Torben Mogensen header

Økologiske æbler

Nej, det har ikke noget at gøre med iPads, iPod, iPhones og lignende Apple produkter at gøre, og meget lidt om IT. Så er du advaret.

På DIKU får vi to gange om ugen leveret en kasse økologisk frugt til medarbejderne (et styk frugt om dagen pr. person). I går tog jeg et æble fra kassen og fandt på det et lille klistermærke, der afslørede, at æblet stammede fra New Zealand.

Hvor meget økologi er der egentligt ved at fragte æbler halvejs rundt om jorden? De kan være nok så økologisk dyrkede, men miljøvenlige er de ikke. Man opnår vel nok de ernæringsmæssige fordele ved økologisk frugt, men ens grønne samvittighed bliver ikke forbedret, for fragtskibe er noget af det mest forurenende, der findes på denne jord.

Nu er æblesæsonen i Danmark kun lige begyndt, så disse æbler er nok indkøbt af grossisten inde, det var muligt at få danske æbler fra denne sæson. Nu om dage er vi blevet vant til at kunne få alle slags frugt på alle tider af året – sågar (relativt) friske jordbær i december. Sådan var det ikke i min barndom – der havde butikkerne sæsonens frugt og grønt, og ville man have noget andet, var det syltet, tørret eller frosset (selv om det sidste heller ikke var så almindeligt). Så vi er reelt blevet mindre økologiske med tiden, selv om der er mere fokus på begrebet.

IT kan nok ikke gøre ret meget for at forbedre situationen – man kan måske nok beregne mere kompakt pakning af varer og kortere fragtruter, men det er forholdsvist lidt, det vil give. En mere realistisk brug kunne være en beregning af miljøpåvirkningen for varer, fra de bliver dyrket til de ender i kundens indkøbsvogn. Hvis alle varer blev mærket med dette, kunne det måske påvirke kundernes valg på samme måde som "økologiske" varer gør det i dag.

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ulrik Rasmussen

Det lyder som en god idé at beregne miljøpåvirkningen. Jeg synes dog at man skal gå længere end en simpel mærkning, og sætte afgifter på varerne der er proportionale med deres forureningsmængde. Vi kan således stadig bevare de friske jordbær om vinteren, men de bliver bare dyrere på den årstid. De ekstra penge kan passende blive øremærket til forskning i vedvarende energi.

En beregning af varers forureningsmængde ville også være praktisk i de tilfælde hvor de importerede varer faktisk er mere miljøvenlige end dem der er produceret lokalt. F.eks. hørte jeg forleden at danske tomater i vintermånederne faktisk koster mere CO2 end spanske, da drivhusene i DK skal bruge tonsvis af energi på belysning.

 • 0
 • 0
#2 Erik Cederstrand

Om et økologisk æble fra New Zealand er godt eller skidt, afhænger af, om man køber økologisk af miljømæssige eller sundhedsmæssige årsager. I øvrigt kan det vel stadig være godt for New Zealands miljø, at de dyrker økologisk frugt dernede.

Lad os få nogle tal på bordet: hvad er miljøgevinsten ved ikke at sprøjte et æble, og hvad er miljøgevinsten ved ikke at sejle dette æble fra New Zealand til Danmark? Hvilken er størst?

 • 0
 • 0
#4 Carsten Sonne

Økologi er videnskaben om forholdet mellem de levende væsner og mellem dem og deres miljø [*]. Økologiske fødervare er per definition ikke sundere. Derimod er de per definition produceret ud fra nogle bestemte regler ift. deres miljø.

At økologi kun forholder sig til nærmiljøet og ikke fjernmiljøet, giver ingen mening. Hvis en klassificering som økologisk ikke tager hensyn til en samlet miljøpåvirkning er den simpelhen meningsløs. Det er falsk varedeklaration blåstemmelt af myndighederne.

[*] http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%98kologi

 • 0
 • 0
#5 anders lindgård

hej situationen er lidt komisk. vi er en del små avlere på Sjælland der producerer skønne økologiske sprøjtefri æbler. Vi har det lidt svært med at få afsat dem på en bæredygtig måde. En del af os leverer til Københavnske virksomheder, men vi er jo næsten ukendte fordi vi ikke har råd til egentlig markedsføring.

mvh Anders Lindgård Frugtavler Kysøko

 • 0
 • 0
#6 Jesper Dam

Efter hvad jeg har hørt, så er det faktisk ofte mere miljøvenligt at importere fra den anden ende af kloden end at dyrke lokalt. Ja, fragtskibe forurener meget, men der kan altså også være rigtig mange æbler om bord på et enkelt skib. Så hvis du amortiserer forureningen fra et skib ud over alle de produkter der bliver fragtet ombord på det, hjælper det gevaldigt på regnskabet.

I mange tilfælde skal du desuden påregne at ting dyrket i Danmark kræver ekstra pleje (gødning, belysning i drivhuse osv) for at gro i vores klima, som alt i alt kan gøre det mere miljøvenligt at importere.

Jeg ved ikke lige om det gælder for æbler, dog.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere