Olivetti Programma 101

Ude i datamuseum.dk er Thorkil Naur igang med at få liv i vores Olivetti Programma 101

Illustration: Privatfoto

Det er en ret unik maskine, det er en programmerbar regnemaskine fra midten af 1960-erne, hvilket gør den lige så gammel som mig.

Groft sagt består den af et keyboard, en (tromle-)printer, en magnetkort læser/skriver og en forbavsende lille "kasse" med noget elektronik.

Et sted i min hukommelse rumsterede det faktum, at Hewlett-Packard havde tabt en patent-sag til Olivetti, da HP lavede deres egen tilsvarende maskine og efter lidt søgning fandt jeg det pågældende patent: US 3,495,222.

Grunden til at de kan klare sig med så lidt elektronik, er at maskinen er seriel, den bruger et "magnetostriction" lager, en ståltråd hvor de enkelte bits lagres akustisk og derfor er der ikke brug for ret mange flip-flops osv.

Fordi den arbejder serielt skal der bare være elektronik nok til at lægge to bits og en mente sammen: Det er ikke nødvendigt med nogen registre, ALU'er eller noget andet i fuld bredde.

Hvis nogen har brug for et dejligt lille fritidsprojekt, ville en simulator af Programma 101, på bit-niveau, skrevet i JavaScript så den kan køres i en browser, være meget velkommen ude hos datamuseum.dk.

Under alle omstændigheder er patentet værd at læse, der er nogle ret smarte løsninger involveret.

phk

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Hillker

Den opbygning ligner alle løse forbindelsers moder.. Tør ikke tænke på hvordan vibrationer og temperaturstress kan påvirke de sandwiches der..

Men fedt at i holder liv i det gamle udstyr!

 • 2
 • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Den opbygning ligner alle løse forbindelsers moder.. Tør ikke tænke på hvordan vibrationer og temperaturstress kan påvirke de sandwiches der..

Jeg får det præcis modsatte indtryk og iflg. Thorkils korrespondance med folk i italien er det den del der er mindst problemer med, hvorimod mekanikken slides og bliver problematisk.

Thorkil har spurgt efter et diagram over elektronikken, men fik svaret at det havde de ikke, og de havde ikke brug for det, for de havde stadig designerne af maskinen ved hånden...

 • 4
 • 0
#5 Peter Sestoft

Sådan en maskine dukkede pludselig op i fysiklokalet (formentlig i rotation mellem kommunens skoler) mens en kammerat og jeg var fysikordensduks ca 1976, i 8. klasse, hvorefter vi gav os til at skrive programmer til den. Der var aldrig nogen problemer med pålidelighed så vidt jeg husker. Jeg har en gang haft en manual men den er væk.

 • 0
 • 0
#6 Kai Birger Nielsen

Jeg kiggede lige på nogle af Thorkils strimler (og mindedes at have snakket med ham engang i starten af 1980'erne om faktorisering af fibonacci-tal). Er det sådan programmer ser ud i Programma 101's programmeringssprog? Det ser lidt syret ud (jeg er opflasket på ti-59 kode og måske er det bare derfor). Lidt googling fandt en gut, der havde skrevet en simulator i tcl/tk. Er det noget i den stil, bare i javascript, du efterlyser? http://wiki.tcl.tk/36999

 • 0
 • 0
#7 Poul-Henning Kamp Blogger

Er det noget i den stil, bare i javascript, du efterlyser?

Jeg ville helst have en simulator der virkede på kredsløbsniveau, altså hvor hver enkelt ledning, gate og flip-flop er simuleret. Så kunne man se hvor lidt der egentlig skal til at bygge en computer.

Den Tcl/Tk simulator du har fundet, arbejder på abstrakt niveau, den implementerer en virtuel maskine der virker lige som P101, men ikke på samme måde som P101.

 • 0
 • 0
#12 Jan E. Sørensen

Hvis jeg ikke tager fejl, er den sådan en der skulle lagre programmerne på nogle kort, ikke hulkort men mere magnetiserbar-agtige. Hvis det er den, kunne den programmeres i noget basic-agtigt og jeg har lavet programmer til den.

MVH Jan - der åbenbart er blevet gammel nok til at komme på museum :-D

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere