Netbook - Scmetbook

Hele det sædvanlige hurrakor i IT branchen er gået i selvsving over netbooks, der tilsyneladende afløser virtuelle verdener, eller SOA eller hvad det nu var der var den forrige løsning på alle vores problemer.

Når man har været med hele vejen og oplevet det min ven musical-instruktøren kalder "hurra-scenen" hver 18-24 måneder over en eller anden ny teknologi som er "svaret på alle vore bønner", bliver man lidt træt af at læse den slags historier.

Men netop med Netbooks rammer det en nervespids, for jeg har faktisk savnet en god netbook i mange år, stik imod mine ønsker og behov har tendensen de sidste 8-10 år været imod større og større bærbare med mere og mere gejl som ballast og kortere og kortere levetid.

Hvorfor har jeg kun savnet en god netbook i 8-10 år vil den vakse læser tænke, hvad skete der omkring Y2K ?

Der døde batterierne på min første netbook, den jeg købte i 1994.

Ja, netbooks fandtes for femten år siden.

Må jeg have lov at præsentere:

Illustration: Privatfoto

Til venstre i billedet, en spritny Asus EEE1000H, der næppe kan holde mere end 3-5 år før stumperne falder fra hinanden.

Til højre i billedet, en 15 år gammel Gateway 2000 Handbook/486 der bortset fra batterierne, virker præcist lige så godt som da jeg købte den.

Blandt andre killer-features kan vi nævne:

Totalvægt: 1.5kg, takket være det trykstøbte magnesium kabinet, men ikke mindst takket være fraværet af dyre kontravægte som CD/DVD, blæsere, kamera, overflødige rækker af "jeg er for dum til at starte outlook" knapper osv.

Nej, den har ikke nogen blæser. Gæt selv hvor meget støj den laver.

Vidste I forresten, at magnesium laver mærker i glasuren på fliserne på trappen ned til 19th Street BART station i Oakland, mens det modsatte ikke er tilfældet ? Jeg er helt sikker, det var samme resultat alle tre gange.

Et rigtigt tastatur, som man kunne arbejde ved en hel dag.

Batterier kan lades uden at side i maskinen. Man kunne derfor bede purseren om ikke laderen og batteriet kunne være plugget ind i pantry'et når de havde plads og bytte batteri hver anden time hele vejen over Atlanten.

Og ja, maskinen er faktisk lille nok til at man kan holde ud at arbejde i et monkey-class sæde når firmaet nu er så fornæret.

Batteriet kan man med et snuptag bytte med en hånd, mens maskinen er suspended, hvilket forresten virkede som en drøm: hurtigt og hver gang, fordi BIOS'en ikke gør den fejl at blande operativsystemet ind i opgaven.

Prisen var, så vidt jeg husker, $995 i 1994.

Hvorfor holdt Gateway2000 op med at lave handbooks, hvis de var så gode ?

Microsoft forbød Gateway2000 at sælge Windows95 sammen med Handbook maskinerne, fordi Microsofts egen "tablet" computer helst ikke skulle have konkurrence.

Teknologisk Fremskidt ?

Lyder fint teorien, men jeg tror ikke på det.

phk

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Pedersen

"Prisen var, så vidt jeg husker, $995 i 1994."

Hvilket med datidens vekselkurs og justeret m. forbrugerprisindekset svarer til en nutids-pris på ca. 9,200kr. For den pris kan du købe 4 stk. Asus EEE 1000H.

Så måske ikke en helt fair sammenligning.

 • 0
 • 0
#2 Henning Makholm

Men hvad nytter det at man kan få 4 skodmaskiner for sine 10.000, hvis det ikke er til at købe en enkelt god en?

(Det er ihvertfald hvad jeg hører PHK sige -- om han har ret i det, ved jeg ikke nok til at vurdere selvstændigt).

 • 0
 • 0
#3 Henrik Mikael Kristensen

noget man har set før:

 1. Opfind en computer eller teknologi.

 2. Sørg for at den er designet fornuftigt og er bygget godt og korrekt.

 3. Teknologi dør ud, fordi den er dyr/kedelig/uforståelig.

 4. 10-15 år senere dukker den op igen i en billig-bras kopi.

 5. NU bliver den populær.

 • 0
 • 0
#6 Torben Mogensen Blogger

Små bærbare har ganske rigtigt eksisteret i mange år. Min første bærbare var en Libretto 50CT, som var mindre end selv de mindste nye netbooks, og min næste var en Lifebook P2120, som er på størrelse med de nye netbooks, men inkluderede et DVD-drev og en højere skærmopløsning (1280x768) end de fleste netbooks.

Forskellen er mestendels, at de små bærbare dengang var dyrere end "normale" bærbare med bedre specifikationer. Det, som Asus gjorde med deres Eee PC var at lave en billig og lille bærbar. Så jeg er ked af, at udviklingen har været imod at lave større og dyrere netbooks. Mit håb er, at de kommende ARM-baserede netbooks går den modsatte vej og giver os små og lette netbooks til en fornuftig pris.

 • 0
 • 0
#7 Daniel Madsen

Jeg har lige købt sådan en sag her:

http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catal...

Den er i den lidt anden grøft hvad specs angår (og det er prisen da også), men tilgengæld kan den holde de her 1,5 kg uden at der er gået på kompromi med noget - hvilket gør det til en super lækker rejselaptop.

Med sin 13" skærm er den dog måske lige en tand over det de fleste klassificerer som en netbook, tilgengæld kan man faktisk lave andet end at surfe på den da den tilgengæld præsterer en ret imponerende opløsning på 1600x900.

 • 0
 • 0
#9 Tom-Pele Olsen

Teknologi dør før det bliver født, pga. økonomiske interesser blander sig, selv om det sikkert er alletiders og løser mange opgaver; - måske så mange opgaver at nogle taber arbejdspladser og nogen/nogle ikke længere kan være chefer/ledere i en virksomhed fordi virksomhedskulturen er så stiv og konservativt, og organisationsmåden er kun strukturet på at have magten omkring sig - alt nyt er farligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere