bloghoved ole tange

Nextcloud: Fortrolig dataudveksling med medlemmer og samarbejdspartnere

I PROSA udveksler vi fortrolige data med medlemmer. Det er f.eks. når vores jurister skal have dokumentation for et medlems sygehistorik. Egentlig ville vi gerne bruge email, men den ide har vi opgivet: Vi får ikke vores medlemmer til at blive enige om, hvilken krypteringsstandard, der skal bruges til det. Så i den seneste tid har vi benyttet Nextcloud til at lave et upload dir til hver sag, hvor medlemmet så uploader dokumenter til sagen.

Med EU's persondataforordning forventer vi, at en række andre organisationer også indser, at de er nødt til at gøre noget ved den fortrolige dokumentudveksling: Det er bare ikke i orden at sende alt som ukrypteret email - også selvom det ofte er det nemmeste.

Samtidigt har Nextcloud gjort det muligt at samle dokumentudvekslingen blandt flere af vore udvalg: Man slipper for de email frem og tilbage hvor dokumentet er i flere versioner. Ved at bruge Nextcloud har alle i udvalget automatisk den nyeste kopi af dokumentet, og det er uproblematisk, hvis dokumentet indeholder fortrolig information. Tidligere har vi brugt en skov af samarbejdsløsninger: Dropbox/Google Docs/Amazon Drive, wikis eller Etherpads, men Nextcloud ser ud til at dække dette behov, og vi slipper dermed for risikoen for, at udbyderen kikker med uden vores vidende.

Da softwaren er fri software, behøver vi heller ikke have tillid til, at producenten ikke har lavet en bagdør: Vi kan selv læse koden igennem det eller hyre andre til det.

Vi holder et åbent arrangement, hvor vi fortæller om vores erfaring. Hvis du kender en forening, der kunne have glæde af samme teknologi, er du velkommen til at invitere dem. Vi håber lidt på, at der er interesse nok til at det kan blive starten til Nextcloud User Group Denmark.

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Benjamin Balder

Hvorfor nextcloud i stedet for Owncloud

Nextcloud var en fork af Owncloud, som pga. interne stridigheder trak de fleste energiske udviklere med over.

Det er klart Nextcloud, der har teten nu, dvs. at udviklere af software/extensions, der plejede at være til Owncloud, har flyttet.

Eksempel: Til Thunderbird kan du få et plugin til fil-vedhæftning. Dette plugin plejede at fungere til Owncloud... det er nu migreret til Nextcloud.

Konklusionen ser ud til at være, at man skal bruge Nextcloud: https://nextcloud.com/compare/

  • 4
  • 0
#7 Ole Tange Blogger

Hvordan håndterer i ISAE 3402 (revisorerklæring for IT krav til A-kasser) , samt forholder jer til GDPR og "retten til at blive glemt"?

A-kassen er jurdisk en separat organisation og er ikke med i vores Nextcloud-løsning. Mht. "Retten til at blive glemt" er der ikke noget nyt: Det er samme problematik som alle vore andre systemer, og Nextcloud-løsningen er blot endnu et system, hvor der er sletteprocedurer for.

  • 0
  • 0
#8 Ole Tange Blogger

Har i kombineret med Collabora Office for fælles dokumenthåndtering?

Et af vore udvalg og jeg har eksperimenteret med dette. Der har været nogle uforståelige (og ikke-reproducerbare) episoder af datatab (en fil, som dukkede op i en gammel version), så vi er ikke 100% trygge ved det.

Men at kunne være flere, der skriver i det samme dokument, er så brugbart, at vi kommer til at bruge det mere. Vi vil dog blot vælge lige at snuppe en kopi i ny og næ, så et eventuelt datatab er begrænset.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere