georg strøm bloghoved

Næste stadie på Internettet er kommet krybende

Der er ikke nok ny teknologi til at kalde det en ny generation eller til at gå fra 2.0 til 3.0, men der er nogle organisatoriske ændringer som er afgørende for dem der bruger det eller leverer indhold.

Nu er jeg efterhånden blevet fast bruger af forskellige amerikanske web-sites som "The Daily Beast", eller Huffington Post". Deres funktionelle forsider ligner hinanden, og er frigjort fra opsætningen af traditionelle papiraviser, og de bruger interaktionsformer som er langt fra dem som er mulige i en trykt avis. Et traditionelt link er trods alt ikke andet end en automatisk udgave af den henvisning til næste side, der allerede findes på papir, mens en funktion som gør det muligt at bladre i billeder og smagsprøver på nyheder i et felt på siden, er noget mere.

Forsiderne skal ikke længere markere et nyhedsmedies identitet. I stedet skal de give effektiv adgang til underliggende sider med artikler, som igen skal give effektiv adgang til andre sider med artikler, og de blander links til deres egne artikler, med links til andre udbydere af nyheder og med sponserede links eller reklamer. I stedet for at have websites med nogle links imellem, er vi ved at have et stort område med information som er linket på kryds og tværs, og hvor man som læser ofte overser hvem der egentlig udbyder det man læser. Så meget ligner sider fra forskellige udbydere hinanden.

Fokus er ikke længere at skabe en grænseflade som får brugeren til at blive længst muligt på ens egen site, men derimod at bidrage til en oplevelse som gør at brugeren totalt bliver så længe som muligt på den store flade af information der er til rådighed. Det kan så give det enkelte site en større gevinst end hvis det alene prøver at fastholde læseren.

Der sker en integration mellem forskellige typer af sites. Forskellige medier gør det muligt at skrive kommentarer som samtidig dukker op på den enkelte brugers profil på Facebook, så både læseren af mediet og brugerens venner på Facebook får øje på kommentaren. En konsekvens som måske er planlagt, er at der bliver færre af de mest syrede kommentarer og mindre trolling – altså chikane af andre debattører. Dem der skriver noget, skal trods alt regne med at deres venner ser hvad de har skrevet. Det bliver altså ikke længere kun set af et anonymt publikum.

Youtube er i dag både tilgængeligt som et selvstændigt website og som felter der spiller film i andre medier, og det er allerede en del år siden at Kristeligt Dagblad fik en datingsite som en service og et middel til at tiltrække nye læsere. Igen en udvikling fra sites der er specialiseret i en service, til services der tilbydes som bidder i forskellige medier. (Hvornår mon Version2 får sin egen datingservice: "Yngre forretningsudvikler søger endnu yngre webudvikler. Dit udseende er ikke afgørende, men du skal kunne lide Apples produkter".)

Det næste bliver måske en tættere integration mellem sider som præsenterer information og sider som sælger produkter, enten gennem annoncer som ligner links til artikler eller som e-commerce sites der bruger en stor del af pladsen på links til artikler i andre medier.

De mest besøgte medier på Internettet bliver stadigt tættere forbundet. De kan til sammen tiltrække en stadig større andel af læsere, så det bliver stadigt sværere for udbydere at klare sig, hvis de ikke kan komme med i fællesskabet.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Louise Pierrel

Jeg har også observeret at "verification" funktioner gennem f.eks. G+ og Facebook ser ud til at have noget af den samme moderende effekt på kommentarer m.v. som tidligere "Forums hirakier" - Det er en fin måde at accelerer den Panoptikon moderation der sker når man er ved at opbygge en "personlig" profil, og gør brug af implicit "shaming" istedet for en editor/ moderator skal tage stiling til evt klager og true med Banning (som kun fungere hvis der er investeret noget i en profils omdømme). Tak for lidt flere tekniske perspektiver på dette "krybende" fænomen. Glæder mig til at læse mere

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere