeskolen...stik dem en palle tudekiks, og stop pengestrømmen !

 • 0
 • 0
#2 Sofus Albertsen

Indspark til både Kim, og Lars: Jeg er 100% enig med jeres argumentation der hedder: Hvorfor købe dyr software, når man kan få noget tilsvarende gratis? Det eneste problem man skal huske at sætte stor fokus på er at der i hvert fald i specialundervisnings-øjemed er rigtig mange oplæsningsprogrammer og hjælpe programmer som er direkte intigreret med MSO, og ikke OO. Derfor er det død og pine vigtigt at de folk der skifter fra den ene til den anden udbyder af sowftware også itænker økonomi i at gøre OO ligeså godt til folk med læse/stave vanskeligheder. Hvis de ting bliver gjort får vi for alvor et alternativ til betalingssoftware, hvilket ALTID er en god ting! Og så lige en sidste ting:

"Det er jo det alle vil have..bla...bla..bla.. stavekontrol....grammatik....mikroværkstedet (Microsoft guld partner)....bla...bla..

Prøv dog lige at se på sagen lidt ovenfra, den samlede besparelse er enorm !!!"

Hvad hjælper det at skifte fra et til noget andet for at spare X antal kroner, når det nye produkt ikke kan det som netop er vigtigt for folkeskolen?

 • 0
 • 0
#3 Anonym

Sofus,

Du har en pointe !

Men, hvor svært kan det være, spark Mikroværkstedet (Bemærk navnet og deres tætte forbindelse til Microsoft) der hvor det gør ondt, og forlang, at hvis de vil levere til folkeskolen, så skal de følge med tiden !

I den mellemliggende tid må 'de svage børn' så nøjes med at have en speciel kontorpakke.

 • 0
 • 0
#4 Michael Zetlitz

Så kunne man vel indkøbe nogle få MSO licenser til disse specialklasser, evt. med en aftale om at de også kunne bruge det derhjemme, hvis det er muligt.

Eller man kunne lægge pres på producenterne af disse hjælpeværktøjer, og få dem til at udvikle mod andet end MSO. Hvis alle skoler bliver påtvunget at skifte fra og med en specifik dato, så er der rigelig motivation for disse producenter til at ændre deres hjælpeværktøjer til f.eks. OO.

 • 0
 • 0
#5 Sofus Albertsen

Jeg argumentere slet ikke imod et skift, og jeg syns jeres forslag er super relevante! Hvis hele DK's folkeskoler fra og med en bestemt dato som standard skulle bruge OO, og kun i specielle tilfælde bruge MSO, så ville man kunne kanalisere bare 5% af besparelserne over på udvikling af OO i stedet for. Og så begynder vi at snakke! For det hele er lidt ligesom hønen og ægget. Folk vil kun skifte hvis den anden platform kan alt det samme gratis, men for at den skal kunne det, skal den have nogle der bruger den, og de kommer først når..... Det kunne være dejligt med nogle der aller øverst tog fat i det her og gjorte noget ved det. Var der nogle der sagde Berthel?

 • 0
 • 0
#6 Jarle Knudsen

Men, når det er blevet tilladt Microsoft at 'sælge' licenser til kr. 20, i folkeskolen, så er det svært at stå imod.

Når man tilbyder til den pris mens næsten identisk vare koster 1000 eller mere taler vi om prisdumping.

Konkurrencestyrelsen burde se på sagen omgående.

 • 0
 • 0
#7 Sebastian Andersen

Apropos hjælpeprogrammer; så findes der allerede en del pædagogiske programmer i edubuntu pakken.

Der var lidt tilvænningstid til de nye tilbud fra underviserens side i støttetilbudet; men ikke som var overkommeligt indefor en times introduktion og en aften foran skærmen. (Ja - det er en omkostning, men mikroværkstedets programmer kommer heller ikke gratis, de skal også indlæres).

 • 0
 • 0
#9 Peter Andersen

Jeg kender en del lærere og ingen af dem er specielt it-mindede, de vil til hver en tid vælge det de kender - microsoft office, og stå med håret i postkassen hvis deres .docx filer ikke åbner korrekt i den ooo pakke i gerne vil trække ned over hovedet på dem.

Jeg tror i undervurder brugers modvilje mod forandring, og det nytter altså ikke at sætte hårdt mod hårdt. Sidst jeg tjekkede, havde skolerne ikke en velbemandet it-afdeling med supportere klar til telefonstorm.

 • 0
 • 0
#11 Anders Olsen

Jeg har overværet skift fra en version af MS office til en anden, og her kan der sagtens opstå den type problemer du refererer til. Docs der ikke åbner, knapper der sidder nye steder og ser anderledes ud, shortcuts der er ændret osv. "De dumme brugere" som du kalder dem, er ikke uvandt med denne type udfordringer. Men de udfordringer er der jo, uanset om man skifter fra gammel MSoffice til ribbon-nirvana eller fra MS office til OOO. Det er også målt, vejet og endegyldigt konkluderet af mange andre. Bundlinie; Kernen i det problem du henter frem, har ikke noget med navnet på leverandøren at gøre.

 • 0
 • 0
#13 Jarle Knudsen

Jeg kender en del lærere og ingen af dem er specielt it-mindede, de vil til hver en tid vælge det de kender - microsoft office, og stå med håret i postkassen hvis deres .docx filer ikke åbner korrekt i den ooo pakke i gerne vil trække ned over hovedet på dem.

Det er lang fra sikkert om man åbner uproblematisk ældre MSO dokumentformater i nyere MSO. Du skal faktisk ikke regne med at du overhoved kan åbne dokumenter ældre end 2-3 versioner.

BTDT Konvertering af over 10.000 Word 97 dokumenter måtte gennem OOo og konvertere til noget MSO2k3 kunne åbne :O/

 • 0
 • 0
#14 Anonym

Peter,

Som andre også har bemærket, så er OOo ikke nogen magisk løsning som med et trylleslag fjerner alle problemer.

Den slags løsninger findes kun i Microsofts Get-the-facts kampagner.

Det her handler om at løsrive sig fra et massivt vendor-lockin, både for folkeskolen men så sandelig også for de sagesløse forældre, som tvinges til at vælge både operativsystem og kontorpakke på baggrund af folkeskolens holdning.

En interessant vinkel på problemet med "Dumme brugere" er, at de jo med den nuværende leverandør, tvinges til at skifte til Office-næste-version, når leverandøren mener det skal ske. Det sker nemlig præcist når mængden af docx dokumenter bliver så stor at lærerne har problemer med at modtage dokumenter (ikke fordi de er dumme, men de har vigtigere ting at tage sig til).

Ved et skifte til præcis SAMME version af en kontorpakke, gratis og det hele, forsvinder alle problemer med at sende/modtage dokumenter mellem elev og lærer. Eleverne fristes ikke ud i piratkopiering, forældrene sparer køb af licens.

Hvad er problemet ?

 • 0
 • 0
#15 Michael Zetlitz

Jeg kender en del lærere og ingen af dem er specielt it-mindede, de vil til hver en tid vælge det de kender - microsoft office, og stå med håret i postkassen hvis deres .docx filer ikke åbner korrekt i den ooo pakke i gerne vil trække ned over hovedet på dem.

Typisk holdning i IT verdenen. Hvis ikke folk kan finde ud af dette og hint er de ignoranter. For fan... lærerer er og skal ikke være IT eksperter, de skal lære ungerne at læse og skrive og alt muligt andet relevant. Problemet er at dem der udvikler officepakker o.a. software ikke gør deres arbejde godt nok, så softwaren er intuitiv at bruge. Det er ikke nødvendigvis kun brugerne der er idioter...

 • 0
 • 0
#19 Jens Kjellerup

En kort kommentar til diskussionen om hjælpeværktøjer til elever med behov for ekstra støtte til læse/skrive processerne.

Hvorfor fokuserer alene på Mikroværkstedets produkter når de alene fokuserer på MSO platformen.

På softwarebørsen ligger to kontorpakke uafhængige produkter som Forsæt endeligt diskussionen når i har afklaret hvor problemerne egentlig er for de elever der har hjælp til læsning/skrivning

"kan det samme"*

Det er ÅbenSkrivestøtte og FarvOrd. Vurderingen er at de fuldt dækker de indlæringsmæssige behov der er i folkeskolen.

I en kommune jeg tidligere var ansat i havde jeg for ca. et år siden en dialog med Mikroværkstedet om at få dem til at lave en udgave der fungere med OOo.

Først var de meget fodslæbende. Da jeg endeligt fik trukket dem til truget - det var en meget stor kommune og dermed et stort skolevæsen - ville de have 800.000 kr for at lave en version af CDord der fungerede med alle funktioner i OOo.

Set i lyset af den generelle bevægelse overmod OOo i skoleverdenen mente jeg ikke vi skulle finansiere deres udviklingsprocesser mod et mere åbent marked.

Samtidigt kunne jeg oplyse dem om at deres nærmeste konkurrent ÅbenSkrivestøtte havde opgraderet/modificeret sit produkt og i samme ombæring havde valgt at understøtte OOo på lige fod med MSO.

Jeg bad dem gå hjem og tænke sig rigtigt godt om inden de krævede at en enkelt kunde skulle gå ind i en direkte finasiering af deres strategiske produktudviklingsbehov. Markedets bevægelse væk fra MSO klarede nok dette for mig.

*) Med "kan det samme2 mener jeg at der er ikke 100% overlap mellem funktionaliteterne men produkterne dækker på forskellig måde de områder en elev der har problemer med læse/skriveprocessen.

 • 0
 • 0
#20 Peter Andersen

[quote]Typisk holdning i IT verdenen. Hvis ikke folk kan finde ud af dette og hint er de ignoranter, For fan... lærerer er og skal ikke være IT eksperter, de skal lære ungerne at læse og skrive og alt muligt andet relevant[/quite]

Enig, derfor anførselstegnene.

 • 0
 • 0
#21 Jens Kjellerup

Kan desværre ikke få lov at rette en copy/paste fejl i mit indlæg - derfor version2.

En kort kommentar til diskussionen om hjælpeværktøjer til elever med behov for ekstra støtte til læse/skrive processerne.

Hvorfor fokuserer alene på Mikroværkstedets produkter når de alene fokuserer på MSO platformen.

På softwarebørsen ligger to kontorpakke uafhængige produkter som "kan det samme"*

Det er ÅbenSkrivestøtte og FarvOrd. Vurderingen er at de fuldt dækker de indlæringsmæssige behov der er i folkeskolen.

I en kommune jeg tidligere var ansat i havde jeg for ca. et år siden en dialog med Mikroværkstedet om at få dem til at lave en udgave der fungere med OOo.

Først var de meget fodslæbende. Da jeg endeligt fik trukket dem til truget - det var en meget stor kommune og dermed et stort skolevæsen - ville de have 800.000 kr for at lave en version af CDord der fungerede med alle funktioner i OOo.

Set i lyset af den generelle bevægelse overmod OOo i skoleverdenen mente jeg ikke vi skulle finansiere deres udviklingsprocesser mod et mere åbent marked.

Samtidigt kunne jeg oplyse dem om at deres nærmeste konkurrent ÅbenSkrivestøtte havde opgraderet/modificeret sit produkt og i samme ombæring havde valgt at understøtte OOo på lige fod med MSO.

Jeg bad dem gå hjem og tænke sig rigtigt godt om inden de krævede at en enkelt kunde skulle gå ind i en direkte finasiering af deres strategiske produktudviklingsbehov. Markedets bevægelse væk fra MSO klarede nok dette for mig.

*) Med "kan det samme2 mener jeg at der er ikke 100% overlap mellem funktionaliteterne men produkterne dækker på forskellig måde de områder en elev der har problemer med læse/skriveprocessen.

 • 0
 • 0
#22 Martin Filtenborg

Omkring kontorpakker og vendor-lockin pga. behovet for stavehjælp mv.:

Skrivestøtte i version 3.37 understøtter da AFAIK OpenOffice ganske fornuftigt. Se http://web.mac.com/anderssewerin/SecondGuess/Opdateringer/Optegnelser/20....

Om Mikroværkstedet så forhandler dette produkt eller ej, ved jeg ikke. Og det er osse ligemeget hvis man fra skolens side stiller krav om at ungerne skal bruge MS office. Noget som sker, fordi underviserne ikke ved ret meget om IT-baserede værktøjer. Eksempelvis var man på mit eget afkoms skole fuldstændig uvidende om OpenOffice's eksistens, og forlod sig på anbefalinger fra skolevæsenets fælles IT-funktion - som behændigt undlod at nævne at der altså fandtes mere end ét office-produkt i udvalget. Så jeg mener ikke man kan klage over undervisernes adfærd - de ved ikke bedre. Hvilket til gengæld er beklageligt! Men igen; for underviserne er der rigelig motivation til at rette fokus så mange andre steder hen end lige på ændring af det i dag anvendte værktøj. Det virker jo godt nok. Et godt sted at påvirke ville være i den fælles IT-funktion. Hvor holdningen (mit gæt) nok er 'ingen er nogensinde blevet fyret for at vælge Microsoft', hvilket ikke gør opgaven lettere.

 • 0
 • 0
#25 Martin Filtenborg

20 kr var vist det beløb, en af mine kollegers unger blev bedt om at medbringe til skolens IT-mand, så denne kunne få dækket udgiften til fremstilling af en CD med en elev-udgave af MSO. Man må formode at (u)nævnte IT-mand har sit bagland i orden, og at der derfor er tale om en ordning som er indgået på højere plan. En licens-aftale mellem kommunens IT-afdeling of verdensfirmaet.

Så ja, jeg har osse hørt om 20-kroners licenser.

Men måske Jens Kjellerup kan kaste mere lys over sagen med 20-kroners-skolelicenser?

Undertegnede har selv adgang til MS's produkter via HUP - og prisen for en Office Enterprise '07 er her en flad hundredlap for licens til 2 maskiner.

Konkurrenceforvridning?

 • 0
 • 0
#26 Jens Hørlück

Efter grundlovens paragraf 76 har alle børn i den undervisningspligtige alder ret til fri undervisning i folkeskolen. Og det, der er afgørende, er, om det pågældende undervisningsforløb eller aktivitet indgår som en bestanddel af et samlet undervisningsforløb i folkeskolen Kommunen kan lade være med at gøre noget og overlade det til forældrene; men hvis kommunen distribuerer, så må de selv bære licensen. Så de 20 kr. - betaling for skiven? - er formentlig en overtrædelse af grundloven.

 • 0
 • 0
#27 Lasse Reinholt

Når man tilbyder til den pris mens næsten identisk vare koster 1000 eller mere taler vi om prisdumping.

Via MSDNAA (MSDN Academic Alliance) som bl.a. Københavns Universitet er med i, kan studerende få næsten alt Microsofts software gratis (listen på download siden ser næsten uendelig lang ud).

Visual Studio Express er også gratis for alle privatpersoner.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere