Nu... nu ... NU kommer SUN med åben Java - endda under GPL

Så ser det endelig ud til at ske - Sun har startet de store jungletrommer for frigivelsen af Java under open source licensen GPL version 2.

Det glæder mig meget at SUN har valgt at gøre det under GPL, da den licens er af mange set som den reneste open source licens. Her kan vi så tage en laaang diskussion om der ligger mest frihed i GPL eller f.eks. BSL-licensen, men det er op til dig som læser nedenfor :-)

Jeg glæder mig meget til at Java snart bliver en program-pakke som man "bare har" - som altid vil kunne installeres på en Linux, FreeBSD, MacOSX og Windows. Det vil med garanti gøre det nemmere for den fri og gratis kontorpakke OpenOffice.org at få alle funktioner til at virke. Der har længe været en afhængighed til Java på nogle dele af kontorpakken. Der er vist grund til at smile her.

En ting frygter jeg dog lidt. SUN har i dag en kæmpe installationsbasis af Javaprogrammer ude hos kunder, som fortsat gerne skal kunne vide hvad Java er og hvor Java er på vej hen. På det seneste har der været en del rod omkring Firefox, bl.a. brugen af deres kendte "ild-ræv" logo. Kravet om at Firefox ikke måtte ændres og patches skulle godkendes af Mozilla Corporation blev Debian-udviklere sure over, og skabte derfor Firefox med nyt logo under navnet Iceweasel. Vil SUN kræve samme styring af rettelser i fremtiden? Det er en kilden diskussion, fordi det er irriterende hvis Java ikke længere fungerer ens på alle installationer pga "rettelser" i kildekoden. Det skal bliver interessant at følge - SUN har med garanti set på det aspekt med stor iver...

Jeg har også et spørgsmål til jer læsere. Kommer SUNs annoncering af Java under GPL for sent?

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Joachim Vincent

Jeg købte i sommeren 2005 en laptop med AMD64 cpu. Jeg skal indrømme at AMD64 CPU'en var ret ny i handlen da jeg købte den, men SUN har til d.d. endnu ikke været i stand til at få lavet et brugbart Javaplugin. SUN har en AMD64 ver. af Java, men browser plugin mangler self. Jeg ved blackdown.org har et projekt kørende, men det har ikke lykkedes mig at få til at virke.
Kilden til den største irritation, af min mangel på en java aktiveret browser, er min Netbank som kræver dette.

Min mening er at det er for sløvt af SUN at de indtil nu ikke har kunnet levere (for mit vedkomne ihvertfald) en brugbar Java løsning til min arkitektur. Så jeg ser lyst på fremtiden at Java, ikke bare bliver Open source, men Free software under GPL lincensen.
  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize