Moving to the Cloud ?

Jeg har igennem de sidste 5 år rådgivet en del virksomheder omkring brugen af cloud services, herunder navnlig Software as a Service(SaaS) ydelser som mail, dokumenthåndtering, instant messaging, CRM m.m. En del virksomheder begynder nu at gå skridtet videre og spørger ind til mulighederne for at bruge flere cloud services - f.eks. infrastructure as a Service (IaaS) og Platform as a Service (PaaS). Det er jo langtfra alle applikationer der kan abonneres på som en SaaS ydelse og f.eks. har mange virksomheder løn - og økonomisystemer, der ikke er klar til at blive konverteret til een SaaS app.

Det er selvfølgelig muligt at tilgå virksomhedens forskellige services på forskellig vis og mange lever da også fint med "hybride" løsninger hvor diverse cloud applikationer sameksisterer med virksomhedens øvrige applikationer, hvad enten de afvikles i virksomhedens eget datacenter eller hos en hosting partner.

Set ud fra en økonomisk vinkel kan det dog i nogle tilfælde være svært at splitte aftaler med driftsleverandører og hostere op, da det f.eks. er de færreste hostingleverandører der er vilde med at kunden f.eks. flytter mail ud af datacenteret og beder om en reduction på de løbende hostingudgifter. Måske har leverandøren brugt en en del ressourcer på at skrue en god "pakke" løsning sammen med f.eks. Remote Desktop adgang til en række standard applikationer og servere. F.eks. Office pakken, mail, filserver og økonomisystem.

Navnlig økonomisystemerne er lidt af een udfordring i DK. Mange bruger forsat ældre versioner af C5, Navision og Axapta eller tilsvarende og er nok nået til at få serverne virtualiseret, men har ikke noget ønske om at kaste sig ud i een dyr opgradering af en applikation som de måske har fået tilrettet individuelt igennem mange år.

Ønsket om at få samlet driften er dog tilstede hos mange og jeg vil i et par opfølgende indlæg beskrive spørgsmål og svar til een typisk dansk virksomhed med 15 brugere, der ønskede en vurdering af om det både var teknisk muligt og økonomisk forsvarligt at flytte fra 2 hostingpartnere til en public cloud udbyder.

Samtidig vil jeg gerne høre fra læsere, der har konkrete erfaringer med at flytte virksomhedens applikationer fra eget driftscenter eller hosting partnere til public cloud leverandører som f.eks. Google, Microsoft og Amazon - holdt økonomiberegningerne og levede teknik og hastighed op til forventningerne ?

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Allan Ebdrup Blogger

Det er jo langtfra alle applikationer der kan abonneres på som en SaaS ydelse og f.eks. har mange virksomheder løn - og økonomisystemer, der ikke er klar til at blive konverteret til een SaaS app.

Så vidt jeg ved for langt de fleste danskere løn udbetalt via et SaaS lønystem, og har faktisk gjort det i mange år, lønsystemer har været hurtige med på SaaS bølgen i DK. Og øknomisystemer er der også rigeligt med SaaS bud på (full disclosure: Jeg arbejder for e-conomic)

Nu er jeg ikke i forretningen, kun "programmør", men mit bud ville umiddelbart være at netop Løn og økonomisystem med fordel kan købes som SaaS af små og mellemstore virksomheder.

Hvor store virksomheder snakker vi om? Og hvilke erfaringer får dig til at skrive som du gør?

  • 0
  • 0
Deleted User

Hej Allan - jeg er helt med på, at der er mange velfungerende services indenfor løn og HR som passer rigtig godt til mange virksomheder. Der er dog ofte tale om løsninger med egne brugerdatabaser, hvor virksomhedens eget AD ikke benyttes til authentificering , så jeg tænkte mest på virksomheder hvor de prøver at fastholde en central styring af brugeridentiteter og rettigheder - er e-conomic i overvejelser om at lade brugerne vælge et andet "AD" en e-conomics eget ? Jeg ved at virksomheder som f.eks Salesforce understøtter flere typer af brugerdatabaser.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere