Mødrene skal lære at elske it-branchen

Jeg var ude at holde foredrag om arbejdslivet i it-branchen på DTU i går for gymnasieelever, der går og overvejer at søge ind på et teknisk/naturvidenskabeligt studium. Jeg forsøgte at motivere hvorfor man skal tage sig en uddannelse indenfor it, bl.a. med udklip fra jobannoncer, hvor man i stigende grad kræver bachelor- og kandidatgrader af jobansøgerne, og tegnede et billede af it-branchen som et sted med udfordringer, men også med en bred variation indenfor jobtyper: Vi har jo alt fra fleksibel vidensarbejder til 8-16-jobs til 60-timer-om-ugen-fuld-skrue-med-slips.
 
Den allermest positive tilbagemelding fik jeg faktisk fra en mor, som åbenbart var taget med sønnike til Åbent Hus. Han kunne faktisk næsten ikke få et ord indført, fordi hun havde så travlt med at fortælle om, hvor overvældet hun var over at høre, at it-branchen var så meget andet og mere end hendes fordomme. Og så kunne jeg bare ikke lade være med at tænke på alle de unge, hvis forældre ikke har haft chancen til at blive rusket ud af deres forestilinger om, hvad uddannelse og job indenfor it-branchen egentlig indebærer. Vi må få fat i dem!
 
Og tænk sig: Samme aften fik jeg en mail fra Dorte Toft, it-journalist og blogger hos Berlingske, som sammen med journalisten Annette K. Nielsen har startet et bogprojekt med den elskelige titel "Nærmest Lykkelig i Nørdland", der vil byde på "interviews med rollemodeller, kode-queens, forskerspirepiger, astronomidronninger, nanotechdivaer og andre kvindelige tech/natnørder" for at sparke til fordommene hos forældre, lærere og andre, der påvirker de unges uddannelsesvalg.

Det, synes jeg, er en værdig ambition! Og jeg vil gerne opfordre alle, som har ideer eller bidrag, eller bare er nysgerrige for at læse mere, til at gå ind på Nærmest Lykkelig i Nørdlands hjemmeside - for fremtiden.

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Falck-Hansen

Man kan jo håbe at den dag kommer hvor man kan tillade sig at sige at man arbejder med IT uden straks at tilføje et-eller-andet forkølet om at man også har et liv ved siden af. Et væsenligt skift i mentaliteten ville nok komme af at få flere kvinder ind i branchen.

Dejligt at se folk der handler end at hyle om at "nu må branchen/politikkerne/fagforeningern/skolerne/m.m. gøre noget".

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Det som jeg hører mange steder (og det er ikke kun fra kvinder/mødre) er at IT er uskønt, svært og uforståeligt. Det tror jeg i højeste grad er branchens egen fejl. Der er alt for lidt focus på design af software.
Jeg er f.eks. ved at lægge sidste hånd på en enbedded udviklingsopgave, med et lille fuldgrafisk monochromt display. Når det drejede sig om design af kabinet og tasturfolie/forplade så blev der straks hidkaldt en designer, men da jeg ønskede hjælp til design af fonte/iconer og skærmbilleder, så fik jeg at vide at jeg skulle klare det selv og bare komme med et forslag, som vi så kunne diskutere. Det er en opgave, som jeg ingen forudsætninger har for at løse, men vi fik haltet os igennem alligevel.
Jeg ser det som et stort problem at der ikke er nok focus de audio/visuelle virkemidler i software. Det gør at der er meget lidt software derude som er smukt.

 • 0
 • 0
Michael Kastoft Nielsen

Hej,

først vil jeg lige sige at det er flot at der er så meget fokus på at få pigerne ind i it faget, i virkeligheden syntes jeg det er synd og skam at der er så få, fordi det giver nogle helt andre tanker.
men dernæst syntes jeg også det er lidt synd at man kun fokuserer på pigerne, i virkeligheden syntes jeg mange af de projekter der bliver lavet med pigerne sagtens kunne lave med drenge også.
men det er måske ikke nødvendigt?

 • 0
 • 0
Anne-Sofie Nielsen

@Jørgen:
Ja, det datalogiske fagområde er da svært - men det er også det, der gør det spændende! :-)

@Michael:
Du har ret i, at det er synd, hvis man entydigt fokuserer på pigerne. Men antagelsen er måske, at der går relativt flere uopdyrkede pige-talenter rundt derude, fordi flere piger end drenge nok har et billede af, at "it ikke er noget for mig". Men spørgsmålet er, om ikke mange af de tiltag, vi kan tage for at forbedre it-branchens image, vil lokke både drenge og piger til - det håber jeg.

 • 0
 • 0
Michael Kastoft Nielsen

@Anne-Sofie,

Du har nok ret i at der er flere uopdyrkede it-talenter i pigerne, det er sansynligt.
Det jeg egentlig tænkte da jeg skrev tidligere var at mange af de aktiviteter for piger vel egentlig kunne laves for begge køn.
Egentlig så er grunden til at jeg skriver dette at, jeg da selv kunne have haft lyst til, at være med på disse ting da jeg selv var yngre for, at få en bedre forståelse for hvad it handlede om inden man begynder uddannelsen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere