Ny laptop

Så udåndede min thinkpads blæser og jeg er på jagt efter en ny laptop.

Og hvad er så noget af det første man støder ind i ?

Microsoft skatten.

Hvis nogen er i tvivl om dens eksistens, så har jeg her det helt håndgribelige bevis fra Lenovo/IBM's danske hjemmeside.

Hvis I baner jer vej igennem menuerne og sammenligner model UA3GEDK og UA3KSDK, så finder i to ThinkPad Z61p der er exact ens, bortset fra operativsystemet.

En ThinkPad Z61p med Windows XP Professional koster 20.000,00 kr.

Med Vista koster den 17.987,50 kr.

Det koster altså 2012,50 kr i Microsoftskat at slippe for Vista.

Hvor meget mere man skal betale for også at slippe for XP ?

Jeg troede at den slags "dummebøder" var ulovlige ?

Nye monopoltilsyn kan ihvertfald begynde her.

phk

PS: Undskyld hvis der går smølf i layoutet, men XOOPS kan ikke lide min Mac's Safari browser og tilmed har jeg ikke rodet med billeder før.

PPS: Læg mærke til at der ikke angives batterilevetid for Vista modellen.

Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jørgen Ramskov

Udover at man kan argumentere for at du får et bedre OS (OS X) hvis du køber en Mac, hvad er så lige forskellen? Kan man købe en Mac uden OS X på?

Mht. prisforskellen, kan årsagen så ikke være at MS simpelthen vil have folk til at køre Vista og derfor giver en heftig rabat på Vista, men ikke på XP?

Derudover så er jeg 100% enig - det ville være rart hvis det var muligt at købe uden et OS. Jeg har selv en Windows XP licens jeg ikke benytter af samme årsag...

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

Om jeg skal betale Microsoft eller Apple for et produkt jeg ikke har tænkt mig at bruge er efter min mening underordnet. Så efter min mening er forskellen næsten ens.

Jeg ved ikke engang om Apples protektionisme er bedre end Microsofts. Apple har bare foretaget et mindre smart valg ved både at ville have monopol på software og hardware.

 • 0
 • 0
#5 Karsten Nyblad

"Jeg ved ikke engang om Apples protektionisme er bedre end Microsofts. Apple har bare foretaget et mindre smart valg ved både at ville have monopol på software og hardware."

Selvføllig kommer du til at betale til Apple, men det er bedre af flere årsager:

1) Apple sælger OS X sammen med deres egne maskiner. Der er intet i Apple's handlemåde, der ligner, at de forsøger at opbygge et kartel.

2) Apple er en lille spiller på OS markedet. Lovgivningen giver ikke monopoler lov til at gøre ting, som monopoler ikke må.

3) OS X er er cool BSD variant, som burde kunne interessere en BSD fan som Poul-Henning.

 • 0
 • 0
#9 Peter Makholm Blogger

Karsten, jeg er uenig i dit punkt 1 og 3 og finder ikke punkt 2 relevant.

Apple er på ingen måde uskyldige i at forsøge at låse brugerne til Apples egne produkter. De gør en del for at binde salget af software og hardware tæt sammen. Med Windows kan jeg i det mindste vælge hardware-leverandør.

Det kan godt være at lovgivningen stiller forskellige krav, men jeg gør ikke. Jeg dømmer helst folk efter samme standard.

Muligvis er OSX en cool BSD-variant, men det ødelægges i så fald af at de har lagt en ret ufleksibel brugergrænseflade ovenpå. Jeg mener ikke at Aqua er specielt brugervenligt over for mig - det går for meget i vejen. Og igen er det stort set alt eller intet. Jeg kan sagtens kører X11-programmer, men det bliver temlig meget på Aquas præmisser, hvis jeg også samtidigt vil kører Safari og iTunes.

Jeg har ikke fortrudt at jeg købte en iBook for to et halvt år siden, men jeg er ikke sikker på at jeg vil købe en ny når den skal skiftes ud i løbet af de næste par år.

 • 0
 • 0
#10 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg har siddet og surfet rundt hele formiddagen og er efter megen overvejelse nået frem til at den laptop jeg er mindst utilfreds med, set over alle parametre er zeptos 6615.

Den er større og tungere end jeg bryder mig om, men den kommer uden microsoftskat, med et OSS supporteret WLAN kort og har 1600x1050 opløsning.

Så må vi se om den er bygget til at holde.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#13 Deleted User

Nu får jeg heldigvis Laptop på arbejdet og er meget glad for de Tænkepadder (T41 og T60 nu), jeg har haft.

Kan godt forstå din harme over "Microsoft skatten". For den er lige så uforståelig, som den merpris Microsoft lægger på Vista i DK, UK og Australien (formentlig flere steder).

/Kenn

 • 0
 • 0
#15 Niels Elgaard Larsen

Darwin XNU er Mach med BSD systemkald. Mach er fra 80'erne.

I øvrigt er det irriterende svært at købe en nøgen PC. For nogle år siden lavede jeg en liste på http://agol.dk/nogenpc/ .

Jeg har engang købt købt en bærbar uden OS i Metro (jeg overtalte den undrende ekspedient til at smide en Knoppix i for at teste den). Den var billig. Noget med strømstikket gik i stykker og blev repararet efter diskussioner med Metro.

Min kone købte en bærbar i Canada fra http://www.sub500.com/pp-lap.htm Den kom installeret med Linspire (som blev til Debian), var billig (dengang), langsom fordi det var med en VIA CPU. Jeg har overtaget den efter at batteriet er færdigt.

Zepto ser OK ud.

 • 0
 • 0
#16 Christian Nobel

Er det med den udslidte blæser en dårlig undskyldning for at du så kan tillade dig at opføre dig som en ressourcespildende forbruger - tænk på hvor meget CO2 aflad du kunne købe ved bare at skifte blæseren i stedet for at købe en ny maskine!

Og så kunne du jo samtidig skifte harddisken til en 7200 omdrejningers, så ville maskinen sikkert være fuldt ud hurtig nok.

/Christian

 • 0
 • 0
#17 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvornår har du sidst adskilt en laptop Christian ?

I dette tilfælde er blæseren monteret under en køleplade med heat-pipes der igen er forbundet termisk med CPU og Northbridge.

Selv hvis jeg havde været istand til at identificere en blæser der ligner tilstrækkeligt, så ville jeg helt sikkert få termiske problemer, hvis jeg overhovedet kan slippe afsted med at pille kølepladen af chip'ne, uden at ødelægge noget.

IBM/Lenovos nærmeste reservedel er "1 stk bundkort" og det koster ca. halvdelen af hvad en ny laptop koster mig.

Når du dertil lægger at forskelligt plastic, displayets backlight, tastaturet, batteriet mv. også begynder at falde fra hinanden, så ville det være et utroligt resourcesspild at købe et nyt motherboard, bare for at måtte kassere det om 6-9 måneder når noget andet gik definitivt i stykker.

Hvis du virkelig vil reducere resourcespil, så skal du få EU til at kræve 5 års garanti på CE mærkede elektronikprodukter, så ville levetiden "pludselig" blive dobbelt så god.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#18 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg skylder dig en tak Christian, dit brok fik mig til at checke hvornår det egentlig var jeg fik skiftet motherboardet på garantien og det viste sig at der stadig var lidt garanti tilbage, det havde jeg helt overset.

Så nu er den på vej til at få sit 3 motherboard, ikke en rekord jeg egentlig synes IBM/Lenovo kan være stolte af...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#19 Jens Fallesen

Det er vel efterhånden med hardware som med software: Det kan ikke betale sig at kaste de nødvendige ressourcer efter at formindske mængden af fejl – det er billigere blot at ombytte de motherboards, der står af.

Er man tilpas stor på markedet, kan ens image godt tåle, at man skal ombytte nogle defekte dele, især hvis man gør det "med et smil", så kunderne føler, at de faktisk får en god service, selv om det jo i virkeligheden havde været en bedre service, hvis tingene slet ikke gik i stykker til at starte med …

 • 0
 • 0
#20 Martin Kiefer

Jeg forstår ikke helt argumentationen for at det skulle være en skat?

Du vælger at kigge på et produkt leveret af IBM/Lenovo. IBM/Lenovo har valgt at bundle deres produkter med et Microsoft styresystem, det er nu engang deres valg, hvis du ikke bryder dig om det, står det dig jo helt frit for enten at vælge et andet produkt eller fjerne styresystemet efter købet.

At kalde det monopol og Microsoft-skat synes jeg er helt ude på overdrevet!

/Martin

 • 0
 • 0
#22 Mikkel Høgh

At fjerne styresystemet efter købet ændrer jo ikke på at man skal betale for det. At Microsoft tjener penge på at du køber en bærbar, næsten uanset hvor du køber den - Og hvor tit ser man annoncer for bærbare der ikke inkluderer en variant af Windows (På nær Apples)?

Så i og med at man mere eller mindre er tvunget til at betale for Windows, uanset om du vil have det eller ej, så minder det jo meget om en Skat.

 • 0
 • 0
#23 Martin Kiefer

... ja man kan ikke slippe for at få Windows med til en ny PC hvis man vælger at købe den igennem en producent der har valgt at levere windows med til deres produkter.

Som jeg sagde tidligere står det dig fuldstændig frit for at vælge en anden producent af pc'ere end en der er leveret med Windows. Længere er den vel ikke?

Og nej, du er jo netop ikke tvunget til at betale for Windows hvis du vælger en producent der ikke leverer windows med til deres produkter. Så nej det er ikke at sidestille med en skat.

/Martin

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere