Nørderne kommer!

Da jeg startede med at kalde mig en nørd for 15 år siden, var det lidt i trods på samme måde som en del unge af anden etnisk herkomst har taget "perker"-betegnelsen til sig og derved taget brodden af et skældsord fra et uforstående samfund. If you can't join them, beat them - eller noget...

Så meget desto mere glædeligt synes jeg, at det var at se overskriften "Fremtiden tilhører nørderne" på en nylig artikel på videnskab.dk, som tager udgangspunkt i en bog, som er skrevet af multimedieforskeren Lars Konzack i samarbejde med teologen og rollespilleren Ian Dall. Hovedpointen i bogen er, at fremtiden tilhører en generation af unge, for hvem computerspil, netmedier, fantasy og tegneserier ER en væsentlig del af kulturen. 

Det kan betyde, at vi er på vej mod et samfund, hvor teknologi anses for et nødvendigt og endda ønskværdigt element. Hvor man måske ikke vil opfatte FOAs kampagne med robotter i ældreplejen som et skræmmebillede, men som et udtryk for progressive fremtidsvisioner. Mon ikke generation X og Y vil foretrække at få hjælp af en robot eller anden teknologi den dag, de ikke længere selv kan tage et bad eller gå på toilettet' Mener vi stadig, at det er bedre at skulle være tvungent intim med et menneske, man måske ikke engang bryder sig om, end at tage teknologien til hjælp'

I dag kan man allerede som børnehavebarn været koblet af det sociale fællesskab, hvis man ikke er med på Nintendo-bølgen. Senere, i skolealderen, er det mobiltelefonen og de virtuelle mødesteder, der er den afgørende nøgle til ungdomskulturen. 

Illustration: Anne-Sofie Nielsen

4 børnehavebørn og en Nintendo DS

Gad vide, om ikke også vi vil se kommende generationer af forældre vil være bekymrede, hvis deres børn tilbringer for lidt tid foran computeren?

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Henrik Nygaard Birkholm

Sjovt nok, har vi lige haft det op i min datters børnehaveklasse, hvor at mange af forældrene var bekymret over så meget tid børnene tilbragte foran deres nintendoer.

Mange af forældrene så det som noget meget associalt at spille nintendo. Personligt ser jeg det, som noget meget socialt. Børnene sidder (næsten) aldrig og spiller alene.. De sidder altid 2-4 stykker sammen (som på billedet) og snakker om spillet, hjælper hinanden og lærer af hinanden. Dette kunne også bekræftes af deres SFO pædagog. Det forbereder bare børnene på fremtiden, hvor at det bliver et krav at kunne beherske ny teknologi. Børnene bliver heller ikke så teknologi-skræmte, som tidligere generationer.

Jeg tror ikke at vi skal være så bekymret for teknologi i fremtiden, men vi har lige en befolkningsgruppe vi skal have tænkt med ind i løsningerne, så at vi ikke får et a- og et b-hold.

Fremtiden tilhører børnene/nørderne :-)

 • 0
 • 0
#4 Anne-Sofie Nielsen

Sjovt nok, har vi lige haft det op i min datters børnehaveklasse, hvor at mange af forældrene var bekymret over så meget tid børnene tilbragte foran deres nintendoer.

Nu kan man jo også sørge for at købe nogle spil, som børnene også kan lære noget af - vi har f.eks. haft meget glæde af Pixeline-spillene, både til Nintendo DS og PC, hvor man kan lære mange gode sager om bl.a. bogstaver og tal.

Selvfølgelig skal børn ikke sidde med deres Nintendo'er hele dagen, men det er pudsigt som de samme forældre bliver vældigt bekymrede, når der er et stykke elektronik involveret, men ikke havde løftet et øjenbryn, hvis børnene havde spillet kortspil i stedet...

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Er en nørd en person, som altid skal have det seneste nye udstyr?

Er en nørd en person, som kan lide at bakse med det gamle udstyr, og ikke mener at det at købe nyt, berettiger til nørd-tittel?

Er en nørd, en person der har et produkt (eller budskab), at skulle sælge? Måske seneste nye java version, et programmeringssprog, linux, eller et nyt spillekort?

Hvad er en nørd egentligt? Behøver en nørd at vide noget om programmering eller datalogi? Behøver en nørd, at have en uddannelse? Er det nok, at en nørd læser budskabene i blade og på internet, og videregiver disse?

Hvad karakteriserer nørd'en?

Hvordan tester man, om en nørd er en "rigtig" nørd?

Findes en slags "prinsessen på ærten" nørd test?

 • 0
 • 0
#9 Deleted User

En nørd er en person med en passion for et (teknisk?) område; om så det er IT, video, foto eller noget helt andet.

Så jeg må vist betegnes som multi-nørd :)

Ok, vi er alle nørder. Men, hvad er en "rigtig" nørd?

Der kan være meget stor forskel på teknologi nørder. Nogle skal altid have seneste nye skrig, f.eks. seneste nye computer, eller seneste nye sportsvogn. For dem, kan det være en dyr interesse, at være nørd. Jeg husker i gymnasiet, en som "pralte" med, at have givet over 20.000 kroner, for sin Commodore 64...

Andre, går op i, at holde noget gammelt i stand, f.eks. en gammel ford. Det er ikke så dyrt, men tager masser af tid. Jeg kendte en "nørd" der fortalte, at hans "supercomputer" med 64K ram, hvilket var utroligt meget på det tidspunkt, stod ham i 150 kroner. Det var den intelligente del (CPU'en) som han var nød til at købe. Alt, incl. ram, havde han ellers fundet i gamle stumper på skrotpladsen, og udloddet. Selvfølgeligt, havde han ikke kun bygget hardwaren selv udfra skrotdele, men også udviklet konstruktionen.

Er alle nørder "rigtige" nørder?

 • 0
 • 0
#10 Rasmus Skovmand

En nørd er en programmør, hvorimod én der er bidt af biler eller vulkaner eller alt andet, er entusiaster, uanset hvor freakede de er!

Jeg tror betegnelsen nørd blev skabt og dedikeret til den nye tids computerentusiaster op gennem 70'erne og 80'erne. Og det var ikke nogen kompliment, desværre! Billedet af en nørd, som en kikset, verdensfjern mandsling med poser under øjnene og som ingen kvinder vil eje, kender vi jo allesammen - om ikke andet, så fra filmens verden. Matthew Broderick har spillet flere fede roller som computernørd i 80'er film.

I takt med at der kom bedre grafik og flere farver (andre end grøn på sort), og man fik udviklet højniveau-sprog, er det gradvist blevet mere accepteret, at være nørd.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere