One iPad per Child

I det første år, jeg havde iPad, lykkedes det mig at nøjes med at bruge den til mails, e-bøger og andre voksen-agtige ting. Men efter for nyligt at have lavet hattrick med 3 syge børn i hjemmet, valgte jeg at bide i det sure Ingrid Marie og købe et par spil til iPad’en, så børnene havde noget at underholde sig med. DET var populært, skal jeg hilse og sige!

Generelt har jeg været imponeret over, hvor gode spil, man får for 6-18 kroner. Især hvis man sammenligner med Nintendo DS-verdenen, hvor selv de mest tåbelige spil koster hundredevis af kroner. Nintendo DS har en stor fordel, når man har med små børn at gøre, nemlig at spillekonsollen i sig selv er meget solid og derfor godt kan tåle ture frem og tilbage i skoletasken, eller når mindstepigen får lavet en lidt hårdhændet aflevering af den på gulvet.

Til gengæld er Nintendo DS-spillene overraskende lidt tilpasset til mindre børn - langt de fleste er fyldt med skrevne dialoger på engelsk (som børnene dog hurtigt lærer hvordan man hurtigst muligt får til at gå væk - men hvad er så pointen?) Sammenlignet med PC-spil er iPad/Nintendo DS-modellen med, at man peger/rører direkte på skærmen ved det objekt, man vil interagere med, også mere intuitivt end at betjene en mus, og dermed nemmere for de mindste.

Til den 3-årige har vi især haft succes med Egmonts Rasmus Klump-spil, hvor man skal trykke på nogle balloner, der kører forbi, når de passerer en af de velkendte figurer - og man får en velgørende båt-lyd som svar, når det lykkes:

Illustration: Privatfoto

De 7-årige har stor fornøjelse af Cut the Rope, hvor man i forskellige mere eller mindre indviklede baner skal skære et antal snore over for at få et stykke slik kastet ned til en frø:

samt det ret tilsvarende Cat Physics (alene navnet bringer jo en vis begejstring frem :-) ) hvor man skal have trillet en bold fra en kat til en anden forbi forskellige forhindringer og retningsskift. De to spil må jeg indrømme, at jeg også nogle gange kommer til at sidde og forlyste mig med, når børnene er lagt i seng...

Og det bringer mig så til næste problem - ALT for få iPads i husstanden. Og en 3-årig, der stiller sig op med hundeøjne og spørger: “Hvornår må jeg få min EGEN iPad? Med Hello Kitty på?”

Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

En anden væsentlig forskel på Nintendo DS og iPad er at hvor iPaden primært bringer penge ind ved salget af hardwaren er det spillene Nintendo tjener penge på, selve maskinen skal bare ud til kunderne så de har en grund til at købe nogle spil. Så sammenligningen på spilpris er ikke helt fair, du kan trods alt få en pæn bunke spil med til en DS før prisen overstiger en iPad.

Men at en iPad sådan set er mere børnevenlig må vel nok siges at være et ikke helt uvæsentligt nederlag til Nintendo.

 • 0
 • 0
#3 Johnny Olesen

Jeg kan kun nikke genkende artiklens pointe. Vi valgte at købe to iPods til ungerne på 4 og 6 år - i stedet for en Nintendo DS. De to iPods kostede godt nok samlet 800 kr. mere end to Nintendo DS havde kostet, men de penge er tilgengæld tjent ind MANGE gange.

Vi har købte en masse børnspil på Apples Appstore - og der er MANGE - og da licensvilkårene gør det muligt at benytte spillene på op til 5 iOS enheder, så har vi kunnet nøjes med at købe spillet én gang og bruge dem på begge iPods.

Vi har vel samlet set brugt omkring 300 kr. på spil + hentet et hav af gratis spil. Samtidig så henter vi en gang om måneden DRs lille og store nørd udsendelser som podcast, hvilket ungerne elsker. Nyt videoindhold hver måned - og ungerne bliver oveni købet klogere.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale en iPod eller iPad løsning til ungerne - specielt hvis man ikke ønsker at skulle investere flere tusinde kroner i alt for dyre (og dårlige) Nintendo DS spil.

Personlig så har jeg også en Samsung 7" Tablet, som ungerne en gang i mellem får lov til at lege med. Men sammenlignet med Apples store udvalg, så er der bare ikke særlig mange gode børnespil til Android :-/

 • 1
 • 0
#5 Johnny Olesen

Ja, det er muligt at købe sig fattig i børnespil, hvis man er uansvarlig og dum.

Det er IKKE et problem, hvis man opfører sig bare lidt fornuftigt og måske ligefrem LÆSER brugervejledningen.

På Apples Appstore skal man altid indtaste kodeord for at købe apps. Når man har indtastet kodeordet, så står kontoen åben i 15 minutter, hvilket man skal være opmærksom på. Det er her det kan gå galt. Hvis man indtaster koden og efterfølgende giver ens barn telefonen i hånden, så er man dum og uansvarlig.

iOS har også indbygget mange forskellige muligheder for at låse enheden med forældrekontrol, så det er også en mulighed man bør benytte. Der er en grund til at Apple har lavet forældrekontrollen...

Endelig så er der low-tech måden, hvor man simpelthen bare slukker for WiFi delen på iOS.

Endelig så bør man som ansvarlig forældre ALTID afprøve spillene FØR man giver ungerne spillet i hånden. Derved kan man checke om spillet giver mulighed for in-app køb.

Vi har på ungernes iPods brugt forældrekontrollen og derved helt fjernet appstoren på ungernes iPods. Vi har også slukket for WiFI og endelig så køber og installerer vi udelukkende apps på computeren og derved indtaster vi aldrig kodeordet på ungernes iPods. Som en sidste sikkerhed så afprøver jeg ALTID spillene FØR ungerne får dem i hånden. Ja ja - ungerne kan ikke købe noget alligevel, da vi har taget forholdsreglerne, men hvis et spil tilbuder in-app køb, så sletter jeg det igen. Den slags spil skal IKKE ind på ungernes iPods - af ren princip.

 • 4
 • 2
#6 Anonym

mht til køb af spil, og den risiko der er for at det løber løbsk - der er vi begyndt at købe spillene på iTunes og så lave en sync til enheden. På den måde slipper man helt for at være logget ind på "Store" på ungernes iPod. Og er det en iPod med iOS 5 så behøver man endda ikke at have kabel på for at lave en sync (wifi sync).

Til de ældre børn kunne man overveje om de skulle have iTunes gavekort, som de så selv kan bestemme over.

 • 0
 • 0
#7 Jakob Damkjær

"En anden v2 blogger skrev om muligheden/risikoen for at bruge store summer af IRL penge i disse børnespil (lidt ligesom i diverse Facebook/Google+ spil). Blev der lukket for dette eller er det stadig en risiko?"

Det var kun en mulighed hvis man som forældre gjorde dumme ting og de gør nas. Der er heller ikke mange forældre der giver deres tweenage døtre på shopping med kreditkort og pinkode... De forældre der gør det kommer også af med flere penge end de havde regnet med...

 • 3
 • 6
#10 Johnny Olesen

Ja, der findes spil til børn i alderen 4-9 år til Android. Flere af de mest populære spil til iOS findes også til Android, men der er 10-15 gange flere gode børnespil til iOS.

Spil såsom Fruit Ninja og Angry Birds findes også til Android, men langt de fleste børnespil med bare lidt "undervisnings potentiale" findes kun til iOS.

Ungerne spiller nogle gange på min Samsung 7" Galaxy tablet, og der er det især tre apps, som virkelig fanger dem. Det ene er puslespil, hvor udvalget på Android er større og bedre end på iOS, det andet er bilspil som bare er sjovere på en 7" tablet sammenlignet med en iPod, og det tredje er fotoprogrammet PicsIn.

 • 3
 • 0
#12 Johnny Olesen

Nej jeg er såmænd ikke agressiv, men min holdning er, at man er dum og uansvarlig, hvis man ikke sætter sig ind i tingene.

Der har de sidste par år desværre være flere eksempler i medierne, hvor dumme og uansvarlige mennesker klager deres nød, fordi de har været dumme - og ja jeg mener dumme.

Jeg tænker f.eks. på en sag, hvor en mor sad i TV2-nyhederne og klagede over, at hendes søn havde brugt mere end 2000 kroner på virtuelle indkøb på hendes i-device. Der var det onde Apple, der skulle have skylden, men det blev ikke nævnt med ét ord, at man ikke kan købe noget på i-devices uden indtastning af kodeord. Giver man bør et kreditkort og kodeord i hånden, så er det ens egen skyld. Hvis man ikke sætter sig ind i tingene og tager sine forholdsregler, så er det ens egen skyld.

Jeg har skam et eksempel fra min egen verden, hvor jeg var den dumme og uansvarlige:

I sidste måned købte jeg et års abonnement på Carbonite onlinebackup, og efter to uger opdagede jeg at servicen ikke lavede backup af mine familievideoer. Jeg undersøgte sagen nærmere, og det viste sig at Carbonite Online backup slet ikke opfyldte de krav, som jeg stiller til en onlinebackup.

Jeg havde begået den fejl, at jeg ikke satte mig ind i produktet før jeg købte det. Firmaet tilbyder oven i købet en gratis prøveperiode, som jeg bare kunne have benyttet mig af. Dumme dumme mig!!!

Men det blev værre; Carbonite giver ikke forudbetalte beløb tilbage ved opsigelse - det står højt og tydeligt i deres vilkår, som jeg ikke havde læst. Dumme dumme mig!!!!

Jeg havde altså købt og betalt for et produkt, som jeg ikke have sat mig ind i, og som ikke opfyldte mine krav. Og nu hænger jeg oven i købet på produktet i et helt år, og jeg kan ikke få mine penge retur.

Hvis jeg var en ligeså stor klynker, som de mennesker man ser på TV, så ville jeg sidde og tude over "det onde svindelagtige amerikanske Carbonite". Men det gør jeg ikke, for jeg ved udemærket, at jeg skulle have sat mig ind i tingene i stedet for at tude bagefter. Ergo; Jeg var dum og uansvarlig.

 • 5
 • 1
#14 Jesper Kleis

På Apples Appstore skal man altid indtaste kodeord for at købe apps. Når man har indtastet kodeordet, så står kontoen åben i 15 minutter, hvilket man skal være opmærksom på. Det er her det kan gå galt. Hvis man indtaster koden og efterfølgende giver ens barn telefonen i hånden, så er man dum og uansvarlig.

Kontoen står ikke længere åben for in-app køb - her skal man indtaste kodeordet igen. Så med mindre forældrene skriver passwordet til smølfebær bliver der ikke købt smølfebær til 600 kr. Men har de først købt smølfebær til 6 kr - så har barnet mulighed for at få rigtig mange smølfebær ved gentagne gange at trykke på trillebørikonet.

 • 1
 • 0
#16 Jesper Kleis

men man kan stadigvæk gå ind i Apples AppStore

Ja - det er korrekt. Men det er i det mindste lidt bedre end at børn trykker ti gange på en trillebør fuld af smølfebær.

Men lige gyldigt hvad - så er vi enige om at forældre har et ansvar for hvad der bliver købt og sætte sig ind i sagerne. Jeg går selv bevidst uden om gratis apps til børn, da der typisk er reklamer eller andet indhold der ikke lige harmonerer med mine indstillinger til hvad børn skal præsenteres for.

 • 1
 • 0
#17 Kristian Larsen

Fedt at se nogen gå grassat fordi en spurgte ang. et problem som der nu (delvist) er blevet rettet op på. Pointen er vel at nogle er kommet uheldigt afsted og pga. deres opråb er der tilføjet bedre kontrol med hvem der kan købe hvad på app store'n.

Primært husker jeg problemet som opstået ifb. med iPad der jo i sagens natur stortset altid er online.

 • 0
 • 1
#19 Nikolaj Brinch Jørgensen

du kan trods alt få en pæn bunke spil med til en DS før prisen overstiger en iPad.

En DS og en iPod Touch 8GB koster 1.499,- begge to. Jeg ved godt hvad min søn foretrækker. Iøvrigt har resten af familien jo telefoner og ikke DS'ere. Så kan man deles om det hele, og når man får ny telefon (iPhone 4S), så kan børnene få en af de gamle uden SIM kort...

 • 1
 • 0
#23 Gert Madsen

Johnny. Jeg er enig med dig i at man bør sætte sig ind i de ting man begiver sig ud i.

Dog mener jeg alligevel der er behov for en vis form for Kunde/Bruger-beskyttelse. Visse brugsbetingelser kan man både rimeligvis læse og nogenlunde forstå. Men der findes altså også nogen, der er skrevet som jura for advokater. Typisk indeholder de betingelser som er dybt urimelige.

Feks. klausuler om at betingelserne kan ændres uden varsel, og at det til hver en tid er betingelserne liggende på en eller anden hjemmeside som er gældende. Den slags står typisk på side 748 i de generelle betingelser, hvor de fleste længst har givet op og trykket "OK".

I praksis skal man altså læse betingelserne igennem hver eneste gang man vil starte et spil.

Det er åbenlyst urimeligt, og bør forbydes.

 • 0
 • 0
#24 Johnny Olesen

@Gert Madsen. Det som gør mig "vred" er, at vise mennesker giver alle mulig andre skyldes for deres egen dumhed. Den sag jeg tidligere omtalte kan forresten ses her: http://www.mobilsiden.dk/nyheder/app-store-kan-stovsuge-din-konto,lid.14... Når man giver et barn et kreditkort i hånden, så følger der et ansvar med. Det er bare ikke gået op for mange folk, at en mobiltelefon er et kreditkort. De selvsamme mennesker ville aldrig nogensinde give deres børn et kreditkort og pinkoden, men en mobiltelefoner giver de gerne børnene.

Mht. betalingssystemer så er den faktisk helt galt på Android styresystemet. Der kan man ikke engang blokere for indkøb og man skal ikke engang indtaste kodeord. Se det burde forbydes.

 • 1
 • 0
#26 Johnny Olesen

@Nikolaj Brinch Jørgensen: Hvis nogen med en Android telefon kan fortælle mig, hvor forældre indstillingen findes i Android 2.3, så er jeg med på en lytter. Jeg har ledt over alt i indstillingerne og oven i købet spurgt min ven Google.

Så vidt som jeg kan se, så kan man bare købe løs i Android Marked forudsat at ens teleselskab tilbyder fakturering af Android Markedet indkøb (køb der betales via telefonregningen), hvilket næsten alle danske teleselskaber gør.

 • 1
 • 0
#27 Nikolaj Brinch Jørgensen
 • 1
 • 0
#28 Anders Collstrup

Hej Johnny,

Du kan i din google market app konfigurere en pin kode der skal indtastes ved køb. Start market, tryk menu tasten (den fysiske på telefonen), tryk indstillinger. Der skal du så først vælge en pin-kode der efter kan du sætte flueben i "Brug en pinkode til køb"

Måske har Apple glemt at tage patent på den ide siden google har "kopieret" den ;-)

/Anders

 • 0
 • 1
#29 Johnny Olesen

@Anders Collstrup: Det virker ikke. Punktet brug en pinkode til køb findes slet ikke på min Samsung Galaxy 7" Tablet. Den kører med Android version 2.3 og det nye marked er installeret. I menupunktet har jeg to valgmuligheder "Indstil Niveau" (indholdsfiltrering) og om jeg vil modtage interessebaserede annoncer.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere