Nå, hvad laver du så?

Kender I den med, at man skal forklare, hvad man laver? Jeg synes godt nok, at det kan være svært engang imellem. Hvis man nu var børnelæge eller skotøjshandler, så var det måske noget, folk kunne forholde sig til, men "softwareudvikler" - og historien om, hvad det så er for noget software, man udvikler - det har ikke altid helt den ønskede aha-effekt. 

Det kunne selvfølgelig også være, at jeg skulle finde på nogle andre forklaringer:

"Noget med computere" - det er nok cirka den forklaring, min farmor ville give, hvis hun skulle redegøre for, hvad jeg laver. Det er dog ret uklart, hvori mit arbejde adskiller sig fra det at skille computere ad i baglokalet til den lokale computerbutik. 

"Jeg gør folk arbejdsløse" - er måske ikke lige den forklaring, man får flest venner på. Men faktisk arbejder jeg som udvikler på et værktøj til automatisering af manuelle, browser-baserede arbejdsprocesser, så det er jo ikke helt forkert... 

"Jeg løser svære problemer" - For nyligt, da jeg havde opdateret min Facebook-status med, at jeg var på vej til Milano for at arbejde på et næsten-umuligt projekt, replicerede en af mine venner (der også er i it-branchen): "Is there any other kind?" Og selvfølgelig er der en del rugbrødsarbejde (ikke for at sige noget grimt om rugbrød, i særdeleshed er jeg en fan af hjemmebagt af slagsen), men det, jeg holder mest af ved mit arbejde, er når jeg kan udfordre mine egne - og andres - forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre. 

Nå, hvad laver du så?

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Simon Lyngshede

Jeg ved ikke helt hvordan jeg ville formulere det over for "alm. mennesker", men dybest set består det meste af en gennemsnitlig software udviklers arbejde i at puttet ting i databaser, for at hive dem ud senere på en mere eller mindre belejlig måde.

Det er naturligvis lidt afhængig af hvad man arbejder med, men generelt for de fleste "forretningssystemer" synes at være meget lidt udregning og rigtigt meget database arbejde og præsentation.

Det er ikke altid lige spændende, det kommer mest an på dataen, og hvordan forretningen ønsker den benyttet, men ind i mellem løber man da ind i ting der er kræver kreativitet og opfindsomhed og så bruger man lidt ekstra tid på den del.

Hvis alt andet fejler, så plejer jeg bare at forklare folk at jeg bruger det meste af dagen på at hygge mig på kontoret.

Lars Althof

Hvis det er, hvad en gennemsnitlig softwareudvikler laver, så kender jeg ingen af dem. De udviklere, jeg kender, arbejder med at få en computer i en maskine til at læse diverse sensorer og så få maskinen til at reagere hensigtsmæssigt.
Jeg arbejder selv med at få min nye PC med et nyt operativsystem til at snakke med det her lidt ældre produkt over nogle proprietære protokoller.

Prøv at forklare den til bedstemor.

Mark Gjøl

Det meste af det jeg har lavet har været systemer med et webinterface som frontend. Selvom der selvfølgelig er en masse arbejde bagved, så er det folk kan se stadigvæk en hjemmeside. Det mest groteske er at jeg ikke har haft den mindste smule uddannelse i hjemmesider, men har måttet lære det first thing efter jeg kom ud.

Anyway, hjemmesider er til at forstå.

Mark Gjøl

Jeg tror vi alle har besøgt både børnelæger og skotøjshandlere og har en ide om hvad de laver. En skotøjshandler sælger formodentligt sko, mens en børnelæge nok arbejder på at gøre børn mindre syge. Eller er det bare mig der har en masse fordomme om hvad folk laver?

Peter Makholm Blogger

Det er bare ikke godt nok at sige "Noget med computere" for så går der 10 sekuder før jeg skal forholde mig til Microsoft Windows eller grafikkort. Så min basis-forklaring handler om "administration af et par hundrede servere der står i et serverrum". Alt efter behov tilføjer jeg noget om hosting af websteder og at jeg rent faktisk er udvikler og ikke sysadm.

Lars Fischer

"Jeg bygger netværk til computere" plejer at virke OK. Eller "jeg hjælper folk der laver X med at sende deres data rundt i verden". Det er sådan lidt lissom at "skotøjshandlere sælger sko" og sådan.

Det går først galt hvis der går ingeniør i den og man kommer med en masse detaljer. At der så måske er nogen der tror jeg render og trækker kabler er OK med mig.

Ditlev Petersen

hvilket humør jeg er i, og hvor meget jeg evt. har fået at drikke. Når jeg er længst nede, siger jeg, at jeg laver "lister" til bureaukrater. Det er selvfølgelig en voldsom fejlfremstilling. Faktisk er de fleste brugere glade og ikke ligefrem bureaukrater. Men det er bureaukraterne, der tæller - og betaler!

Simon Andreas Frimann Lund

Jeg har også oplevet at det kan være en "blocker" at sige "jeg arbejder med computere" eller hvordan man nu formulerer sin one-liner. I de situationer har jeg fundet at det kan hjælpe at starte med at sige:

"jeg har læst Eskimologi med speciale i sæl-fangst og beskæftiger mig pt. med emigration af Inuiter".
Så snakker jeg lidt om det med et smil på læben og glider langsomt over i datalogiens verden og fortæller hvad jeg egentlig laver på en måde så personen jeg taler med kan forholde sig til det.

Det har fungeret ret fint og har bla. startet nogle fine samtaler til middagsselskaber og givet glimrende selskab i baren ;)

Det sidste jeg gør er at fortælle tekniske detaljer med mindre den jeg taler med spørger ind til emnet. For det er ikke særlig informativt at være teknisk detaljeret... Overvej lige hvis man spurgte en læge/kirurg "hvad laver du så" og han/hun svarede "jeg skærer i mennesker med en skalpel, jeg foretrækker dog laser: så bløder de mindre".

Anonym

Jeg designer samfund, velstand og velfærd.

Jeg oplever intet problem med at gøre it nærværende. Tværtimod er det noget som alle går op i hvis man blot - som Kirkegaard anbefalede - tager udgangspunkt i modtagerens situation når man eksemplificerer. Men folk står af på for megen teknisk abstraktion, de ikke forstår.

At arbejde med it- og specielt sikkerhedsdesign griber dybt ind i folks hverdag samt hvad de kan eller ikke kan. Det griber specielt ind i menneskers følelse af magtesløshed og uoverskuelighed.

At gøre de menneskelige krav synlige ved at sætte ord på og eksemplificere hvordan de kan/kunne opnå hvad de vil, resulterer oftest i endog meget stærke positive reaktioner. Også selvom de ikke forstår alle detaljerne.

Det afhænger i min opfattelse af hvordan man ser på sit eget arbejde og tilgangen til håndtering af problemer. Bygger man samfund (katedraler) eller lægger man blot mursten uden mening.

Jeg har et helt konkret eksempel hvor en DTU-uddannet medarbejder altid havde haft oplevelsen af at vedkommendes fagområde blev oplevet som uinteressant og tørt/utilgængeligt. Sat i kontekst af Empowerment af Individet, behovs-dreven innovation og de bredere innovations- og sikkerhedsproblemstillinger skiftede dette og skabte meget aktiv interesse. Basalt set i det samme funktionelle indhold blot perspektiveret.

Charles Handy har skrevet en interessant bog om problemstillingen - "In persuit of WOW".

Joachim Michaelis

Det var en gammel kollegas motto, for som han ganske rigtigt havde bemærket, så er dét ikke at blive opdaget, den største success en programmør kan få af slutbrugeren. En programmørs gerninger opfattes jo typisk som skjulte, selvfølgelige og nærmest en slags magi man ikke engang stiller spørgsmålstegn ved eksistensen af... så længe det virker. Når det IKKE virker er fanden løs i laksegade!

Så måske burde jeg fremover blot præsentere mig som værende "cyber ninja" - Jeg laver det du aldrig opdager, og hvis du først opdager det, kaster jeg med stjerner, tuborgklammer og andre ascii-våben.

Eller måske skulle jeg bare nøjes med at sige "Jeg er nørd", og få det overstået.

Log ind eller Opret konto for at kommentere