Nedlægge Teknologirådet? Det er da komplet idiotisk!

Jeg følte mig nærmest lamslået, da jeg for få minutter siden læste Teknologirådets nyhedsbrev. "Vi har i Teknologirådet fået den chokerende nyhed, at man vil nedlægge rådet i forbindelse med aftalen om fordeling af forskningsmidler", stod der.

Jeg mener, at der vitterlig er tale om komplet idioti, når Teknologirådet står til nedlægning.

Rådet udfører indtægtsdækket arbejde, der overstiger det meget lille bidrag på 10 millioner kroner, som det modtager.

 • Det har i en lang årrække udført samfundsnødvendigt arbejde, som har været informativt og debatskabende omkring samfundsteknologiske emner.

 • Det har været den ballast, som politikere og borgere har kunnet forankre sig i, når der skulle træffes samfundsmæssige beslutninger om teknologi.

 • Det har fungeret som et internationalt forbillede for hvordan rådgivning og viden om teknisk komplicerede problemstillinger kan fungere i forhold til politikere og borgere i et demokratisk samfund.

Det har selvfølgelig ikke skortet på forsøg på at nedlægge Rådet eller blot handicappe det. Men at det ser ud til at skulle ske nu er skandaløst.

Alle institutioner har godt af at blive set efter i sømmene og være under pres for en stadig udvikling. Gør blot det med Teknologirådet, børst gerne eventuelt støv af og lav en femdobling af tilskuddet til Rådets aktiviteter, lyder min helt ydmyge anbefaling som borger. Og så må det være op til os at forsøge at gøre vores indflydelse gældende i forhold til politikere, som nu åbenlyst demonstrerer den manglende indsigt i Rådets samfundsnødvendige arbejde. Nu må vi opsøge dem på deres halvdøde blogs og tage dem på de smarte og kønne ord i deres tweets og på Facebook.

Aldrig har politikere og borgere i Danmark haft mere brug for Rådets arbejde. Det er nu, det skal have den folkelige opbakning, der kan overbevise politikere uanset partitilhørsforhold om det vitale i at Rådets aktiviteter fortsætter.

Jeg vil i hvert fald fortsætte med at kæfte op og forsøge en slags dialog med politikerne. Hvad vil du?

/kurt

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Gundtofte-Bruun

Teknologirådet står for mig som en noget diffus organisation som jeg ikke har førstehåndskendskab til. Men:

Det har været den ballast, som politikere og borgere har kunnet forankre sig i, når der skulle træffes samfundsmæssige beslutninger om teknologi.

Hvis dette er sandt, har rådet ikke været ret betydningsfuldt. Måske er det dygtige folk, men hvis de bare bliver overhørt er de teknisk set ligegyldige -- lidt hårdt sagt skal rådet enten afskaffes eller lyttes til!

Her på V2 har vi jo haft endeløse diskussioner om NemID, som dybest set peger på et ønske om en mere teknisk korrekt løsning. Hvis ikke dét var en opgave for teknologirådet, så har jeg ikke forstået deres formål. Og hvis det VAR en opgave for teknologirådet, så har de ikke formået at få en god løsning gennemført.

Jeg er sikkert for simpel i min anskuelse, og teknologirådet har sikkert mange andre ting at tage sig af og til. Jeg siger bare: som lægmand har jeg lidt svært ved at få øje på sagen som siger "DERFOR er rådet bevaringsværdigt".

 • 2
 • 0
#2 Tore Green

Det er efterhånden nogle år siden jeg haft direkte kontakt til rådet, men jeg opfatter dem bestemt som saglige og grundige.

Politikerne burde være de rette til at vurdere værdien af rådets arbejde da en del aktiviteter er målrettet Folketinget. Jeg ville egentlig tro at disse aktiviteter kunne retfærdiggøre bevillingen på 10 mio men der er jo kamp om pengene.

Rådets særlige kompetence er metoder til vurdere teknologiske problemstillinger med ekspertviden og ofte inddragelse af borgere i demokratiets navn. Det kan synes ret akademisk, men målet er at skabe debat og beslutningsgrundlag som mere nuanceret end f.x. pressens behandling af emnet.

Udgivelserne omhandler teknologi i bred forstand, ikke kun it: http://www.tekno.dk/subpage.php3?page=udgivelser/download.php3&toppic=ud...

Eksemplet med NemId er faktisk godt: Meget kunne være reddet hvis man havde bedt Teknologirådet om hjælp til at opstille krav og vurdere alternative løsninger da det er tydeligt i debatten i dag at DanId ikke vægter de forskellige argumenter på samme måde som borgerne.

Hvis det ikke lykkes at redde bevillingen igen (rådet har været truet af lukning før) håber jeg at en del af arbejdet kan plantes om f.x. til et universitet hvor det sagtens kunne passe ind.

 • 0
 • 0
#3 Kurt Westh Nielsen Blogger

Jeg savner lige nu nogle forklaringer på hvorfor det er aktuelt at lukke Teknologirådet og hvilke eventuelle overvejelser, der ligger til grund.

Så mens jeg håber på, at nogle medier måtte snuble over beslutningen om det lille råd, som sikkert ikke er superkendt i brede journalistiske og folkelige kredse, så har jeg forsøgt at få politikerne i tale på de såkaldt sociale medier, hvor de jo stadig er, selvom politikeropmærksomheden og aktiviteten er størst på Facebook og Twitter i valgkampe.

Enkliksløsningen, som næppe gør det store intryk er at "like" bevarelsen af Teknologirådet her: http://www.facebook.com/pages/Bevar-Teknologir%C3%A5det/140111649428413

Flere borgere inklusive mig selv har stillet spørgsmål til Morten Østergaard på hans FB-side: http://www.facebook.com/oestergaard

Og så har jeg som et rent eksperiment oprettet mig som bruger på en Radikal webserver og oprettet et "event" http://www.radikale.net/events/2011/11/17/nej-til-nedlaeggelse-af-teknol...

Jeg har uden held forsøgt at få Morten Østergaard i tale på Twitter.

Så resterer det jo at se, hvor den eventuelle debat måtte blive mest interessant. Jeg spår, at hvis der sker noget, bliver det på it-mediernes sider... /kurt

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere