Nu begynder Ubuntus retning at give mening...

Det er ingen overraskelse for jer læsere, at jeg ikke har været vild med de sidste Ubuntu udgaver - især pga. Unity.
Der er er to nye ting, som gør at jeg nu kan se noget meget spændende i horizonten, Ubuntu TV og the HUD (Heads Up Display).

Ubuntu TV blev annonceret på CES i forrige uge. I kan læse mere om det på http://www.ubuntu.com/tv.
Det er ret interessant at få en åben TV platform, og Canonical pusler også med en video-store, som efter sigende både kommer deres Ubuntu TV samt til Ubuntu computere.
Det kan godt blive stort og grafikken ser meget lækker ud. Jeg gad godt at have et TV med den slags interface.

Hvis du er interesseret i grafiske brugergrænseflader, så er Mark Shuttleworths nye blogpost er "must read" (se her). Mark peger frem og viser os hvad der "nok" kommer med i Ubuntu 12.04 - et nyt "HUD"-display, som kan ses i denne video. Mark præsenterer det godt:
"The results so far are rather interesting: power users say things like “every GUI app now feels as powerful as VIM”. EMACS users just grunt and… nevermind" - stor humor :-)

Jeg er ret interesseret i at høre feedback fra alpha-testere på Ubuntu 12.04 efter at have lagt HUD på. En vejledning kan findes på denne URL.

/pto

Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Løcke

Som gammel Slackware bruger må jeg nok indrømme at Ubuntu aldrig rigtig er slået an for mig, men med den her tilføjelse til Unity, så tror jeg nok pludselig at Ubuntu kom ind på min radar igen. Genialt tiltag!

Hvis de kan få det til at spille, så skal jeg da helt klart afprøve 12.04 når den kommer på gaden.

 • 0
 • 0
#4 Thomas Johansen

Må da også indrømme at trods for unity fra start af er blevet erstattet af gnome-shell på min pc, så ser HUD meget interessant ud.

og så kommer jeg nok det næste årstid til jævnligt at kigge efter howtos på at lægge ubuntutv på diverse tv modeller.

 • 0
 • 0
#5 Kurt Nielsen

Jeg deler bestemt din entusiasme for alternative platforme, men for en poweruser er det stadigvæk for snørklet. Ideen med, at du nødtvunget skal kombinere brugen af pegeredskab og tastatur er ikke et stort skridt i den rigtige retning - i mine øjne mere et sidespring. Introduktionen af Unity er stadig i mine øjne en af de største synder Ubuntu team'et har begået - kun overgået af ideen om helt at fjerne Gnome interfacet. Hos de brugere jeg har kendskab til, er der ingen jubel at spore - de flyttede fra Windows XP til Ubuntu - nu går turen fra Ubuntu til Windows 7 - og jeg har INGEN problemer med at forstå dem. Mit firma har opgivet Ubuntu til fordel for Redhat fordi tingene blev for besværlige og for mit eget vedkommende, så har jeg stædigt holdt fast i Ubuntu fordi jeg VILLE have det til at lykkes, men nu er det slut med Ubuntu for mit vedkommende. Jeg er en stor fan af Linux, men Ubuntu er desværre ikke længere min kop te - Unity har ødelagt hele oplevelsen.

 • 6
 • 1
#6 Martin Kofoed

HUD-konceptet ser rigtigt ud. Det minder om en extended udgave af Gnome Do, i den forstand at det også omfatter interne applikationsfunktioner:

http://do.davebsd.com/

Når man først har vænnet sig til Do (eller ALT-F2 i KDE), så går man ikke tilbage til at bruge musen til tasks, der kan nås via keyboard.

 • 2
 • 0
#7 Thomas Johansen

At droppe ubuntu bare på grund af unity er måske lige lovligt voldsomt.

Der ER andre ubuntu muligheder, især er disse to ligetil:

 • installere gnome-shell til erstatning af unity
 • installere kubuntu med kde istedet for gnome

Ubuntu har jo trods alt nogle gode forcer såsom et godt dansk support community, kæmpe software arkiv, samt et let software center.

 • 2
 • 0
#9 Folmer Fredslund

Mit firma har opgivet Ubuntu til fordel for Redhat

Men har Redhat ikke bare den "gamle" gnome? Hvis man nu er smart kører man vel også Ubuntu 10.04 LTS i stedet for 11.10, altså i firma-sammenhæng. Der er jo ikke nogen firmaer der kører fedora? Og i en af de næste Redhat versioner bliver de vel også nødt til at skifte til gnome 3?

Derudover, (hvis jeg ikke tager fejl), så har folkene bag gnome jo valgt at i version 3 skulle man ikke kunne bruge den "gamle" version. Så Ubuntu havde enten muligheden for at hoppe med på gnome-shell vognen, eller lave noget selv.

 • 0
 • 0
#10 Folmer Fredslund

Ubuntu TV will be open source, and we should expect an application development framework from Canonical. I asked Silber about Digital Restrictions Management (DRM), and how Canonical was working with content producers and distributors. I specifically wanted to know whether Canonical was drawing any lines in the sand with respect to the kinds of content that would be playable on Ubuntu TV. She said that they’re making an effort to reduce the proliferation of DRM, but they recognize that they’re late to this party and have a lot of work ahead of them. Silber acknowledged that Canonical is involved with UltraViolet, stating that “it helps simplify things from our perspective” with respect to encodings and DRM.

kilde: http://techcrunch.com/2012/01/09/i-want-my-ubuntu-tv/

Så det får vi se ;-)

 • 1
 • 0
#11 Morten Wulff

HUD ser da vældig fint og smart ud. Men jeg ved at jeg aldrig kommer til at bruge det (eller lignende interfaces). Når jeg vil finde et program eller en funktion, så ved jeg ikke nødvendigvis hvad det lige hedder, men jeg tænker at det må være under en bestemt kategori i den og den menu. For mig er nøgleordssøgning er simpelthen for besværligt i forhold til at rode lidt med musen.

 • 0
 • 0
#13 Morten Jensen

Jeg er vildt imponeret! Jeg forstod ikke hvordan Mark ville sammenligne HUD med vim, før jeg så videoen - wow, jeg er mundlam :)

Peter Toft tak for dit glimrende indlæg!

 • 1
 • 0
#14 Jesper Lund

Tak for info - det bliver spændende at følge. Det kan naturligvis være, at selve DRM-delen bliver i én af de proprietære drivere, som kan kan installeres i ubuntu.

Tror du virkelig at en enkelt proprietær driver er nok for de paranoide tosser i Hollywood som frygter at salget vil stige så de ikke længere kan forlange statsstøtte på grund af "pirat"kopiering?

Konkurrenten i Redmond tilbyder jo at helt OS'et er inficeret med DRM via banebrydende ting som Protected Media Path. Det bliver svært at konkurrere mod.

Kan man afspille, kan man kopiere. Selv på Vista..

 • 5
 • 0
#16 Loke Dupont

Konkurrenten i Redmond tilbyder jo at helt OS'et er inficeret med DRM via banebrydende ting som Protected Media Path. Det bliver svært at konkurrere mod.

Det er sådan set underordnet, det vigtige er om der kommer en PlayReady implementation på den platform, det er den teknologi studierne foretrækker og stoler på. Det er implementeret på nærmest alle platforme, heriblandt Windows, OS X (og iOS) samt Android og andre Linux varianter.

 • 0
 • 0
#17 Kurt Nielsen

Ja - det var også mit første bud.

Det lod sig desværre bare ikke gøre. Der var mulighed for at installere Gnome 3, men det blev det ikke bedre af - snarere tværtom.

Vi har kikket på "Mint" til hjemmebrugerne og det bliver nok der toget trækker hen i første omgang - med mindre, at de insisterer på Windows 7 (og den kost den trækker med i form af krav til HW og Licenser).

Min indsigt i Linux og Ubuntu er ikke stor nok til, at jeg kan gennemskue rationalet for, at fjerne den gamle Gnome. Men da den lever i RedHat og i "Mint", så må der være gået noget galt i Ubuntu lejren, siden man har besluttet helt at fjerne supporten og alene tilbyde Unity eller Gnome 3.

Den oprindelig grund til at jeg stod på Ubuntu var lige præces den fine mulighed for support, den store community og den hastighed som Ubuntu projektet passede sig til verden på. Men nu virker det som om, at Ubuntu konkurrerer med Windows 8 om at fjerne appealen til PowerUsers - hvem der vinder [taber] er ikke interessant, interessant er det, at man foretager ændringer i en retning som brugerne ikke er glade for og som hæmmer produktiviteten.

 • 0
 • 0
#19 Morten Jensen

Men nu virker det som om, at Ubuntu konkurrerer med Windows 8 om at fjerne appealen til PowerUsers

Nu er det overhovedet ikke for at være flabet, men hvis du ikke synes at HUD præsenterer en feature der appellerer til power users, så tror jeg vi er uenige om hvad power use er :) Har du set videoen?

Helt enig, Unity er forfærdeligt! Jeg har droppet ubuntu for mint og installeret Openbox window manageren - næste gang springer jeg nok openbox-installationen over og smider crunchbang linux på i stedet for mint.

Gnome-shell skuffede mig. Jeg synes det er akavet at konfigurere og standardindstillingerne er helt i skoven ifht. hvad jeg var vant til i gnome2. Derudover synes jeg egentligt ikke der er stor forskel på mint og ubuntu. Jeg synes mint booter langsommere på min hardware, ellers er det ret meget det samme, bare uden Unity og ubuntu-one og hvad der ellers er af hat og briller i de nyere ubuntuer.

 • 0
 • 0
#20 Jesper Lund Stocholm Blogger

Tror du virkelig at en enkelt proprietær driver er nok for de paranoide tosser i Hollywood som frygter at salget vil stige så de ikke længere kan forlange statsstøtte på grund af "pirat"kopiering?

Ja, det ved jeg skiseme ikke. Jeg kunne blot konstatere, at der på screenshots af ubuntu TV er film som "Cars" af Pixar/Disney ... der om nogen gør det så svært som overhovedet muligt for køberne af deres indhold at bruge det på anden måde end direkte fra det fysiske medie de sælges på.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Lund Stocholm Blogger
 • 0
 • 0
#22 Jesper Lund

Ja, det ved jeg skiseme ikke. Jeg kunne blot konstatere, at derpå screenshots af ubuntu TV er film som "Cars" af Pixar/Disney ... der om nogen gør det så svært som overhovedet muligt for køberne af deres indhold at bruge det på anden måde end direkte fra det fysiske medie de sælges på.

Jeg har ikke noget problem med at se DVD film på mine Linux computere. VLC har et passende niveau af DRM omgåelse til dette.

Det kunne også være film som du selv har rippet til harddisken eller filserveren fra dine egen DVD samling. Igen ikke noget særligt behov for DRM licenser.

Ubuntu TV kan vel også optage fra TV, for eksempel DVB-C. Jeg optager en hel del fra DVB-C med Linux, igen uden noget DRM. Derefter kan Ubuntu TV måske indeksere dine mange optagelser, hvis du tagger dem hensigtsmæssigt.

Endelig er der også streaming tjenester som bruger Adobe Flash. Det er ikke fri software, men mange Linux brugere har det alligevel installeret. Det frie alternativ Gnash (eller hvad det nu hedder?) halter for langt bagefter.

 • 4
 • 0
#23 Morten Jensen

Men PlayReady skal vi nok ikke forvente at se som OSS-implementering. Den er ikke gratis at benytte.

Jeg har undret mig siden dit første indlæg her i tråden: Hvad er det du fisker efter? Du bliver ved med at putte "proprietærer drivere" på krogen og kaste linen ud. Du spørger interesseret til Ubuntu TV og DRM og drejer derefter straks snakken hen på binære drivere som jo er en modbydelighed for FOSS-purister ;) Hvad er din pointe med det? Har du én eller troller du bare?

En rigtig stor del af linux brugere lever med binære drivere på deres desktop, router, telefon, fjernsyn, mediecenter, hdd/sat optager osv. Jesper Lund nævner flere eksempler. Det er da lidt et non-issue sådan nu og her? Eller hvad?

 • 4
 • 0
#24 Loke Dupont

Men PlayReady skal vi nok ikke forvente at se som OSS-implementering. Den er ikke gratis at benytte.

Selv hvis det var, ville en OSS implementering være at gå imod både Microsofts Robustness Rules og imod ens License Agreement. Men det er også fuldstændigt underordnet. Puristerne vil alligevel ikke røre ved det hvis der er DRM på, og pragmatikerne skal nok få den understøttelse der er nødvendig, hvis der er nok af dem.

 • 0
 • 0
#25 Thomas Poulsen

Hej Peter,

Der er helt klart potentiale i det.

HUD gør det mere naturligt at holde fingrene på tastaturet hele tiden. Den har ikke kun adgang til menuerne i applikationen i fokus, men også til det som ligger i taskbaren. Så mens jeg skriver dette, kan jeg trykke Alt og taste "system", for at få systemindstillinger fra system-menuen. Alt og "recent" fanger "recently changed files" på Dropbox. Jeg har ikke haft det længe nok til at den kender mine præferencer, men det virker allerede nu som en produktivitetsforbedring. Det er stadig lidt som at huske genvejstaster - specielt når lokaliseringen kun er delvis, så man skal huske om en given funktion er dansk eller engelsk. Meget komplekse applikationer, fx som gimp, kan godt få den til at hænge, men de er jo også kun lige startet.

Precise er i øvrigt ganske brugbar allerede.

 • 0
 • 0
#26 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jeg har ikke noget problem med at se DVD film på mine Linux computere. VLC har et passende niveau af DRM omgåelse til dette.

Jeps - men dette er jo ikke noget, der er specielt relateret til Linux som platform. På Windows og Mac er der jo også et væld af software (noget OSS, andet ikke) der hjælper med at kunne rippe en DVD til brug i sommerhuset eller lignende.

Der hvor det bliver interessant ifht ubuntu er jo, hvor langt man vil kunne presse indholdsindustrien til at levere indhold. Der er jo ingen tvivl om, at indholdsindustrien har indset, at online distribution/streaming er fremtiden - Netflix, Hulu, iTunes er jo glimrende eksempler på dette. Så spørgsmålet er ikke så meget hvordan ubuntu TV kommer til at håndtere DRM - det bliver hvordan ubuntu TV kommer til at håndhæve DRM.

 • 0
 • 0
#28 Jesper Lund Stocholm Blogger

Men det er også fuldstændigt underordnet. Puristerne vil alligevel ikke røre ved det hvis der er DRM på

Hmmm ... det er muligt, men det gør vel ikke noget hvad de (få) tosser ikke vil røre ved? Netflix's app til Android på Android Market er hentet et sted imellem 10mil og 50mil gange, så Android/linux-brugere er generelt ikke meget anderledes end andre - de vil gerne kunne bruge deres mobil/tablet til at streame fra fx Netflix - uagtet at app'en ikke er OSS og indeholder én eller anden form for DRM.

 • 0
 • 1
#29 Thomas Tanghus

Jeg har været KDE bruger siden før version 1, så jeg har aldrig brugt Gnome - eller Unity for den sags skyld, men HUD ser ud til at være et glimrende koncept. Det kan være et helvede at finde, hvad du skal bruge mellem snesevis af menuer, og tendensen har på det sidste været at skjule dem under en enkelt drop down, som i Chrome/Chromium/rekonq og nu også Dolphin. HUD ser ud til at kunne give dig alle valgmulighederne, både som power-user og 'n00b' ;-) Jeg venter i spænding på hvad dette kan udvikle sig til.

 • 0
 • 0
#31 Jesper Lund Stocholm Blogger

Stor humor Jesper ;-) Men vi får at se om Ubuntu nogensinde får Unity til at fungere. (målt på brugbarhed)

Hmm - jeg har lige opgraderet til ubuntu 11.10 i forbindelse med min interop-test, og det er faktisk en ret lækker UI. Granted - man skal lige vænne sig til den, men det virker for mig.

Det vil naturligvis altid være nogen, der helst ser en UI, der har haft Lynx som primære inspirator, men for konsummarkedet er unity et godt bud på vejen fremad.

 • 1
 • 0
#32 Carsten Olsen

Godt at du er tilfreds med brugbarheden på 11.10. Det kan også sagtens være at "fru Jensen" er det. (Så det tegner godt for Linux udbredelsen til masserne) Men jeg tror ikke det vil slå igennem til os nørder (forløbig ,måske senere når det kører mere stabilt)

Nørderne har en lys fremtid, alle hjemmesiderne mm. virker med de computere som vi kører med (f.eks. Netbank, Skype, G-Docs .doc .docx), så jeg er ligeglad med at jeg tilhører et mindretal (på 0,4%), bare tingene virker på min computer. (Mint + Ubuntu10.10)

Før Ca. 2009 var der næsten ingen af disse ting der kunne bruges fra en Ubuntu, derfor var jeg dengang meget interesseret i at der kom flere LINUX brugere. I dag er jeg nærmest ligeglad, da de ting jeg har brug for bare virker "ud af LINUX-boxen".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere