Nyt liv i dansk Open Source/Linux

Jeg blev i September interviewet af KanalTux, hvor vil bl.a. diskuterede Linux-grupperne. Interviewet fulgte mit blog-indlæg hvor jeg pirker til de manglende visioner for bruger-grupperne her hjemme. Det er selvfølgelig nemt at brokke sig - og det er straks meget sværere af gøre noget ved det :-)

Heldigvis er der nu ved at komme fremdrift. Dels har en gruppe mellem bruger-grupperne støttet af Bjarke Friborg fra PROSA gået i gang med at formulere formål og indhold af www.opensource.dk - en del af den gruppe er i gang med at lave den teknik, der skal levere indholdet.

En anden gruppe anført af Peter Lyberth fra KanalTux, er godt i gang med at reformere www.linux.dk, som vil have fokus på Linux. Mit (og 600 andre søde venners) gamle projekt med www.linuxbog.dk vil vi også prøve at få genstartet. Alle kildefiler ligger pt. i SGML/XML og vi skal have det op til en wiki eller lignende.

Tanken er også at www.lug.dk (Linux-grupper i Danmark) kommer til at henvise til www.opensource.dk og www.linux.dk

Hvis du gerne vil involvere dig så er du velkommen. Jeg har fået følgende indspark fra de to ovennævnte grupper:

www.opensource.dk

Man kan læse med på http://www.opensource.dk/samarbejde/index.php/Forside

www.linux.dk

Vi venter på en DNS opdatering - men allerede nu kan man på www.lug.dk se med på den nye Wordpress platform som har et næsten uendeligt arsenal af moduler. Dette giver os ret stor frihed til at udvide og tilpasse dynamisk som behovet opstår. Det er nærmest som et Lego-samlesæt med et kæmpe udbud af standardklodser som vi frit kan vælge - helt i open source ånden.
I god OpenSource stil, har alle mulighed for at deltage og bidrage, både med indhold men bestemt også på den tekniske side.
Det er nemt at blive aktiv på linux.dk. Du logger ind med OpenID - eller oprette en gammeldags profil. Hvis behovet opstår, kan vi også åbne op for Google/Facebook login. Men OpenID er ligesom mere i ånden :-D

Bidrag under Open Source Days 2012

En af de emner, som er uklare er om den nye www.opensource.dk skal tilbyde infrastruktur for lokal-grupper eller om der skal henvises till eksterne hjemmesider for de enkelte grupper. Hvad mener du?

Det vil være rig mulighed for at diskutere alt dette på lørdag under Open Source Days, hvor Thomas Frederiksen sparker bolden med "The LUG is dead", og Bjarke Friborg og jeg kaster bolden op for diskussion under lørdagens Open Source Days 2012.

Det glæder mig meget at der sker noget nu! Hvad synes du der skal gøres?

/pto

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Som jeg husker det, var Linux i Danmark meget usammenhængende organiseret. Det ser stadigvæk ud til at være tilfældet.
Det virker ikke i længden.

Tilsvarende, så var der meget lidt fokus på økonomisk værdiskabelse, som er nødvendig for at noget som helst hænger sammen.
Der er jo intet der har beskrevet, at det skal være forbudt at lave penge på Linux, der er kun beskrevet, at man skal stille kildekoden til rådighed, så andre kan arbejde videre på det.

Der ER jo sådan, at hvis det du kan, Peter Toft, var langt mere udbredt, så ville det have meget større værdi for samfundet. Ikke kun for Linux-samfundet, men for hele samfundet.

Skal der skabes en egentlig bevægelse i Danmark, med mulighed for at mødes i klubber, arrangerer LAN's, drive store sites, osv., så koster det penge.

Jeg tager hatten af Peter Toft, det er et gigantisk arbejde du har præsteret, bl.a. i forbindelse med linuxbogen.

 • 2
 • 0
Martin Thomassen

Synes det er rart dersker noget indenfor opensource og linux, kunne være super at få mere samling på grupper rundt omkring i landet. Det kunne jo ende med vi kunne samle folk til størrere forsamlinger, foredrag eller lignende :)

 • 1
 • 0
Simon Justesen

Jeg synes det ville være oplagt at lave opensource.dk til en slags portal for alt det spændende der sker her i lille danevang indenfor open source. Vi er faktisk sk...dygtige! Der er sikkert rigtig mange som brænder for at komme i gang med open source eller Linux/FreeBSD/noget tredje, men ikke aner hvor eksempelvis nærmeste usergroup befinder sig.

Det kunne også være fedt hvis opensource.dk kunne blive et sted, hvor man som open source-udvikler kunne gøre omverdenen opmærksom på ens produkter. Hvem ved? Måske sidder der lige nu en eller flere danskere og koder på NextBigThing(tm), men som mangler en eller anden måde at promovere sig selv på. Bare nogle idéer :)

 • 3
 • 0
Simon Justesen

Hej Brian, jeg er ikke sikker på jeg forstår dit spørgsmål? Men jeg forestiller mig man kunne præsentere Joomla UG'en inde på hjemmesiden (lidt mere end bare et link, måske kunne man hente sidens nyhedsoversigt/eventkalender el. lign.), og så kunne man så klikke sig videre. Men det er op til dem der bygger den.

 • 0
 • 0
Steen Thomassen

@Simon
Det vi arbejder med er for hele opensource i Danmark - dvs også cms som Joomla, Typo3 og Drupal og andre som LibreOffice, Mozilla og Creative Commons.

Det vi meget gerne vil have at at de forskellige grupper og organisationer leverer et iCal-feed med begivenheder og rss-feed med nyheder, som vi samler, kategorisere og publicere. Og hver af dem får plads til et lille præsentation ud over et link til en hjemmeside. Men det skulle også blive til mere end det.

 • 1
 • 0
Kaj Nielsen

Hej Peter,

Jeg syntes det lyder utroligt spændende med tankerne om at genoplive linuxbog.dk, det var en stor inspiration for mig da jeg startede med at bruge linux. Simpelt, velskrevet men alligevel med dybde. Skulle der ske en reel genoplivning ville det være mig en fornøjelse at kunne bidrage til det sted der gav mig min inspiration.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize