Nej til Amanda, ja til SOA

Jeg deltager i øjeblikket på Konference om arkitektur for digital forvaltning 2007 ? hvorfra overskriften er taget. Nu skal det dog lige understreges at overskriften er taget ud af kontekst (Peter Gorm Hansen - Digitale kommuner hjemtager IT-arkitekturen), men jeg er dog nødt til at tage et emne op jeg har berørt i et tidligere blogindlæg.

'Nej til Amanda, ja til SOA'. Jeg må indrømme at jeg har meget svært ved at se sammenhængen, og vil lige referere til et andet citat af Jeff Schneider der har en lidt anden vinkel:

I was chatting with a CIO the other day and asked him, 'In retrospect, do you think you were involved enough in the early stages of your ERP implementation'?

He answered, 'In retrospect - no - I wasn't involved enough. Had I known the size of it I would have definitely gotten more involved.?

I followed up with, 'Are you aware that an enterprise SOA roll-out will be significantly larger than your ERP implementation'?

He started laughing; he thought I was joking. My face didn't change. He quit laughing. 'Jeff, are you serious''

'Yes, I'm very serious. SOA is a complete overhaul impacting how systems are analyzed, designed, built, integrated and managed. And not just some systems - all systems including packaged applications like ERP.?

Man skal passe på med at tro SOA er løsningen på et problem. SOA løser i sig selv ingen problemer. Tværtimod vil overgangen til SOA tilføre yderligere kompleksitet i kraft af det gennemgribende paradigmeskift der er tale om (som set med så mange tidligere paradigmeskift i IT-historien), men også nye muligheder!

SOA kan være ét af midlerne til at løse et problem, men det er stadigt en forudsætning at man for identificeret problemet ? det er jo ikke nødvendigvis et IT-problem. Forudsætningerne for en IT-løsning skal være til stede uanset om det er SOA eller ej!

Når man så ser på nogen af de problemer der blev fremsat i tidligere refererede oplæg var det:
- At få styr på processer
- Styr på data/information
- Systeminteroperabilitet

Ser man på disse tre punkter er der ikke de store nyheder under solen, og reelt set er de to første ikke IT-problemer. At have styr på virksomhedens processer og informationer er en forudsætning for IT-understøttelse generelt. Systeminteroperabilitet har alle dage været et problem man løbende har løst i forskellige kontekster.

Så humlen er at uanset hvilket paradigme man vælger, vil dette alene ikke sikre dig imod fiasko. Med hensyn til SOA skal man have for øje, at det stiller store krav til forretningen, såfremt synergien mellem forretningen og IT skal opnås ? spørgsmålet er så om forretningen er klar til SOA.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere