Jesper Lund Stocholm bloghoved

MVP - hvad er der i det?

I midten af februar var jeg til "2013 MVP Global Summit " hos Microsoft i Seattle. Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, og da jeg jævnligt spørges om, hvad det egentlig er for noget, så tænkte jeg at jeg ville dele detaljerne her.

Illustration: Jesper Lund Stocholm

MVP programmet er Microsofts program for "the best and the greatest" inden for Microsofts økosystem. Medlemmerne af det tæller omkring 4000 på verdensplan - heri en 10-20 stykker i Danmark. MVP'erne er delt op i to grupper - en for "IT professionals" og en for "Devs". Populært sagt er "Devs" dygtige til at skrive kode og "IT professionals" er gode til at fortælle om kode (sat meget på spidsen). MVP'erne nomineres af Microsoft selv og af de andre MVP'er og kriterierne for "optagelse" er om du er begejstret for denne eller hin teknologi, om du er villig til at hjælpe andre (ved evt at svare på spørgsmål på www.stackoverflow.com, og om du generelt danner en masse online indhold som andre kan bruge.

Hvert år har vi mulighed for at deltage i MVP summit, der afholdes i Redmond/Bellevue i omegnen af Microsofts hovedkvarter. De sidste år har der været omkring 1500 deltagere fra hele verden. Konferencen i sig selv er gratis - men vi skal selv betale for tidsforbrug og transporten derover.

For Microsofts skyld

Det er vigtigt at huske på, at MVP-programmet primært er for Microsofts skyld og ikke for MVP'ernes skyld. Og hvis man skulle være i tvivl om, hvorvidt MVP-programmet er en god forretning for Microsoft, kan man blot begynde at købmandsregne lidt på, hvad det koster Microsoft at afholde arrangementet. Udover tidsforbruget for de Microsoft-ansatte, der afsætter tid til at hjælpe med arrangementet, så er det tydeligt, at det koster enorme summer penge for Microsoft at afholde udgifter for forplejning for 1500 deltagere, bustransport imellem Campus og hotellerne hele dagen, forplejning og alle de eksterne hjælpere, der i vanlig amerikansk stil nærmest i antal matcher deltagerantallet 1:1. Personligt føler jeg mig altid en smule bjergtaget over arrangementets omfang.

Microsoft bruger MVP Summit til at snakke med MVP'erne omkring kommende funktionalitet i produkter eller funktionalitet, der endnu er på tegnebrædtet og de bruger MVP'erne til at green-field teste de seneste bits af deres produkter, så de får så tidlig feedback som muligt i deres produktcyklus. De bruger også MVP'erne til at diskutere højniveau strategiske emner som hvor vi gerne ser deres produkter udvikle sig hen og de bruger MVP'erne til at komme med feedback på, hvilke "pain-points" deres kunder oplever med produkterne.

Og eftersom arrangementet er for Microsofts skyld - og de betaler gildet, så er det også dem, der bestemmer, hvad orkestret skal spille - og hvor gæsterne skal sidde. Vi MVP'er er delt op i produktgrupper som "Visual C#", "SharePoint", "Windows Phone" etc ... jeg selv er MVP i "Office System". De sessions vi har adgang til er screenet af de produktgrupper vi er puttet i. Jeg kan eksempelvis normalt ikke deltage i C#/F#-sessions eller SharePoint-sessions. Derimod kan jeg boltre mig i sessions omkring Office, Data (SQL Server), Systems Management etc - session som C#-MVP'er omvendt ikke kan deltage i. Der er dog en del "åbne sessions" også - eksempelvis var der i år en hel dags "Dev track" i Bellevue, hvor alle kunne deltage.

Umiddelbart synes det en smule pudsigt - for selvom jeg er i "Office System", så bruger jeg jo C#/F# til at kode skiftet i og C#-MVP'erne kan ikke få adgang til sessions omkring data - omend de fleste af dem i deres daglige virke vil bruge forskellige udgaver af Microsofts SQL Server-løsninger. Spørger man Microsoft om grunden til dette, så er det, at man gerne vil holde et tæt, personligt og intimt forhold til produktgruppernes egne MVP'er. Microsoft bruger jo MVP summit til at vende idéer og fremtidige strategier for deres produkter med MVP'erne, og jo bedre og mere personligt forhold MVP'erne har til produktgrupperne (og omvendt), jo mere frit kan de tale om nye ting på bedding ... uden at frygte, at informationerne lækkes efterfølgende. MVP'erne er underlagt nogle NDA'er, der kunne få et medlem af Kinesiske Folkerepubliks folkeforsamling til at rødme, men jo flere der ved noget, jo større er risikoen for, at noget lækkes. Ved flere sessions har jeg endda oplevet, at vi er blevet screenet ved indgangen for at sikre, at kun produktgruppen selv havde mulighed for at deltage.

For MVP'ernes skyld

Men alt det Microsoft gerne vil hive ud af os ville ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke fik noget igen - og nu begynder vi at nærme os grunden til, at jeg bruger tid på at kvalificere mig til at beholde min MVP-titel (og tager hele vejen om på den anden side af Jorden for at gå til konference) og hvorfor det giver mening for CIBER i at støtte mig i dette - ved bla. at give mig tiden til det og betale transportudgifter og andre udgifter for mig derovre.

Vi er nemlig med meget tidligt i deres produktcyklusser. MVP'erne har adgang til meget tidlige versioner af produkterne (jeg selv har haft adgang til meget, meget tidlige versioner af Office 15 (2013) og indrapporterede i den forbindelse en række bugs i relation til OOXML og ODF) og de vægter vores input til produkterne meget højt. Jeg har oplevet sessions, hvor vi blev præsenteret for et roadmap over de næste to år, hvor de grønne features næsten var færdigtimplementerede og hvor de gule måske kom med og de røde først kom i næste udgave. De spurgte om vores vurdering af prioriteringen og efter vores snak var rækkefølgen reelt omvendt.

Og denne nye prioritering slog faktisk igennem i den efterfølgende release.

Og lige præcist denne del er noget af det, der giver en rigtig god fornemmelse i maven, når man hopper på "The Geek bird" fra SEATAC til LHR efter en hektisk uge - nemlig at det er muligt at flytte lidt på Microsoft ... når blot man er inkluderet i processen på et tidligt tidspunkt. Når først den første beta rammer MSDN, så er løbet som oftest kørt, og store del af produkt-teamet er allerede flyttet til design af næste version af produktet, men tidligt i processen kan man faktisk gøre en forskel.

Slutteligt er der naturligvis den personlige kontakt. Mange MVP'er (inklusive undertegnede) kender nu flere fra Microsoft personligt, så hvis en af vores kunder har en udfordring, så er det reelt blot at gribe knoglen og ringe til eksempelvis PM for Excel i Redmond. De er super glade for at hjælpe, og jeg har oplevet, at der er etableret kontakt direkte imellem vores kunde og produktteamet i Microsoft for yderligere udredning. Det slår sgu at skulle ringe til Microsoft PS med flere længder :o).

Men den personlige kontakt er ikke kun bilaterale kontakter imellem Microsoft og "os". Det er også MVP'erne imellem. Jeg har fået et voldsomt kompetent netværk (både i Danmark og internationalt), som jeg både har brugt som sparring i konkrete problemstillinger og endda også specifik hjælp, da jeg sad med et problem jeg ikke kunne løse. Grib knoglen og ring til en med-MVP, så er den ged barberet! At vi jo ofte er nogle generte nørder (ja ok - jeg er måske ikke) findes der jo redskaber til at overvinde. Det er utroligt, hvad en flok øl og evt stripbarer kan gøre for at nedbryde generthed og små-introverte tilbøjeligheder.

Et gammelt ordsprog siger, at du ikke skal stole på, hvad Microsoft siger, at de vil gøre - derimod skal du reagere hurtigt på, hvad de rent faktisk gør.

En stor del af CIBERs kunder bruger jo mange penge på IT-investeringer, og for manges vedkommende har de et eksplicit ønske om at maksimere ROI på denne investering. Og det betyder jo, at de hele tiden presser på for at få mere og mere ud af den teknologi de anvender. At CIBER via mig deltager i MVP programmet giver vores kunder et unikt og tidligt indblik i, hvor Microsoft er på vej hen med deres produkter. Og efter en tur til Seattle kan jeg rådgive dem og fortælle dem om, hvad de enten bør overveje at investere i eller hvor de kunne ændre perspektiv på deres eksisterende produktportefølje. Der er selvfølgelig en masse ting jeg ikke kan fortælle pga min NDA, men det er ikke det samme som jeg intet kan fortælle vores kunder. Den samme mekanisme går jo i øvrigt igen internt i CIBER. Når jeg efterfølgende fortæller om min tur, så får mine kolleger samme mulighed som mig for at rådgive deres kunder om, hvad der kunne være interessant at kigge på. Når det regner på præsten, så drypper det som bekendt på degnen.

Og udover at vores kunder naturligvis er vigtige for os, så er vores kunders oplevelse af produkterne også vigtige for Microsoft. Jeg har stort set ikke oplevet én eneste session, hvor der ikke blev spurgt ud i rummet om vores kunders oplevelser af "feature x" eller "produkt y" og hvad Microsoft kan gøre bedre. De er meget interesserede i, hvad vi konkret og dagligt oplever som "adoption-blockers" for vores kunder og vores input til, hvordan Microsoft kan minimere disse.

Så hvis du spørger, om det giver værdi for CIBER og jeg, at vi deltager i dette, så er svaret et klokkeklart "JA". Vi modtager jo ikke penge fra Microsoft via titlen - værdien for os skabes ved, at vi bliver langt bedre til at rådgive vores kunder om, hvorhen bæstet fra Redmond bevæger i løbet af det næste års tid. Og for de af vores kunder, der har valgt en "Microsoft-strategi", så er dette altså ikke en uvæsentlig ting.

De tilbageværende spørgsmål er jo nu:

 • Arbejder du i Microsofts økosystem?
 • Er du begejstret for den teknologi du arbejder med?
 • Deler du aktivt ud af din viden på blogs, forums, videocasts etc?
 • Kan du se værdi i at kunne holde dine kunder opdateret med Microsofts færden?
 • Er du pisse-dygtig?

Hvis du kan svare "ja" til ovenstående, så spørg dig selv - hvorfor er jeg ikke MVP?

Update: det stødte åbenbart nogen på manchetterne, at jeg nævnte "Microsoft" og "stripbar" i samme sætning, så jeg har rettet en smule i teksten. Semantisk er teksten stadig den samme, men der er nu lidt flere ord imellem ordene "Microsoft" og "stripbar".

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Pelle Söderling

Jeg kan vel svare ja til alle punkter pånær: Deler du aktivt ud af din viden på blogs, forums, videocasts etc?

Jeg ville elske at være med til at præge udviklingen af specielt C#/.NET og Visual Studio, men jeg også klar over at der uddeles meget få MVP titler indenfor hver produktgruppe - så hvis man vil gøre sig bemærket så skal man bruge utrolig meget tid på netop blogs, forums osv. - uden der endda herved er nogen garanti for det resulterer i en MVP titel.

Jeg gætter på at skal man blive MVP så kræver det at man har så meget passion for at dele ud af sin viden på blogs og forums etc. at det er noget man slet ikke kan lade være med også selvom der ik var en MVP titel på spil - Ergo, man skal betragte det som en hobby og være villig til at ofre en del fritid på det.

Jeg har indtil videre ikke ment gevinsten stod mål med indsatsen, specielt når der ikke gives nogen garantier og som selvstændig er der desværre ikke rigtig noget der hedder fritid - fritid er altid noget der fratrækkes den tid man kunne have brugt på projekter man har i støbeskeen istedet .. :-)

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

serføldig er det ikke det , det tætteste programmet kommer på noget der ikke er arbejde , er en "fest" onsdag for alle

+1

Faktisk er programmet så presset, at man faktisk skal være overordentligt godt udhvilet ved ankomsten til Seattle for at kunne overskue at lave noget som helst andet end at gå til sessions og i det hele tage transportere sig rundt imellem de to "venues".

(men hvor der er vilje, er der som bekendt en vej ...)

Jeg har selv formået at få stablet en anden tradition på benene derovre - dagen inden vi tager hjem igen, har nogle stykker af os taget på Wade's Eastside Guns, hvor vi har pløkket pistoler, revolvere og rifler i en times tid.

Det er mageløst.

 • 1
 • 2
#5 Pelle Söderling

Jeg har deltaget i TechEd konferencer rundt om i Europa et par år og her var der også somregel en festaften om onsdagen - må indrømme at jeg ofte har fået mere ud af denne end sessionerne ;-) Man skal ikke undervurdere de netværksmuligheder der er en sådan aften hvor man i en afslappet atmosfære kan diskutere direkte med foredragsholderne over en øl (eller 2).

Morgensessionerne sådan en torsdag efter kan tilgengæld godt være lidt hårde ... :p

 • 0
 • 0
#6 Allan Ebdrup Blogger

For fanden Jesper, du har lige offentligt hængt Microsoft product managers ud som folk der gå på stripbar, og så fik du lige sneget ind at du får pløkket pistoler, revolvere og rifler i en times tid når du er afsted.

Hallo stenaldermand, vi vil gerne have flere kvinder i IT.

 • 2
 • 3
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jeg gætter på at skal man blive MVP så kræver det at man har så meget passion for at dele ud af sin viden på blogs og forums etc. at det er noget man slet ikke kan lade være med også selvom der ik var en MVP titel på spil - Ergo, man skal betragte det som en hobby og være villig til at ofre en del fritid på det.

Ja, det er meget godt forklaret. For mange af os er det "at dele" en naturlig del af det at skrive kode, så for os kommer det naturligt. Jeg har personligt gjort det siden jeg var aktiv på usenet (har endda stået fadder til to af de danske nyhedsgrupper) og har altid følt det som oplagt at hjælpe andre for selv at få hjælp.

Det er klart, at hvis man ikke har dette "i blodet", så kan man nemt opleve det som at der skal ganske meget arbejde i at opnå/vedligeholde en MVP-titel.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

For fanden Jesper, du har lige offentligt hængt Microsoft product managers ud som folk der gå på stripbar, og så fik du lige sneget ind at du får pløkket pistoler, revolvere og rifler i en times tid når du er afsted.

Ja, det er interessant, at lige netop dette ord (som jeg mest af alt tog med som en bemærkning med glimt i øjet) har været fokuspunktet og ikke selve MVP-programmet (tak, Therese :-) ).

Men lad mig da lige slå det fast:

jeg har aldrig været på stripklub med en PM fra Microsoft - ej heller har jeg hørt om Microsoft PM'er, der har været på stripklub under MVP Summit

Så skulle den vist være parkeret, ikke?

Og for dine kommentarer om vores skydeture, så synes jeg da reelt, at den er lidt mandschauvanistisk - to af de tre gange vi har været på Wade's har der været kvinder med, og begge gange er det rent faktisk dem, der har været mest begejstret for turen. At der skulle være noget stenaldermand over dette falder vist tilbage på dig selv.

Og endeligt angående "kvinder i IT", så overraskes jeg hvert år af, hvor stor del af MVP'erne, der er kvinder. Det er jo IT vi snakker om, så vi kommer jo ikke i nærheden af en ligelig fordeling, men umiddelbart synes pct-andelen af kvinder på MVP Summit at være 2-3 gange større end jeg normalt oplever det til en IT-konference i Danmark.

 • 1
 • 2
#10 Therese Hansen

Ja, det er interessant, at lige netop dette ord (som jeg mest af alt tog med som en bemærkning med glimt i øjet) har været fokuspunktet og ikke selve MVP-programmet (tak, Therese :-) ).

Hey - det var det eneste der undrede mig i artiklen, så det var værd at kommentere på. Mest fordi jeg i to andre store it-firmaer har oplevet at det ikke bare var noget man sagde med glimt i øjet, men noget man rent faktisk gjorde, og så var det jo interessant om man kan tælle Microsoft med i rækken. Da jeg arbejdede hos et københavnsk it-firma, var det en tilbagevendende diskussion om man kunne expense drukture og ture på stripbarer og slippe afsted med det.

Iøvrigt elsker jeg at skyde - især med riffel. Har gået til skydning i flere år, da jeg var yngre.

 • 4
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hey - det var det eneste der undrede mig i artiklen, så det var værd at kommentere på. Mest fordi jeg i to andre store it-firmaer har oplevet at det ikke bare var noget man sagde med glimt i øjet, men noget man rent faktisk gjorde, og så var det jo interessant om man kan tælle Microsoft med i rækken.

Jeg synes, at det er en fejlslutning at lave, hvis man dømmer et helt firma på grund af enkelte medarbejderes gøren og laden.

Hvis jeg havde været på stripbar med Steve Ballmer, så synes jeg ikke, at jeg alene af den grund kunne konkludere, at "hos Microsoft er man altid på stripbar fredag eftermiddag" [0]. Til gengæld tror jeg, at den type mænd, der ser enhver kursusmulighed for at tage på stripbar, findes i alle firmaer.

Jeg forundres hvert år i Redmond over, hvor forskelligartet Microsoft er. Microsoft er på mange områder så forskellig internt som landene i Europa eller staterne i USA. Ikke alene er det mere reglen end undtagelsen, at medarbejderne i deres produktteams ikke er indfødte amerikanere, men mentalitetsmæssigt er der enorme forskelle imellem deres teams. Hele Microsofts "Dev-branch" (ASP.Net, EF, Azure, MS Open-Tech. Det er folk som Scot Hanselmann, Scot Guthrie, Glenn Block, Mads Kristensen, Henrik Frystyk etc) er helt fremme i skoen omkring anvendelse af OSS (faktisk shippes TFS 2012 i dag med git (eller er det Visual Studio?)) ... prøv at snakke "OSS" med et medlem af Office-divisionen og mærk forskellen :-). Eller Windows. Eller Windows Phone.

Jeg er klar over, at man gerne portrætterer Microsoft som den store beton-kolos, der bevæger sig i én fastlagt retning med medarbejdere, der i bedste Apple 1984-stil marcherer i takt, men når man rent faktisk snakker med Microsoft-ansatte, så oplever man, hvor lidt denne myte har at gøre med sandheden og hvor forskellige de er.

Da jeg arbejdede hos et københavnsk it-firma, var det en tilbagevendende diskussion om man kunne expense drukture og ture på stripbarer og slippe afsted med det.

Ja, sådan nogle branchekolleger har jeg også her i København. Det er dem, der efter hjemkomst fra konference i Vegas på spørgsmålet "Var det en god tur?" aldrig først udtaler sig om det tekniske indhold på konferencen ... ;o)

[0] Jeg må hellere skynde mig at sige, at jeg ikke har været på stripbar med Steve Ballmer - det er et tænkt eksempel.

Iøvrigt elsker jeg at skyde - især med riffel. Har gået til skydning i flere år, da jeg var yngre.

Cute ... når du siger "riffel", var det så sådan nogle du skød med ? Udtrykket "Semi-automatic assault-riffle" ligger bare super godt på tungen. Én af mine pistol-hungrende, våbenliderlige amerikanske venner omtaler denne "AR15" som "A civilian version of the M-16". Den er skræmmende skæg at skyde med.

PS: Næste år er planen at tage op i bjergene og skyde efter noget, der rent faktisk er sjovere at skyde efter end papskiver ... som flasker, dåser, fjernsyn etc.

:-)

 • 1
 • 3
#14 Pelle Söderling

Hele Microsofts "Dev-branch" (ASP.Net, EF, Azure, MS Open-Tech. Det er folk som Scot Hanselmann, Scot Guthrie, Glenn Block, Mads Kristensen, Henrik Frystyk etc) er helt fremme i skoen omkring anvendelse af OSS (faktisk shippes TFS 2012 i dag med git (eller er det Visual Studio?)) ...

Det er TFS der har fået Git support og ja følger man Microsoft på lidt nærmere hold så er der massere opbakning til open source - Microsoft har udviklet sig og ændret sig utrolig meget de seneste år og jeg oplever ofte at folk der ikke følger med i denne verden stadig betragter dem som de så ud for 10+ år siden.

Azure understøtter iøvrigt også Git-deployment.

Rigtig mange produkter lanceres også på Codeplex (Microsofts egen Open Source portal) - hvor der ligeledes bakkes op om både Git, Subversion og Mercurial. ASP.NET MVC er et godt eksempel på en teknologi der er udviklet på et open source grundlag og som er blevet omfavnet af communitiet og der findes nu adskillige gode 3. parts view-engines og udvidelser hertil - en bedrift især Scott Guthrie står bag.

Microsoft er langt fra den properitære mastodont de engang var og som mange stadig ser dem som.

 • 2
 • 1
#16 Jesper Lund Stocholm Blogger

må indrømme at jeg synes, du har en lidt mærkelig def. af nuttet - det er svært ikke at tage som en nedladende bemærkning

Nedledende i forhold til dig som kvinde eller nedladende i forhold til de rifler man har lov til at skyde med i Danmark?

Jeg skal ikke kunne sige, om jeg er nuttet, men dette giver en idé om, hvordan det ser ud (det er ikke mig på billedet, og pistolen - en Glock '45 - var den absolut mest "børneagtige" vi skød med den dag).

http://sdrv.ms/10OzWIL

OG naturligvis også http://www.youtube.com/watch?v=xIpLd0WQKCY :-)

 • 0
 • 4
#20 David Konrad

Microsoft tildeler særligt fanatiske kunder en titel de kalder MVP, og så kan MVP'ere komme på kursus og bagefter sælge en masse produkter til deres respektive kunder, fordi de har fået forhåndsviden om, at den eller den funktion findes i det nyeste produkt?

Way to go MS! Excellent måde at markedsføre sig på.

 • 0
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere