Torben Mogensen header

Ønsker til et netbook OS

Jeg har endnu ikke anskaffet en netbook, men generelt har mine bærbare computere været i den lille ende, så jeg har efterhånden en ide om, hvad jeg ønsker mig af en netbook.

Begrebet netbook er ikke specielt veldefineret, så jeg vil lige starte med at definere, hvad jeg personligt mener med ordet. En netbook:

 • Er lille og let, typisk under et kilogram og ikke mere end 25 cm. bred og et par cm tyk. Dog er den over lommestørrelse, så bredden er ikke under 12 cm.
 • Der er indbygget/sammenbygget tastatur, der fylder (næsten) hele bredden af maskinen.
 • Der er som minimum indbygget WiFi, men kan derudover være andre slags trådløs opkobling (Bluetooth, 3G,...).
 • Der er normalt ikke noget optisk drev.
 • Prisen er under 3000 kr. inklusive moms.

Det sidste punkt er for at undgå de dyre "subnotebooks" såsom Sony's VAIO P serie. Men listen inkluderer det, som nogle fabrikanter kalder "smartbooks" for at tage afstand fra Wintel netbooks.

Skærmen
Den lille størrelse på en Netbook (og særligt dens skærm) stiller nogle krav til brugergrænsefladen, for hvis man bare kører en standard GUI fra f.eks. Windows eller Ubuntu, så bliver mange af detaljerne for små til at se. Endvidere kan det være svært at samme små skærmknapper, hvis de kun fylder en millimeter eller mindre. De fleste netbookproducenter har "løst" dette ved at begrænse skærmens opløsning (til typisk 1024x640 eller mindre) så man holder nogenlunde samme ppi (pixels per inch) som en almindelig bærbar. Dermed bliver GUI elementerne ikke alt for små, selv om man ikke opskalerer dem.
I "So ein Ding" kritiserede Nikolaj Sonne VAIO P for at have for stor skærmopløsning på en lille skærm, så alting blev for småt. Det viser problemet, men jeg synes, at det er forkert at skyde skylden på skærmopløsningen – det er tydeligvis GUIen, der ikke er blevet tilpasset en større ppi.

Så mit første ønske er en GUI, der ikke laver antagelser om ppi. Alle GUI elementer skal trinløst kunne skaleres til at at fylde et vilkårligt antal pixels. Det gælder både knapper, menutekst, filnavne, cursor osv. Denne skalering skal kunne ændres løbende under kørslen, f.eks. ved at skyde en slider eller dreje et hjul (i stil med scroll-hjulet på moderne mus). Når man skalerer er det altså ikke bare indholdet af et bestemt vindue, men hele GUIen, hvor alle elementer skaleres proportionalt. Når man på den måde kan zoome ind og up på GUIen, er det naturligt, at man også kan lave * panning*, dvs. lade skærmen være et flytbart vindue til en i princippet ubegrænset desktop (eller hvad man nu vil kalde arbejdsområdet). Derfor skal standard GUI menuerne ikke være placeret fast (som f.eks. Windows Start menu eller Ubuntus toplinjemenu), men skal kunne bringes op på et vilkårligt sted på desktoppen.

Når man nu har et ubegrænset zoombart arbejdsområde, kan det være rart at kunne dele skærmen op i to virtuelle skærme, der uafhængigt af hinanden kan zoomes og rykkes rundt på arbejdsområdet. Det gør det f.eks. nemt at flytte elementer fra en del af arbejdsområdet til en anden: Man kan se begge dele samtidigt, og man kan trække elementer fra det ene "vindue" til det andet.

Persistens
En anden egenskab ved en netbook er, at den bruges på farten, så man skal kunne tage den frem, bruge den og lægge den væk igen uden at skulle vente en evighed på, at maskinen starter eller lukker ned. Allerhelst skulle man kunne starte, hvor man slap, nar man "åbner" maskinen igen. Det kan gøres med en slumrefunktion, men den skal helst kunne sikres mod tab af data ved afladet batteri eller lignende. Så et bedre alternativ er et egentligt persistent operativsystem: Alle ændringer af data, inklusive skærmdata, skrives løbende til blivende lager, så man, selv om man flår batteriet ud, kan genstarte i en konsistent tilstand, der højest er et par sekunder ældre end, da strømmen forsvandt. Ægte persistens er ikke nogen ny teknologi - man lavede allerede i 80'erne persistente operativsystemer.

Åbenhed
Jeg vil gerne kunne bruge open source programmer og udvikle egne programmer til at køre på min netbook, og jeg vil gerne kunne vælge mellem et større antal programmerinsgssprog, og helst uden at skulle betale ekstra for udviklingsmiljøer m.m. På en persistent platform kan man ikke uden videre køre alting natively, men det burde være muligt at køre selv C på en virtuel maskine, der sørger for persistens.

Sikkerhed
Specielt nar man aldrig rebooter sin maskine, er beskyttelse mod virus og lignende vigtig. Opdatering af operativsystemsmoduler skal ikke kræve reboot, og selv kørende programmer skal gerne kunne opdateres, uden at de lukker ned. Den slags "varme" opdateringer kendes f.eks. fra Erlang, så det er ikke utopi.

Jeg forventer ikke at se noget nær alt dette i de næste par år. Men jeg tror ikke, at den form factor, som netbooks repræsenterer, forsvinder lige med det samme, så der er håb endnu.

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Jacobsen

Hej Torben.

Jeg kunne ikke dy mig med titlen jeg undskylder gerne, men dine GUI-krav kan jo pt næsten 100% dækkes af OSX.(blandt andet muligheden for skalering/zoom af hele desktop og din persistens) dine HW-krav derimod er jeg ikke helt enig i. Der er mange fortolkninger af hvad en netbook er. Hvis den brugerflade skal have nogen som helst brugbar relevans vil touch på skærmen være essentiel for bare at kunne være nogenlunde effektiv, og så vil et fysisk keyboard ganske enkelt være i vejen. Og hvis det ikke længere har keyboard er vi faktisk på vej over i MID/UMPC verdenen og ikke længere en netbook. Personligt bryder jeg mig slet ikke om netbooks, alene på grund af at de er for uhandy at lave noget seriøst arbejde med på grund af skærmopløsning og interaktion med udstyret. Så hellere gå op i 12" med netbook indmad (ikke længere netbook, men ultrasmall notebooks) Derimod ser jeg en særdeles interessant gruppe for folk på farten når touch virkelig kommer frem og en 9" skærm med enten moblin, android, win7 eller osx. Altså i bund og grund en "kindle" eller lignende men med fuld OS funktionalitet og kapacitiv touch skærm. Så bliver det langt lettere at arbejde på farten med det vi egentlig vil - lave informationsudveksling (mail, live kommunikation, nyhedsindtagelse, e-bøger etc). Lidt a la Archos internet tablet. Moblin har nogle rigtigt gode ideer til hvordan man arbejder med flere applikationer på en gang på en begrænset plads, lidt i stil med androids muligheder for widgets på forskellige "sider/homescreens" Og en kombination af disse var så afgjort en interessant måde at arbejde på. Personligt tror jeg ikke på panning af et stort område vil være en god ide. Det med at lede efter den applikation man liiiige skal have fat i vil nok være vanskelig, men "browsing" forskellige sider med fuldskærmsapps vil klart være lettere at håndtere (eksempelvis hvis der var ubegrænset antal "sider" og hver åben applikation fik sin egen side, med muligheden for at overskue noget på forsiden.) I sidste ende er det dog nok i virkeligheden det samme vi taler om. :-) Men i dette tilfælde er det helt sikkert gørelsen der tæller.

Det mest interessante her er nok i virkeligheden at hardwaren faktisk har eksisteret, men netop å grund af den manglende softwareunderstøttelse, så strandede de igen. (HP's gamle tc1100 og ikke mindst Fujitsu's gamle serie af tablets som slet ikke havde keyboards) Nu begynder softwaren at kunne følge med, og det skal nok blive en interessant tid. Jeg tror helt sikkert det ville være en "appliance" som eksempelvis kunne give nogle fantastiske muligheder i skolerne og til undervisning generelt.

 • 0
 • 0
#3 Pascal d'Hermilly

Med ksplice (kernel-splice) patcher du linux-kernen mens den kører. Plasma som er KDEs nye (fra v4) desktop-shell har startet et project som er målrettet netbook-computere. Det er meget ambitiøst og har allerede opnået pæne resultater. En af de gode ting ved Plasma, er at hele brugerfladen er baseret på SVG, så det kan skaleres præcis som du ønsker det. Samtidig med at Kubuntu udkommer her i slutningen af måneden, kommer der et technology preview af netbook-udgaven, som man regner med bliver en reel distribution om et halvt år.

Hvis du mener de overstående ønsker, så synes jeg du skal snakke med nogle af udviklerene af Plasma via irc-kanalen #plasma på freenode.org serveren.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere