Net-tv eller flimmerkasse

Mit husalter har fået netforbindelse. Men det er ikke lutter lagkage. Det er nærmere et tilbageslag for et par menneskealdres udvikling af brugergrænsefladen.

Tv-apparater kan i mange tilfælde gå på indernettet. Nogle har endda en indbygget webbrowser. I princippet lyder det vistnok cool. Den tanke havde jeg i baghovedet for nogle måneder siden hvor mit trofaste gamle Panasonic-billedrørs-tv endelig måtte se sig detroniseret og henvist til nogle underboers seer-luner efter omkring 20 års trofasthed i min tjeneste.

Afløseren blev et fyrretommers fladt panel af fabrikatet "Philips", som der står præget med store bogstaver på plasticpanelet. Og rj-45-netstikket bag på det flade apparat blev hurtigt forbundet.

Et hurtigt kig på specs var imponerende: Pixel precise HD, 3/2 - 2/2 motion pull down, 3D Combfilter, Active Control + Light sensor, Digital Noise Reduction, Dynamic contrast enhancement, Luminance Transient Improver, Progressive scan, 2D/3D noise reduction, 100Hz LCD, 1080p 24/25/30Hz processing, 1080p 50/60Hz processing samt HD Natural Motion.

Operativsystemet vistnok en slags Linux, det kan jeg huske min gode kollega Peter Toft har omtalt tidligere og i manualen stod også noget om at man kunne rekvirere mit nye fjernsyns kildekode ved at sende noget papirpost til Holland.

Men de fleste features for mit nye flade fjernsyn med de imponerende navne viser sig dybt overflødige, når apparatet bliver tændt. Hvis jeg skal have det bedste billede, skal jeg slå langt de fleste af de angiveligt billedforbedrende kredsløb fra, for de forringer faktisk billedet.

Den feature, som gjorde, at jeg valgte fjernsynet, er imidlertid det, der gemmer sig bag et ethernet-stik på bagsiden. YouTube-applikation, en række internet-widgets og ikke mindst den indbyggede Opera-browser, som tillader fri surf, lokkede mig til købet.

Klikker mig ihjel

Men betjeningsmæssigt er internetdelen en katastrofe. Jeg skal klikke som en sindssyg på fjernbetjeningen for at komme frem til en af de gemte favoritsider, internetfunktionerne er træge, indtastning af webadresser via en fjernbetjening en decideret træls affære, og så lever brugergrænsefladen sit eget liv:

Som regel ændrer skærmbillederne sig hver gang, jeg starter Net TV på mit Philips-apparat. Nogle gange bliver en enkelt funktion nemmere, andre gange rykker man lige et par skridt tilbage. Og så kan jeg opdatere firmwaren via internet.

Et blik på tv'ets glinsende plasticskal sender mig tilbage til mine første tv-minder. Det var et stolt teaktræskabinet af Philips-typen, som blinkede sine sort/hvid-billeder ud i mine forældres dagligstue i 1960'erne. Apparatet var topmoderne dengang og rummede en fotocelle, som ved at måle på lysmængden i stuen var i stand til automatisk at skrue op og ned for apparatets lysstyrke afhængigt af dagslys, skumring eller mørke. Tresser-tv'ets featureside var lysår fra nutidens flade skærmes helt anderledes mangefacetterede muligheder. Men det gamle tv var trofast.

Drop digital bling-bling

Digitale signaler sikrer i princippet støjfrihed, til gengæld er billedsignaler komprimeret i et omfang, så det er nødvendigt at lave avancerede billedkorrektionskredsløb med imponerende navne, som gør levende billeder unaturlige. Internetintegration gør på papiret mit tv til en veritabel, multimedial kommunikationstingest. Til gengæld er brugergrænsefladen fjendtlig, og mit tv kan nu gå ned og kræve genstart.

Så hvornår bliver det moderne tv til en mindre opmærksomhedskrævende ting, som på linje med mine forældres tresser-tv sørger for at servicere mig uden alle de ligegyldige og irriterende dikkedarer?

...Og med til historien hører også at fjernsynet for fem uger viste en irriterende grøn lodret stribe henover sit dybsorte skærmpanel. Så var det ud til forhandleren, vente tre uger, ud og hente og hjem at konstatere at nu var skærmen totalt sort, selvom det fine panel skulle være udskiftet. Så ud i sidste uge og aflevere til "haster" reparation. så nu går jeg og venter og tænker på, om mine underboere monstro skulle være interesseret i at bytte lige over, når mit moderne indernet-tv kommer retur...

/kurt

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kim Sørensen

Så hvornår bliver det moderne tv til en mindre opmærksomhedskrævende ting, som på linje med mine forældres tresser-tv sørger for at servicere mig uden alle de ligegyldige og irriterende dikkedarer?

Når kunderne begynder at ignorere bling og unødvendige/ubrugelige features... Hvilket vel vil sige: Ikke foreløbigt ;)

Der er jo en kæmpe forskel på markedet i 60'erne og i dag. Dengang var der prestige i bare at have et fjernsyn. I dag er der kun prestige i at have det bedste fjernsyn...

P.S. Det undrer mig dog at du ikke testede internet-featuren, inden du købte skærmen. "Almindelige" mennesker kan jeg forstå hurtigt bliver forblændet af bling og "smarte" features... Men en browser- og usability-ekspert som dig burde vel vide der er forskel på at "talk the talk" og "walk the walk", når det kommer til den slags ;)

 • 0
 • 0
#3 Kim Sørensen

Godt spørgsmål... Jeg tror det hænger sammen med at man så kaster en skygge over det primære salgsargument - "Nu behøver du ikke have 14 forskellige aparater og fjernbetjeninger til at flyde i din stue". Derfor er et mere oplagt spørgsmål vel: Hvorfor tror fjernsynsproducenterne det eneste sted de ikke behøver produktudvikle er på deres fjernbetjeninger?

 • 0
 • 0
#4 Kurt Westh Nielsen Blogger

Tak for den pæne omtale :-) Ærlig talt var internetadgang ikke den absolut primære feature. Hjemlige krav om bortskaffelse af det gamle skrummel spillede også ind. Mht til netadgang er der også dnla-support og det virker ok, højt på listen stod også WAF - fjernsynet er pænt tyndt med kant-led'er. Så købet er summen af nogle forskellige hensyn. Lyden fra det smalle kabinet er iøvrigt utrolig ringe, men det gælder også andre fabrikater.

Mht. internet-surfing, så havde jeg faktisk rigtig svært ved at finde omtale af dette for Samsung, Sony og Philips-modeller i diverse anmeldelser på nettet. http://Flatpanels.dk er i øvrigt et af de bedre infosteder. Den indbyggede Opera-browser i Philips'en kunne jeg i princippet godt lide, fordi du dermed, godtnok i princippet, ikke er låst af producenternes valg af internet-widgets. Men jo, jeg er klart negativt overrasket over Philips meget rå net-enabling - så kan jeg lære det ;-). Hvis nogen har et bud på markedets bedste net-tv, så lad gerne høre.. /kurt

 • 0
 • 0
#5 Kim Sørensen

Hej Kurt

Hæ hæ - ja det lød måske lidt skarpt. Men det undrer mig oprigt, at folk køber relativt dyre ting som fjernsyn, ofte uden så meget som at have set det i levende live. Det skal lige indskydes jeg også selv lider af den karakterbrist - jeg er den lykkelige indehaver af en fladskærm med LED-bagbelysning, der ghoster som ind i helvede, af nogenlunde samme grund. Så det skulle ikke forståes som et frådende angreb :) Men indbyggede internet-features er altså en relativt ny ting og de færreste tv-producenter har nogen reel erfaring med den slags, så det kan vel ikke overraske nogen de stinker til at implementere det?

Men tilbage på sporet... Der var for kort tid siden en artikel herinde om en Svensk producent af fladskærme, der lod til at have en ret fornuftig tilgang til hele "internet på dit fjernsyn" halløjet - var det ikke noget med der faktisk fulgte mus og tastatur med? Jeg var så inde og kigge på deres hjemmeside og må indrømme hele konceptet virkede lidt skummelt... Der var en masse snak og sådan set også en fin forhandlerliste. Men at finde en forhandler, der rent faktisk lå inde med deres produkter er ikke sådan lige til...

P.S. Flatpanels.dk kan ganske rigtigt anbefales... Det er et godt sted at starte... Men der er nu altså ikke noget der slår, at se skærmen live :)

 • 0
 • 0
#6 Kasper Birch Olsen

Køb en fit-pc2 og monter den bag dit fjernsyn. Så kan du køre lige præcis den linux variant eller windows du har lyst til, et trådløst tastetur/mus til at styre skidtet med og så får du alle de features der forventes af en multimedie pc, optagelse af programmer (hvis du kører tv igennem pc'en) osv.

Lad skærmen gøre det den er god til: at være skærm.

 • 0
 • 0
#7 Daniel Graversen

Jeg har været ved at se på Sonys tilsvarende versioner med en masse smarte internet funktioner. Men hvorfor? Jeg har jo aligvel computer/ipod/telefon inden for rækkevide hvis jeg skal på nettet. Det lydder smart, men det er på ingen måde brugbart.

mht flatpanels.dk så syntes jeg det er lidt ærgeligt at deres fjernsyn købsguide er 2 år gammel. Der må være sket en del med teknologierne.

 • 0
 • 0
#8 Klaus Skelbæk Madsen

Så vidt jeg har kunnet google mig frem til, så er der et stort problem med fit-PC2. Nemlig at den ikke er istand til at sende lyden ud igennem HDMI stikket. Det benævnes også som DVI-out på mange af deres speficikations ark.

Og langt de fleste TV, kan kun tage lyden via HDMI, når man ser et HDMI signal.

Det er selvfølgelig ikke noget problem, hvis man alligevel har et stereo-anlæg ved sit fjernsyn, eller hvis man ikke vil bruge fit-PC'en til at se film via.

Og desværre lader det til at en boks, som kan joine digital-out og DVI billedet til et HDMI signal, koster omkring 500,- ekstra. Og så kan man næsten lige så godt købe sig en ION-baseret maskine istedet.

 • 0
 • 0
#9 Jens Gyldenkærne Clausen

P.S. Det undrer mig dog at du ikke testede internet-featuren, inden du købte skærmen.

Det undrer ikke mig. Jeg har været forbi adskillige forhandlere netop for at kunne afprøve internet-mulighederne i nyere fjernsyn. Det er ikke lykkedes mig at finde ét eneste sted hvor det var muligt - selv om det burde være en smal sag for forhandleren at putte et kabel i, er der åbenbart ikke efterspørgsel nok.

 • 0
 • 0
#10 Eskild Nielsen

Det er ikke lykkedes mig at finde ét eneste sted hvor det var muligt - selv om det burde være en smal sag for forhandleren at putte et kabel i, er der åbenbart ikke efterspørgsel nok.

Alternativ forklaring - de har fået at vide, at det ikke duer!

/esni

 • 0
 • 0
#11 Kim Sørensen

Alternativ forklaring - de har fået at vide, at det ikke duer!

Ja det er også noget i den retning jeg tænker...

@ Jens

Hvorom alting er understreger det jo bare min pointe. Der er ikke noget der kan erstatte "hands on experience" når vi taler om indkøb af fjernsyn...så hvis din forhandler ikke vil lade dig prøve produktet skal du nok finde dig en anden forhandler...hvis ingen forhandler vil lade dig prøve produktet skal du nok finde dig et andet produkt - det virker da som logik for burhøns? :)

 • 0
 • 0
#13 Peter Toft

Tak for pæn omtale :) Kurt - skal vi ikke prøve noget sjovt. Du skriver til Philips "Hey dudes - bring on the source code", så sætter vi os ned med den for at se hvad det egentlig er vi kan få udleveret. Du kan med fordel anføre, at såfremt der er specifikke krav til de tools, der skal anvendes (f.eks. compiler-versioner og host-OS version) så bedes Philips anføre disse.

 • 0
 • 0
#14 Henrik Sørensen

Det virker, er fleksibelt, god WAF.

Evt et BeagleBoard med Android, det fylder og koster endnu mindre: http://beagleboard.org/ http://www.youtube.com/watch?v=BdnDpH3543Q

Eller Xtreamer hvis det skal være let og billigt.

Kombiløsninger er meget sjældent spitzenklasse. Der bliver (for) mange faktorer der skal optimeres, dvs stor sandsynlighed for at en eller flere af dem bliver noget makværk.

 • 0
 • 0
#15 Kurt Westh Nielsen Blogger

@Peter Toft. Jo, jeg er frisk. Ifølge Google Translate hedder hey Dudes hey Dudes på hollandsk og Dear Gentlemen Geachte heren - så det burde være simpelt. Jeg sender en sneglemail, som de foreskriver, jeg forestiller mig at Philips faxer mig kildekoden :-) så med lidt ocr er den vel hjemme... /kurt

 • 0
 • 0
#16 Kurt Westh Nielsen Blogger

Tak for de mange kommentarer også med rådene om at spænde diverse ting på bagsiden af tv, for at kunne surfe på det digitale netværk.

Jeg kan huske at Olivetti vistnok for en slags menneskealder lancerede en hjemmcomputer, som kunne betjenes via divaneseren - det floppede. Og måske er det stadig dødfødt.

Men Youtube, radio on demand og andre medieoplevelser kan jeg egentlig godt se fornuften i og med html5 og websockets begynder der vel at være grobund for nogle digitale tjenester via storskærmen eller hvad? /kurt

 • 0
 • 0
#17 Jens Gyldenkærne Clausen

Jeg mener bestemt ikke at det er idioti at forestille sig fornuftige nettjenester til storskærmsbrug.

Vejr, biografoversigt/-booking, trafikoplysninger, digital billedramme i storformat, nyhedsfeeds, sociale netværk, kalender... - der er masser af løsninger der kan køre glimrende på et netudstyret tv.

Mange ting kan klares med smartphones, men skærmstørrelsen sætter alligevel sine begrænsninger. Og selv om man selvfølgelig altid "bare" kan bruge sin normale computer, er det ikke alle der til enhver tid har lyst til at have en tændt computer ved hånden (eller på lårene).

Manglen på et tastatur sætter afgjort sine begrænsninger, og rigtig velfungerende bliver et net-tv nok først når det også understøtter et trådløst tastatur - men jeg tror helt klart at der et marked hvis producenterne ellers kan få det til at fungere lidt bedre.

 • 0
 • 0
#18 Kim Sørensen

@ Jens

Grunden til der ikke sker det store inden for det felt, har nok også noget at gøre med fjernsynsproducenternes øvrige interesser. Alle de store producenter har jo et bredt produktsortiment, der ikke mindst dækker over DVD/Blu Ray-afspillere... Og internettet trækker jo lige netop i den modsatte retning af disse interesser - hvorfor købe en dvd-afspiller, hvis du kan streame eller downloade indholdet? Så det hænger uden tvivl sammen med at producenterne stadigvæk er afhængige af de fysiske lagermedier, og ganske enkelt ikke kan finde eller se erstatningen for den indtægtskilde via nettet.

 • 0
 • 0
#20 Christian Lund

I denne her forbindelse vil jeg blot sige ,at DNLA kompabiliteten i SONY, Samsung og sikkert også andre tv, er en ret cool feature. TVet kommer frem i hjemmenetværket i WIN 7. Og så kan man ellers streame fra alle computere på netværket til fladskærmen. Det er da meget smart.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere