Mystik om Danmarks OOXML afgørelse

Jeg er en kende forvirret over Dansk Standard.... Danmark stemmer NEJ til OOXML (bravo), men de skriver også

 • *Dansk Standard i samarbejdet med standardiseringsudvalget vil arbejde på en godkendelse af Office Open XML som ISO/IEC standard, forudsat at en række punkter adresseres.*

Vi ved vist alle at Microsoft har investeret massivt i at få "presset" OOXML igennem. Jeg havde faktisk troet, at Microsoft ville have købt så mange stemmer i Danmark at dem som normalt engagerer sig i standardisering ikke ville have fået et ben til jorden. I Sverige ved vi nu at Microsoft spillede med musklerne en grim måde - og er det sandsynligvis er ca samme model, der er anvendt i Danmark.

Det er interessant at læse dels Dansk Standards udmelding - lavet af de 33 medlemmer. Endnu mere interessant er det at læse selve kommentarerne, som i store træk er 64 siders bank til Microsoft ECMA OOXML for på mange punkter at tilsidesætte eksisterende standarder (desværre er der MANGE sproglige fejl i det - lidt pinligt).
Læs også Kenneth Geisshirts blog om denne URL, samt PHKs blog på Ing.dk.

Hvorfor katten er Dansk Standard indstillet på at arbejde videre med OOXML med henblik på senere godkendelse? Flere af de indsigelser, der er lavet mod OOXML fra dansk side vil medføre store ændringer. Er det realistisk at få Microsoft til at rette i deres standard, når de allerede har trykket på knappen og lagt Office 12 ud med deres OOXML til brugerne. Bemærk at jeg skriver "Microsoft til rette i deres standard" også selvom det er ECMA som formelt har standardiseret OOXML.

Er løbet ikke ved at være kørt for Microsofts pludselige interesse for åbne standarder, og hvad siger vores politikere til dette' Tør de erkende at ODF (ISO/IEC 26300) bør tages seriøst eller vil de fortsat være tryllebundet af Microsoft'

/pto

Jeg faldt lige over denne

![Eksternt billede](http://www.noooxml.org/local--files/start/banner1.png" alt="No to OOXML)

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Poul-Henning Kamp Blogger

Vi må da håbe at de 64 sider kommentarer kun er råskitsen som en eller anden redigerer inden de indsender den, for der er adskellige mere eller mindre sproglige forbistringer og en del gentagelser iblandt.

Og nej, jeg tvivler på at Microsoft stiller op til 3-4 års polering og editering af OOXML standarden, de skulle jo bare have et ISO stempel, hensigten var jo ikke at folk skulle blande sig.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#2 Martin Kofoed

.. Eller sådan vil MS med garanti kalde den fra nu af, ISO-godkendelse eller ej.

Med tiden skal det såmænd nok lykkes dem at få udvandet begreberne tilpas meget til, at Joe CTO putter checken i postkassen, og alt er business as usual i Redmond ...

 • 0
 • 0
#3 Eskild Nielsen

I princippet forventer man at alle tekster der er sendt ud til ballot kan blive vedtaget, hvis de tekniske fejl og mangler, der bliver gjort indsigelse imod, bliver udbedret.

Sidste gang Micro$oft og ECMA var i samme situation valgte de at tilbagekalde deres tekst fra ballot, hvilket ikke var sket før i JTC1 og man vidste derfor ikke rigtig, hvordan dette skulle gøres.

/eskild

 • 0
 • 0
#4 Dennis Krøger

Man kan jo sige at Nej med Kommentarer også er "Ja, hvis i retter fejlene", så jeg kan ikke se noget galt i en senere godkendelse.

Hvis f.eks. OOXML bliver lavet som en udvidelse af ODF (og generelt bygger på eksisterende åbne standarder), de forskellige platform afhængigheder fjernes og de andre småting rettes, ville jeg ikke længere kunne brokke mig. (Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, jeg elsker at brokke mig ;))

Nå ja, at sidetallet falder er også et krav, men det burde ske automatisk hvis den baseres på andre standarder.

 • 0
 • 0
#5 Gert Agerholm

Politikerne er ligeglade med beslutningen.

Citat: Den samme melding kommer fra Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

"Nu synes jeg, vi skal slå koldt vand i blodet, for vi ved jo ikke, hvad det her ender med," siger Michael Aastrup Jensen.

Han mener, at Danmark skal passe på ikke at binde sig til ISO godkendte standarder.

Læs det hele. http://www.computerworld.dk/art/41169?cid=1&a=cid&i=1&pos=6

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere