georg strøm bloghoved

Nogen kalder det en metafor, andre kalder det ?

Ordet følger når jeg har forklaret mit problem.

Jeg hørte engang Ted Nelson fortælle hvordan de grafiske grænseflader var udformet så de passede til sekretærers arbejde dengang de kom frem. Altså til skrivning af breve og dokumenter som derefter blev gemt i mapper.

Jeg kan samle alt hvad der har at gøre med et bestemt emne i en mappe på computeren, og der er som regel hurtigere at finde end i de dynger af papir jeg ellers har liggende. Det har fungeret udmærket, altså lige indtil. Indtil computeren inspirerer til nye måder at arbejde på, samtidig med at mængden af information som jeg og mange andre håndterer er blevet langt større end dengang grænsefladerne blev udformet, samtidig med at vi bruger de forskellige stykker information på langt mere avancerede måder.

Nu kan jeg samle pdf-kopier af artikler i computeren. Problemet er bare, at en del artikler faktisk hører lige godt hjemme under to forskellige emner. Nogle gange vælger jeg at lægge en artikel under det ene emne, og håber at jeg kan huske hvor den er, når jeg skal bruge den til et andet emne. Andre gange lægger jeg en kopi under hvert emne. Selvom den samme artikel rent teknisk godt kunne ligge i to mapper samtidig, gør grænsefladen det umuligt.

Jeg arbejder med undervisning, og da det er en ny uddannelse, er vi nødt til at lave en stor del af materialet selv. Vi har brug for at kunne finde det materiale som er brugt i en bestemt periode ' så vi skal have en mappe med det ' vi har brug for at finde og genbruge det materiale som er brugt til et bestemt fag over flere perioder ' så vi har brug for en mappe med det ' og vi har brug for en mappe med alt det materiale som et hold har fået udleveret, så det kan få en elektronisk kopi når det er færdigt ? så vi har brug for en mappe med det.

Det er bare ikke muligt, så enten skal vi bruge tid på at sortere materialet, så det passer til den situation hvor vi skal bruge det, eller også skal vi bruge tid på at lave og placere tre kopier af meget af materialet.

Det kaldes en desktop metafor. Forskere i teknologihistorie bruger et andet udtryk. De kalder det for skeumorfism. Et vellykket eksempel er de græske templer, hvor vi kan se hvordan stenene gengiver de bjælker og dele som den oprindelige træbygning bestod af.

De fleste eksempler er bare ikke så vellykkede. Skeumorfism kan godt opfattes som lidt nedsættende og bruges om genstande der ligner billige efterligninger, eller som er unødigt vanskelige at bruge.

Et eksempel er de tidlige jernbanevogne der var udformet som tre postvogne der var stillet op på et fælles understel. En type der blev brugt i tres år i Europa, selvom den betød at konduktøren var nødt til at klatre udenpå toget for at kontrollere billetterne.

Nu venter jeg bare på at nogen ved enten Microsoft eller Apple får et momentant anfald af klarsyn og får opdateret grænsefladen, så vi slipper for de tilsvarende traditionelle begrænsninger i de nuværende grafiske grænseflader. Det skulle nok kunne gøres uden at den almindelige brug hvor et dokument kun ligger i en mappe, bliver spor mere besværlig.

Indtil da. Før du laver en applikation med skeumorfe metaforer, tænk på hvordan de begrænser brugen, og når du skal lave en ny grænseflade, tænk på hvilke begrænsninger der giver mening i det gamle medie, men som bare irriterer i den nye grænseflade på en computer.

Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Nikolaj Lundsgaard

Har vi ikke længe haft muligheden for at lave shortcuts på windows og symbolic links på linux?

Det løser imidlertid ikke dit problem for I er sikkert flere der skal lægge filer og links i de samme mapper, og så er navngivning, adgangsrettigheder og den slags også i spil. Det er korrekt, at en fil kun kan placeres i en mappe, men der er jo ingen der siger, at du skal nøjes med det. Et godt esdh eller bare en aftalt proces med at skrive det ned i en separat database (f.eks. et regneark) kan løse dit problem.

IT kan desværre ikke løse problemer, men det kan gøre det nemmere for dig, at løse dem selv.

 • 0
 • 0
Klavs Klavsen

Jeg bruger f.ex. digikam til mine billeder og der har jeg præcis samme udfordring.

I digikam er det let løst, ved at billederne fysisk ligger i mapper (jeg har valgt at navngive efter hvornår jeg importerede dem fra kameraet) - og så knytter jeg 1 eller flere tags til billederne.

Jeg kan så se alle billeder der f.ex. er af min datter Emma - ved at gå ind under tags/emma.

tags gemmes i en seperat database, styret af digikam.

Den kunne ligeså vel håndtere dine dokumenter - og det skulle egentlig undre mig, hvis ikke den kan det.

Men ellers findes der masser af andre programmer der kan det.

 • 0
 • 0
Klavs Klavsen

Et andet alternativ til den manualle kategorisering, er div. "desktop/global søg" værktøjer, der kigger ind i alle filer og indekserer indholdet (hvis den kan læse teksten - det går jo f.ex. ikke med PDF'er der er baseret på et billede, men ellers.

Så skal du bare sørge for at de ord du kunne tænkes at søge på, også fremtræder i dokumentet.

Man kunne ligeså vel have begge ting.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Løsningen på organisering af filer må vel være at give en fil et antal attributter ved oprettelse. Vi bruger allerede et navn, en filtype (som desværre i de fleste filsystemer er en del af navnet og ikke en separat attribut), et tidsstempel osv.. I stedet for at lægge filen i en folder i et hierarkisk træ af foldere, kan man i stedet vælge et antal attributter, der vælges fra en menu. Ligesom vi nu kan oprette en ny folder, kan man oprette nye attributter og evt. lade disse attributter "nedarve" fra en eller flere andre (så en fil med denne attribut automatisk har forældreattributterne).

Når man skal finde en fil, søger man efter den ved at angive et antal attributter. En GUI kan organiseres til at vise bestemte attributter som noget, der ligner foldere.

Med et sådant system kan man helt undvære symbolske links (genveje): Man tilføjer blot den ønskede attribut til filen, så den f.eks. bliver synlig direkte på desktoppen eller i en bestemt "folder".

Du kan godt have flere filer med samme navn og endda de samme attributter (en fil er identificeret ved en entydig nøgle). Man kan f.eks. bruge dette til en slags versionering.

 • 0
 • 0
Morten Winther

Jeg plejer dog blot at søge, da det jo også tager tid at tagge filer.

Spotlight is built upon metadata, and Mac OS X 10.5 was built from the start to give you full control over that metadata. Using Spotlight Tags, no matter what kind of file you have, you can now add a full array of metadata to it. Add common tags like Creator, Version, or Album, or create any new kind of tag you could want. As soon as you create a new Spotlight Tag, it is recognized system-wide. But what use is metadata if you can't make use of it? Not only can Spotlight index and search all Spotlight Tags active on your machine, but now the Finder can display as many tags as you'd like in List view.

 • 0
 • 0
Allan S. K. Frederiksen

Dit forslag er ret udbredt med hensyn til musikfiler, dog uden brug af de kontrollerede emneord, og det er her en kæmpe fordel at man kan skifte databasesystem og afspiller/editor uden at meta-data går tabt; da stort set enhver applikation der kan håndtere disse dokumenter[1], også kan læse og redigere deres tags.

Et af de store problemer for skrevne dokumenter er de manglende standarder for meta-data. Kunne man blot blive enige om at indføre nogle sådanne, på tværs af dokumenttyperne, ville der sagtens kunne implementeres en mere praktisk håndtering af dokumenter direkte i filsystemerne.

Indtil der indføres standarder, må vi desværre benytte specialiserede applikationer til at håndtere vore dokumenter. Jeg kunne ellers se et ganske lovende marked for bibliotekarer, for salg af fagspecifikke kontrollerede emneordsindekser med tilhørende thesauruser, som kan integreres i de forskellige filsystemer.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

er automatiseret taging som fx iPhoto (og andre) der automatisk katelogisere og tager filer efter geotaging og ansigtsgenkendelses algoritmer så en god søgning ikke kræver at man går igennem hele sit billed katalog og laver en manuel taging af alle billeder.

Dog bliver dette til andet end billeder en lidt sværere.

Godt nytår Jakob

 • 0
 • 0
Peter Nørregaard Blogger

I det hele taget er de fleste GUI'er plaget af skeumorfisme, hvem kender fx ikke radio-buttons som ligner de gamle knapper for kanalvælgere på radioer, hvor kun den ene knap må være trykket ned ad gangen?

Et andet eksempel er regneark, spreadsheets: Disse store stykker papir med felter på, som er blevet digitaliseret. Selv i dag begrænser spreadsheet-metaforen os, fx. når vi skal taste 3- eller 4-dimensionselle data ind som ved registreng af timer for personer på en række projekter. Her er vi bundet til de to dimensioner, spreadsheet metaforen giver og så benytte kompenserende metoder som pivottabeller for at vise data.

På den anden side er en skeumorfisme heller ikke helt unyttig. For at tage Georgs eksempel med diligencer sat på et tog-stel som indebar ulemper for konduktørerne: Det gjaldt om at få skabt så få barrierer som muligt for at folk valgte togtransport. Der har formodentligt været mangel på passagerer - ikke på konduktører.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

MediaWiki... sæt en server op med en større NAS i røven og du har hvad du skal bruge ikke bare selv men alle dine kollegaer og elever. Du kan gemme alt i den... MediaWiki er valgt fordi det er gratis og det har bevist at det virker i stor skala.

 • 0
 • 0
Ricki Gregersen

Et spændende "problem" du tager op George, jeg har selv ofte tænkt på hvorfor der holdes fast i skrivebordsmetaforen, som især er spildt på fx min mor.

Jeg har lagt mærke til det kommer snigende på vores telefoner og tablets. Her er den direkte adgang til filsystemet udskiftet med at applikationerne viser dig de filer de kan håndterer og skrivebordet er blevet en "home screen" istedet. Det har været standard i mail, musik og fotoprogrammer i lang tid, man betragter ikke filerne som noget enkeltstående, men som en del af en samling. Så når du som bruger åbner et Mail program har du givet systemet nok info om din hensigt til at den kan præsenterer dig for alle de filer der passer den profil, det værende emails.

Jeg tror på vi skal den vej, at der kun er apps, web-apps eller hvad de ender som. Måden man betraget dem bliver mere som "jeg kigger i mail om den er der", altså at det ikke er en app, men en "task" man udfører og den task sørger for at de filer der er relevante kan ses af en bruger.

Jeg ved godt det er forfærdeligt ikke at have direkte adgang til alle filer og opsætninger osv. Men for de 90% almindelige dødelige er dette en kæmpe hjælp.

Jeg har personligt forsøgt at nedbryde de hierarkier og fil strukturer jeg har været vant til at rende rundt med i hovedet og i stedet finde mine filer med en launcher, som spotlight der næves længere oppe. Det kræver bare jeg kan en bid af filnavnet eller et ord eller sætning fra indholdet af filen. Det er lidt befriende men det ser rodet ud:)

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

På den anden side er en skeumorfisme heller ikke helt unyttig. For at tage Georgs eksempel med diligencer sat på et tog-stel som indebar ulemper for konduktørerne: Det gjaldt om at få skabt så få barrierer som muligt for at folk valgte togtransport. Der har formodentligt været mangel på passagerer - ikke på konduktører.

Det er en god pointe. Man så noget lignende med de første automobiler: De lignede faktisk hestevogne uden heste. Det har der sikkert været flere årsager til: Dels var det den mest ligetil løsning, dels kunne man sætte en karetmager til at lave vognen og dels virkede det mindre skræmmende på potentielle brugere.

De første elkedler lignede også almindelige kedler: Af metal med en fløjtetud foran og bredere end de er høje. De mere slanke modeller, som siger 'ding', når vandet koger, kom først senere. Om dette skyldes mangel på fantasi eller et ønske om, at produktet skulle være mere genkendeligt, ved jeg ikke.

 • 0
 • 0
Simon Friis Vindum

Der findes mange løsninger, på det problem du nævner. F.eks. BFS hvor fil systemet fungere som en database. Man kan tilføje et uendeligt antal attributter til sine filer, og søge lynhurtigt blandt dem. BFS stammer oprindeligt fra BeOS, er standart filsystemet i Haiku, og kan også bruges i Linux.

Jeg er helt enig i at skrivebords metaforen er forældet. Jeg tror dog ikke at det bliver Microsoft eller Apple, der kommer til at finde på noget bedre. Pt. syntes jeg, at det virker som om at der sker mest innovation inden for FOSS på det område. Tag f.eks Gnome 3 eller KDE 4.

 • 0
 • 0
Thomas Jensen

Det har været standard i mail, musik og fotoprogrammer i lang tid, man betragter ikke filerne som noget enkeltstående, men som en del af en samling. Så når du som bruger åbner et Mail program har du givet systemet nok info om din hensigt til at den kan præsenterer dig for alle de filer der passer den profil, det værende emails.

Problemet med den vinkel er, at at hvis du vil emaile en zip-fil, så skal email-programmet vide at zip-filer er relevant i forhold til email. Og at regneark er relevant. Og config-filer til et spil. Og ...

Situationen idag er jo, at brugeren ikke ved i hvilke mapper et billede bliver gemt. Derfor indbygger man alle mulige og umulige funktioner i alle programmer, for at omgå "problemet" med at brugeren ikke kender til mappestrukturen på computeren. Hvis brugeren mener hendes billeder "ligger" i billedfremviseren, så skal billedfremviseren være istand til at emaile billeder, indsætte dem i dokumenter, uploade dem til hendes blog, til Facebook, til... Og teksbehandleren skal kunne emaile, uploade, sende til andre programmer, ... Og hvis zip-programmet ikke har en email-funktion, hvordan sender man så en zip-fil? Det er der sikkert noget marketing-afdelingerne er glade for, for man kan jo blive ved at "forbedre" programmerne ved at smide flere funktioner på, Men det gør det ikke nødvendigvis nemmere for brugeren.

Nej, løsningen må være noget med tags på dokumenterne.

Og jeg spekulerer på om det ikke er muligt at løse det på API-niveau? Altså, at man laver nogle smartere fil-dialog funktioner, der i stedet for at fokusere på mappestruktur, fokuserer på tags. Programmerne arbejder jo stadig med filer der lagres i mapper på et drev, så det handler vel bare om en mere intuitiv måde at finde dem. Hvis operativsystemet vedligeholder en database over tags på de enkelte filer, burde en ny, smartere fil-dialog kunne tage udgangspunkt i den istedet.

 • 0
 • 0
Martin Larsen

Som flere har foreslået er symlinks eller hardlinks en god løsning. Dette har for mig været en af de største fornøjelser og fordele ved at gå over til Linux for et års tid siden.

Mine filer og mapper befinder sig på kryds og tværs i filsystemet og ofte flere steder på en gang. Simpelthen fordi det giver god mening når jeg skal tilgå dem. Fx har jeg fakturaer under "dokumenter" for det er det jo, dokumenter, men de ligger også i en mappe kaldet "firma" hvor jeg samler de firmarelaterede ting. Det fungerer helt transparent.

Jeg bruger primært symlinks til mapper og hardlinks til filer.

En anden mulighed (som også er nævnt) er tags. Tag (!) fx GMail, her bruger jeg intensivt filtersystemet til at tagge mine mails så de ligger en masse steder på en gang. Jeg har omkring 50 tags, hvoraf kun nogle af dem er synlige på forsiden, nemlig dem jeg bruger mest. Det fungerer perfekt.

 • 0
 • 0
Ricki Gregersen

Ja Thomas, det har ret uoverskuelige konsekvenser hvis det bare tages som feks. et mail program og skaleres op.

Jeg ser mere de mobile platformes forsøg på at implementerer overstående som en måde at komme uden om nogle ret grimme scenarier hvor man hurtig mister en bruger hvis de skal administrere et 2011 filsystem på en skærmstørrelse der hører 1990 til og med touch eller hardware knapper oveni. Sikkert også for lettere at nå igennem brugere som ikke betragter deres telefon som en computer og som ikke har en ide om hvad et filsystem er. Jeg mener dog at det er en gangbar vej at gå, også for styresystemer på "alm. computere". Det er hverken perfekt eller en silver-bullet, det er bare spændende at de valgte at gå den vej. Tror der i fremtiden vil blive en udvisket linie mellem desktop og mobil platforme.

Når en udvikler laver et (desktop)program regner jeg med det er sådan i de fleste OS at udvikleren vælger et sæt filformater deres program kan håndtere. Det ligger sig vel lidt op af et tag der siger noget om hvordan en fil skal vises/manipuleres.

Jeg har ikke selv udviklet til Android platformen, men har forstået at ting som twitter, facebook, flickr osv. er flyttet ind i OS'et som API'er. Den tilgang er også ret spændende. Jeg tror at OS'ets håndtering af filer skal kunne håndtere at grænsen mellem om en fil ligger på harddisken eller på en server i en sky udviskes.

Som Simon siger så tror jeg også de store UI paradigmeskift kommer fra andre kilder end MS/Appl. De har for meget at miste ved at udfordre deres brugere til for meget nyt af gangen.

Mine kommentarer er myntet på hvad en almindelig bruger/OS ville benytte, ikke superbrugere. De vil altid finde en måde at kontrollere alle de niveauer de ønsker.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

Jeg vil forslå hard links på *NIX, i tilfælde af at filen slettes eller omdøbes (symbolic links invalideres).

Hard links virker ikke på tværs af filsystemer hvilket nok vil genere løsningen da (så vidt jeg har forstået) den skal bruges på tværs af flere PC'ere.

 • 0
 • 0
Mads Forsberg

Jeg stod overfor et lignende problem, dog er jeg sikker på jeg har færrere ting end de fleste. Jeg fyrede mediawiki op på en spand, og har siden hældt mit lort ind i den, og nu ligger det der, lækkert og søgbart og kan linkes og trylles som jeg har løst til og kan tilgås alle steder fra og ja....god weekend!

 • 0
 • 0
Peter Nørregaard Blogger

He, et nyt eksempel på en skeumorfisme og forklaringen på hvorfor. Citat af Mette Ramsgaard Thomsen bragt i Weekendavisen 2010#52, sektionen Ideer:

Faktisk er en Airbus i virkeligheden et flyvende tæppe - de er lavet af vævede eller laminerede stoffer, som man så maler aluminiumsfarvede fordi folk ikke vil flyve i noget, der ligner et tæppe

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Lægger du alle dine dokumenter i Google Docs istedet for på din pc eller på det interne netværk opnår du følgende:

*Alle filer kan være i multiple foldere *Google søgning i dine dokumenter *Versionskontrol *Avanceret deling, hvor flere kan rette samme dokument på samme tid

Hvis du er bange for at Google en dag lukker og tager dine data med i graven, laver du en automatisk daglig backup med Gdocbackup

Det er et eksempel på at Google har taget den eksistende metafor og forbedret den, så den nu kan løse virkelighedens problemer.

 • 0
 • 0
Andreas Ibsen

På Windows 7 er der jo Biblioteker, som i princippet er samlinger af mappereferencer. Den samme mappe kan på den måde være refereret i flere biblioteker.

Personligt synes jeg dog at det ekstra lag, som bibliotekerne tilføjer, snarere er en kilde til forvirring end til hjælp. Og det hele er jo stadig blandet godt ind i et (til tider uoverskueligt) træstrukturhierarki. Idéen er for så vidt god nok, men implementeringen lader noget tilbage at ønske.

Som flere her foreslår, og som den gode Alan Cooper også plæderer for, kunne man gøre informationshierarkiet mere fladt og anvende tags/attributter. Det at gøre informationshierarkierne fladere er også noget som Apple slår til lyd for ift. fx data i iPhone-apps.

 • 0
 • 0
Allan S. K. Frederiksen

Jeg har fundet en shell extension som gør det noget lettere at oprette Symbolic links, Hardlinks og Junction Points på et MS Windows system der bruger NTFS. http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html

Jeg fandt referencen til det på "WD TV Live" support forum, hvor Symlinks blev anbefalet, hvis man gerne vil placere filer under forskellige emner.

Det er sandsynligvis på nuværende tidspunkt den letteste måde at afhjælpe Georg Strøms problem.

 • 0
 • 0
Peter Jespersen

Hmmm - ja labels, måske kombineret med et storage netværk eller bare en db som man tilgår via et interface (evt en plasmoid) der godt kunne få inspiration fra digicam eller lignende. Ja, jeg kan godt lide lokale løsninger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere