Og så skal du kunne ophæve tyngdekraften!

For tiden bruger jeg længere tid end jeg egentlig har lyst til med at læse jobopslag, men det er ikke altid kedelig læsning, hvis man nærlæser dem. Det virker til at et par HR-afdelinger derude ikke helt har fin-pudset kravene til de kommende it-medarbejdere med it-folkene i virksomheden eller også så bruger de krisen til at undersøge om deres faste it-folk normalt lyver for dem, når de siger at noget ikke kan lade sig gøre.

Et for mig velkendt projekt som søger en systemadministrator med denne overskrift: "Kan du garantere 100 % oppetid?" og afslutter opslaget med " Vi stiller store krav, men tilbyder også tilsvarende attraktive ansættelsesvilkår" og her må jeg give dem ret - de stiller store krav. Jeg vil gætte på at ikke mange dygtige, ærlige systemadministratorer vil GARANTERE 100 % oppetid - det er vel i kategori med at garantere at man har superkræfter.

Så er der jo også projektlederstillingerne - min favorit skriver, at "vi søger en projektleder, som kan levere præcist til specifikationen og i høj kvalitet" og længere nede i annoncen "vi forventer selvfølgelig, at du leverer til aftalt tid og pris" - det er knap så selvfølgeligt, hvis man har nogen erfaring med projektledelse, hvor de knapper man kan skrue på er de tre: features, tid eller pris.

Mine venner og familie fortæller mig jævnligt at jeg skal blive bedre til at søge jobs, hvor jeg kun opfylder 80 % af jobopslagets krav, så det kan da være at man ikke skal stille sig det i vejen at de kræver lidt superkræfter - det kan jo være at de kun forventer de 80 %.

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mads N. Vestergaard

Det er sjovt, jeg bemærkede også jobopslaget med markering af "Kan du garantere 100 % oppetid?".

Her var tanken også, at skulle man ansøge ærligt på den, ville man nok understrege at man ikke kan garantere 100% oppetid.

Da vi på et tidspunkt søgte blev vi faktisk af det sted vi lagde jobbet op, anbefalet at slække lidt på kravene, fordi vi var alt for specifikke.

Jeg tror på at en blanding af at man ikke stiller alt for specifikke krav, samt at man forsøger at søge selvom man kun opfylder 80% må være den perfekte kombination.

Dertil skal det dog siges, at jeg har set rigtig mange ansøgere, der kun opfylder 10-15% af et jobopslag, der føler man virkelig man spilder sin tid på at læse en ansøgning.

 • 0
 • 0
#2 Benjamin Krogh

Efter min erfaring er 99% for hr. og fru DK, det samme som 100%. Hvis du kan garantere noget i det lejde, er jeg sikker på at folkene fra HR ikke brokker sig yderligere :) (Men skriv aldrig under på noget med 100% på ;)

En observation jeg har gjort mig, er at folk der siger "sådan her foregår det altid", som regel bare mener at sådan her er det 90% af tiden.

Ellers så brug deres sprog imod dem. Jeg ville gladeligt garantere 100% oppetid i 4 sekunder! Eller nægte at ændre i specifikation når kunden forespørger det.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Louis Andersen

Søgte folk naturligvis .NET/C# udviklere med mindst 5 års erfaring. Det er vist stort set kun Anders Hejlsberg de kan hyre så.

Jeg plejer at være fløjtende ligeglad med diverse krav i en jobansøgning i forhold til mig selv som person, med mindre at det er tydeligt at der søges noget specifikt som jeg ikke evner/har-sat-mig-ind-i. Ellers tror jeg bare man skal være kold og søge selv om man kun opfylder halvdelen af hvad der står.

På den anden side benytter jeg ofte det der står til at screene virksomheder den anden vej: Hvis det er tydeligt at de ikke ved hvad de har skrevet, så er jeg varsom med at søge hos dem, netop fordi det viser at de ikke har styr på hverken det realistiske eller det hverv som udvikling er.

En anden temmelig morsom ting ved jobannoncer er når der kræves en X-ingeniør, datalog eller anden lang videregående uddannelse samtidigt med at det er tydeligt at virksomheden har brug for en (kompetent) datamatiker eller en autodidakt. Vores fag kan til tider godt misforstås ude i den virkelige verden.

Iøvrigt er den store mængde autodidakte i vores fag interessant: Du kan ikke blive ansat som f.eks. læge med mindre du tager dig en lang uddannelse. Du får næppe arbejde i et kemilaboratorium uden uddannelse heller. Men som softwareudvikler kan du altid finde en åben stilling, bare du kan lidt Java, PHP eller C# :)

 • 0
 • 0
#5 Philip Grove

Dertil skal det dog siges, at jeg har set rigtig mange ansøgere, der kun opfylder 10-15% af et jobopslag, der føler man virkelig man spilder sin tid på at læse en ansøgning.

Det synes jeg du skal takke vores "dygtige" politikere for, det er et direkte resultat af reglerne om at skulle søge 4 jobs om ugen.

Generelt så er der altid urealistiske krav i stillingsopslag, der af den generelle anbefaling at søge selv om man kun opfylder 80% af kravene. I en del tilfælde ved HR afdelingerne ikke nok om den stilling der skal besættes til at skrive et meningsfuldt opslag, det er specielt sandt ved tekniske stillinger.

 • 0
 • 0
#6 Martin Bøgelund

Da .NET havde eksisteret i ca. 2 år... Søgte folk naturligvis .NET/C# udviklere med mindst 5 års erfaring. Det er vist stort set kun Anders Hejlsberg de kan hyre så.

Det er jo ikke umuligt, hvis man bare ta'r en masse overarbejde. Har selv lige haft 40 års jubilæum, selvom jeg ikke engang selv er fyldt fyrre endnu.

Jeg plejer også at garantere [i]mindst[/i] 100% oppetid. Jeg fortæller at måden jeg implementerer det på er med et system med 2 processorer, 2 harddiske, 2 tastaturer, og dual-head ("ja, det betyder så to skærme" siger jeg, og så synes de jeg lyder helt vildt professionel).

Så forklarer jeg at det er vildt usandsynligt at de kvalitetskomponenter jeg bruger går ned, så i praksis opnår vi i gennemsnit 199,99% oppetid, men i korte perioder kan vi være nede på 100% oppetid. Alle komponenter er naturligvis USB, så de kan hotplugges så snart de skulle fejle.

På den måde skaffer jeg også min makker (der kun har folkeskoleuddannelse til 7. klassetrin) en fast indkomst og beskæftigelse som IT-vagt: Han sidder i maskinstuen med en kasse med USB devices, klar til at hotplugge ting der fejler. I virkeligheden filer han bare en netværksledning over og slipper et par medbragte mus fri, i tilfælde af nedbrud. "Er systemet nede? Det er umuligt, det må være netværket! Netværket er ikke en del af aftalen, og derfor ikke mit ansvar! Har I mus eller hvad?"

Jeg har også så også en graf med der viser at det er mere sandsynligt at Ronald Reagan bliver præsident i Iran, end at begge to af den samme komponent fejler på samme tid. Det plejer nemlig at imponere de allerskarpeste HR-folk, dem der finder på at spørge "hvad så hvis begge tastaturer knækker på én gang?"

-- (Det er faktisk pudsigt at de der har lært mindst af IT-factory historien, er IT-folk.)

 • 0
 • 0
#7 Peter Makholm Blogger

eg har også så også en graf med der viser at det er mere sandsynligt at Ronald Reagan bliver præsident i Iran, end at begge to af den samme komponent fejler på samme tid.

Men dine grafer er baseret på at nedbrud af elementer er uafhængige hænderlser, ikke?

Det er det bare desvære sjældent, men i teorien ser det fint ud...

 • 0
 • 0
#10 Søren S. Nielsen

Er selv søgende pt og min favoritstilling er denne her: http://www.jobzonen.dk/jobannonce.aspx?AdvertId=27134583&DK=23311172%2b2...

Her er 3 af de 5 krav:

har erfaring med IT support og gerne undervisningserfaring
har erfaring med produktionsstyring og arbejdsgangsbeskrivelser
har et bredt kendskab til arbejdsmarkedet og lovgivningen på beskæftigelsesområdet

Der må være mange IT-supportere/Lærere/Produktionschefer/Jurister derude, det er jeg helt sikker på.

Det bedste er at stillingen er hos et jobcenter så A), de burde kunne sammensætte en jobannonce og B) De har da helt sikkert pengene til at betale for en 3-4 dobbelt ekspert. Not.

 • 0
 • 0
#11 Martin Bøgelund

Der må være mange IT-supportere/Lærere/Produktionschefer/Jurister derude, det er jeg helt sikker på.

Det ligner én af de klassiske: Man ved præcis hvem man vil have til jobbet, og han er også interesseret. Men reglerne siger at jobbet [i]skal[/i] slås op, so what to do? Jo, man får kandidaten til at liste alle sine finurlige kompetencer, skriver dem op i et jobopslag, og vupti - man får præcis 1 ansøger der passer spot-on på opslaget.

 • 0
 • 0
#12 Martin Bøgelund

Er selv søgende pt og min favoritstilling er denne her: http://www.jobzonen.dk/jobannonce.aspx?AdvertId=27134583&DK=23311172%2b2...

Hehe, så lige at opslaget ser meget proforma ud:

Tiltrædelse 1. januar 2009 – 37 timer ugentlig.

Ansøgningsfrist: 20.11.2009

Gætter på at et barselsvikariat er udløbet, kvinden har fundet nyt job, og nu skal vikaren fastansættes.

:-)

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Umiddelbart ligner det en beskrivelse af en person som har svært ved at blive ret længe i samme job og hellere forsøger at klare sig igennem tilværelsen ved at finde smuthuller i loven end at udføre egentligt arbejde. Der skal selvfølgelig gode kommunikationsegenskaber (aka. en gedigen løgnehistorie fra tid til anden) til for at klare sig igennem tilværelsen på denne måde.

 • 0
 • 0
#16 Kasper Birch Olsen

Selv om et jobopslag ofte læses om en kravspecifikation så er det vigtigt at huske på at den snare skal tolkes som en ønskeseddel. Det er yderst sjældent at det er muligt at finde kandidater til et job der lever op til alle kriterier. Naturligvis kan der være kriterier som er ufravigelige. Hvis det er en udviklerstilling så er det svært at forestille sig at en person uden udviklingserfaring og/eller relevant uddannelse kan komme i betragtning. Men søges der en udvikler med 5 års erfaring i .net så kan en udvikler med java erfaring sagtens komme i betragtning. Det med de 5 års erfaring er jo bare et ønske, ikke et ufravigeligt krav.

Vi har tidligere ansat .net udviklere der aldrig har skrevet en linje .net kode før :)

 • 0
 • 0
#18 Therese Hansen

Vidensforskellen mellem HR-folk og de folk der skal søge jobbet er selvfølgelig en del af problemet, men som jeg ser det, så er det en del af HR-folkenes job at afpudse jobopslag med de folk der skal arbejde sammen med den der ender med at få jobbet.

Nu er det jo ikke sådan at fordi man kommer med en humanistisk baggrund, så er det ikke muligt at snakke med folk af en naturvidenskablig baggrund :-). Og omvendt selvfølgelig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere