mike mikjær bloghoved

Nostalgi, gamle computere, YouTube og loddekolber

Illustration: Mikkel Mikjær Christensen

Et højlydt 'klik' i en støvet kælder med svag belysning, en sagte brummen opstår og bliver langsomt kraftigere efterfulgt af den grønne skærm, der lyser kraftigt op.

En lille blinkende cursor kommer til syne i hjørnet af skærmen, mens en velkendt lyd fra floppydrevet indikerer, at maskinen er i gang med at indlæse operativsystemet, og ganske få sekunder efter er CP/M 2.2-prompten klar til at modtage sin første kommando i over 30 år.

Skattejagten kan begynde.

Jeg taster den første kommando 'dir', og rækken med filer på disketten begynder at rulle hen over skærmen. Ikke så snart er den færdig, før der lyder et kraftigt smæld fra maskinen, og det vælter ud med sort tyk røg.

Nærmest per refleks afbryder jeg strømmen på vario-transformeren og finder, med et stort suk, skruetrækkeren og loddekolben frem.

Indebegrebet af nostalgiker

Jeg hedder Mike, er født i 1983, og jeg er indbegrebet af nostalgiker, særligt når det gælder gamle computere og software.

Rigtig meget af min fritid går med at indsamle og dokumentere disse fantastiske maskiner.

Derudover syntes jeg, det er så usandsynligt spændende et emne, at jeg også gerne vil hjælpe resten af verden til at nyde synet af og historien om de spændende danskudviklede computere, såsom MPS Comet-maskinerne fra ICL, Partneren, Piccoloen eller Piccolinen fra Regnecentralen.

Derfor har jeg, for snart et år siden, startet en lille engelsk sproget Youtube-kanal, og nu starter jeg så også en dansk blog her på Version2.dk.

Bloggen kommer til at indeholde historier om mit arbejde, fortællinger fra mine ture, opråb om hjælp med at finde gamle historier, hard- eller software blandt bloggens læsere.

F.eks. arbejder jeg lige nu, i samarbejde med Dansk Datahistorisk Forening i Ballerup, med ICL Comet og søger med lys og lygte efter nogle af de modeller, vi mangler – men også historier fra jer, der har arbejdet med maskinerne.

Bidrag velkomne

Det første, der kommer til at ske, bliver dog fortællingen fra min tur til Vintage Computer Festival i Berlin her i starten af efterårsferien 2019. Jeg er blevet bedt om at afholde et foredrag og facilitere en mini-udstilling om danskudviklede computere fra 1970-2000.

Jeg er på ingen måde millionær, og det her er ikke en hobby, der ligefrem kan betale sig, så jeg er rigtig glad for, at Dansk Unix User Group har valgt at støtte turen økonomisk, ligesom det er lykkedes mig at finde tre frivillige til at hjælpe mig.

Jeg håber, denne lille teaser har givet jer lyst til at følge bloggen, det er helt sikkert, at jég glæder mig – og indtil da kan I jo fornøje jer med et par af mine videoer. Og husk endelig, at jeg hjertens gerne vil høre fra jer, hvis I har noget at bidrage med.

See you out there, in the dark corners of the interwebs.

/Mike

Kommentarer (39)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nis Schmidt

Jeg blev ansat i Digital den 1. juli '83, som telefon-service medarbejder for Professional serien af desktop PDP'er. Udviklede mig med teknologien og kundernes behov og blev i '´87 udstationeret til firmaets europæiske center for teknisk support, hvor jeg have 5 gode år, tog mit 5-års ækvivalent og løste en mængde problemer omkring performance og enkelte "bugfixes" - i clíent-server (PCSA). Jeg var så (u-)heldig, at blive repatrieret til mit fødeland (DK) i '92, men det er en anden historie;)

 • 3
 • 0
#2 Palle Due Larsen

Hej Mike,

Jeg startede på datalogi på Københavns Universitet, da du var 1 år gammel. Hele første år foregik på brune og beigefarvede piccolo maskiner med 8" disketter. Det var mit første møde med computere. Mit første program beregnede LIX og blev skrevet i PolyPascal. Såvidt jeg husker, kom det aldrig til at virke, men det var næppe piccoloens skyld. Mit første møde med malware var også på piccolo, idet min studiekammerat Carsten lagde et resident program på de maskiner, der var tilsluttet maskinstuens printere. Programmet lavede alle indgange i filallokationstabellen til små bogstaver. "DIR" viste dem med store bogstaver, så alle filer var der, men de kunne ikke tilgåes af programmer. Heldigvis havde han også lavet et program, der kunne fikse problemet. Carsten har sidenhen droppet programmeringen og er blevet projektleder, så laver han da ikke ulykker så længe ;-).

 • 2
 • 0
#3 Henrik Størner

Jeg startede på DIKU i 1982, så lige et par år tidligere. Og så vidt jeg husker var det første år at DAT0 øvelser foregik på Piccolo.

8"-floppy'erne er vist desværre røget ud i en flytning siden, kunne ellers have været sjovt at vise de unge lømler hvordan man gemte data i gamle dage. Var det ikke omkring 1 MB der kunne være på dem?

 • 1
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

I starten af firserne boomede hjemmecomputermarkedet, men der blev ikke rigtigt lavet danske computere til det marked. Der blev satset mere på skolemarkedet med f.eks. Piccolo og Comet. I stedet købte danskerne udenlandske hjemmecomputere, især fra amerikanske Commodore og britiske Sinclair.

Dengang krævede det ikke en kæmpevirksomhed at lave hjemmecomputere -- britiske Acorn Computers var kun en håndfuld mennesker, da de lavede deres (i Storbritiannien) meget successfulde BBC Micro. Og i Sverige lavede de ABC 80 computeren, som fik en hæderlig success i de nordiske lande (omend ikke i nærheden af Commodure 64 eller Sinclair Spectrum). Så det har nok været mangel på tillid til markedet, der afholdt danske producenter fra at lave en hjemmecomputer. Vi havde jo f.eks. COMAL-sproget, som ville egne sig fint til en hobbycomputer, og der var en del HiFi-producenter, der ville have faciliteterne til masseproduktion. Og et hardwaredesign kunne en ingeniør fra Regnecentralen eller Rovsing sikkert kunne lave over en weekend. Og hvis man fik B&O til at designe kabinettet, kunne man have fået en hjemmecomputer, som ingen ville skamme sig over at have stående i stuen under fjernsynet (som TV-apparatet hed dengang.

 • 5
 • 0
#5 Christian Nobel

Hmm, det var noget med Acorn Atom, ZX80/81 og Grundy Newbrain.

Før det var det noget med RC3600, og endnu før Olivetti Programma.

Noget er der sket siden den gang - det tegner til at blive en fed blog, velkommen til.

 • 1
 • 0
#6 Olav M.j. Christiansen Blogger

Hej Mike

Velkommen til Version2 fra en med-blogger. Jeg har også en idé om måske at skrive en smule på min blog af og til om gamle computere, så jeg glæder mig til at følge din blog.

Jeg selv lærte at programmere ca. 1978 og har 'rodet' med mange forskellige systemer igennem tiden, så det kan være jeg giver et pip med ind i mellem :-)

 • 3
 • 0
#10 Ditlev Petersen

Jeg startede på datalogi på Københavns Universitet, da du var 1 år gammel. Hele første år foregik på brune og beigefarvede piccolo maskiner med 8" disketter.

8 tommers disketter? Det normale var da vist 5 1/4 tommers disketter, selv om man sikkert har kunnet koble et 8 tommers drev til. 8 tommer hørte vist mest til maskiner fra 70'erne og til store maskiner i begyndelsen af 80'erne.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Zuschlag

8 tommers disketter? Det normale var da vist 5 1/4 tommers disketter, selv om man sikkert har kunnet koble et 8 tommers drev til. 8 tommer hørte vist mest til maskiner fra 70'erne og til store maskiner i begyndelsen af 80'erne.

Nope, det var ganske rigtig 8-tommer disketter. Du må tænke på at Piccolo'en er fra omkring 1980 og dens efterfølger Piccoline'en fra vist nok fra '83.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Zuschlag

Jeg startede på datalogi på Københavns Universitet, da du var 1 år gammel. Hele første år foregik på brune og beigefarvede piccolo maskiner med 8" disketter. Det var mit første møde med computere.

Ja, og da jeg startede på DIKU i '88 blev Piccolo'erne stadig brugt på Dat0. Jeg må indrømme at jeg fik lidt af et chock :-)

Er du forresten sikker på at det var PolyPascal I brugte. Vi brugte Compas Pascal som var forgængeren til PolyPascal.

 • 2
 • 0
#14 Jørn Guldberg

Hej Mike,

Meget interresant blog, den bliver spændende at følge. Jeg er selv inde over den historiske computer samling på SDU Odense. Du må endelig sige til, hvis du en dag skulle lægge turen forbi. Vi fik her først på semesteret vores eget simple 16-bit styresystem til at køre på en 80386 på en biologisk maskine fra 1992. Vores system skulle gerne være kompatibel med den originale IBM 5150 Technical Reference (1981). Vi har dog ikke prøvet på en IBM 5150... endnu

 • 1
 • 0
#15 Hans Nielsen

Stod i 70'erne bag i lokalet i den lokale radio butik.

Ved manden som senere blev en god ven, og radioamatør kolega.

Det store sort, var en skærm i stedet for en nåle printer, til modtagelse af telematri, fra radio. Det var noget tid før de første CPU kort som Apple (I) kom. Så alt var selv loddet.

Nok starten på min karriere, og mine interesser resten af livet. Kan ikke selv huske hvor gammel jeg var, nok 9-10 år.

Kom lige til at sige hej og velkommen i din anden tråd, det sker når man er mere symbol/billedet ind bogstav funderet.

Igen. Nu jeg sammenligner dig med Anthony, så fik jeg set lidt af dine videoer, de er ganske fine.

Men tror ikke mange vinder over Anthony på stemmen, der er noget Zen over den. Det tror jeg aldig kan lykkes rigtigt godt for en, på et andet sprog.

Men det er et godt initiative du har gang i, men husk at kvalitet er der vigtigste her. Få så meget med, at dine videoer stadig er aktuele om 20-40 år.

Og lige til dem som ikke ved hvem Anthony

Der er gået en god lærer tabt i ham ikke ?

https://www.youtube.com/watch?v=Co6FePZoNgE

Og her lidt mere sig selv ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=zkiIW0Twj3U

Sigt mod stjernerne, så rammer du månen.

 • 0
 • 0
#17 Frank Kjul Larsen

Øverst står jo en Amstrad CPC 464 magen til min første seriøse hjemmecomputer! Den første var en Sinclair Spectrum med 16 KB som jeg købte sammen med min lillebror som fattig ingeniørstuderende i 1983. Jeg blev dog aldrig rigtig gode venner med viskelædertastaturet, og da jeg samtidig skulle lære Pascal, og vi på skolen kun havde adgang til en HP 1000 med kun 4 terminaler til 32 elever, var vi en lille flok studerende som besluttede hver at købe Amstrad computeren og en Pascal compiler så vi kunne få det "ordentligt ind under huden". Den havde et rigtigt tastatur og en skærm med 80 tegn i bredden og 25 linier men desværre kun en båndstation. Der blev dog hurtigt brug for en diskettestation - 3"- så vi kunne bruge CP/M og PolyPascal i stedet for de langsommelige kassettebånd. Senere - i 1986 - blev min CPC 464 skiftet ud med en Schneider CPC 6128 med 128 KB og CP/M plus. Schneider var den tyske udgave af Amstrad med skærmblik rundt om al elektronikken og med stik i stedet for kantkonnektorer til udvidelser og printeren. Den brugte jeg flittigt indtil 1991 hvor jeg "overgav" mig og købte en PC-AT bl.a. for at min bedre halvdel kunne få adgang til WordPerfect til hendes rapporter. WordStar og Tasword var slet ikke godt nok... CPC6128'en står stadig på loftet sammen med hundredevis af disketter - gad vide om de stadig kan læses.

Op til sidste årtusindskift arbejdede jeg hårdt på at opdage og rette fejl som kunne opstå når uret kom over 23:59:59 nytårsaften - det såkaldte år 2000 problem. Min Schneider CPC6128 havde også et år 2000 problem. Drivremmen til diskettedrevet var blevet mør og skulle udskiftes;-)

Glæder mig til at følge din blog:-)

 • 0
 • 0
#18 Mike Mikjær Blogger

8" Floppyerne kunne i den største udgave holde op til 1MB Data, men tvivler på dem i Piccoloerne kunne tage så meget. Vi har en Piccolo ude på datamuset med 8" Floppy men jeg har ikke haft tid til at undersøge den nærmere endnu :-)

Den Piccolo vi tager med til Tyskland på Fredag indeholder kun 5 1/4" drev :-)

 • 0
 • 0
#22 Hans Dybkjær

og da jeg startede på DIKU i '88 blev Piccolo'erne stadig brugt på Dat0. Jeg må indrømme at jeg fik lidt af et chock :-)

:-) Da vi startede i 1981, var det på hulkort ... piccoloer i 1988 var ren futurisme.

I øvrigt enigi at det var Compas. Husker stadig en dat0-studerende der i 1985 (hvor jeg flyttede ned som instruktor på dat0) skrev noget i retning af "Hvis der opstår en file, brug Compas fejlfindingssystem til at finde den".

 • 0
 • 0
#23 Mike Mikjær Blogger

Tusind tak for jeres feedback, det er rigtigt motiverende - håber jeg kan leve op til jeres forventninger :-)

Hvis i har noget konkret forslag til noget vi skal kigge på, som f.eks. Jørn fra SDU, må i meget kontakte mig på mikkel@mikjaer.com

Eller hvis i har en kasse med gamle disketter stående på loftet ...

CPC6128'en står stadig på loftet sammen med hundredevis af disketter - gad vide om de stadig kan læses.

* wink * wink* ;-)

 • 2
 • 0
#24 Martin Glob

Da jeg i 84 started på EDB skolen i Herlev kodede vi Z80 assembler på RC 855 med 8" floppy discs.

Havde verdens bedste underviser, MOS (Mogens Skræp), som jeg havde et Z80 assembler/editor hobby projekt med og hjalp senere til med hans 8086 Assembler bog.

Derefter Poly Pascal på Piccoline under Concurrent CP/M 86 og (gisp) COBOL på Norsk Data 100...

Fortryder den dag i dag, at jeg ikke gemte mit Motorola MK6800D2 kit som jeg fik overtalt mine forældre til at give, i stedet for al konfirmationsvirakket i 77/78ish...

Happy days

Martin

 • 0
 • 0
#25 Torben Mogensen Blogger
 • 0
 • 0
#29 Olav M.j. Christiansen Blogger

Du siger bare til hvis du begynder at syntes de står i vejen ;-)

Jo jo - det skal jeg nok :-)

Faktisk var planen at de i første omgang skulle op på loftet, men nu får vi se om noget af det kan bruges andre steder.

For nogle få år siden havde vi en lille 'reunion' i den gamle forening for Acorn og BBC-computere: Quercus. Ved den lejlighed havde jeg min BBC B med, og den virkede stadigvæk (den er fra 1981, og jeg tror ikke jeg har haft andre computere der har kørt efter så mange år).

 • 1
 • 0
#30 Klavs Rommedahl

Jeg ved ikke om jeg kan bidrage med noget nyt da de mange oplæg vist har været meget igennem :D. Mit første møde med en Computer, var med en Luxor ABC80, senere blev det til RC's Piccolo, Partner og Piccoline, HPs 21xx, en NewBrain og en NasCom 2, Commodores VIC20, C64, C128 og Amiga 2000 Lampda8300, Luxors ABC800. Jeg har I praktik programmeret i Cobol på en Borrough (stavet forkert ved jeg godt, men husker ikke stavemåden), jeg har supporteret MPS Comet 3000 og dde SuperMax, jeg har en RC3600 (eller 4000) stående som jeg fik grundet den havde fået vandskade i en kælder, jeg har ikke haft tid til at teste den og fikse den, og så har jeg lidt stumper fra en CR80 lignende maskine. I 9 år var supporter i A.P.Møller og har rodet med forskellige maskiner. Har i en kort periode arbejdet med Mermaid maskiner. Med hensyn til Comet 3000 så husker jeg den ikke som en ICL i starten, men HH Electronics i UK og det siger schematics også, men pyt. På hobby/studie plan lavede jeg min egen Z80 maskine i '82 og gik i gang med en MC68k DOS/Windows maskine i '85 (blev for dyrt, så projektet stoppede) og pt er jeg ved at samle stumper til en T805 maskine (håber det går). Egentligt ville jeg gerne arbejde mere med de gamle maskiner, men tiden og pengene er ikke helt til det. Jeg er lidt vintage nørdet uden at kunne bidrage med det store, men jeg elsker at sysle med dem jeg har :D.

 • 0
 • 0
#32 Jan Sch

Jeg bliver helt nostalgisk, når jeg læser artiklen. Mit indlæg har ikke så meget med danske computere at gøre, men husker min første computer en Commodore 64 - free mem 38911 kbytes.. hvor jeg lærte min første programmering i basic og maskinkode og ikke mindst diskettestation. Whoaa det var tider. Siden fuldte Amiga 1000 med Kickstart og Workbench og Amiga 2000. Og så gik turen til PC 286, 386, 486, pentium osv. Fed tid, hvilket det stadig er.

 • 1
 • 0
#33 Mike Mikjær Blogger

Hej Klavs

HH electronics lå altså i Allerød ... Eller blandt andet, de flyttede lidt rundt, vi ved det ikke helt præcist og endnu, men jeg er ret overbevist om at de ikke har noget at gøre med den britiske HH electronics.

Men jeg vil meget gerne se de scematics du har? Kan du lokkes til at scanne den ind?

 • 1
 • 0
#35 Klavs Rommedahl

Mike har du noget på dem i Allerød ? Jeg har kun kunnet finde dem i UK, og de har svaret at de tidlligere lavede europa kort til cpm maskiner. Jeg siger ikke at du ikke har ret, men for mig at se lå det lige til, at dem i UK havde lidt med dem at gøre. Med hensyn til scanning jeg kan prøve at finde et, men dume mig har printet noget af det ud med 2 sider på et ark, så det bliver lidt småt :D.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere