carsten hansen bloghoved

Myte: Danske dataloger er bedre end de ukrainske

I forbindelse med vores rolle som sourcingpartner i Ukraine, bliver vi udfordret på spørgsmål som: Er de ukrainske dataloger lige så godt uddannede som de danske? Kan de det samme, som de danske softwareudviklere?

Groft sagt, så synes jeg faktisk, at vi danskere ind imellem er nogle lidt selvfede typer, når vi tror, at Danmark er det eneste land, man for alvor kan uddanne sig i. Hvis vi kigger på universitetsuddannelserne i Ukraine og i Danmark, er der 95 % sammenfald mellem det, de studerende lærer på it-uddannelserne, så hvorfor skulle ukrainerne ikke være lige så dygtige dataloger? Og måske endda bedre, når vi tænker på det enorme drive, de har med oven i hatten.

Lang tradition for datalogi

Ivano Franko-universitetet i Lviv - hvor vi henter mange af vores softwareudviklere – har en lang og stolt tradition for datalogi. Universitetet var det første i det gamle Sovjetunionen, som fik en computer, og universitetet har siden udviklet sig på lige fod med vestlige universiteter. Jeg kender en del til uddannelsen i computer science i Ukraine, da vi arbejder tæt sammen med universitetet i forbindelse med vores Junior Academy i Lviv . Samtidig har jeg fungeret som aftager-ekspert ved danske uddannelsesinstitutioner – altså som repræsentant for industrien i forbindelse med akkrediteringen og hermed kvalitetssikringen af en lang række it-uddannelser i Danmark – både på bachelor- og kandidatniveau. Jeg mener derfor, at jeg har et ret godt grundlag for at sammenligne de to landes it-uddannelser.

Opfostret med samme grunddiscipliner

Når jeg sammenligner datalogi-studiet ved Aarhus School of Science med Computer Science ved Ivano Franko-universitetet i Lviv, ser jeg langt flere sammenfald end afvigelser. Grunddisciplinerne og emneområderne er de samme, og begge uddannelser er på kandidatniveau. Begge landes uddannelser har grundfag som fx programmeringssprog og -paradigmer, software- og systemudvikling, algoritmer og databaser, distribuerede systemer, regularitet og automater og concurrency. Der er også store sammenfald, når man ser på støttefagene, og på begge uddannelsesinstitutioner er der fx fokus på fag inden for matematik og statistik.

Meget mere end faglighed

Hvis man så sammenligner nyuddannede dataloger fra hhv. Danmark og Ukraine, har de ukrainske uden tvivl et større drive, og jeg oplever altid, at de er meget åbne for de opgaver, de bliver stillet over for. Selvfølgelig er der dygtige, ambitiøse, fremadstormende danske studerende – slet ingen tvivl om det! Men Ukraine er stadig et pionersamfund, hvor man er i gang med at bygge velstanden op, mens de danske studerende alt andet lige har bedre forhold både før, under og efter deres studie. Ukrainernes higen efter velstand gør, at de uddanner sig godt, de gør et solidt stykke arbejde, og så går de ind til opgaverne med godt humør og et åbent sind, fordi de netop gerne vil vise, at de virkelig også er dygtige.

Myte afblæst!

Så nej, de danske dataloger er ikke bedre end de ukrainske! Jeg vil i hvert fald vove at påstå, at de ukrainske studerende er mindst lige så dygtige som de danske, hvis ikke bedre. For ud over at have de rigtige kompetencer i baglommen, har de et engagement og en anden form for motivation, som gør, at de lægger utrolige mængder energi i at være gode til det, de laver. Og ja, de ukrainske softwareudviklere er billigere, og virksomheder, der outsourcer til Ukraine, sparer penge ved at bruge dem til deres projekter, men økonomi er bestemt ikke den eneste årsag til, at man med sindsro kan kigge mod Ukraine i forbindelse med softwareudviklingsopgaver.

Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kenneth Ellested

Denne type "reklame blogs" er ikke ligefrem med til at højne standarden for Version2.

Nu leverer jeg selv outsourcing af helt andre og meget simple ydelser. Jeg ved at det ikke nødvendigvis er fagligheden der er problemet ved outsourcing, men derimod kommunikation af design, krav og retningslinjer.

Software er som regel en meget kompliceret ydelse at outsource, og jeg har endnu ikke rigtigt hørt om nogen der har haft virkeligt gode erfaringer med dette - faktisk kun det modsatte når alt kommer til alt, og man virkeligt skal sætte det på spidsen.

Nogen der har positive erfaringer?

 • 30
 • 1
#3 Pelle Söderling

Jeg har efterhånden en del erfaring med outsourcing projekter til både asien og østeuropa. Min konklusion er at selv "successerne" oftest ville have været større successer havde projekterne været inhouset. Det er der mange årsager til, alle de obvious har været nævnt mange gange - især kommunikation er et stort problem, men mere væsentligt er faktisk at man mister en frygtelig masse kontrol når man outsourcer projekter til 3. parter og du binder dig på godt og ondt op på denne partner - du er afhængig af partneren lang tid efter projektet er færdigudviklet - bl.a. til vedligeholdelse af kode og systemerne.

Hvis dit forhold/tillid til partneren af den ene eller anden årsag forværres, så er det din partner der sidder med de gode kort på hånden.

Jeg synes det er påfaldene som sælgerne af disse eventyr har travlt med at få dataloger og andre IT folk til at fremstå som nogen man kan putte i en kasse og som producerer IT systemer på samlebånd - de er sådan ca. lige effektive og ca. lige dygtige, lidt ligesom ekspedienterne ved kassen i supermarkedet - sådan kan DJØF'er godt lide at se os IT udviklere, det er meget mere håndbribeligt end det faktum at 1 datalog kan være bedre end 200 andre dataloger fordi denne datalog kan gøre hele forskellen mellem success og fiasko - sådan nogle "arbejdsredskaber" er meget svære for en DJØF'er at arbejde med.

Nej, det er vigtigt folk passer ned i kasserne - så lad os endelig generalisere det til et niveau hvor et af de mest komplicerede fag i verden er fuldstændig ligegyldigt om det udføres af folk fra Europa, USA, Asien eller sågar Afrika ( http://www.version2.dk/artikel/de-gode-programmoerer-er-i-afrika-10609 ) på trods af åbenlyse kulturelle og mentale forskelle og standarder samfundene imellem.

 • 18
 • 0
#6 Reynir Björnsson

Jeg er lidt forvirret om hvad de ukrainske dataloger sammenlignes med. Er det dataloger (naturvidenskab), danske it-uddannelser, eller softwareudviklere?

Der er ikke noget der hedder Aarhus School of Science. Der er (var) noget der hedder Aarhus Faculty of Science og Aarhus School of Business. Sidstnævnte har en cand. merc. uddannelse i datalogi (http://www.ikt-uddannelser.dk/Dat.cand.merc..shtml). Jeg tror ikke det ville være fair at sammenligne den med en ukrainsk MSc i computer science.

News Flash: Man kan godt finde gode dataloger i Ukraine.

Fun Fact: Nævnte kurser kan findes i ACM's Computer Science curriculum, hvilket er grunden til at rigtig mange universiteter har lignende kurser. http://www.acm.org/education/curricula-recommendations

 • 4
 • 1
#7 Henrik Secher Jarlskov

Der mikses vist lidt rundt med begreberne her...

Hvilke kompetencer er det at artiklen forsøger at fokusere på? Er det datalogien eller er det udvikling som disciplin? (eller som business case, hvilket det mere lyder som).

Hvis det er datalogien og man ønsker at sammenligne på det akademiske niveau er det vel bare at kigge lidt på hvor mange citationer de ukrainske studerende/akademiske miljø får ift. det danske på deres publikationer? f.eks. på Citeseer... Det har jo været målestokken i mange år :)

Hvis det er udviklerkompetencen kan vi kigge på de seneste års VM i udvikling og se hvilken indikator det giver? Man kunne jo starte på "ACM International Collegiate Programming Contest", som er en anderkendt konkurrence og ikke en eller anden persons "opfattelse" af evner.

Men hvis det bare er for at sælge en business case baseret på en personlig oplevelse af drive så arkiver denne artikel på de evige reklamers jagtmarker!

 • 5
 • 1
#8 Carsten Hansen

Nu er det mit første blogindlæg her på Version2, og da jeg er direktør for en virksomhed, som lever af at ”insource” softwareudviklere , kan jeg godt forstå, at man kan være skeptisk omkring, hvorvidt dette blot er en reklame for min virksomhed. Jeg håber, at også skeptikerne med tiden vil anerkende, at de indlæg jeg skriver er baseret på viden, interesse og lysten til at skabe en debat -altså ikke skrevet med kommercielle briller.

Derfor er jeg også glad for at læse de kommentarer, der kommer, og jeg vil allerede nu love, at jeg i kommende indlæg vil tage nogle af de emner op, som kommer frem i kommentarerne.

@Jonas Høgh: Jeg er glad for, at der kun var 95% sammenfald, så er det i det mindste lykkedes mig at skrive noget der var 5% unikt :-)

@Pelle Söderling: Jeg syntes, at du bringer en lang række spændende problemstillinger op i forhold til kontrol, kommunikation og ikke mindst det at ”proppe” folk i kasser og producere it-systemer på samlebånd. Jeg er meget enig i dine betragtninger og vil skrive blogindlæg om flere af disse. I min optik er det alfa og omega i al samarbejde, at man har en jævnbyrdig kommunikation, og at man fokuserer på, at vi taler om mennesker og ikke maskiner, og derfor skal have fokus på specielt disse forhold, hvis man nogensinde skal gøre sig håb om at få succes med outsourcing.

@Henrik Sørensen: Jeg er glad for, du mener, at jeg har en pointe, det synets jeg også selv :-) Outsourcing er ikke nogen mirakelkur, men et faktum, som vi - hvad enten vi er enige i det eller ej - bliver nødt til at forholde os til. Det er vigtigt, at vi i Danmark accepterer, at vi er en del af en globaliseret verden. Hvis vi ikke gør det, er vi først for alvor i problemer.

@Reynir Reynirsson: Jeg sammenligner dataloger.

@Henrik Secher Jarlskov: Og ser man på Programming Contest 2013, vil man se, at det bedste ukrainske universitet kom ind på 7. pladsen, til sammenligning blev MIT nummer 14.

 • 2
 • 0
#9 Tommy Bak

Nu er jeg i den situation, at jeg rent faktisk har arbejdet sammen med en række Ukrainske udviklere fra Lviv og jeg må sige at jeg er rigtig imponeret over niveauet. Ja, der er nogle imellem, som heller ikke ville klare dig godt i Danmark, men der er bestemt en høj standard på de udviklere som jeg har mødt i Ukraine. Jeg har i forskellige stillinger arbejdet med sourcing fra mange forskellige lande og har sjældent/aldrig mødt så dygtige folk som dem vi har haft i Ukraine. De er unge og energiske, med rigtig gode faglige kompetencer - udover at de også får sagt fra/spurgt når noget ikke er fornuftigt/er uklart - Hvilket man i en del andre nationer, godt bruge en del kræfter på at kæmpe med. Jeg vil klart sige, at de dygtigste dernede, fint ville kunne klare sig i top performer kategorien i Danmark, så min vurdering er, at deres uddannelse er på et rigtig højt niveau. At deres drive er højere end danske udviklere er måske at stramme den, men klart at de de er som mennesker meget sammenlignelige med os danskere. Den eneste/største udfordring vi har haft er, at de dygtigste er svære at fastholde, for de føler der skal ske noget nyt "hele tiden" og derfor skal man lige nu regne med at de maksimalt sidder i en stilling i 2-3 år, hvorefter de er væk. Det er slemt i Indien og det er tilsyneladende også slemt i Ukraine.

 • 2
 • 0
#10 David Rechnagel Udsen

Hvis ukrainske dataloger var lige så gode som danske (eller bedre), så ville det jo være dem der startede virksomheder og hyrede danske udviklere. Jeg synes godt nok ofte at folk forveklser begreberne »datalog«, »udvikler« og »programmør«, for de er ikke det samme. Grunden til at det er danske virksomheder der udlicerere til Ukraine og ikke omvendt, er fordi vi har de bedre dataloger, men de har gode udviklere.

 • 0
 • 4
#11 Thomas Søndergaard

Her er en kort liste. find selv på flere

 1. anvendelse af outsourcingpartner, som fordyrende mellemled udvander omkostningsfordelen
 2. Lav loyalitet med dit firma, du kommer efter din outsourcing partner.
 3. I pioner-samfund drejer det sig om jagten på egen lykke, så udviklerne shopper mere rundt, så det er svært at fastholde viden, og det er alfa og omega i softwareprojekter.
 4. Fysisk afstand, outsourcingpartner, time and materialkontrakter og flere andre faktorer reducerer udviklernes ejerskabsfølelse betragteligt. No love, no quality.
 5. De fleste virksomheder har lært at det er utrolig vigtigt at hyre de rigtige folk. Når der outsources så får man de folk som outsourcing partneren har fundet. Igen er der et disconnect mellem den der har behovet (for gode folk) og den der levere varen.

Hvis man som virksomhedsleder selv tager ansvar og dropper outsourcingpartneren, selv står for rekruttering og giver de fastansatte udviklere i outsourcinglandet medejerskabsfølelse så kan det sagtens fungere. Det har ikke en pind med Ukraine vs DK at gøre, men meget mere med hvordan outsourcing gribes an.

 • 6
 • 0
#12 Allan S. Hansen

@Allan S. Hansen: Jeg er glad for at der i din virksomhed er forståelse for at man også har kvalitet andre steder end i Danmark. Men at det er en myte som er skabt for at argumentere for outsourcing er langt fra rigtig. Det er et faktum at vi i Danmark betragter os selv som uhyre åbne, men i vores handlinger faktisk er utroligt lukkede overfor omverdenen.

Hvis det er et faktum (så tror jeg vi har en forskellig definition af faktum), så har det ikke så meget med sagen at gøre.

Hvis det er et faktum at danskere er 'lukkede' overfor omverden så medføre det ikke at der samtidig er en 'myte' omkring at vi også er bedre end omverden.

Tværtimod så synes jeg ofte jeg ser - når snakken går på outsourcing - at det er kommunikationen, projektledelsen og afstanden til kunden og dermed problemområdet der nævnes som de primære årsager til minus siden af outsourcing. Jeg synes det er sjældent jeg ser "de er ikke så gode som os" som argument, og når jeg gør er det primært i forbindelse med at afvise den 'myte', hvilket essentielt set gør den til en stråmand.

Så hvor er disse faktum omkring myten? Er det blot anekdotiske situationer fra en der sælger outsourcing? Så ligger min tilid til det faktum på et lavt niveau må jeg indrømme.

Jeg tror ikke der er mange i vores branche der ikke er mere klar over at verden, især den digitale, er stort set fjernet og at der er evner over alt. Vi kommunikerer dagligt med folk fra hele verden, både professionelt men også via hobby projekter, forums og sågar ifb. med underholdning.

 • 6
 • 0
#13 Jesper Louis Andersen

Hvorfor skulle en ukrainsk udvikler ikke være lige så dygtig som en dansk? På min arbejdsplads har vi, med lidt hurtigt overslag, omkring 3-4 ukrainere og de er absolut lige så dygtige som alle de andre. Det bliver nok svært at finde en måling som viser at der er signifikant forskel på danske og ukrainske IT-folk sådan generelt.

Myten, hvis man da kan tale om en sådan, skal nok findes i det faktum at meget outsourcing går galt. Grunden til at det går galt er sjældent de faglige kompetencer, for de er som regel i orden. Det er oftere projektstyringen den er gal med. Og det smitter så af fordi fagligheden kan benyttes som en undskyldning.

Der er også en diskussion om at danske dataloger nok i højere grad er intrinsisk motiverede end udenlandske dataloger, hvor kulturen er anderledes, levestandarden lavere generelt set, og så videre. Det gør at den ekstrinsiske motivationsfaktor er højere.

 • 4
 • 0
#14 Carsten Hansen

Jeg er glad for at se den debat mit indlæg har ført med sig, det er en meget stor del af det, jeg gerne vil opnå med bloggen. I de kommentarer der kommer frem, kan jeg se flere som kalder på et nyt blog-indlæg i stedet for blot en kort kommentar her, specielt syntes jeg at Tommy Bak’s kommentar om fastholdelse og Thomas Søndergaard’s og Allan Hansen's kommentarer om udfordringer med outsourcing begge er ekstremt relevante emner, jeg vil tage op i fremtidige blogindlæg.

@Tommy Bak: jeg er glad for at du deler min erfaring med at Ukrainske udviklere har en god kvalitet og ikke blot er ”anden sortering”. Der vil desværre altid være tilfælde, hvor der er problemer med fastholdelse af medarbejdere – det ser man også i Danmark. Problemet ser dog ud til at være en smule større i Ukraine, og derfor er det vigtigt, at vi som sourcing-virksomhed sørger for at motivere vores medarbejdere, så de får lyst til at blive hos os. Hvis det alligevel bliver et problem at fastholde medarbejderne på et bestemt projekt, kigger vi altid på ”the root cause” - altså det reelle problem - og så adresserer vi det. Alt det her med fastholdelse af medarbejdere, og hvordan man motiverer dem, er et ret spændende emne, som jeg også gerne vil skrive et helt indlæg om.

@Thomas Søndergaard: Jeg er meget enig i at de fem punkter du nævner kan være et problem ved outsourcing. I min optik er det vigtigt, at man som sourcing-virksomhed bliver en partner (som du også skriver). Det vil sige, at man har forståelse for kundens virkelighed og involverer kunden i udvælgelsen af medarbejdere, så de ikke kun passer på tekniske kompetencer, men også passer i forhold til kommunikation, personlighed m.m.

@Jesper Louis Andersen: Jeg er meget enig i din kommentar om, at en stor del af myten er, at man fejlagtigt bruger kompetenceniveau som begrundelse for mislykkede sourcing-forløb. Desværre har usandheder det med at blive til opfattet som sandheder, når de er sagt ofte nok. Omkring motivation så redet allervigtigste, efter min mening, at holde sig for øje, at det er mennesker vi har med at gøre, og at de skal motiveret forskelligt. Derfor bruger vi altid energi på at forstå, hvad er motiverer den enkelte og sørger for at dette bliver inddraget i såvel vores som kundens kommunikation med medarbejderen. Vores interne undersøgelser viser at det der står øverst på vore udvikleres dagsorden er spændende og udfordrende arbejdsopgaver, og derfor sørger vi altid for at de ved at de er ved at bygge en domkirke ikke bare sidder og hugger sten, for at bruge en analogi. Omkring motivation så er det som sagt et emne jeg vil tage mere generelt op i et senere blog-indlæg.

@Allan S. Hansen: Hej Allan, det er fint at se, at du har fundet vej til den generelle diskussion. De problemstillinger du nævner er meget på linje med de problemstillinger som Thomas Søndergaard og Jesper Louis Andersen bringer op, og det er helt rigtigt, at hvis man skal finde den sande begrundelse for, hvorfor outsourcing ikke er et universalmiddel, der virker i alle situationer og med samme succes for alle, så ligger en stor del af problemstillingen i disse forhold. Omkring danskernes holdning til omverdenen så ligger der en meget sjov beskrivelse på jobindex, hvor de ud over Hofstede's dimensioner også beskriver os som "globetrottere med et provinsielt udsyn". Ser man på de aftagerkommentarer der kommer i forbindelse med kvalitetssikring af de danske universitetsuddannelser indenfor IT, så er en af de ting der efterspørges mere fokus på hvordan man arbejder tværkulturelt, da vores lukkethed og selvtilstrækkelighed kan være problematisk.

 • 0
 • 0
#15 Thomas (bbb) Hansen

Det lyder meget som en politisk blog. Det er set i årtier og har kun til formål at sætte lønnen ned i Danmark.

At man har super dårlige lønvilkår i nogle lande, betyder bare at de får deres "løn" fra anden side. Det kunne f.eks være ved at sælge oplysninger som giver mulighed for at lave identitetstyveri osv.

Trist at version2.dk laver sådan en blog.

 • 1
 • 7
#16 Jan Andersen

Det lyder meget som en politisk blog. ... Trist at version2.dk laver sådan en blog.

Jeg vil vove at påstå, at langt størstedelen af blogindlæggene herinde er politiske. Hvorfor skulle denne være værre end de andre?

At man har super dårlige lønvilkår i nogle lande, betyder bare at de får deres "løn" fra anden side. Det kunne f.eks være ved at sælge oplysninger som giver mulighed for at lave identitetstyveri osv.

Skriver du i fulde alvor, at grunden til at det absolutte lønniveau i Ukraine er lavere end i Danmark er fordi de laver småkriminelle aktiviteter ved siden af?!?

 • 5
 • 0
#17 Allan S. Hansen

Omkring danskernes holdning til omverdenen så ligger der en meget sjov beskrivelse på jobindex, hvor de ud over Hofstede's dimensioner også beskriver os som "globetrottere med et provinsielt udsyn".

Jeg har dog stadig svært ved at se hvordan du kan konkludere myter eksistere generelt at "vi" er "bedre end de andre" og nu det nye argument at det er et faktum at virksomhederne i Danmark er "lukkede" for omverden.

Det er fint nok hvis det er din holdning at sådan eksisterer, men det er så også det.

Det kunne også tænkes at mange af de 'lukkede' virksomheder faktisk er i en situation hvor de p.t. ikke selv har haft behov for det internationale marked, og deres lukkethed så mere er en usikkerhed overfor risiciene ved at gå international for deres virksomhed. (Og andre tilsvarende scenarier)

Hvis vi kigger på dansk industri, så har vi også højt profilerede virksomheder der netop er internationale, og dyrker internationaliseringen. Vi har også mange mindre virksomheder der enten stiler internationalt som en strategi eller hvor det sker naturligt ved ekspansion. At vi tilsvarende har virksomheder som ikke er internationaliserede, gør ikke at man på det grundlag kan konkludere ret meget andet end at de ikke er internationaliserede - og da slet ikke fordi de er lukkede eller har den myte at de er "bedre" end de andre.

For mig virker alt dette stadig som en slags 'myte lavet for at afvise netop den myte'. Jeg kan ikke se de fakta som du nævner, andet end at det er din personlige holdning at denne myte findes. Hvilket så også validere det andre nævner at det er vel forventeligt at denne holdning udtrykkes på en blog når det er ens mål er at få flere til at benytte servicen der bygger på den holdning.

 • 0
 • 0
#18 Pelle Söderling

Jeg har dog stadig svært ved at se hvordan du kan konkludere myter eksistere generelt at "vi" er "bedre end de andre"

Jeg synes faktisk det er langt værrer at forsøge at generalisere på det her niveau og holde en eller anden median for udvikler-produktivitet/kvalitet/måleenhed for DK op imod samme for Ukraine eller andre lande.

Der er enorm forskel på udviklere fra den ene til den anden, jeg har set eksempler på udviklere der ene mand kan løfte større opgaver hurtigere og bedre end hvad de fleste udviklingsteams (uagtet størrelse) i mange større virksomheder er istand til at løfte. Der kan være tæt på uendelig forskel 2 udviklere imellem og det er få der forstår hvor stor forskellen kan være før de selv har oplevet det.

En udvikler er ikke bare en "ressource" man kan tage og erstatte eller flytte rundt på som med andre ressourcer. Der er lige så stor forskel på udviklere som der er på gode og dårlige ledere/direktører.

Vil du også finde din næste direktør i Ukraine? Jeg er sikker på de er billige og dygtige og at gennemsnitligt set er de sikkert lige så gode som gennemsnittet i DK.

 • 3
 • 0
#19 Henrik Winther Jensen

Gad vide om det er en forretningside at sælge danske udviklere/dataloger/ingeniører fra Ukraine? Problemet er selvfølgelig at disse ressourcer skal betale dansk skat, men problemet kan vel løses med kreativt bogholderi og fleksibilitet. Man risikerer selvfølgelig at kunderne føler sig snydt når de opdager at deres konsulenter er danske. Men det problem kan vel løses med et Crash-kusus i Ukrainsk.

 • 0
 • 2
#20 Carsten Hansen

Jeg beklager at jeg ikke har mulighed for at besvare kommentarer forløbene, men jeg er på Gartner Symposium/ITXpo så jeg er kun periodisk online....

Jeg syntes at argumentationen kører lidt i ring og skal naturligvis beklage, hvis dette skyldes at jeg er uklar i mine formuleringer. Hvis jeg skal prøver at konkludere på de indlæg der har været her på bloggen, så er der mange (men bestemt ikke alle) der udtrykker at der ikke er forskel på kvaliteten af ukrainske og danske udviklere. Hvis dette er sandt, så må det at udtrykke noget andet vel være fordi der er en myte/fordom på området. Bliver jeg mødt af mennesker der udtrykker at ukrainere ikke er lige så gode som danskere? Ja det gør jeg tit. Er der indlæg på denne blog der peger i samme retning? Ja det må jeg sige. Så er det en myte opfundet for at blive afkræftet? Bestemt nej.

@Allan S. Hansen: hvis jeg har sagt at danske virksomheder er lukkede imod omverdenen, så har jeg udtrykt mig uklart. Danske virksomheder efterspørger at man allerede på universiteterne italesætter tværkulturelle international samarbejde, da de nyuddannede ikke i tilstrækkelig grad har disse kompetencer.

@Pelle Söderling: hvis man kigger på min virksomheds topledelse vil man se at 33% faktisk er ukrainere! så ja jeg vil såmænd gerne ansætte en Ukrainsk direktør. Ligesom der er gode udviklere i Ukraine er der også rigtig gode ledere...

 • 0
 • 0
#22 Peter Stricker
 • 3
 • 0
#23 Peter Johan Bruun

Sjovt som janteloven stadigt lever i bedste velgående.

Så nej, de danske dataloger er ikke bedre end de ukrainske! Jeg vil i hvert fald vove at påstå, at de ukrainske studerende er mindst lige så dygtige som de danske, hvis ikke bedre.

Godt understøttet af finansielle interresser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere