Offline for jordforbindelse

Vi IT folk er jo en flok teknologiliderlige nørder, som elsker det sidste nye. Teknologi i sig selv er hverken godt eller ondt, det er hvordan vi som mennesker bruger teknologien, som bestemmer værdien eller skaden. Sådan som det altid har været, siden vi lavede sten økser og pilespidser.

Jeg besluttede i år at holde en offline ferie, altså at jeg ikke gad e-mail, messenger, online spil osv. i de par uger jeg var i Småland Sverige. I stedet nød jeg naturen med familien, spiste vilde hindbær, gik lange turer i naturreservater, kravlede i huler og fik masser af myggestik. Da jeg kom tilbage på arbejdet, havde jeg glemt mine rutiner og brugte et par dage til at huske SQL Servers genvordigheder.

Tidligere var jeg typen, som levede og åndede for IT, som læste SQL Server bøger i fritiden og troede at IT ville ændre alt. Man kunne måske endda sige at jeg var teknologi visionær, på linie med en Trekkie. Men jeg har aldrig følt mig så lykkelig som menneske, som efter de par uger i Sverige. Når man går i den vilde natur, finder man ud af, at intet mennesket kan frembringe, er så smukt eller stort som naturen. Efterfølgende er jeg også begyndt at læse skønlitteratur og beskæftige mig med andre ting end IT.

Hvad er det så jeg vil sige'hmmmmm'.vi mennesker er måske kun få tusind år fra stenalderen'IT er noget kunstigt at arbejde med'Fremtidsfascination eller forskrækkelse. Nej'vi mennesker har altid levet med forandring, vi elsker forandring, men vi har også brug for rødder ned i vores fortid og den jord vi lever på. Måske vil nogen kalde det jordforbindelse eller at være hele mennesker'

Det her er ikke en løsning eller en best practice, ikke en nem opskrift. Men jeg tror, at vi som mennesker og IT nørder ikke skal tro, vi skal være 24/7, bare fordi vi laver systemer, som har det som målsætning. Vi skal også definere os selv som mennesker i den verden, vi lever i.

Teknologi har nemlig en tendens til at få os mennesker til at føle os hævet over naturen og måske endda andre mennesker. I virkeligheden er der ikke stor forskel på os med vores laptop og de stenalderjægere, som først havde bue og pil.

Jeg tror at der skal menneskelighed ind i IT, jeg tror også det er derfor, at det er et mandefag. Men menneskeligheden kommer fra dig og mig, ved at vi bliver menneskelige og ikke er for dybt begravede i vores teknologi. Det betyder, vi skal lære, læse og opleve noget andet.

Hvis vi gør det, bliver vi bedre mennesker, og IT bliver mere menneskeligt.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 panos mitkas

Ligesom de gamle grækere har sagt for flere tusinde år siden, balancen er alfa og omega. Der skal være balance i tilværelsen så IT må kun fylde en begrænset del i ens liv. Det finder man dog først ud af når man bliver lidt ældre.

hilsen Panos

  • 0
  • 0
#2 Trine Vestergaard Gylling

Hvad er lidt ældre mon? Pia hlikia prepei na exw na katalavw oti den kanei na doulevw (h na paisw) mai to PC? olo thn wra?

Beklager, jeg har bare trang til at skrive lidt græsk - og så faldt jeg over dit navn.. Du har ret - det er godt at finde en balance, spørgsmålet er om det er nødvendigt at blive ældre før man lærer det. Det er vist individuelt. Nogle spændende alternative aktiviteter kan rive de fleste væk fra skærmen og tasterne. Ligesom Kenn skriver.

Iøvrigt Kenn :- du skriver "Jeg tror at der skal menneskelighed ind i IT, jeg tror også det er derfor, at det er et mandefag." skal jeg som kvinde blive fornærmet her?

Selvfølgelig er der brug for menneskelighed - ikke just det som de traditionelle mandefag har været hurtigst til? Der er brug for menneskelighed i jobkulturen, der er brug for menneskelighed i brugervenlighed osv. It er vores redskab, som vi kan tilpasse os - ikke omvendt som det nogen gange virker til.

Grækofil :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere