Når de indlagte styrer sanatoriet

Jeg er netop blevet den lykkelige ejer af en såkaldt Personal Video Recorder (PVR). I praksis er der tale om en passivt kølet PC i et diskret, konevenligt, sort kabinet, der uden større sværdslag sikrer maskinen en plads under alteret i stuen. Den kører Windows Vista og kan styres via den medfølgende fjernbetjening, en mus og/eller et keyboard alt efter temperament.

Maskinen er skruet sammen af de helt rigtige komponenter, larmer overhovedet ikke, kan med sine to tv-tunere vise og optage fjernsyn fra forskellige kanaler på samme tid, er på nettet, har rigeligt med RAM, en dual-core processor og en stor, hurtig harddisk. Jeg kunne blive ved. Det lyder alt sammen lovende og der er bestemt heller ikke noget i vejen med hardwaren.

Den nye PVR er anden generation for mit vedkommende, en erstatning for min nu aldrende KISS. Den gamle maskine kørte en tilrettet udgave af Linux med en grænseflade der med lidt god vilje kunne kaldes grafisk og som med al tydelighed var designet af én der ikke havde tænkt sig selv at bruge systemet.

Men det er altsammen fortid! Nu har jeg en maskine, der starter op i Windows Vista Media Center og så langt er min familie med, men det er desværre også her problemerne begynder at melde sig:

Fjernbetjeningen kan med sine +50 knapper utvivlsomt erstatte et almindeligt keyboard, men den er umulig at anvende for almindelige dødelige. Knappen til at navigere "tilbage" sidder lige ved siden af knappen der skifter mellem simulation af mus og tastetryk. En anden knap lige i nærheden viser alle kørende applikationer i Windows og en tredje viser startmenuen. Kommer man af vanvare til at trykke på en af dem, er der intet der reagerer som forventet og oplevelsen af at benytte en velafgrænset enhed fordamper øjeblikkeligt.

Alt sammen features man IKKE har brug for når man bare skal styre en PVR. Min mere nørdede side vrider sig smertefuldt under nu mere end 3 dages kamp uden succes med at finde ud af hvilke knapper der gør det muligt at navigere i en almindelig DVD menu. Det burde da være den allermest tilgængelige feature måske næst efter at se TV?!

Jeg er efter anbefaling fra en af mine gode venner pt. i gang med "The Inmates are Running the Asylum" af Alan Cooper, en bog der på befriende tager netop denne slags programmørdrevne brugeroplevelser eller mangel på samme under kærlig behandling.

I Coopers ånd: Lad os få et opgør med dårlige menneske-maskin grænseflader. Ned med featuretyranniet og op med brugeroplevelsen!"

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Olsen

Jeg er mythtv entusiast, og har kørt den i små 5 år nu. Jeg har endda givet en til mine (gamle) forældre, som nu i 11 måneder har brugt den med kun en eneste support-case, hvilket var et audiokabel som hunden havde ødelagt. Softwaremæssigt og funktionalitetsmæssigt er det også et forblændende system. Men jeg har fundet ud af een ting. Jo mindre remote jo bedre. Derfor er min ideelle remote til Mythtv med tilhørende gallery, videolibrary, streaming og filebased audio, news, browsing og blabla denne: http://www.pctronix.co.nz/images/hauppauge_remote.bmp Jeg har naturligvis mappet den lidt om.

Men pointen er, at både kone, forældre, gæster osv. gang på blot tager den op og myth'er løs uden nævnteværdig instruks.

Så jeg kan virkeligt anbefale mindre remotes.

 • 0
 • 0
#2 Martin Falck-Hansen

Så vidt jeg husker så har Donal Norman i "The Design of Everyday Things" allerede beskrevet hvordan ting som er designede efter minimalistiske principper oftest fungerer væsenligt bedre end ting som er designede med masser af smarte features. Som et eksempel er Googles hjemmeside vel eksemplarisk ud i minimalismen. Det er meget nemt at se når det er teknikkerne som styrer udviklingen fremfor forretningen ... der er et væld af mere eller mindre velovervejede features proppet ind i produktet (Clippy i Word f.eks.) fremfor at fokusere på ting som giver mening (og værdi).

 • 0
 • 0
#4 Kåre Kjelstrøm

Jo. Jeg er endt med at gå i det helt minimalistiske hjørne og har købt en Logitech MX Air mus, der har et par ekstra knapper til volumekontrol, play/pause etc. Det kan så godt være det er for meget i den anden grøft og man måske lige havde lyst til et par knapper mere.

Pointen i indlægget var nu heller ikke så meget den konkrete fjernbetjening, men mere konceptet omkring dårligt design generelt eksemplificeret ved denne her ekstremt overfunktionelle dims der prøver på både at være mus, keyboard og fjernbetjening på en gang uden at være nogen af delene. Pprøv selv at tælle knapper på http://www.soundgraph.de/pad.html ...

 • 0
 • 0
#8 Andreas Bach Aaen

Velkommen til version2 som blogger. Kåre hvor meget koster din nye PVR dig i strøm om året?

Færdige og ofte ufleksible løsninger kan købes i ethverts digitalt supermarked. Disse bokse vil ret sikkert være langt billigere end din multimedie-PC i indkøb, men så sandelig også i strømforbrug.

Selv går jeg efter en lav-effekts hjemmebyg løsning. Mythtv backenden, skal køre på en netværksdisk og afspilningen på en separat boks, der kun behøver at være tændt ved afspilning. Den gode nyhed er at det kan gøres for omkring 2500 kr plus netværkskabel.Den dårlige nyhed er, det sikkert først bliver ordenligt færdigt om et års tid.

 • 0
 • 0
#9 Kåre Kjelstrøm

Takker :-)

Jeg har en boks, der kører med en ekstern blæserløs strømforsyning som man finder dem hos bærbare. Maskinen går i dvale via S3 standby (som jeg ikke skal gøre mig klog på) og er generelt baseret på mobil teknologi.

Når alt det er sagt ved jeg ikke præcist hvad den koster i strøm, men det kan ikke være gratis. Jeg vil prøve at måle på det i min sparsomme fritid.

 • 0
 • 0
#10 Jørgen Henningsen

Jeg har lige været til Intel embedded processor seminar. Der talte vi naturligvis også effektforbrug. Der var der nogen som havde målt på den samme embeddede box med hhv. linux og Vista (begge med 3d accelereret grafisk brugerflade).

Resultatet var overraskende nok at med Vista brugte boksen faktisk den dobbelt effekt. Det er da ret uhyggeligt at tænke på. Gad vide om Billyboy har aktier i nogle elselskaber ;-)

 • 0
 • 0
#12 Bjørn Grønbæk

Hej Anders og Jakob. Ang. MythTV...

Anders: Så nemt fungere det ikke helt med MythTV, ikke iflg. mine erfaringer i hvert fald. Jeg har selv Dansk Kabel TV via en lokal antenneforening. Jeg har min TV guide til at virke med værktøjet xmltv, der er en del af Ubuntus repositories. Mine opdateringer hentes fra TV2's hjemmeside, og det fungere udmærket. Se f.eks: http://niels.dybdahl.dk/xmltvdk/index.php/Forside for en rimeligt omfattende dokumentation for DK. Ang. "nemhedsgraden" af løsningen, så er jeg ikke helt oppe på 5 stjerner, men jeg fik det da til at virke ;-). Se evt. min mail nederst herunder....

Jakob: Der findes en del distributioner der er skræddersyet til MythTV. Jeg bruger selv Ubuntu, og det har praktisk talt virker out-of-the-box (med et Haughpaug PVR-500) for mit vedkomende. Der har lige være indstillingen af kanaler og programguiden, men ellers... Da jeg stadig er i test fasen er det ikke et decideret PVR setup, det kører bare på min alm. desktop maskine indtil videre. I Ubuntu kan du installere en meta-pakke, der indeholder alt nødvendigt for at få MythTV til at virker, både backend, frontend og evt. PVR setup. Se f.eks her: http://parker1.co.uk/mythtv_ubuntu.php.

Ved lejlighed lægger jeg mine MythTV/ubuntu erfaringer på min blog: http://gronbaek.net, men det bliver nok ikke lige i nærmeste fremtid.

Fejler alt andet, må I da gerne maile mig på bjorn at gronbaek punktum net, så skal jeg se om jeg kan hjælpe. Men jeg er langt fra ekspert...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere