Netværk i hus, hvor ?

Konen og jeg skal til at bygge hus og en af de snarligt forestående beslutninger er kabling.

I vores nuværende hus skulle hele elnettet udskiftes og i den forbindelse installerede vi 2 CAT5 stik i hvert andet hjørne, således at et typisk rum endte med fire CAT5 stik i to diagonalt placeret hjørner.

Hjørneplaceringen blev valgt fordi installationen ikke blev fræset ind i væggen, men stak de sædvanlige ca. 3cm ud.

Ulempen ved hjørnerne er at der næsten med garanti står et møbel...

I det ny hus bliver installationen støbt ind i vægelementerne og dermed plan med væggen.

Men hvor skal stikkene sidde ?

Jeg har allerede besluttet at der skal være et par strategiske stik til AP'er under loftet.

Der kommer nok også et stik bag døren i alle værelser (der kan man altid komme til det uden at flytte møbler)

Men jeg vil meget gerne have input og gode ideer til hvor resten skal placeres...

phk

Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jn Madsen

Du har garanteret et sted i hytten med racks og en masse spændende grej :-) det kabler du. Resten af hytten,- WiFi som du trækker over loftet. Man sidder aldrig med udstyr der skal throughput-performe i huset. Man sidder med sin laptop og remote login'er til det kablede udstyr, der er et andet sted.

 • 4
 • 4
#4 Emil Mølgaard

Der er i dag krav om X antal stikkontakter pr kvm. Enkelte sætter man i forbindelse med lyskontakterne ved dørene til rummet men de øvrige fordeles typisk rundt langs væggene. Mit råd er at sætte en tom monteringsdåse ved samtlige stikkontakter langs med væggene. Alle de steder du har brug for strøm, kan du få brug for netværk, telefon, antenne højttalerkabel eller andet som det er rart at skjule i væggen.

Du vælger så selv om du monterer noget i dåserne eller blot tapetserer hen over dem. Men du ved at der uden større besværlighed kan trækkes kabel frem. De tomme rør fra dåserne fører du så til gangbroen i loftrummet (hvis du får sådan et) eller direkte til dit teknikrum.

Hvis jeg skulle bygge nyt i dag ville jeg nok vælge at sætte 2 monteringsdåser pr. stikkontakt. Får man brug for ekstra stik, så kan det sættes i uden større udfordringer.

WiFi er et glimrende supplement til et kablet netværk.

 • 5
 • 0
#6 Jn Madsen

Det er ikke kun data der kan trækkes igennem CAT5/6/7, men også energi.

Det er rigtigt,- hvis man har sådan en moderne hytte :-) Jeg har lige fået skiftet vandmåler, en ny smart moderne en. Montøren sagde den mindst holdt i 15 år,- også batteriet. De kører bare rundt i området og "ringer" vandmålerne op, så sladrer de over wifi om hvad jeg har brugt af vand.

Projekt "Hacke min vandmålers wifi" - et eller andet sted ude i fremtiden :-) Hvis jeg kan, så er der 1000 andre, der også kan.

 • 0
 • 0
#7 Morten Rasmussen

Ca. 20 cm over gulvet: 2 stk. stikkontakter med jord lige ved siden af hinanden i en dobbelt indmuringsdåse. Ca. 10 cm. til den ene side igen en dobbelt indmuringsdåse, hvor der sidder ethernet i den ene (2 x Cat5e) og antennestik (alternativt en tom dåse med blænddæksel) i den anden.

Gjorde dette 4 steder i vores nye stue. Problemet med "møbler i vejen" er ikke i forhold til netværksstikkene, da de ikke rager ret langt ud. Derimod er det strømstikkene, der driller (f.eks. bag sofaen). Man kan dog få nogle flade strømstik, der løser problemet: https://www.greenline.dk/k/elartikler/diverse-elartikler/stikpropper-m-m...

 • 4
 • 0
#8 Yoel Caspersen Blogger

Jeg ville nok vælge fodpaneler med indbygget kabelskinne, det er sku' ret smart. Ved ikke lige hvor pænt det ser ud når man har lavet huller i dog.

Jeg har i min kælder lavet en løsning med fodpaneler med indbygget kabelskinne. De kan kombineres med de såkaldte panelunderlag, som så rager ca 2-3 cm ud fra væggen som en normal stikkontakt. Hvis man skal flytte en stikkontakt, skal man blot have et stykke frisk fodpanel-front liggende, så hullet hvor panelunderlaget var bliver skjult.

Hvis man kan leve med, at stikkontakterne sidder på ydersiden af væggen, er det en billig og nem måde at trække både strøm og netværk rundt. Jeg har endnu til gode at se, om fodpanelerne gulner over tid, men mon ikke de kan males, hvis det skulle ske.

 • 1
 • 0
#9 Henning Wangerin

Du har garanteret et sted i hytten med racks og en masse spændende grej :-) det kabler du. Resten af hytten,- WiFi som du trækker over loftet.

Jeg ville trække tomrør overalt i huset, og lidt til. Der er bare ikke noget som overgår en kabelforbindelse. Som andre skriver, ekstra dåser under tapetet, som kan tages i brug når der er behov for det. Det hjælper jo ikke meget med et PDS-kabel et sted i stuen når der i enden er brug for både PDS og coax til netværk og sat/kabel.

Man sidder aldrig med udstyr der skal throughput-performe i huset.

Som jeg hørte et sted, så skal far altid have adgang til kabel, så når ungerne streamer livet ud af det trådløse kan han stadigvæk komme ud.

Jeg har i forvenjen sat et ekstra ssid op til ungerne, og overvejer meget kraftigt at flytte ungernes wifi over på separat hardware. Primært for at få mine egne frekvenser hvor jeg kan lege, og for at kunne optimere dækningen af min netværk og deres netvæk.

/Henning

 • 2
 • 0
#10 Jn Madsen

Jeg vil absolut ikke protestere mod kabling. Det er hurtigere, mere sikkert og man kan lave flere netværks-fif. Jeg er selv den "gamle skole", og har altid fedtet med kabler. Men,- jeg har ikke brugt et kabel til min arbejds pc i mange år. Fusserne op i sofaen, laptop på skødet og wifi. Så er der kablede routere, switche, firewalls og servere i et skab et andet sted i huset. Overvågnings kameraer, tv, playstation, Apple tv og alt det andet ungerne bruger kører også bare på wifi. Det ikke helt troværdige grej kører på en slags "DMZ" ssid.

Men som sagt, en moderne hytte som PHK har,- så er man jo nødt til PoE.

 • 0
 • 0
#13 Henning Wangerin

Jeps, hvis det er praktisk muligt -uden håbløse kabeltræk. Men helt enig. Til gengæld lever de i en "DMZ" ssid op mod paranoide firewall regler. (-:

Det er ikke kun et spørgsmål om adgangen til kameraerne (eller rettere isolationen af dem)

Det er mindste lige så meget et spørgsmål om at der ikke bliver tændt noget grej som jammer signalet for kameraet.

Og så kan man jo samtidig sender power via PoE til kameraet. Om det skal en stikkontakt eller en netværksstik sættes op er jo ligegyldigt i konstruktionsfasen.

 • 4
 • 0
#14 Henning Wangerin

Der er i dag krav om X antal stikkontakter pr kvm.

Jeg hjalp på et tidspunkt en kammerat med at lavet rør-installation ved renoveringen af et værelse. Der blev lagt masseer af rør ind. på ca 12m² blev det monteret ca 40 dåser med hver deres rør. I alle hjørner blev der monteret 2 dåser 20cm over gulvet, 110cm over gulvet og lige under loftet. Derovover var der dåser ved dørene, og midt på de lange væge.

De fleste dåser endte med at at sidde bage gipspladerne, men så de kunne findes og monteres når der blev brug for dem.

Hvorfor alle disse dåser og rør? Jo du ved jo aldrig hvor du i fremtiden vil placere kontakter, stik, net, antenne, højtalere og alt det andet som vi slet ikke har tænkt på endnu.

En ting der blev diskuteret var dåserne i loftet, og vores konklution var at de lige så godt kunne side i vægen, da han endnu aldrig havde oplevet at dåser i loftet sad de rigtige steder alligevel, så det var meget nemmere at sætte dem i vægen. Og med muligheden for de ekstra udtag under loftet, gjorde det derligt nemt at skjule ledningerne da der senere skulle installeres surrondanlæg i værelset ;-)

/Henning

 • 0
 • 0
#15 Maciej Szeliga

...er at uanset hvor man placerer stik (af enhver art) så er det altid "forkert" på sigt. I Arbejdsrummet er der så den store kabelskinne på væggen ca. 1.30 over gulv hel vejen rundt. Jeg regnede med at kunne lave en magen til i stuen bare forsænket i væggen men det blev dog ikke umiddelbart mødt med den store tilslutning.

 • 4
 • 0
#16 Henning Wangerin

...er at uanset hvor man placerer stik (af enhver art) så er det altid "forkert" på sigt.

Det har du helt ret i Men med nok mulighederf for at få stik reducerer effekten af forkert.Hvis der er skjulte dåser for hver 1½ meter reducerer det i det indste ledningslængden til en meters penge ;-)

I Arbejdsrummet er der så den store kabelskinne på væggen ca. 1.30 over gulv hel vejen rundt. Jeg regnede med at kunne lave en magen til i stuen bare forsænket i væggen men det blev dog ikke umiddelbart mødt med den store tilslutning.

Ideen med en integreret kabelkanal kan jeg rigtig godt lide. Jeg ville nok gå efter at lave den lige over gulvet. Det er lidt nemmere at stille nogen foran et ubrugt stik, hvis det bliver nødvendigt end hvis hullerne er midt på vægen, men det er jo en smagssag.

 • 0
 • 0
#17 Jan Juul Mortensen

Når det nu lige er dig, så må du have en eller anden form for teknikrum, hvorfra det ville være interessant at kigge på FTTO switche, fiber til en lille switch med f. eks. 4 kobber porte. Placer en sådan i hvert værelse bag døren, evt. i lodthøjde, og placer en hvor du påtænker opsætning af TV m.v. Fiber er der nok mere fremtid i end kobber og du vil kunne udskifte switchene når hastigheden skal øges.

 • 0
 • 0
#18 Palle Simonsen

Lavede en 'lille' ombygning af en gård - bevarede ydervægge og det meste rumindeling.

PDS Switchboard, Switches, Surge Protection, Firewall, NAS, Wifi Router, etc. i skunken. Monopol i den ene længe.

Kabling til alt:

To RJ45 stik under hvert vindue i underetagen sammen med elstik. Der kommer der sjælden møbler.

Rør fra nord til syd med et enkelt PDS kabel i og nylonsnor til træk af mere.

PDS til stald og lade

Rigelig strøm: 2 hele grupper på hver etage i hver side nord og syd. Ekstra til skunk- alt med jord. 1 fase pr. stik i køkkenet.... osv, osv.

 • 1
 • 0
#19 Niels Grove-Rasmussen

Med et par gamere i huset er vi glade for kablede forbindelser. Det giver (mulighed for) lav latency og højt throughput. Gamere har typisk kun brug for stabil QoS til selve gaming-delen, men benytter ofte samtidigt også streaming til video/musik. Derfor benytter vi en generel løsning med enkel intern kabeling (1 Gb) og rimelig (100+ Mb) internetforbindelse.

 • 0
 • 0
#20 Michael Hansen

Har også lige bygget et nyt hus, der har jeg kørt ekstra tomrør til hvert værelse, der kører op på loftet, og derfra trukket kabel ud til et rack i mit redskabsrum, hvis jeg ser tilbage skulle jeg have trukket endnu flere tomrør, og afsluttet dem med en LK blændplade indtil de skal bruges.

Selve kablingen blev Cat 6A, prisforskellen er minimal, men vær opmærksom på kabel tykkelse og målene på tomrørene, og vælg hvis muligt nogle tomrør der er glatte indvendigt, typisk ikke dem diverse installatører vælger som standard.

 • 2
 • 0
#21 Gert Madsen

Sørg for at lave stikkontakter, og ikke bare stik, som ellers er den foretrukne metode i moderne huse. Det er nemmere, når der er en afbryder - hvis man da ikke har lyst til at varme huset op med de 2kr.'s strømforsyninger, som følger med diverse elektroniske dimser. Det er vigtigt at få fordelt kontakterne godt. Som det skrives ovenfor, så kommer de nok aldrig til at sidde optimalt, men tænk på hvor man kan have ledninger liggende på gulvet, og hvor man ikke kan. Selv har jeg en væg, afgrænset af henholdsvis et vinduesparti, og en dør, uden nogen form for strøm tilstede. Skod. Vær opmærksom på kravene til separering mellem stærkstrøm og svagstrøm (netværk) i såvel rør, som kabelbakker.

 • 0
 • 0
#22 René Nielsen

Jeg har fået det trukket rundt i 2 ud af 3 etager i huset.

Mit råd er, at du skal finde ud af hvor du vil have ”dine forbrugere” og der skal der være udtag. Hvor skal f.eks. fjernsyn står, hvor skal din printer stå, etc. Etc?

Dernæst skal alle rum have mindst et udtag – også selvom du ikke har ”en forbruger” i rummet. Sæt den evt. i hjørne, for bagefter er det svært lige at trække et kabel, dernæst synes min bedre halvdel at synelige kabler, er noget fanden har skabt og hun modsætter sig at jeg trækker synelige kabler.

Lav et teknik rum hvor alle stik samles i en router/firewall, og gerne ved siden at dit fiber– eller kabelmodem. Mit ”teknikrum” er kælderen i samme rum som fjernvarmen, og el-tavlen :-)

Du kan trække tomrør, men selv med en søgefjeder kan det være svært efterfølgende at trække et kabel. Dernæst er prisen pr. meter kabel jo ikke meget højere end tomrør, så jeg tror det er begrænset hvad du sparer ved tomrør vs kabel.

Det bedste ville nok være en kabelskinne med strøm, net mv. i hver hver rum som løber lige under vindueskammen på ydervæggen - meeeeeeeeen prøv lige at overtale fruen til det :-) for det ser jo ikke pænt ud.

Husk at få udmålt kablingen FØR du overtager huset. Elektrikeren har særligt måleudstyr til at teste forbindelserne og husk at få lavet en grafik over huset med dine udtag som ligger ude ved din router/firewall, for efter 3 år kan man ikke lige huske hvor udtag nummer 11 var.

 • 1
 • 0
#23 Henning Wangerin

Mit råd er, at du skal finde ud af hvor du vil have ”dine forbrugere” og der skal der være udtag. Hvor skal f.eks. fjernsyn står, hvor skal din printer stå, etc. Etc?

Min erfaring er bare at lige meget hvor meget du forsøger at planlægge, kommer du på et eller andet tidspunkt til et punkt hvor du alligevel ikke har lagt (nok) stik/rør ind de rigtige steder.

Eneste undtagelse er rum som kun kan indrettes på en måde, men selv der får du problemet hvis du skifter indretningen ud radikalt.

 • 1
 • 0
#25 Hans Erik Wennerberg

... og hvis du absolut ikke vil have fodpaneler (og den uovertrufne flexibilitet) så sørg for rigeligt med tomrør. De kan støbes ind i væggen eller i gulvet så man kan banke sig ind til dem hvis det bliver nødvendigt. Med et træ/parket-gulv bliver det under alle omstændigheder nødvendigt med et fodpanel.

 • 0
 • 0
#27 Jens Jönsson

vælg hvis muligt nogle tomrør der er glatte indvendigt, typisk ikke dem diverse installatører vælger som standard.

Enig, de der rillede rør er et helvede at få kabler igennem. Undgå standard elektriker rør. Det er forbandet svært at føre dobbeltkabel igennem, da det er lige tykt nok. Vælg nogle tykkere rør. Gerne Ø20 mm

Hvis det er helt nyt hus, så før rørerne på ydersiden af indervæggen (inden der mures) og gør dem godt fast, så de ikke forskubber sig og måske skiller, hvis du senere skal have flere/nye kabler igennem. Vær opmærksom på hvor de ender. Er det et sted der >ikke< er isoleret, så kommer der kondens i dem. Det er ikke så fedt, da de faktisk bliver meget fugtige.

Placering af stikkontakter, så mange som muligt rundt omkring. Vurder hvor møbler/borde osv. skal stå, samt musikanlæg (Jeg har f.eks. Sonos siddende op under loftet og det kører WiFi, men skal stadig have 230 V strøm). På TV væggen har jeg dobbeltstik placeret bag TV'et, sådan at jeg kan få Ethernet til både TV og Mediaplayer.....

 • 0
 • 0
#29 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg stod med samme problem for 3 år siden. Jeg bor i kartoffelrækkerne hvor grundplanet er 47 m2, på 3 plan, plus kælder og kvist. Jeg har efter indretning af rummene (på overordnet plan), placeret netværk i hjørnerne, og der hvor jeg synes det passer med anvendelsen (det samme gælder iøvrigt placeringen af grisetryner - dem skal man også have styr på). Derudover har jeg også placeret netværk midt på væggen, der hvor det er naturligt at sætte et TV op. Elektrikeren lavede så en kasse (hvert sted) som alt blev monteret i (med 50/35mm tomrør). Kassens låg ligger så under filten og kan skrues af. Så når man skal sætte et TV op, er det simpelt at tage låget af, sætte kontakter på og så har jeg USB3, HDMI, Netværk og strøm lige bag TV. Sammen med netværk i hjørnerne, har jeg flere steder også HDMI, da der så kan sættes en konsol (Xbox, PS, Wii osv. til). Jeg har også en del RG-6 til subwoofer træk, og RG-59 til IR modtagere, som jeg har lavet custom dæksler til, med enten F-connectors eller Phone. Det er temmelig nemt at lave disse afslutninger, og det giver det pæneste resultat, nemlig ingen ledninger der ligger og flyder eller skal trækkes. Selvfølgelig er der også trukket højttalerledning som ender i udtag (blænddæksler),der dækkes af selve højttaleren. Husk iøvrigt at få trukket noget højttalerledning under lofterne for montering af højttalere i loftet. Det kan godt være man synes det er overflod og noget man ikke vil få brug for, men tro mig, man ændrer mening, og det er en betydeligt dyrere operation at lave bagefter. Jeg har et Rack i kælderen (faktisk 2 halve hævet 1 meter over gulvet), som samler det hele. Et med switch, patchpaneler, NAS, Firewall osv. Et med Receivers, AppleTVs, Roku, en iMac osv. Racks har sin egen gruppe i tavlen, og alle kabler ender der. Så udover at der ikke er nogen ledninger, så er alle devices også nede i kælderen. En Philips Prestigo (en logitech harmony kan også bruges) styrer så det hele. Jeg har så været nødt til at bygge en kasse med en IR styret Arduino og nogle relæer, som kan tage strømmen på AppleTV og Roku, fordi de sommetider går i baglås. Den kan man så aktivere fra fjernbetjeningen, så strømmen ryder i 10 sek. på dem.

Jeg har selvfølgelig LK Fuga, når nu jeg har mursten og kan vise det frem med den samme ramme med indmuringsdåser. :-)

Jeg har mine tegninger stadigt, så du er altid velkommen til at se dem (de er lavet i OmniGraffle).

 • 0
 • 0
#30 Chris Bagge

Problemet med "møbler i vejen" er ikke i forhold til netværksstikkene, da de ikke rager ret langt ud. Derimod er det strømstikkene, der driller

Der er måske en smart løsning på dette problem. Det er, så vidt jeg ved, tilladt at bruge 'schuko' materiel i Danmark. Det bruges i rå mængder ovre på den anden side af sundet, og kan også købes på nettet. Hos Clas Ohlson har de bl.a. en 4-stik dåse (det flade IEC stik) hvor stikkene sættes i fra siden. Det rager kun 22 mm ud fra væggen. http://www.clasohlson.com/se/4-v%C3%A4gs-inf%C3%A4llt-v%C3%A4gguttag-Sch... Nærmeste fysiske forretning ligger i gåafstand fra færgelejet i Helsingborg.

 • 0
 • 0
#31 Nikolaj Brinch Jørgensen

Gjorde dette 4 steder i vores nye stue. Problemet med "møbler i vejen" er ikke i forhold til netværksstikkene, da de ikke rager ret langt ud. Derimod er det strømstikkene, der driller (f.eks. bag sofaen). Man kan dog få nogle flade strømstik, der løser problemet: https://www.greenline.dk/k/elartikler/diverse-elartikler/stikpropper-m-m...

Jeg har brugt grisetryner til samtlige installationer (der skal jo være jord, og de har "krave" udover pillesikringer der gør dem sikrere), og brugt disse stikpropper fra LK https://www.greenline.dk/k/elartikler/diverse-elartikler/stikpropper-m-m... Jeg tror de er fladere end Schukoerne fra greenline, og i hvert fald meget pænere. De er også gode til køkkenapparaterne, så jord bibeholdes på dem. Stikkontakter med eksponeret jord, kan iøvrigt være farligt, hvis du overvejer at installere andet end LK materiel. Der kan iøvrigt opnås gode rabatter ved at skrive sammen med forhandlerne (Wattoo mv.)

 • 0
 • 0
#32 Ulrik Rasmussen

Lige lidt inspiration.

Hvis det var mig der skulle bygge helt nyt, så ville jeg nok overveje en løsning med konfigurerbare afbrydere som http://www.zensehome.dk/. Udtag til lamper og kontakter har deres eget fjernstyrede relæ, som kommunikerer med en central enhed direkte over fasen (så det kræver ikke ekstra kabelføring i forhold til en konventionel løsning). Ud over at man så kan slukke for alle standby-apparater fra én afbryder (eller via telefonen), så kan man også sætte en ny lampe op uden at skulle trække nye ledninger hen til afbryderne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere