Mød den danske mikro-computer Robocard

Jeg har været ude for at video-interviewe en masse spændende mennesker, der anvender Open Source software i hverdagen.
Det resulterer i en lang blog-serie som jeg regner med kommer online efter påske. Jeg mangler lidt, men det tegner godt.
Som en del af det projekt interviewede jeg Kjeld Jensen fra Syd Dansk Universitet i Odense, og Kjeld havde en ekstra trumf i ærmet
i form af Robocard-projektet - derfor lavede jeg nedenstående interview.

Robocard er et Open Source hardware og software projekt som for ca 150 kr giver en lille mikro-computer, hvor unge kan lære at forstå basal programmering
på en meget hardware-nær måde. Det er en stor mangel i dag, at unge ikke lærer hvordan små systemer virker. Pt. sidder du selv på en computer, der kører et styresystem, der kører et stor grafik-system, som kører en browser, som viser en hjemmeside evt. med flash, Java og Javascripts. Der er en kæmpe afstand fra "Facebook" og ned til den basale hardware. Af samme grund, er det hårdt at lære det hele.

Med Robocard får vi en programmeringsplatform ala Arduino hvor afstand mellem program og funktion er lille.
Det er en fed platform til at lære hvad en computer basalt set laver, og har man et par lys-dioder, et par sensorer, så er der ikke langt til at lave tyveri-alarmer, lysmålere eller små robot-systemer.

I skal møde Kjeld Jensen:

Der kan læses mere om et undervisningsforløb her - hvor de unge f.eks. selv bygger en robot-bil

Illustration: Privatfoto

Jeg synes det er ret cool at Kelds visit-kort er dette :-)

Referencer:

/pto

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Ideen minder på mange måde om Raspberry Pi, men RoboCard er mere rettet mod styring af maskiner m.m., hvor Raspberry Pi er mere til læring af programmering i højniveausprog (hvortil jeg altså ikke regner C ;-).

  • 0
  • 0
#3 Lars Tørnes Hansen

Robocard ser ret interessant ud, især at den er med USB.

Iøvrigt sjovt at se noget til Kjeld igen efter så mange år siden vi sidst så hinanden i HCØ kollegiets netværksgruppe. :)

Der er lige skrevet om Gertboard i nyeste version på Raspberry Pi (RPi/RP) websitet. Gertboard ser også interessant ud - den har sjovt nok også en Atmel AVR microcontroller, men jeg ved ikke om den understøtter Arduino, men gætter jeg rigtigt er det bare et spørgsmål om at flashe den med en bestemt boot loader.

Jeg så småt i gang* med at lave en I²C host adapter driver (i Linux kernel space) til Broadcom BCM2835 - SoCen der bruges af Rpi. Jeg ved at andre med et Rpi alfa board arbejder på at få SPI til at virke.

For I²C chips tilsluttet en af RPiens 3 I²C busser kan man bruge i2c-dev device driveren, og så lave en Linux user space device driver (Linux UIO) for den I²C chip, hvis der ikke allerede finde en I²C chip device driver i kernel space. i2c-dev kræver en host adapter driver - som jeg som sagt er gået i gang med at lave. Lm-sensors har en del I²C kode: http://www.lm-sensors.org/

*: så meget man nu kan komme i gang uden hardwaren

RPI GPIO

GPIO på en RPi virker med BCM 2708 GPIO device driveren: https://github.com/raspberrypi/linux/blob/rpi-patches/arch/arm/mach-bcm2... som kun fylder 324 linier incl hardware interrupt support (high detect/low detect/rising edge(sync+async)/falling edge(sync+async)). Dertil også kontrol af pull-up/pull-down modtande.

Eksempler på brug af driveren i user land: http://elinux.org/RPi_Low-level_peripherals#Code_examples

Der er også nogen der har leget med tanken om at lave DIY hardware til RPien. http://elinux.org/RPi_Tutorial_Easy_GPIO_Hardware_%26_Software

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere